Na Beogradskom keju kod kapetanije završena
turneja pozorišne trupe „Brod teatar“
Uspešno okončana turneja plovnim putevima Vojvodine 2007.
Tokom 20 dana gledala ih publika u Titelu, Zrenjaninu, Bečeju, Srbobranu, Bačkom Petrovcu, Despotovu, Srpskom Miletiću, Karavukovu, Deronjama, Baču i Bačkoj Palanci
Novosadska premijera predstave „Naš život malen uokviren snom“, koju su članovi pozorišne trupe „Brod teatar“ nakon 90 sati vožnje i 500 pređenih kilometara tokom ovogodišnje turneje plovnim putevima Vojvodine, igrali u četvrtak, 30. avgusta, na Beogradskom keju preko puta Kapetanije, potvrdila je da su idejni tvorac ovog projekta glumac i reditelj Ratko Radivojević i njegova ekipa uradili odličan posao. Baš kao što je bilo i planirano, priznao nam je Radivojević tokom četvorosatne vožnje brodom od Bačke Palanke do Novog Sada, jer prvi put ove godine predstava nije igrana najpre u Novom Sadu, pa onda i u drugim manjim vojvođanskim mestima, već je redosled bio obrnut.
– Ovu rokadu namerno smo napravili da bismo kao pozorišni ansambl bili smireni i apsolutno sigurni da smo uradili dobar posao. Nakon što je predstavu, nastalu po delu novosadskog književnika Đorđa Pisareva, od 10. avgusta ove godine videla publika u Titelu, Zrenjaninu, Bečeju, Srbobranu, Bačkom Petrovcu, Despotovu, Srpskom Miletiću, Karavukovu, Deronjama, Baču i Bačkoj Palanci, bili smo maksimalno uigrani i spremni za Novosađane. Prethodnih godina, premijera u Novom Sadu igrana je u opštoj frci. Dan uoči premijere stizao je brod i tokom dana sve se istovremeno odvijalo, od postavljanja rasvete i pripreme scene do glumačkih proba. Dešavalo se, zapravo, to da je prva generalna proba na brodu premijera, a sad je sve drugačije. Pre novosadske premijere imali smo prilike da zavrnemo sve šrafove i uštimamo svaki segment predstave. Osluškujući reakcije publike, ubrzavali smo i usporavali predstavu gde je bilo potrebno i ona je sad prosto savršena – ispričao nam je Radivojević dok je „Brod teatar“, vođen spretnom rukom kapetana broda Milana Lalića Lale, glumačku ekipu, njihove porodice, pisca Pisareva i radoznale novinare, fotoreportere i snimatelje niz Dunav nosio ka Novom Sadu.
Nezaboravno iskustvo
Tokom vožnje brodom, sem uživanja u piću, hrani i prelepim pejzažima koje nude dunavske obale, imali smo priliku i da porazgovaramo s članovima posade. Najpre smo zavirili u kapetansku kabinu i od Milana Lalića Lale saznali da ćemo do Novog Sada ploviti oko četiri sata, i to prosečnom brzinom između deset i 12 kilometara na sat. Varljivom suncu neko vreme odolevali su glumci Saša Latinović i operska pevačica Agota Vitkai-Kučera, poneko dete i jedna novinarka, a zatim su ipak rešili da na svoja obnažena tela ogrnu nešto toplije. Sem glumačke ekipe, prvi put ove godine u predstavi „Naš život malen uokviren snom“ pojavljuju se i dve balerine. Jedna od njih, Maja Milovanović priznala nam je da je ovogodišnja turneja plovnim putevima Vojvodine, od prvih proba na Maloj sceni Pozorišta mladih do završnih predstava u Novom Sadu, nezaboravno iskustvo.
Konkurs za rekonstrukciju broda
– Prvih desetak dana imali smo samo plesne probe, a tek onda su počele i glumačke. Uživala sam radeći s glumcima i uverila se da su svi veoma vredni. Posebno su mi se dopale koreografije koje smo uvežbavali bez muzike i igranje uz govor. To je u početku bilo dosta zahtevno, ali smo ipak sve uspeli da savladamo jer smo zaista dobra ekipa koja zna da napravi odličnu atmosferu i za rad i za zabavljanje – rekla nam je Milovanovićeva. Po rečima Ratka Radivojevića, predstavu „Naš život malen uokviren snom“ videlo je između deset i 20 odsto ukupnog stanovništva, što on smatra odličnim uspehom. – Svetski procenat gledanosti pozorišta je oko tri i po odsto, a kod nas i znatno manje. Zbog toga smatram da nas je gledalo zaista puno ljudi i da smo uradili ogromnu stvar za decentralizaciju kulture, što i jeste jedan od ciljeva naše plovne misije – istakao je on. – Nakon večerašnjeg, zasad poslednjeg izvođenja predstave „Naš život malen uokviren snom“, planiramo da zajedno s predstavnicima Studentskog kulturnog centra, koji je formalni vlasnik broda, raspišemo javni konkurs za idejno rešenje, na osnovu kog bi „Brod teatar“ bio rekonstruisan. Po isteku konkursa, radove bismo otkupili, izložili ih u prostorijama IV AP Vojvodine, a najbolji rad, odnosno idejno rešenje, iskoristili da brod rekonstruišemo i u potpunosti osposobimo za narednu turneju – rekao je Radivojević.
KRAJ TURNEJE “BROD TEATAR“ PLOVNIM PUTEVIMA VOJVODINE
GLUMCI „BACILI“ SIDRO
BROD teatar se, posle tronedeljne turneje “Plovnim putevima Vojvodine 2007.”, usidrio. jedinstveno “ploveće pozorište” je u subotu uveče, na Beogradskom keju preko puta Kapetanije, završilo ovogodišnje putešestvije vojvođanskim rekama i kanalima. Pred velikim brojem ljubitelja teatra održana je predstava “Naš život malen uokviren snom”, novosadskog pisca Đorđa Pisareva u režiji Ratka Radivojevića, a posle predstave, takođe na palubi broda, muzicirali su novosadski rokeri, bendovi “Skriming braders” i “Lenka”.
Od 10. avgusta, kada je simboličnim porinućem i razbijajem boce šampajca o brodsko korito, pozorište na lađi započelo ovogodišnju, četvrtu po redu turneju Plovnim putevima Vojvodine, odigrano je 15 predstava na obalama mesta uz Dunav, Tisu i Begej.
– Ovogodišnja turneja je dobila epitet istorijske, jer je zahvaljujući Izvršnom veću Vojvodine kupljen brod koji će biti otvoren za pozorišne predstave, izložbe slika, koncerte ozbijne i rok muzike, kjiževne večeri… Pored čijenice da smo prvi put na našem brodu realizovali pozorišnu misiju, takođe prvi put posle dvadesetak godina naše, dakle jedno od novosadskikh pozorišta, premijerno je odigralo predstavu novosadskog, savremenog pisca, Đorđa Pisareva – ističe Ratko Radivojević, autor čitavog projekta.
Glumci, Milovan Filipović, Ninoslav Đorđević, Saša Latinović, Ervin Hadžimurtezić, Nataša Vranešević i Maja Milovanović, operska pevačica Agota Vitkai Kučera, uz reditelja i glumca Ratka Radivojevića, predstavom, komedijom u kojoj ima i pevanja i igranja, privukli su veliki broj ljubiteja teatra u Zrejaninu, Bečeju, Srbobranu, Bačkom Petrovcu, Despotovu, Srpskom Miletiću, Karavukovu, Deronjama, Baču, Bačkoj Palanci i Novom Sadu. Oni su nastupali na palubi samohotke – teretnjaka dugog 34 i širokog sedam metara, lađi napravljenoj u segedinskom brodogradilištu.
– Svi članovi trupe su pozitivno ocenili ovogodišnju turneju, pozorišni znalci kao i “obična” publika nije krila zadovoljstvo, a smatram da smo svi zajedno oduševljeni što je rođeno novo pozorište. Temelje smo postavili, imamo repertoar, tako da sve funkcioniše – ističe Radivojević. Brod teatar, interkulturalna institucija, jedinstven i po mnogima najbolji projekat kulture u Vojvodini, i ovog leta, po četvrti put, opravdao je epitete koji ga krase.
S.BAJIĆ (Novosti, 3.septembar 2007)
ANTRFILE
REMONT
POZORIŠNA lađa, samohotka, zapravo će idućeg leta biti u funkciji ploveće kulturne institucije, jer joj predstoji tehnička rekonstrukcija. – Uskoro ćemo raspisati javni konkurs za idejno rešenje izgleda broda, odlučiti se, nagraditi autora i ponuditi na tender. Na brodu je potrebo napraviti kabine, cisterne za vodu kao i kompletnu infrastrukturu za plovidbu i održavane kulturnog života. Naša želja je da domaća firma bude izvođač radova. Kupljen je brod koji može da plovi i kanalima, tako da ne odustajemo od misije da se posetimo sva mala mesta na obalama reka – zaključio je Ratko Radivojević.
NOVI SAD
RADOST ULIČNE ZABAVE
Početak pozorišne sezone u Novom Sadu uveliko se najavljuje i nestrpljivo očekuje, a teatarsku tišinu simbolično će prekinuti glumci „Brod teatra“ premijernim izvođenjem komada Đorđa Pisareva Naš svet maleni, uokviren snom. Posle višenedeljnog putovanja po Vojvodini, ova jedinstvena pozorišna trupa na vodi odigraće predstavu 1. septembra na Beogradskom keju (gledaće je besplatno), a kako „Yellow Cab“ saznaje, nastaviće da je igra u Pozorištu mladih.
Sava STEFANOVIĆ (Yellow Cab, septembar 2007)
POZORIŠTA / THEATRES
RATKO RADIVOJEVIĆ, GLUMAC I REDITELJ
DOK PLOVIMO PO VOJVODINI…
„Brod teatar“ je neformalna grupa pozorišnih profesionalaca, bez stalnog mesta i sigurnih izvora prihoda, piše u definiciji na sajtu odličnog projekta koji je 1990. pokrenuo poznati novosadski glumac i reditelj Ratko Radivojević (www.brod.org.yu). „Brod“ plovi od jedne do druge predstave, od jedne do druge pozorišne scene, od jednog do drugog sponzora, ispitujući mogućnosti pozorišta. Oko svakog projekta okuplja različite umetnike: glumce, muzičare, kostimografe, scenografe, igrače, pevače – spremne da plove, istražuju i eksperimentišu.
Yellow Cab: Kako je došlo do ideje da osnujete autentičan putujući teatar na brodu?
Ratko Radivojević: Devedesete su bile užasne. Izlaz sam nalazio u okupljanju istomišljenika i u radu na off projektima. Borili smo se predstavama protiv ludila. U početku su bili komedija i kabare kao komentar i otpor na zbivanja devedesetih. Nisu nas hapsili, ali nisu nam davali novac, a od ulaznica nismo mogli da zaradimo ni za salu. Od 1999. do 2004. napravio sam nekoliko predstava koje pripadaju teatru pokreta ili neverbalnom pozorištu, sa kojima sam gostovao na scenama Londona, Madrida, Liona, Mostara. Igrali smo u različitim salama i na otvorenom prostoru. Za tu vrstu pozorišta – koju ja, iskreno, najviše volim – neophodno je imati stalnu trupu koja će vežbati cele godine. Stalna trupa podrazumeva i stalni prihod i stalni prostor. Brod kao rešenje tada mi se nametnuo kao spas, Nojeva barka… a i zbog onog „pun kao brod“ (ha, ha, ha)! Brod, osim što je odlična scena, može da plovi i tako pronalazi publiku.
YC: Kojim to panonskim vodama plovi Vaš teatar?
RR: Do sada smo putovali Dunavom, Tisom i kanalom Dunav-Tisa-Dunav. Ove godine ćemo u Novom Sadu završiti turneju, na Dunavskom keju. Već tri godine s nama su kapetan lađe Milan Lalić Lala i naš kuvar Peđa Krmpot. Zaustavljamo se u mestima gde smo unapred ugovorili gostovanje. Ceo program obukhvata pozorišnu predstavu i koncert. Sve to je besplatno, jer je naša misija da pozorište dođe do onih koji nikada nisu, niti bi otišli u pozorište.
YC: Ove godine Vaša plovidba traje sve do 2. septembra. Šta se događa „u lukama“?
RR: U mnogim mestima nema uređenog pristaništa, pa se svi dovijamo kako znamo. Ako neko mesto ima 2.000 stanovnika, a na predstavu dođe njih 200, onda je to stvarno veliki procenat posećenosti. Naravno, to je izazov za sve: za publiku u kojoj 95 odsto nikada nije videlo pozorišnu predstavu i za glumce koji moraju da igraju punom snagom uprkos komarcima koji uleću u usta, oči, uši, jer ne smeju da omanu. Ta publika mora da zavoli pozorište da bi poželela da im dođemo i sledeći put. Za sada uspevamo i mi i oni.
YC: Da li glumci na brodu, pored glumačkikh zadataka, imaju i one mornarske obaveze?
RR: Moj plan podrazumeva da glumci i cela ekipa sve vreme putuju brodom. Do sada nismo imali odgovarajući brod. Ovaj koji sada imamo trebalo bi da u nekoj bliskoj budućnosti opremimo tako da njime može da se vozi dvadesetak ljudi. Ove godine u predstavi igraju: Milovan Filipović, Ninoslav Đorđević, Saša Latinović, Ervin Hadžimurtezić, operska pevačica Agota Vitkai-Kučera i dve igračice – Nataša Vranešević i Maja Milovanović. Tekst je napisao Đorđe Pisarev, scenografiju radi Nikola Džafo, kostime Romana Knežević, a muziku Nemanja Radivojević. Ovo je off projekat, tako da glumci brinu o kostimima, scenografiji, muzičari o ozvučenju i svi zajedno posle predstave spremamo brod. Tekhnika i posada broda brinu o sigurnosti, udobnosti, a kad treba – i statiraju u predstavama.
Mića VUJIČIĆ (Yellow Cab, septembar 2007)
Posle dvomesečnog krstarenja Vojvodinom, “Brod teatar” završio turneju
PREDSTAVA NA PALUBI ODUŠEVILA NOVOSAĐANE
Novosadskom premijerom predstave Naš život malen uokviren snom završena je turneja “Broda teatra”, jedinstvenog pozorišta u kojem se predstave igraju na palubi teretnog broda koji plovi Vojvodinom. Na obalu Keja u Novom Sadu, gde se preksinoć usidrio “Brod teatar”, okupilo se nekoliko stotina ljudi, kojima ni kiša nije pokvarila pozorišni ugođaj. U predstavi su jednako uživali i publika na tribinama i slučajni prolaznici.
– Hajd’mo na ovu predstavu, dok publiku nije rasterala kiša! – čulo se sa bine usred predstave. Publika za kišu nije marila, dok je režiser Ratko Radivojević konstantno bio na vezi sa meteorolozima. Prvu od tri novosadske predstave gledao je i pokrajinski premijer Bojan Pajtić.
Energična ekipa od sedmoro glumaca, koja je s predstavom prethodna dva meseca obišla 14 vojvođanskih mesta, kao da je po svaku cenu htela da se oduži i novosadskoj publici. Dugim aplauzom publika se zahvalila svim “krivcima” za “Brod teatar”.
– Vojvodina i Novi Sad dobili su novo pozorište i ovo je istorijski trenutak. Brod treba malo da se dotera i očekujemo da ćemo sledeće sezone već od maja krenuti na novu turneju. Svuda smo odlično primljeni. Za ove četiri godine, u malim mestima ljudi su imali priliku da po p r v i p u t g l e d a j u pozorišnu predstavu – kaže Radivojević.
R. VUJANOVIĆ (Blic, 1. septembar 2007)
BROD TEATAR JOŠ VEČERAS NA VODI U NOVOM SADU
Kao na premijeri
Novosadska premijera predstave “Naš život malen uokviren snom” Đorđa Pisareva u režiji Ratka Radivojevića, koja je održana preksinoć na Beogradskom keju preko puta Kapetanije, po mnogo čemu je podsećala na praizvedbu u Titelu početkom avgusta. Dodatno svetlo u vidu munja obezbedilo je nebo, kiša je visila u vazduhu sve do kraja, kada je i novosadska publika izrazila zadovoljstvo najnovijim delom Brod teatra. Još jedna izvedba večeras i turneja “Plovnim putevima Vojvodine 2007” je završena, a kako je na njenom početku saopšteno, predstava “Naš život malen uokviren snom” iz vodenog, seli se u scensko okruženje Pozorišta mladih.
Uspešna turneja Posle novosadske premijere Radivojević je ukazao da je “Brod teatar” tokom turneje posebno dobro primljen u manjim sredinama gde su kulturni događaji retki. – Postoji publika koja je u životu gledala samo “Brod teatar” i ništa drugo, i ona “prava” pozorišna publika. I jedni i drugi su veoma pozitivno primili našu predstavu, posebno u malim sredinama, gde jedva čekaju da dođemo ponovo i družimo se sa njima – rekao je Radivojević.
Ratko Radivojević je iskoristio priliku da po završetku predstave “prozove” sve aktere predstave, glumce Milovana Filipovića, Agotu Vitkai-Kučeru, Sašu Latinovića, Ninoslava Đorđevića, Ervina Hadžimurtezića, Natašu Vranešević, Maju Milovanović i “NN lica” Milana Lalića i Peđu Krmpota, ali i scenografa Nikolu DŽafa, kostimografkinju Romanu Knežević i kompozitora Nemanju Radivojevića i pisca Đorđa Pisareva. O produkciji zvuka brinuo je Milan Nenin, dok se za dizajn svetla i tona bio zadužen Đorđe Ilić. Turneja “Plovnim putevima Vojvodine 2007” proglašena je istorijskom zato što je Brod teatar na njoj prvi put igrao komad savremenog novosadskog autora, kao i zbog toga što je posada ovaj put imala vlastito plovilo, koje pod brigom Studentskog kulturnog centra Novi Sad treba da postane mobilni kulturni centar Vojvodine. U planu je rekonstrukcija i realizacija niza umetničkih projekata, predstave, izložbe, koncerti klasične muzike, koji bi se na brodu održavali tokom cele godine.
I. B. (Dnevnik, 1.9.2007)
BROD TEATAR U OKVIRU OVOGODIŠNJE TURNEJE „PLOVNIM PUTEVIMA VOJVODINE” ODUŠEVIO MEŠTANE S.MILETIĆA, KARAVUKOVA I DERONJA
„Naš život malen uokviren snom”
Jedno je sigurno, glumac i režiser Ratko Radivojević i njegova ekipa sa Brod teatra, koja unazad četiri godine obilazi mala vojvođanska mesta, brodom, plovnim putevima Vojvodine, imaju prosvetiteljsku misiju. Umetnički nomadi vojvođanskikh voda, ove godine su zabavljali posetioce uz obalu predstavom novosadskog književnika Đorđa Pisareva „Naš život malen uokviren snom”, u režiji Ratka Radivojevića. Reč je o savremenom tekstu, o stvaranju predstave u predstavi, gde je najjasnije izražena sva tragičnost i pritisak na malog čoveka, stvaraoca, umetnika, u velikom sistemu pokvarenikh i neobrazovanikh ljudi. Nakon svake predstave jednočinke, napravljene sa mnogo elemenata mjuzikla, koja je veoma dinamična i gleda se u jednom dakhu, posetioce nastavljaju da zabavljaju izvanredni muzičari „Skriming braders” benda. Baš kao i glumačka ekipa i ovi muzičari su lek za oči, uši i dušu, u vremenu šundovskog bombardovanja i podmetačina u nazovi kulturnom i muzičkom smislu, preko brojnikh TV, radio i pisanikh glasila. Reč je naprosto o vrkhunskom kulturno-muzičkom događaju, u kome su u drugoj polovini avgusta mogli da uživaju meštani Srpskog Miletića, Karavukova i Deronja, ali i brojni posetioci iz drugikh mesta odžačke opštine i okoline. Alfa i omega kompletnog projekta Ratko Radivojević ne krije svoje zadovoljstvo, jer je pored ostalog njegova pozorišna trupa Brod teatar dobila brod uz pomoć pokrajinskog Izvršnog veća i predsednika Bojana Pajtića, koji će godišnje moći da plovi šest meseci i uveseljava publiku, a drugu polovinu godine biće usidren u Novom Sadu. Jednom rečju Novi Sad i Pokrajina su dobili pokretni brod teatar, uz pomoć kog će se kulturno stvaralaštvo Srbije na sličan način promovisati i u drugim evropskim zemljama. „Isplatila se višegodišnja upornost, publike je sve više i više, a reakcija takva da se jasno vidi da smo napravili pun pogodak”, kaže Ratko Radvojević.
I apsolutno je u pravu. U vreme, kada svi grado svog znanja kulture i umeća imaju kulturna leta, odžačka opština u tom smislu čami, uz gde koji entuzijastički pokušaj. A Brod teatar beše zdrav kulturni događaj, ničim izazvan.
Z.L. (NAŠE NOVINE 31. avgust 2007)
BROD TEATAR NA KRAJU TURNEJE DOPLOVIO U NOVI SAD
FINALE I NOVI POČETAK
Turneja Brod teatra “Plovnim putevima Vojvodine 2007” za razliku od prethodnih godina svoje finale imaće u Novom Sadu, na Beogradskom keju preko puta Kapetanije, gde će večeras, sutra i prekostura od 21 čas publika moći da vidi predstavu Naš život malen uokviren snom Đorđa Pisareva u režiji Ratka Radivojevića. Posle predstave sviraju novosadski bendovi “Skriming braders” i “Lenka”. Ulaz je besplatan. Na četvrtoj uzastopnoj letnjoj turneji “Brod teatar” je prvi put plovio na svom brodu, investiciji Izvršnog veća Vojvodine. Premijera je odigrana na Tisi u Titelu 10. avgusta, a “Brod teatar” je zatim obišao Zrenjanin, Srbobran, Bački Petrovac, Despotovo, Srpski Miletić, Karavukovo, Bač i Bačku Palanku. Zbog radova na prevodnici izostale su posete Somboru i Bezdanu, a u Bečeju i Deronjama predstava je otkazana zbog nevremena. Po završetku turneje “Plovnim putevima Vojvodine 2007”, brod će biti rekonstruisan i pretvoren u modernu scenu, galerijski prostor i koncertnu dvoranu, koja će za Novi Sad i Vojvodinu značiti osvajanje novog prostora kulturne razmene.
I. BURIĆ (Dnevnik, 30. avgust 2007)
BROD TEATAR
Danas umetnici Brod teatra (www.brod.org.yu) stižu u Novi Sad – da večeras (21.00 sat) na Beogradskom keju preko puta Kapetanije upriliče novosadsku premijeru predstave Naš život malen, uokviren snom, a zatim da 31. avgusta i 1. septembra još dvaput odigraju predstavu, čime se završava ovogodišnja turneja “Plovnim putevima Vojvodine” ove novosadske teatarske trupe. Ovog leta “Brod teatar” igra komad Naš život malen, uokviren snom Đorđa Pisareva u režiji Ratka Radivojevića. Predstave u Novom Sadu počinju u 21 sat na Beogradskom keju preko puta Kapetanije, a ulaz je besplatan. Posle predstave, od 22 sata sviraju novosadski bendovi “Screaming Brothers’” i “Lenka”, poručuju iz “Brod teatra”.
I dodaju: “Na svojoj četvrtoj letnjoj turneji, “Brod teatar” je “plovnim putevima Vojvodine” plovio na svom brodu zahvaljujući razumevanju i velikoj podršci Izvršnog veća Vojvodine. Premijera predstave odigrana je na Tisi u Titelu 10. avgusta, zatim smo kanalima obišli Zrenjanin, Srbobran, Bački Petrovac, Despotovo, Srpski Miletić, Karavukovo i Bač, a onda stigli do Dunava i Bačke Palanke. Zbog radova na prevodnici, nismo uspeli da stignemo do Sombora i Bezdana, a Bečeju i Deronjama morali smo da otkažemo predstavu zbog nevremena, što ćemo idućeg leta nadoknaditi. Po završetku turneje čekaju nas još veći poduhvati. Brod treba rekonstruisati i pretvoriti u modernu scenu, galerijski prostor i koncertnu dvoranu, koji će za Novi Sad i Vojvodinu značiti osvajanje novog prostora kulturne razmene, kojim ćemo ubuduće, sigurni smo, češće ploviti”.
Gradjanski, 30. avgust 2007
PREMIJERA “BROD TEATRA”
ŽIVOT U SNOVIMA
VEČERAS u 21.00 sat na Beogradskom keju, preko puta Kapetanije, “Brod teatar”, putujuća pozorišna trupa, odigraće novosadsku premijeru predstave Naš život malen oukviren snom, autora Đorđa Pisareva, u režiji Ratka Radivojevića. Jedinstvena interkulturalna institucija na lađi, plovnim putevima Vojvodine, posetila je publiku u Titelu, Zrenjaninu, Srbobranu, Bačkom Petrovcu, Despotovu, Srpskom Miletiću, Karavukovu, Baču i Bačkoj Palanci, a ovogodišwu turneju vojvođanskim rekama završiće u Novom Sadu.
– Isplovili smo 10. avgusta na samohotki, teretnjaku dugom 34 i širokom sedam metara, lađi napravljenoj u segedinskom brodogradilištu. Ova večerašnja predstava je komedija u kojoj ima i pevanja i igranja. Glume: Milovan Filipović, Ninoslav Đorđević, Saša Latinović, Ervin Hadžimurtezić, Nataša Vranešević i Maja Milovanović, tu je i operska pevačica Agota Vitkai-Kučera – kaže Ratko Radivojević, reditelj, glumac i tvorac čitavog projekta.
Predstava se bavi nama, glumcima i problemima koje imamo s političarima, ukazuje na nepravdu i nepravilnosti i u direktnoj je vezi s današnjim vremenom. Za novosadsku publiku na programu su tri predstave: 30, 31. avgusta i 1. septembra, s početkom u 21 sat. Posle predstave na “Brod teatru” održaće se koncerti grupa “Skriming braders” i “Lenka”.
Jedinstven i po mnogima najbolji projekat kulture u Vojvodini, ovog leta prvi put je na svom plovilu, jer je uz pomoć Izvršnog veća Vojvodine kupljen brod za Studentski kulturni centar Novog Sada.
S. BAJIĆ (Novosti, 30. avgust 2007)
ŽURKA
UPLOVIO „BROD TEATAR“
Na „Brodu teatru“, koji večeras stiže u Novi Sad, od 21 sat biće odigrana premijera predstave Naš život malen uokviren snom. Predstave će se igrati sutra i u subotu. Brod je usidren na Beogradskom keju, preko puta Kapetanije, a ulaz je besplatan. Od 22 sata sviraju novosadski bendovi „Screaming Brothers“ i „Lenka“.
R. V. (Blic, 30. avgust 2007)
Uspešno se odvija ovogodišnja turneja Brod teatra „Plovnim putevima Vojvodine“
NAŠ ŽIVOT VEČERAS U BAČKOJ PALANCI, 30. AVGUSTA PREMIJERNO U NOVOM SADU
Komad Naš život malen uokviren snom novosadskog pisca Đorđa Pisareva, koji na ovogodišnjoj turneji „Plovnim putevima Vojvodine“, predvođeni rediteljem i glumcem Ratkom Radivojevićem, igraju članovi novosadskog pozorišnog ansambla „Brod teatar“ na svom istoimenom brodu, dosad je videla publika u Titelu, Zrenjaninu, Bečeju, Srbobranu, Bačkom Petrovcu, Despotovu, Srpskom Miletiću, Karavukovu, Deronjama i Baču. Radivojević je za Građanski list rekao da su u svim navedenim mestima bili zaista sjajno dočekani, da je publika brojna, te da je ubeđen da će tako biti i večeras (subota) od 21 sat na gradskoj plaži u Bačkoj Palanci, ali i 30. i 31. avgusta, kao i 1. septembra na Beogradskom keju kod Lučke kapetanije „Novi Sad“ – kada će Naš život malen uokviren snom videti Novosađani.
– Definitivno smo događaj sezone u svim mestima u kojima smo dosad igrali naš komad. Svuda je slavlje i veselje, a ponegde su domaćini tako dobro organizovani da čak sami postavljaju rtibine za publiku i uređuju prostor na obali neposredno ispred broda. I u Zrenjaninu, gde smo ove godine prvi put pristali, sve je bilo sjajno, od prijema publike do organizacije samog događaja. I, ono što je najvažnije svima koji nas gledaju komad se yaista dopada, prepoznaju se u njemu, a nije ni čudo, jer je Pisarev pisao delo o nama i našem vremenu – kaže Radivojević.
U predstavi Naš život malen uokviren snom, gazdu Prospera igra Milovan Filipović, glumicu Arijel Agota Vitkai-Kučera, Balerinu I Nataša Vranešević, Balerinu II Maja Milovanović, glumicu Mirandu Saša Latinović, profesora Prospera Ninoslav Đorđević, a glumca Fernanda i Kalibana Ervin Hadžimurtezić. Scenograf je Nikola Džafo, kostimografkinja Romana Knežević, saradnice na koreografiji dve već pomenute balerine, kompozitor je Nemanja Radivojević, za produkciju zvuka zadužen je Milan Nenin, a za dizajn svetla i tona Đorđe Ilić.
S. Č. (Građanski, 25/26. avgust 2007)
NEVIĐENA POZORIŠNA TURNEJA “BRODA-TEATRA“ PLOVNIM PUTEVIMA VOJVODINE
LAĐA PREŠLA POLA PUTA
Do kraja putovanja pozorišnim plovilom, biće odigrano još sedam predstava, od kojih čak tri na obali Dunava u Novom Sadu PLOVI lađa, a na lađi pozorište. Brod teatar, jedinstvena interkulturalna institucija, putujuća pozorišna trupa, prešao je pola puta ovogodišnje turneje vojvođanskim rekama, na kojima u mestima na obali prikazuje predstavu “Naš život malen uokviren snom”, novosadskog pisca Đorđa Pisareva u režiji Ratka Radivojevića, tvroca čitavog projekta. Brod teatar je na samohotki – teretnjaku dugom 34 i širokom sedam metara, lađi napravljenoj u segedinskom brodogradilištu, koja je na pozorišnu misiju isplovila 10. avgusta u Titelu, kada je održana i premijera predstave, komedije u kojoj ima i pevanja i igranja. Glumci, Milovan Filipović, Ninoslav Đorđević, Saša Latinović, Ervin Hadžimurtezić, Nataša Vranešević i Maja Milovanović, operska pevačica Agota Vitkai Kučera, uz reditelja i glumca Ratka Radivojevića, privukli su veliki broj ljubitelja teatra u Zrenjaninu, Bečeju, Srbobranu, Bačkom Petrovcu, Despotovu, Srpskom Miletiću i sinoć u Karavukovu. Do kraja turneje, 1. septembra, predstoje gostovanja u Deronjama, Baču, Bačkoj Palanci i Novom Sadu.
– Predstava se bavi nama, glumcima i problemima koje imamo s političarima, ukazuje na nepravdu i nepravilnosti… U direktnoj je vezi s današnjim vremenom i sada, posle pola pređenog puta na turneji i odigranih osam predstava, mogu da kažem da raste iz večeri u veče. Publika prepoznaje situaciju, sarađuje s glumcima tako da smo svi zadovoljni i odzivom gostiju i prijemom na koji nailazimo u svim mestima – ističe Ratko Radivojević.
Kao i prethodne tri godine, kada je Brod teatar plovnim putevima Vojvodine, predstavljao komade po delima Koste Trifkovića, kapetan novog broda je Milan Lalić Lala a mornar i kuvar, Peđa Krmpot. Posle svake predstave, publiku na obali zabavlja rok sastav “Skriming bradrs”. Na brodu su upriličene i izložbe slika u saradnji sa “Art klinikom” a putujuće glumce prate i ekolozi, stručnjaci koji u svakom mestu mere kvalitet vode i tokom turneje podnose izveštaj.
Jedinstven i po mnogima najbolji projekat kulture u Vojvodini, ovog leta prvi put je na svom plovilu, jer je uz pomoć Izvršnog veća Vojvodine, kupljen brod za Studentski kulturni centar Novog Sada.
ANTRFILE
KULTURNE VEZE
Plovnim putevima Vojvodine, Brod teatar je 2004. godine zaplovio splavom na kojem su glumci su igrali predstave za publiku na obali. Želja umetnika, da ožive komunikaciju među vojvođanskim gradovima na rekama, postala je tradicionalna manifestacija a namera je da turneja preraste u regionalni letnji festival, koji će obuhvatiti i susedne zemlje.
– Igrale bi se pozorišne predstave za decu i odrasle, održavale bi se izložbe, književni susreti, modne revije, koncerti ozbiljne i rok muzike… Plovnim putevima crtamo mapu Vojvodine, mapu naših duhovnih veza koje na taj način postaju još bogatije – istakao je autor čitave priče, Ratko Radivojević i naglasio da će lađa služiti teatru ali i drugim potrebama za prezentaciju kulturnog stvaralaštva svih 365 dana u godini.
S.BAJIĆ (NOVOSTI 22. AVGUST 2007)
Teatar koji ima svoju lađu
Ako publika ne može doći u pozorište, pozorište može doći tamo gde su gledaoci. Lokalni vojvođanski teatar našao je način da taj put do publike prevali – lađom. Sada kada se to pozorište na vodi već otisnulo, sve su prilike da će izaći izvan granica Srbije i da će u narednim sezonama stići i do Mađarske, Rumunije, Hrvatske…
“Razbijamo šampanjac i krećemo na turneju Brod teatar plovnim putevima 2007.“
Dva su čak, ovog leta, razloga za šampanjac – kaže novosadski glumac Ratko Radivojević, idejni tvorac Broda teatra, ovog nesvakidašnjeg kulturnog projekta, koji je pre tri godine započet predstavom na splavu i višegodišnjim ubeđivanjem nadležnih da pozorišnu umetnost valja otisnuti plovnim putevima u Vojvodini. Ne samo da se, kaže on, predstavom „Naš život malen uokviren snom“ Đorđa Pisareva, dešava, posle dvadesetak godina, konačno i praizvedba jednog dela novosadskog pisca u Novom Sadu, već Brod teatar, zahvaljujući Izvršnom veću Vojvodine, od ove sezone ima već i svoju lađu:
“Pokrajina je kupila brod i brod je formalno vlasništvo studentske ustanove Studentski kulturni centar Novi Sad, gde imamo sa njima dugoročnu saradnju, znači, osim plovnih puteva ovaj brod će raditi 365 dana. Mi idemo po kanalima, po malim mestima i zato smo i nabavili ovaj brod koji može da ide po malim mestima. Bilo je varijanti da se uzme neki veći brod, međutim – ne. Naša ideja od početka projekta je da idemo upravo po plovnim putevima Vojvodine, to su i kanali DTD, da obiđemo ta mala mesta u koje nikad nije došlo pozorište.”
Premijera na plaži u Titelu, plovi dalje do Zrenjanina, Bečeja, Srbobrana, Bačkog Petrovca, Despotova, Srpskog Miletića, Karavukova, Deronja, Bača, Bačke Palanke, pa do Lučke kapetanije Novog Sada. Obavezan je i koncert posle, a od sada, kaže slikar Nikola Džafo i predvodnik Art klinike, tog dežurnog ispomagača Broda Tetra – ima uslova i za izložbu. Ključna je ta filozofija lokalnog, kaže Džafo:
“Isto je to, preteča svega, ako se ode u Beronje – oni nisu, pretpostavljam, niti imali galeriju niti videli izložbe na svom terenu – onda će se doci da se vidi predstava, koncerti, izložbe.”
Osim kulturne, Brod teatar ima i širu misiju, kaže Ratko Radivojević:
“Pokušavamo da nekako uključimo u to i kulturni turizam, privredu, da probamo da opasuljimo ljude da su ti kanali nekada kopani zato da bi mi danas i u buducnosti mogli da uživamo i da nam je lakše da živimo, od navodnjavanja do putovanja, prenosa tereta itd. Dešava se da, kad idemo kroz prevodnice, pitam prevodničara kada je poslednji put prošao ovuda brod, on nam kaže da mesečno prode jedan ili dva broda, a nekad je dnevno prolazilo 15-20 brodova.”
A pravi je izazov, dodaje on, igrati predstavu na obali:
“U tim mestima naša publika je od najmanjih, u kolicima, do deda i baba. Dođe bakica zabradena sa maramom još u 6 sati, a mi igramo predstavu u 9, donese svoju hoklicu na obalu da zauzme mesto, da bude u prvom redu. Mi spremamo lađu, sistem je takav da svi sve sami radimo. Ljudi to gutaju, željni su nekog događaja, a mi smo im događaj.”
Mladi novosadski glumac Ninoslav Đordević, unapred se raduje ovom iskustvu:
“Za mene je ta ideja da se igra negde na otvorenom – to je zapravo grad teatar. Negde, bilo gde, par reflektora, par glumaca i eto vam pozorište.”
Od sada, kada se pozorištanci mogu nazvati i brodovlasnicima, još je više planova, najavljuje Ratko Radivojević:
“Plan nam je naravno da pređemo i granicu Srbije, Vojvodine, da možemo da odemo i do Mađarske, Rumunije, Hrvatske, a tvrdim i garantujem da ćemo, ako ne dogodine onda za najviše dve-tri godine, ići do Amsterdama sa ovim brodom i da ćemo tamo prikazati vojvodansku kulturu.”
Žužana SERENCEŠ (Radio Slobodna Evropa, 15.8.2007)
POZORIŠNE PREMIJERE
Surova realnost od koje se prave snovi
Đorđe Pisarev, Naš život malen uokviren snom,
režija Ratko Radivojević, Brod teatar
Veliko je pitanje da li su kompleksi, a ne prednosti, pogonsko gorivo civilizacije, jer prečesto je slučaj da najgori od sve dece, dogura najdalje. Pogotovo u politici. Pogotovo u Srbiji. A obični, normalni ljudi igraju se ljudi, čojstva. I za divno čudo, u tome još uvek vide neki (idealni) interes.
Upravo na (neminovnom) sukobu ove dve grupe i potentnoj prozno-poetskoj tematici Đorđe Pisarev traži oslonac svoje drame “Naš život malen uokviren snom”, koja je zbog inspiracije u stvarnim događajima i realnom, vodenom okruženju Brod teatra, odličnu podršku našla u Šekspirovoj “Buri”. Glavni junaci u borbi sa sistemom koji ih prividno marginalizuje uz sve egzistencijalne teškoće ne prepuštaju se volji onih kojima su kao klincima udarali čvegere, a Pisarev iako “sve muke, zbrke, užasi i čuda borave ovde”, paralelnim tokom omogućava umetnosti da poentira, pa bila ona srozana i na “puku” ulogu zabavljača, što obilato koristi i reditelj.
Međutim, dok se Pisarev postavlja iznad problema i čaroliju prepušta poznom, sanjarski i pesnički nastrojenom Šekspiru, Ratko Radivojević predstavu surovo održava na zemlji, snažno je pozicionirajući čak i u lokalni milje Novog Sada, gde se u Pozorištu mladih nedavno odigravala prava tragedija, takoreći rat uprave i glumaca. Da ne bude zabune, predstava je formalno daleko od realizma i kako je to već postao red Brod teatra ili bolje reći teatra na brodu (predstava je realizovana u okviru projekta “Plovnim putevima Vojvodine 2007), ona na više nivoa uspešno koketira s publikom, u ovom slučaju na prvom mestu svojim neobavezujućim, a ipak ozbiljnim i kritičkim kabaretskim šarmom.
Na sceni (prvi put u svojoj karijeri) glavnu ulogu igra Milovan Filipović, i koristi to znalački i zrelo, čak uz izvesnu, ali dovoljno malu dozu nonšalancije (što je donekle i njegov “trejd-mark”). On igra Gazdu/ Prospera koji uz lik Profesora/ Prospera u tumacenju Ninoslava Đorđevića, čini napadački tandem normalnih podeljen po liniji trezan, hrabar, dostojanstven, dobar i pijan, ne baš hrabar i dostojanstven, ali dobar – “ipak čovek”.
U drugom planu dominira Saša Latinović u ulozi gej Glumca/ Mirande proverenim sredstvima vrckanja, tananog glasića i visokih potpetica, dok su kao balerine pojedine segmente priče, duhovite “digresivne” upadice i kabaretska intermeca odlično ilustrovali parovi Nataša Vranešević – Maja Milovanović i Agota Vitkai-Kučera (Glumica/ Ariel) – Ervin Hadžimurtezić (Glumac/ Fernando i Kaliban).
Loše momke (nažalost) niko ne glumi, njih (uvek) predstavljaju NN lica.
Igor Burić (Dnevnik, 15.8.2007.)
Brod teatar sinoć uplovio u Srbobransko kulturno leto
Sinoć su srbobranci bili u prilici da pogledaju pozorišnu predstavu “ Naš život malen uokviren snom “ po tekstu Đorđa Pisareva , a u režiji Ratka Radivojevića. Predstavu su doneli glumci pozorišne grupe „Brod Teatar“ iz Novog Sada.
Brod teatar je jedinstveno pozorište koje plovi plovnim vodama Vojvodine od 2004. godine. Krenuli su najpre splavom, a danas je to već sasvim pristojan brod. Na plovidbu su krenuli 10. avgusta i prva predstava je održana na gradskoj plaži u Titelu.
Srbobran je njihovo četvrto stajalište. Zanimljiv je natpis na plakatu : 13. avgust – gradska plaža Srbobran. Eh, a parkirali brod uz obalu kod autobuske stanice. Nisu znali da Srbobran nema gradsku plažu.
Elem, da se vratimo događaju. Zanimljivo je da ove godine osim pozorišne predstave gledaoci, koji budu u prilici da ih brod teatar poseti, mogu da vide i izložbu koja je nazvana – Rastao sam pored Dunava…, a reč je zapravo o interaktivnoj ekološko edukativnoj izložbi koju postavlja ekološka organizacija „Inžinjeri životne sredine“ iz Novog Sada.
Nakon predstave koja je, zapravo igra, nastala na osnovu stvarnih događaja, koji su obeležili kraj prošle i početak ove godine u novosadskom pozorištu mladih, uključujući i dramu sa prebijanjem glumaca tog pozorišta, koncert je održao rock band Screaming Brothers.
Na mapi ovogodišnje turneje broda teatra je ukupno 13 stajališta na kojima će glumci ovog neobicnog pozorišta odigrati svoju ovogodišnju predstavu.
D.M. (Srbobran.net, 14.8.2007)
NA BRODU TEATARU IZ DUNAVA U TISU DO TITELA, NA PRVOM, ISTORIJSKOM PUTOVANJU
Umetnost uživanja uokvirena vodom
Zahvaljujući viziji jednog čoveka i upornosti da se ta vizija ostvari, Novi Sad i Vojvodina su dobili svoj prvi brod – kulturni centar. Investitor je bilo Izvršno veće AP Vojvodine, čovek Ratko Radivojević, a brod je poneo ime njegove pozorišne trupe – „»Brod teatar“«.
Vec nekoliko godina projekat »“Plovnim putevima Vojvodine“« bogatstvom voda donose pozorište i u najmanja vojvođanska mesta. Leta 2007. Srbobran, Despotovo, Srpski Miletić, Karavukovo, Deronje, Bač … nakon prethodnih godina iznajmljivanih skela, barži, imaju priliku da vide novo plovilo „Brod teatra“ koje im ovaj put predstavlja „»Naš život malen uokviren snom«“ Đorđa Pisareva, u režiji Ratka Radivojevića. A posle predstave, planirano je, publiku će uvek zabavljati muzički sastav „Skriming braders“.
Put je »porinućem« počeo prošlog petka u Novom Sadu, a prva odrednica na krstarenju Dunavom u Tisu bio je Titel, podno drevnog Titelskog brega.
Rame uz rame s Radivojevićem, na putovanjima Broda teatra stoji kapetan Milan Lalić Lala, sledeći je Lalina desna ruka, mornar i kuvar Peđa Krmpot, a posadu broda na putovanju koje je proglašeno istorijskim i zbog novog broda i zbog praizvedbe teksta savremenog novosadskog pisca, čine glumci: Milovan Filipović, Agota Vitkai-Kučera (takođe stalni Radivojevićevi saradnici), Saša Latinović, Ninoslav Đorđević, Nataša Vranešević, Maja Milovanović, kompozitor Nemanja Radivojević, nekolicina novinara i prijatelja Brod teatra, među kojima su od poznatijih bili glumac Radoje Čupić i direktor Pozorišta mladih Zoran Đerić.
Okupljanje je organizovan u 10 sati, kako bi se krenulo do podne (šala je odmah krenula), a polazak je skoro kao u crtanom filmu, pratilo razbijanje šampanjca, samo što nije pukao brod, ali ni flaša. Iako ga je u ulozi kibicera, glumac Radoje Čupić upozorio da roka jako, zadrhtala je ruka Zdravku Vulinu, predstavniku Studentskog kulturnog centra, kojem je pripalo i starateljstvo nad brodom. Radivojević je i ovaj posao, kao i mnoge druge na brodu, morao da završi sam, a kasnije će se pokazati i vickasti »smisao« ovog događaja.
Vremenska prognoza nije obećavala, ali ceo dan Brod teatar je pratilo sunce, oblaci, povremeni lajt šou munja, i samo pokoja kap kiše. Uz strepnju ispod železnićkog, montažno-demontažnog mosta, za koji je upravo tog dana objavljeno da je nesiguran, i iznenađenje većine prisutnih veličinom Oficirca, koji je povučeni Dunav načinio pravom Kopakabanom, uživanje je moglo da počne. Petrovaradin, Karlovci, Čortanovci, Beška, Krčedin, sve do Slankamena, pa levo u Tisu. Ponosni Lala sad svaki čas svira poznanicima kraj reke zaljubljenicima u vodu, kojih čak ni na radni dan nije bilo malo duž puta. A kakvih sve rajeva Dunav i Tisa nude, to se vidi samo s vode.
Negde oko Beške, posada se u skladu s naslovom predstave uokvirivala snom, kad stiže poziv na ručak i svi se razbudiše. Peđa se još jednom dokazao, a i somovi su se obradovali. Sreca da u Dunavu nema ajkula, inače bi ih sigurno odveli do Titela.
Posle ručka, krv u stomak, a brod u Tisu. Tu su ušće i širina Dunava veličanstveni. Na tom mestu moderna tehnologija donese teme najnovijih sportskih zbivanja, fudbalskih transfera, a pričalo se, naravno, i o pecanju. Kako je to Radivojević šaljivo naglasio, zbog potpisnika ovih redova našlo se vremena i za kratko zaustavljanje radi osvežavajućeg kupanja. Niko se nije bunio.
Tačno deset kilometara od kako je Brod teatar uplovio u Tisu, ukaza se titelska plaža, a na njoj već mašu domaćini i popodnevni kupači. Pri pokušaju da se pristane, dok se posada radovala izlasku i šopingu, Lala istrča iz kabine, oslobodi sidro, i objavi da je puklo kormilo! Panike nije bilo, slatke neizvesnosti i za one na plaži i za one na brodu jeste, celi sat, dok Lala i Peđa ne uspeše svojeručno da reše problem, zadovoljni što se ipak i nešto (ne toliko) loše desilo. Nije prvo, kažu, i pričaju kako su vatreno krštenje već preživeli kad ih je zahvatila oluja nakon preuzimanja broda u Madarskoj.
Tri put se razbijao šampanjac, tri puta smo i pristajali, reče Ratko Radivojević i podari odličan šlagvort. Konopac kratak, suncobran tanak, a »dobronamernih« kapetana bez broda i jedan – previše. Titeljani se i pre programa dobrano zabaviše.
Stiže traktor s klupama, a s večeri komarci, i publika. Vesti o kiši u Novom Sadu, nebeski svetlaci za koje je kapetan Lala iskusno tvrdio da ako idu Dunavom tamo će i ostati, ipak iznudiše niski start i predstava premijerno otpoče svoj životi malen, uokviren vodom. Da bude i snovito-bajkovito pobrinuli su se Pisarev i Šekspir, a za nežno surovu umetničku realnost, Radivojević i njegova ekipa, jasno referirajuci na svu lepotu i nemili položaj koji njihova profesija zauzima u našem društvu. Publika je kao i u svakom nekonvencionalnom pozorištu znala je da dobaci, ali i da nagradi, što je uz zvuke „Skriming bradersa „ doprinelo konačnom i poptunom opuštanju posade prvog ovogodišnjeg putovanja „Brod teatra.
Kako to običaj nalaže, veselje koje Brod teatar, mimo svih pozorišnih i muzičkih ukusa uvek donese meštanima vojvođanskih naseobina, nastavilo se do kasno u noć.
I. Burić (Dnevnik, 13.8.2007)
NAŠ ŽIVOT MALEN I UOKVIREN SNOM: Nakon uzbudljive plovidbe iz Novog Sada, „Brod teatar“ je pristao na titelsku plažu, gde je sinoć premijerno izvedena predstava Naš život malen i uokviren snom Đorđa Pisareva u režiji Ratka Radivojevića, a događaj je uveličao koncert „Skriming bradersa“. Turneja „Plovnim putevima Vojvodine 2007“ nastavlja se večeras u Zrenjaninu.
I. B. (Dnevnik, 11. avgust 2007)
„BROD TEATAR“ SUTRA U BEČEJU
Bečej: Žitelji Bečeja imaju čast da posada „Broda teatra“ na ovogodišnjoj turneji Plovnim putevima Vojvodine zabeleži het – trik pred njima. Premijera je bila sinoć u Titelu, večeras će trupa Begejom doploviti i gostovati u Zrenjaninu, a sutra uveče će sa Tise pred Bečejcima izvesti predstavu novosadskog pisca Đorđa Pisareva Naš život malen uokviren snom. Ovo je četvrta godina kako „Brod teatar“ plovi vojvođanskim vodotokovima, ali prvi put ove godine na sopstvenom brodu. – Zahvaljujući razumevanju Izvršnog veća Vojvodine, kupljen je specijalni brod, koji pripada Studentskom centru iz Novog Sada, glavnom i izvršnom producentu projekta „Brod teatar“. Time je Novi Sad, posle tri decenije, dobio jedno plovno pozorište, čije je radno vreme 365 dana u godini. Pored pozornice, Novi Sad i druga mesta u Vojvodini dobili su novi atraktivni koncertni podijum i prigodnu galeriju. „Brod teatar“ je pogodan za širenje kulture po Vojvodini. Pored toga što ćemo tokom ovogodišnje turneje 13 puta izvesti predstavu Naš život malen uokviren snom, na brodu je interaktivna ekološko-edukativna izložba „Rastao sam pored Dunava…“, koju je postavila Ekološka organizacija inženjera zaštite životne sredine iz Novog Sada, a posle predstave se uvek održava koncert rok benda „Screaming Brothers“ – kaže osnivač plovećeg pozorišta Ratko Radivojević.
V. JANKOV Dnevnik, (11. avgust 2007)
Juče počelo ovogodišnje izdanje turneje
„Brod teatar plovnim putevima Vojvodine“
„Naš život malen…“ večeras u Zrenjaninu
Razbijanje šampanjca o pramac broda novosadskog Brod teatra – juče oko 11.30 sati – označilo je početak ovogodišnjeg izdanja turneje „Brod teatar plovnim putevima Vojvodine“, tokom koje će, završno sa 1. septembrom, pozorišna posada predvođena glumcem i rediteljem Ratkom Radivojevićem u 12 vojvođanskih mesta odigrati komad Naš život malen uokviren snom novosadskog književnika Đorđa Pisareva. Nakon sinoćne premijere te predstave na gradskoj plaži Titela, večeras je kod Pešačkog mosta dočekuju Zrenjaninci. Predstava potom ide (plovi) do Bečeja, Srbobrana, Bačkog Petrovca, Despotova, Srpskog Miletića, Karavukova, Deronja, Bača, Bačke Palanke i Novog Sada. Novosađani će je videti čak triput, a premijerno 30. avgusta.
Glumac Saša Latinović, koji u predstavi Naš život malen uokviren snom igra glumicu Mirandu i prvi put putuje s posadom broda novosadskog Brod teatra, rekao nam je sat vremena uoči polaska broda put Titela da mu čitava turneja izgleda veoma zanimljiva, od ambijenta na kome će se predstava igrati i same plovidbe do druženja i atmosfere na brodu. Posebno ga raduje susret s ljudima koje, kako nam je priznao, ranije nije profesionalno sretao, a to su, pre svih, balerine Nataša Vranešević i Maja Milovanović, koje su ujedno i rediteljeve saradnice na koreografiji.
– Ratko Radivojević me je malo čudno video u ovoj predstavi, što, očigledno, govori u prilog činjenici da sve više postajem čuvena „trandža“ Novog Sada. Šalim se, naravno, ali zaista je primetno da mi se sve češće i češće poveravaju ženske uloge. Verujem da smo napravili dobru predstavu, ali ipak pravi sud očekujem od publike. Ipak, mislim da će im naše igranje biti veoma znimljivo – rekao je juče za Građanski list glumac Saša Latinović.
Njegova koleginica i dobra prijateljica Agota Vitkai-Kučera rekla nam je da od ovogodišnje turneje očekuje, pre svega, dobro druženje. „Ovo je dosad najbolja ekipa na brodu, što mi daje poseban podstrek da igram s puno snage i entuzijazma“, priznala je ona, dodavši da pred svaki početak igranja predstave ima malu „pozitivnu tremu“. Glumačku ekipu predstave Naš život malen uokviren snom, osim već pomenutih protagonista, čine i Milovan Filipović, Ninoslav Đorđević i Ervin Hadžimurtezić. Scenografiju predstave potpisuje Nikola Džafo, kompozitor je Nemanja Radivojević, za produkciju zvuka zadužen je Milan Nenin, a za dizajn svetla i tona Đorđe Ilić.
S.Č.(Građanski list, 11-12.8.2007)
Ratko Radivojević: 2. jul 2007.
Intervju sa novosadskim glumcem Ratkom Radivojevićem. Pored svega ostalog što radi, Ratko je osnivač i „Brod teatra“, neformalne grupe pozorišnih profesionalaca, bez stalnog mesta i sigurnih izvora prihoda. „BROD plovi od jedne do druge predstave, od jedne do druge pozorišne scene, od jednog do drugog sponzora, ispitujući svoje mogućnosti i mogućnosti pozorišta.“ Ove godine plove plovnim putevima Vojvodine od 21. jula do 2. septembra i prikazuju predstavu „Naš život malen uokviren snom“. Tekst Đorđa Pisareva, sa Šekspirovom „Burom“ u pozadini…
Pozorište ponovo plovi
Kao i prethodne tri godine, ovo putujuće pozorište na vodi ploviće Dunavom, Tisom i kanalom Dunav – Tisa-Dunav, i bacaće svoje sidro i igrati predstavu „Naš malen život uokviren snom“ Đorđa Pisareva, u režiji Ratka Radivojevića. Predstava će biti odigrana dvanest puta na plažama vojvođanskih gradova.
Scenograf predstave je Nikola Džafo, kostimograf Romana Knežević, a muziku je komponovao Nemanja Radivojević.
Uloge su poverene Milovanu Filipoviću, Ninoslavu Đorđeviću, Saši Latinoviću, Agoti Vitkai Kučera, Ervinu Hadžimurteziću, Nataši Vranešević i Maji Milovanović.
Za razliku od prethodnih godina, ova turneja nece početi u Novom Sadu, jer je planirano da sam „finiš krstarenja“ bude priređen pred novosadskom publikom.
Objekat kulture na vodi „Brod teatar“ od ovog leta za izvođenje predstava koristi brod dugačak trideset četiri i širok sedam metara, a o kome će se nadalje brinuti Studentski kulturni centar Novog Sada. Ova lađa će se, osim u svrhu letnje turneje „Brod teatra“ i dalje koristiti kao objekat kulture u Novom Sadu.
Posle Zrenjanina, u kojem će se predstava igrati premijerno, već 13. avgusta predstavu u izvođenju „Brod teatra“ imaće priliku da vide Bečejci, a sve do 1. septembra, privilegovani će biti i žitelji Srbobrana, Bačkog Petrovca, Despotova, Srpskog Miletića, Karavukova, Deronje, Bača, Bačke Palanke i Novog Sada. Početak svih predstava zakazan je za 21 sat, a posle svake od njih, publika će moći da čuje svirku u izvođenju rok benda „Screaming brothers“.
(B92, 10.8.2007)
Brod teatar plovnim putevima Vojvodine
Premijera večeras u Titelu
Simboličnim hepeningom – razbijanjem flaše šampanjca o brod, danas će iz novosadske luke u prepodnevnim satima isploviti „Brod teatar“, a na njemu će kompletna ekipa Brod teatra zaploviti ka Titelu gde je u 21 sat zakazana premijera predstave novosadskog pisca Đorđa Pisareva „Naš život malen uokviren snom“.
– Za sve nas je ovo istorijski trenutak jer smo pred ovogodišnju turneju – „Plovnim putevima Vojvodine 2007“ dobili naš sopstveni brod, a kao drugo, ove godine igramo praizvedbu teksta jednog novosadskog pisca što se nije desilo već više od 20 godina u Novom Sadu, i time nastavljamo naša zalaganja da kroz projekte Brod teatra afirmišemo prvenstveno novosadske autore i novosadsku kulturu – istakao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Ratko Radivojević, glumac i reditelj predstave.
Po prvi put ove godine projekat ne počinje premijerom u Novom Sadu, već će se ona dogoditi večeras na Gradskoj plaži u Titelu. I premijera, kao i sve predstave Brod teatra, besplatne su, a nakon predstava na brodu nastupa rok bend Screaming Brothers. Turneja se nastavlja sutra kada Brod teatar prvi put nastupa u Zrenjaninu kod pešačkog mosta, u nedelju na Gradskoj plaži u Bečeju, a zatim slede Srbobran (13. avgusta), Bački Petrovac (15. avgusta), Despotovo (16. avgusta), Srpski Miletić (17. avgusta), Karavukovo (21. avgusta), Deronje (22. avgusta), Bač (23. avgusta), Bačka Palanka (25. avgusta), da bi se turneja završila u Novom Sadu, gde će se na Beogradskom keju kod Kapetanije predstava igrati 30. i 31. avgusta i 1. septembra.
Scenografiju za predstavu „Naš život malen uokviren snom“ uradio je Nikola Džafo, kostimografiju Romana Knežević, kompozitor muzike je Nemanja Radivojević, a u predstavi igraju glumci Milovan Filipović, Ninoslav Đorđević, Saša Latinović, Agota Vitkai-Kučera, Ervin Hadžimurtezić, Nataša Vranešević i Maja Milovanović.
G. D. N. (10.8.2007)
Pozorište ponovo plovi
NOVI SAD – „Brod teatar“ usidren kod Beogradskog keja na Dunavu, danas će podići svoje sidro i započeti krstarenje „Plovnim putevima Vojvodine“. Kao i prethodne tri godine, ovo putujuće pozorište na vodi, do 1. septembra „utabanom stazom“ koja podrazumeva plovidbu Dunavom, Tisom i kanalom Dunav – Tisa-Dunav, baciće svoje sidro 12 puta na plažama vojvođanskih gradova, odakle će sa broda, mala ali odabrana ekipa umetnika zabavljati publiku.
Ovogodišnju turneju pozorišta na vodi obeležiće predstava „Naš malen život uokviren snom“ Đorđa Pisareva, u režiji Ratka Radivojevića. Za scenografiju predstave pobrinuo se Nikola Džafo, a za kostime Romana Knežević. Muziku je komponovao Nemanja Radivojević, a uloge su poverene Milovanu Filipoviću, Ninoslavu Đorđeviću, Saši Latinoviću, Agoti Vitkai Kučera, Ervinu Hadžimurteziću, Nataši Vranešević i Maji Milovanović.
– „Brod teatar“ kreće na svoju turneju tokom koje ce gostovati, u nama već dobro poznatim, vojvođanskim lukama. Razmišljajući o planu turneje, vodili smo računa da ne izostavimo čak ni najmanje gradove. Startovaćemo na Gradskoj plaži u Titelu, gde ćemo premijerno izvesti predstavu „Naš malen život uokviren snom“, a već narednog dana, krstarenje nastavljamo prema Zrenjaninu – rekao je idejni tvorac „Brod teatra“ Ratko Radivojević i dodao da, za razliku od prethodnih godina, ova turneja nece početi u Novom Sadu, jer je planirano da sam „finiš„ krstarenja bude priređen pred novosadskom publikom.
Brod teatar
Objekat kulture na vodi „Brod teatar“ od ovog leta za izvođenje predstava koristi brod, samohotku, dugačku 34 i široku sedam metara, koji je 27. jula iz Segedina uplovio u novosadsku „luku“, a o kome ce se nadalje brinuti Studentski kulturni centar Novog Sada. Novac za lađu, koja će osim u svrhu turneje „Brod teatra“ nadalje imati ulogu još jednog objekta kulture u Novom Sadu (i to na vodi), obezbedilo je Izvršno veće Vojvodine.
Posle Zrenjanina, vec 13. avgusta predstavu u izvođenju „Brod teatra“ imaće priliku da vide Bečejci, a sve do 1. septembra, privilegovani će biti i žitelji Srbobrana, Bačkog Petrovca, Despotova, Srpskog Miletića, Karavukova, Deronje, Bača, Bačke Palanke i Novog Sada.
Početak svih predstava zakazan je za 21 sat, a posle svake od njih, publika će moći da čuje svirku u izvođenju rok bend „Screaming brothers“. Turneju „Brod teatar plovnim putevima Vojvodine 2007“ takođe ce pratiti i interaktivna ekološko-edukativna izložba „Rastao sam pored Dunava…“ koju je postavila ekološka organizacija „Inženjeri zaštite životne sredine“ Novi Sad. Sve predstave i programi su besplatni, a pokrovitelji ovogodišnje turneje „Brod teatra“ su Izvršno veće AP Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu.
S. Stanković (Glas javnosti, 10.8.2007)
Danas u 10 sati počinje turneja
„Brod teatar plovnim putevima Vojvodine 2007“
Premijera predstave „Naš život malen uokviren snom“
večeras (21) u Titelu
Predstava će sutra biti igrana u Zrenjaninu, potom u Bečeju, Srbobranu, Bačkom Petrovcu, Despotovu, Srpskom Miletiću, Karavukovu, Deronjama… Novosadska publika videće je prvi put 30. avgusta
Članovi „posade“ novosadskog Brod teatra danas u 10 sati razbiće šampanjac o vlastiti brod, usidren već nekoliko dana na Beogradskom keju kraj Lučke kapetanije „Novi Sad“ (prva slika), i započeti svoju ovogodišnju turneju „plovnim putevima Vojvodine“. U popodnevnim satima doploviće do Titela, gde je u 21 sat na gradskoj plaži zakazano premijerno izvođenje ovogodišnje putujuće predstave Brod teatra Naš život malen uokviren snom, komad novosadskog književnika Đorđa Pisareva, specijalno pisan za ovu pozorišnu družinu. Nakon premijere, kako i doliči posadi koju već nekoliko godina predvodi glumac i reditelj Ratko Radivojević, novosadski sastav „Screaming Brothers“, čiji su članovi specijalno za ovu priliku preinačili ime u „Screaming River“, sviraće za titelsku publiku.
– Prva istorijska činjenica u vezi s ovogodišnjom turnejom jeste da ćemo je realizovati na brodu koji je zahvaljujući IV AP Vojvodine postao vlasništvo Studentskog kulturnog centra Novog Sada, s kojima smo uspostavili dugoročnu saradnju. Druga, takođe veoma važna istorijska stavka jeste i činjenica da se nakon više od 20 godina na novosadskim pozorišnim scenama odigrava praizvedba novosadskog književnika. Obe stvari za nas su veoma uzbudljive i opasne – rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare reditelj predstave Naš život malen uokviren snom Ratko Radivojević, uveravajući predstavnike medija da je Brod teatar napravio dobru predstavu, s puno muzike, pokreta i energije.
U vezi s izvedbom vlastitog dramskog teksta, Đorđe Pisarev je rekao da, načelno, smatra da dramski pisci ne treba da izmišljaju sadržaj kojim će fascinirati svoje gledaoce, već da ga trebaju pronaći i otkriti u samom životu. „Reč je o grupi običnih malih ljudi koji su u jednom trenutku zatečeni, uhvaćeni u sistem koji ih, obično, lomi. Pitanje je samo kako će se oni postaviti“, istakao je Pisarev.
– Neko će, kad odgleda predstavu, reći da su junaci mog dela poraženi, a ja smatram da su oni, zapravo, pobednici. Naravno da, kad su u pitanju tako granične situacije, kao što je borba pojedinca protiv sistema, čovek ne može da izmisli ništa novo, ali može da pokaže nov način na koji ta borba može da se interpretira. Koristim priliku i da odam zahvalnost svom kolegi piscu Vilijamu Šekspiru, koji mi je zaista izrazito pomogao da se izborim s tom dramskom materijom – rekao je autor Našeg života malenog uokvirenog snom, predstave koja danas kreće na turneju „Brod teatar plovnim putevima Vojvodine 2007“.
U novoj predstavi Brod teatra u ulozi gazde Prospera pojaviće se Milovan Filipović, glumicu Arijel igraće Agota Vitkai-Kučera, Balerinu I Nataša Vranešević, Balerinu II Maja Milovanović, glumicu Mirandu Saša Latinović, profesora Prospera Ninoslav Đorđević, a glumca Fernanda i Kalibana igraće Ervin Hadžimurtezić. Scenografiju potpisuje Nikola Džafo, kostimografkinja je Romana Knežević, saradnice na koreografiji su već pomenute balerine, kompozitor je Nemanja Radivojević, za produkciju zvuka zadužen je Milan Nenin, a za dizajn svetla i tona Đorđe Ilić. Nakon večerašnjeg premijernog izvođenja u Titelu, predstava Naš život malen uokviren snom sutra će biti igrana u Zrenjaninu, potom u Bečeju, Srbobranu, Bačkom Petrovcu, Despotovu, Srpskom Miletiću, Karavukovu, Deronjama, Baču i Bačkoj Palanci. Novosadska publika videće je prvi put tek 30. avgusta, a nakon toga i 31. avgusta i 1. septembra.
S. Čamber (Građanski list, 10.8.2007)
„BROD TEATAR” NA PLOVIDBI DO 30. AVGUSTA
Počinje misija pozorišta na vodi
Ratko Radivojević i trupa “Brod teatar” vežu poslednje čvorove, proveravaju zalihe i otvaraju šampanjac, jer nova kulturološka turneja “Plovnim putevima Vojvodine” upravo počinje.
Titelska plaža će večeras u 21 čas da bude mesto praizvedbe “Naš život malen uokviren snom” Đorđa Pisareva, u režiji Ratka Radivojevića, a nakon publike Zrenjanina (11. 8.), Bečeja (12. 8.), Srbobrana (13. 8.), Bačkog Petrovca (15. 8.), Despotova (16. 8.), Srpskog Miletića (17. 8.), Karavukova (21. 8.), Deronja (22. 8.), Bača (23. 8.) i Bačke Palanke (25. 8.), 30. i 31. avgusta, kao i 1. septembra, predstavu će imati prilike da vide i Novosađani. Turneja “Plovnim putevima Vojvodine” ove godine ima istorijski karakter zbog toga što “Brod teatar” prvi put ima svoj brod, koji će poneti ime teatra i zvaće se – Brod teatar. Drugi kuriozitet na koji je pažnju skrenuo Radivojević na jučerašnjoj konferenciji za novinare, činjenica je da već dugo na novosadskim pozorišnim scenama nije igrana predstava po delu savremenog novosadskog autora. Nakon plovidbenih izvedbi, predstava “Naš život malen uokviren snom” će svoju luku na stalnom repertoaru pronaći u Pozorištu mladih, koje zajedno s Art klinikom i Studentskim kulturnim centrom potpisuje aktuelnu produkciju ”Brod teatra”.
Đorđe Pisarev je o temi predstave rekao da je čine mali ljudi priklješteni velikim sistemom, odnosno da se u njoj bavio pitanjem postavljanja u bezizlaznoj situaciji. Obrazlažući svoje mišljenje da dramski pisac greši ako pokušava da izmisli nešto “novo”, što će opčiniti publiku, Pisarev je napomenuo da upravo zbog toga veliku zahvalnost duguje Vilijamu Šekspiru.
Pošto je brod Brod teatar investicija Izvršnog veća AP Vojvodine, on će tokom većeg dela godine da posluži kao ploveći/ usidreni kulturni centar Novog Sada i Vojvodine. Brigu o njemu vodiće Studentski kulturni centar Novi Sad, a “s programima će pokušati da se izađe i van granica naše zemlje, sve do Amsterdama”, rekao je Radivojević.
I. Burić (Dnevnik, 10.8.2007)
Svi na brod!!! Isplovljavamo…
Pozorišna trupa „Brod teatar“, koju predvodi glumac i reditelj Ratko Radivojević, sutra od 10 časova pocinje turneju „Plovnim putevima Vojvodine“.
Na brodu će biti izvođena predstava „Naš život malen uokviren snom“ novosadskog pisca Đorđa Pisareva, a nakon predstave goste na brodu će zabavljati bend „Screaming brothers“.
Tokom avgusta družina Ratka Radivojevića obići će Titel, Zrenjanin, Bečej, Srbobran, Bački Petrovac, Despotovo, Srpski Miletić, Deronje, Bač, Bačku Palanku i na kraju predstavu izvesti Novosađanima.
Prema rečima Ratka Radivojevića sve predstave su besplatne, što predstavlja mogućnost da se stanovnici manjih mesta uz Dunav zabave na specifican način.
Sam projekat ove godine pomoglo je Izvršno veće Vojvodine, a tokom 365 dana u godini na brodu će biti priređivane izložbe i koncerti, dodao je Radivojević.
(Radio Sajam, 9.8.2007)
Igra na talasima
NEOBIČNI „Brod teatar“ u petak će započeti pozorišni život simboličnim porinućem „plovećeg pozorišta“ na obali Dunava kod Novog Sada – razbijanjem boce šampanjca o brodsko korito. Dok će premijerom predstave „Naš život malen uokviren snom“, Đorđa Pisareva, kod Titela započeti uzbudljiva pozorišna turneja „Plovnim putevima Vojvodine 2007“.
– Prvi put posle dvadesetak godina, jedno novosadsko pozorište premijerno će odigrati predstavu novosadskog pisca – kaže reditelj Ratko Radivojević. – Komad govori o glumcima na brodu koji se suočavaju s problemima koje im stvaraju – zamislite, političari. Publici će biti ponuđeno puno muzike, pokreta, energije i svega što je karakteristično za našu pozorišnu trupu.
Brod koji koristi neobična pozorišna grupa kupilo je Izvršno veće AP Vojvodine, dok je zvanično u vlasništvu novosadskog Studentskog kulturnog centra. Predstave će se igrati tokom cele godine u svim mestima Vojvodine do kojih se može doploviti, a u planu je i odlazak u susedne podunavske države – Rumuniju, Mađarsku i Hrvatsku. Cilj je da se stigne do Amsterdama.
Spuštanjem zavese posle završene predstave, program na „Brod teatru“ nastavlja se žurkom. Predstava „Naš život malen uokviren snom“ u Novom Sadu će prvi put biti izvedena 30. avgusta.
D.S. (Večernje novosti, 9. avgust 2007)
Brod teatar dolazi u Titel
Premijera predstave Đorđa Pisareva „Naš život malen uokviren snom“, reditelj Ratko Radivojević, u izvođenju Brod teatra počinje u 21 čas na gradskoj plaži u Titelu, 10. 08. 2007. godine.
Brod teatar, neformalna grupa pozorišnih profesionalaca, bez stalnog mesta i sigurnih izvora prihoda stiže i ove godine u Titel. Brod plovi od jedne do druge predstave, od jedne do druge pozorišne scene, od jednog do drugog sponzora, ispitujući svoje mogućnosti i mogućnosti pozorišta.
Brod teatar oko svakog projekta okuplja različite umetnike: glumce, muzičare, kostimografe, scenografe, igrače, pevače… prema potrebi, spremne spremne da plove, istražuju i ekperimentišu.
Brod teatar osnovao je glumac i reditelj Ratko Radivojević 1990. godine. Brod teatar deluje u okviru nevladine organizacije Interkulturalni centar BROD od marta 2000. godine.
(Ravnica INFO, 9.8.2007)
Brod teatar zaplovio prema Zrenjaninu
Pozorišna trupa „Brod teatar“ predvođena glumcem Ratkom Radivojevićem počeće sutra novu turneju „Plovnim putevima Vojvodine“ gostovanjem na plaži u Titelu gde će od 21 čas premijerno izvesti predstavu „Naš život malen uokviren snom“ Đorđa Pisareva, u režiji Ratka Radivojevića.
Nakon Titela, „Brod tetar“ će od 11. do 25. avgusta posetiti, u organizaciji zrenjaninskog Kulturnog centra i Zrenjanin kod pešačkog mosta. Nakon Zrenjanina Brod teatar otploviće u Bečej, Srbobran, Bački Petrovac, Despotovo, Srpski Miletić, Karavukovo, Deronje, Bač i Bačku Palanku, dok će 30. i 31. avgusta i 1. septembra predstavu moći da pogledaju i Novosađani.
„Naš život malen uokviren snom“ naći će se i na stalnom repertoaru Pozorišta mladih u Novom Sadu.
Prema rečima Đorđa Pisareva, predstavu koja se bavi snalaženjem u bezizlanoj situaciji čine „mali ljudi priklješteni velikim sistemom“.
„Brod teatar“ je investicija Izvršnog veća Vojvodine, a brigu o njemu vodiće Studentski kulturni centar Novi Sad.
(Kojot, 9.8.2007)
„Brod teatar“ kruži Vojvodinom
NOVI SAD – Pozorišna trupa „Brod teatar“ izvešće sutra u 21 sat na lokalnom kupalištu u Titelu predstavu „Naš život malen uokviren snom“ Đorđa Pisareva. Glumac, režiser i idejni tvorac projekta „Brod teatar – Plovnim putevima Vojvodine“ Ratko Radivojević najavio je da će brod te pozorišne trupe isploviti sutra iz novosadske luke ka Titelu.
Posle Titela, dodao je Radivojević, „Brod teatar“ nastavlja turneju 11. avgusta u Zrenjaninu, a za njim slede Bečej, Srbobran, Bački Petrovac, Despotovo, Srpski Miletić, Karavukovo, Deronje, Bač i Bačka Palanka, nakon kojih se vraća u Novi Sad.
Formalni vlasnik broda je Studentski kulturni centar Novog Sada, a sam brod je obezbedilo Izvršno veće Vojvodine uz pomoć predsednika Bojana Pajtića, rekao je Radivojević. On je najavio da će „Brod teatar“ raditi 365 dana u godini punim kapacitetom i da će pored predstava, na njemu biti organizovane i razne izložbe i koncerti.
Zalagaćemo se da ova manifestacija postane tradicionalna i da u njoj učestvuju svi vojvođanski gradovi na rekama i kanalima, rekao je Radivojević i izrazio nadu da će ovaj projekat jednoga dana prerasti u regionalni letnji festival koji ce obuhvatiti i susedne zemlje.
(Radio televizija Vojvodine, 9.8.2007)
Crtamo mapu duhovnih veza, a od ove godine taj će nam posao biti lakši jer smo dobili brod, novi kulturni centar Novog Sada i čitave Vojvodine – objašnjava Ratko Radivojević
Ploveći teatar počinje turneju po rekama
VOJVOĐANSKI BROD KULTURNI CENTAR
NOVI SAD: Punih 17 godina je prošlo otkako je glumac Ratko Radivojević pokrenuo umetnički projekat „Brod teatar“. Činili su ga pozorišni profesionalci iz Novog Sada, bez stalnog mesta i sigurnih izvora prihoda, a plovio je od jedne do druge predstave, od jedne do druge scene ispitujući svoje, ali i mogućnosti pozorišta. Od ove godine, glumci, muzičari, kostimografi, scenografi, igrači i pevači dobili su stalnu, istovremenu putujuću scenu. – „Brod teatar“ je zapravo krenuo kao splav 2004. te krenuo „Plovnim putevima Vojvodine“, kako bi igrali predstave za publiku u gradovima koji se nalaze na obalama Dunava i Tise i kanala DTD. Želja nam je da kroz pozorište oživimo komunikaciju među vojvođanskim gradovima na rekama. Jednostavno, iscrtavamo mapu Vojvodine i duhovnih veza koje na taj način postaju bogatije. Od ove godine, taj će nam posao iti lakši, jer smo dobili b rod koji će biti novi kulturni centar Novog Sada, ali i čitave Vojvodine – objašnjava za Blic Ratko Radivojević.
Manifestacija lagano postaje tradicionalna, a kako kaže, blizu je ostvarenja i ideja da sve preraste u regionalni letnji festival koji će obuhvatiti i susedne zemlje.
– Festival bi obuhvatio pozorišne predstave za decu i odrasle, izložbe, književne susrete, susrete sa ličnostima iz javnog života, modne revije, koncerte ozbiljne i rok muzike. Brodom bi putovali reporteri, ekolozi, istraživači. Novi brod će nam u budućnosti dati takvu šansu – ističe Radivojević. Pokrajinski sekretarijat za kulturu proglasio je „Plovne puteve Vojvodine“ za manifestaciju od posebnog značaja za Pokrajinu.
Sava STEFANOVIĆ (Blic, 8. avgust 2007)
PLAN NASTUPANJA BRODSKE TRUPE:
10. avgust Titel, Gradska plaža (premijera)
11. avgust Zrenjanin
12. avgust Bečej, Gradska plaža
13. avgust Srbobran, Gradska plaža
15. avgust Bački Petrovac, Kanal kod pontona
16. avgust Despotovo, kod čuvara kanala
17. avgust Srpski Miletić, kod mosta
21. avgust Karavukovo, na Tromeđi
22. avgust Deronje, kod mosta
23. avgust Bač, kod mosta
25. avgust Bačka Palanka, Gradska plaža
30. avgust Novi Sad, Beogradski kej kod Kapetanije
31. avgust Novi Sad, Beogradski kej kod Kapetanije
1. septembar Novi Sad, Beogradski kej kod Kapetanije
PO NARUDŽBI
„Brod teatar“ zaploviće 10. avgusta izvođenjem premijere predstave Naš život malen uokviren snom Đorđa Pisareva, u režiji Ratka Radivojevića. U pitanju je, po prvi put, praizvedba komada pisanog po narudžbi. Igraju: Milovan Filipović, Ninoslav Đorđević, Saša Latinović, Agota Vitkai-Kučera, Ervin Hadžimurtezić, Nataša Vranešević, Maja Milovanović, scenografiju potpisuje Nikola Džafo, kostime Romana Knežević, a muziku je komponovao Nemanja Radivojević.
„BROD TEATAR“ OD SADA PLOVI NA SVOJOJ LAĐI
PREMIJERA U SENTI
Uigrana posada novosadskog „Brod teatra“, koju predvodi glumac i reditelj Ratko Radivojević, ovog će leta po četvrti put, zaploviti plovnim putevima Vojvodine. Ovogodišnja turneja donosi dve značajne novine – po prvi put na repertoaru je sveže i novo, savremeno dramsko delo Naš život malen uokviren snom, novosadskog pisca Đorđa Pisareva i to na vlastitoj lađi. U pitanju je 34 dug i sedam metara širok teretnjak samohotka koji je doplovio iz Segedina, zahvaljujući razumevanju pokrajinske Vlade i Studentskog kulturnog centra (SKC) Novog Sada. Dobra vest je, kako smo mogli da čujemo od Radivojevića, ta što će ovo plutajuće, mobilno pozorište od sada glumcima i publici na raspolaganju biti tokom cele godine, jer će lađa u pauzama biti „parkirana“ u Luci „Novi Sad“, kod Kapetanije. Tako će tokom 365 dana „Brod teatar“ biti mesto dešavanja, kako pozorišnih predstava, tako i koncerata, izložbi, predavanja, promocija, filmskih projekcija, konferencija za novinare…
A za razliku od prethodnih godina, kada je pozorišna turneja započinjala u Novom Sadu, ovog puta premijera će se igrati u Senti, a zatim se plovidba nastavlja ka Kanjiži. Prvi put ove godine lađa će uploviti u Begej, tako da će predstavu gledati i Zrenjaninci. Potom se plovi do Titela, Bečeja, Srbobrana, Savinog Sela, Despotova, Bačke Palanke, Srpskog Miletića, Sombora, Bezdana, Karavukova, Deronja, Bača, i na kraju, Novog Sada. Planirano je i gostovanje u Hrvatskoj i Mađarskoj. Predvođeni kapetanom lađe Radivojevićem, glumačku posadu čine prekaljeni dunavski vuci – glumac Milovan Filipović i operska pevačica Agota Vitkai-Kučera, kao friške snage Ninoslav Đorđević, Saša Latinović, Ervin Hadžimurtezić, Nataša Vranešević i Maja Milovanović, koje su i saradnice na koreografiji. Scenografiju potpisuje Nikola Džafo, kostimografiju Romana Knežević, a muziku Nemanja Radivojević. Ulaz na predstavu će, kao i prethodnih godina, biti slobodan, a zajedno sa glumcima na dunavsku turneju će se otisnuti i muzičari, članovi benda „Skriming braders“, koji će se s publikom družiti nakon predstave. Turneju će pratiti i interaktivna ekološko-edukativna izložba „Rastao sam pored Dunava“, koju postavlja ekološka organizacija „Inženjeri zaštite životne sredine“ Novi Sad.
J. BUDIMIROVIĆ (TV magazin, 2007)
AGOTA VITKAI-KUČERA
MOJA TRI „ZA“ I „PROTIV“
Operska pevačica Agota Vitkai-Kučera i ovog je leta uzbuđena pred početak nove pozorišne turneje „Plovnim putevima Vojvodine“. A za razliku od prethodnih godina, kada je „samo“ pevala, ovom prilikom Agota će publici predstaviti i svoje glumačke i plesne sposobnosti. Prilikom nedavnog susreta, upriličenog na, iz Segedina u Novi Sad, tek pridošlom brodu, zamolili smo je da nam navede tri razloga zbog kojih je s jedne strane jedva dočekala novu letnju, pozorišnu avanturu, a s druge pomišljala „zar opet sve to?“.
Prva stvar koja mi se jako dopada u vezi s predstojećom turnejom „Brod teatra“ jeste ta da ja, kao neko ko jako voli Dunav, zaista uživam u svakom trenutku provedenom na reci. Druga, ništa manje sjajna stvar u vezi s plovidbom jeste jako dobro društvo i odlična atmosfera, a treće činjenica da radimo zaista puno interesantnih stvari, pronalazeći uvek nešto novo u nama samima. Tri najgore stvari: prvo to što, uslovno rečeno, žrtvujem leto i odlazak na more, koje takođe jako volim. Drugo, probe ponekad znaju da se oduže i budu pomalo naporne, te svi postajemo nervozniji, a treće, komarci i ostali „letači“, koji nam iz leta u leto ne daju da dišemo. Na meniju i puževi Verni članovi posade „Brod teatra“, bez kojih „putnicima“ plovidba iz godine u godinu sasvim sigurno ne bi bila nezaboravno iskustvo su i kapetan Milan Lalić Lala, kao i kuvar Predrag Krmpot. Kako smo mogli da čujemo od ovog vrsnog kulinarskog majstora, i ovog leta će se na meniju naći puno dobre, ukusne i sveže hrane – od raznih vrsta omiljenog mu rižota, preko rečne i morske ribe, pa do nezaobilazne čorbe i fiš paprikaša. Novina na meniju su puževi, za čije je spravljanje Peđa pravi tata-mata.
Álmokba szott életünk
Az újvidéki Brod teatar augusztus 10-én saját hajóján indul vajdasági körútra
Augusztus 10-én Titelen kezdi idei portyázását, pontosabban hajóturnéját az újvidéki Brod teatar, majd útján érinti Óbecse, Szenttamás, Zenta, Magyarkanizsa, Savino selo, Despotovo, Palánka, Zombor, Bezdán, Deronje, Nagybecskerek vízpartjait, hogy idei körútját Újvidéken fejezze be szeptember 2-án. A Tanyaszínházhoz hasonlítható nyári, alkalmi trupp négy évvel ezelott alakult, eddig három alkalommal Kosta Trifkovic darabjait vitte színre, idén viszont Đorde Pisarev újvidéki szerzot kérték fel egy alkalmi darab megírására, így született meg a Naš život malen uokviren snom (szabad fordításban Álmokba szott kicsiny életünk) címu kortárs komédia, melyet Ratko Radivojevic, a trupp megálmodója rendezett.
A zenés-táncos eloadásban láthatjuk Milovan Filipovicot, Vitkay Kucsera Ágota operaénekesnot, Ninoslav Đordevicet, Saša Latinovicot, Ervin Hadžimurtezicet, Nataša Vraneševicet és Maja Milovanovicot. Az eloadások után a Screaming brothers együttes muzsikál.
A legnagyobb újdonság a Brod teatar háza táján mégis az, hogy a körutat végre saját hajójukon teszik meg. A Tartományi Végrehajtó Tanács ugyanis eleget tett a trupp felkérésének, és Magyarországon megrendelte, majd kifizette a 34 méter hosszú és 7 méter széles hajót. A körút befejeztével a hajó állandó állomáshelye Újvidéken lesz, a Belgrád rakparton, ahol jelenleg is látható. A tervek szerint egész évben hasznosítják majd a hajót különféle muvelodési programokra, kiállításokra, zenei eseményekre.
N. (Magyar Szo, 31.7.2007)
Plovnim putevima Vojvodine… i dalje
Brod teatar uplovio u novosadsku luku
Specijalni brod, kupljen uz pomoć Izvršnog veća Vojvodine, doplovio je u petak uveče iz Mađarske u Novi Sad. Brod će pripadati Studentskom kulturnom centru iz Novog Sada, koji je i glavni izvršni producent projekta „Brod teatar“. Ratko Radivojević, direktor interkulturnog centra „Brod teatar“ rekao je za Danas da je to što je brod nabavljen istorijski trenutak za Novi Sad, koji posle 30 godina dobija jedno novo pozorište i to ono koje će raditi 365 dana u godini.
– Ne samo da će ovo ploveće pozorište raditi svaki dan u godini, nego će se na njemu organizovati i izložbe i koncerti – istakao je Radivojević.
Zastavu na brodu podigao je predsednik IV AP Vojvodine Bojan Pajtić, koji je istakao da je presrećan što se kultura u Vojvodini decentralizuje i što će građani Vojvodine, pa i oni iz najmanjih varoši kraj Dunava, moći da uživaju u vrhunskim kulturnim dešavanjima. Za list Danas, Pajtić je dodao DA JE „Izvršno veće prepoznalo ovaj projekat i proglasilo ga za manifestaciju od posebnog značaja. Ovim brodom svi građani Vojvodine dobili su jedan novi centar kulture i to ploveći. Ovo što je brod stigao je dobra vest za stotine i hiljade žitelja malih mesta po Vojvodini, jer će oni imati priliku da uživaju u vrhunskim kulturnim događajima. Nadamo se da ćemo plovne puteve Vojvodine proširiti i da cemo kulturne sadržaje iz Vojvodine upravo ovim putem predstaviti i okolnim zemljama kroz koje protiče Dunav“.
Premijera predstave zakazana je za početak avgusta i po prvi put se neće desiti u Novom Sadu, već će brod krenuti iz Titela.
G. D. Nonin (Danas, 30. jul 2007)
Glumačka trupa „Brod teatar“ na turneji vodama Vojvodine
LAĐA KAO POZORNICA
Zastavu na jarbol broda, kupljenog u Mađarskoj, podigao Bojan Pajtić. Turneja počinje 10. avgusta
BROD je preksinoć usidren, zastava je podignuta, još nekoliko neophodnih administrativnih poteza i pozorišna trupa „Brod teatar“ otisnuće se na svoju četvrtu turneju po Vojvodini, od varoši do varoši koje žive na obalama reka ili kanala. Ove godine na repertoaru je predstava Naš život malen, uokviren snom Đorđa Pisareva, u režiji idejnog tvorca trupe, glumca Ratka Radivojevića.
Teretnjak-samohotka, dugačak 34, širok sedam metara, čiju kupovinu je finansiralo Izvršno veće Vojvodine, doplovio je iz Segedina u novosadsku luku (Beogradski kej, kod Kapetanije) u petak, u sumrak. Zastavu na jarbol, u prisustvu glumačkog ansambla i poklonika plovećeg pozorišta, podigao je Bojan Pajtić, predsednik Izvršnog veća.
– U narednih desetak dana na brodu će biti ugrađena garderoba za glumce, instaliran sanitarni čvor i rešene administrativne formalnosti, tako da planiramo da premijeru igramo u Senti, najverovatnije 10. avgusta – rekao nam je juče Radivojević, radostan što njegova glumačka družina više neće putovati i glumiti na iznajmljenim splavovima.
Repriza „Našeg života“ uslediće, zatim, u Kanjiži, a onda će se brod vratiti do Bečeja, uploviće prvi put u Begej pa će i Zrenjaninci ove godine imati priliku da gledaju „predstavu na vodi“. Uslediće gostovanja u Titelu, Bečeju, Srbobranu, Savinom Selu, Despotovu, Bačkoj Palanci, Srpskom Miletiću, Somboru, Bezdanu, Karavukovu, Deronjama i Baču. Za kraj turneje je Novi Sad, u kojem će iti odigrane tri predstave.
Uloge su poverene: Milovanu Filipoviću, Ninoslavu Đorđeviću, Saši Latinoviću, Agoti Vitkai-Kučera, Ervinu Hadžimurteziću, Nataši Vranešević i Maji Milovanović. Koreograf je likovni umetnik Nikola Džafo. Sve predstave, tokom turneje, biće besplatne.
Posle svakog spuštanja zavese, publici će svirati grupa „Skriming braders“, a turneju će pratiti i interaktivna ekološko-edukativna izložba „Rastao sam pored Dunava“, koju je priredila ekološka organizacija „Inženjeri zaštite životne sredine“ iz Novog Sada. Kupovinom broda, Novi Sad je dobio svoju prvu ploveću pozornicu, koja će biti otvorena 365 dana u godini, jer osim pozorišnih predstava, na njoj će biti priređivane izložbe, književne večeri, muzičke i turističke priredbe. Biće to mesto susreta i razmene različitih kulturnih impulsa.
J. SIMIĆ (Novosti, 30. jul 2007)
Nakon više od 30 godina, Novi Sad dobio novo, nesvakidašnje, plovno pozorište
„BROD TEATAR“ – POZORNICA ZA CELU GODINU
Brod je kupilo Izvršno veće AP Vojvodine, a njegovi novi vlasnici – SKC NS i pozorišna trupa „Brod teatar“ planiraju da ga ožive premijernim izvođenjem predstave Naš život malen uokviren snom, a potom i nizom raznovrsnih kulturnih, ekoloških i socijalnih sadržaja
Pristajanje broda „Brod teatar“, 34 metra dugog i sedam metara širokog, uz obale novosadskog keja u predvečerje 27. dana jula godine 2007. glumac i reditelj Ratko Radivojević nazvao je istorijskim trenutkom, jer je Novi Sad, grad kulture, kako je istakao, nakon više od 30 godine dobio još jedno, sasvim nesvakidašnje, pokretno i plovno pozorište. Kupilo ga je Izvršno veće AP Vojvodine, a njegovi novi vlasnici – Studentski kulturni centar Novog Sada (SKC NS) i pozorišna trupa „Brod teatar“ planiraju da ga ožive najpre premijernim izvođenjem predstave Naš život malen uokviren snom novosadskog književnika Đorđa Pisareva, a potom i nizom raznovrsnih kulturnih, ekoloških i socijalnih sadržaja kojima će publika moći da prisustvuje svih 365 dana u godini.
– Umesto u Senti, kako je prvobitno bilo planirano, premijera predstave Naš život malen uokviren snom biće odigrana u Titelu, i to najverovatnije između 4. i 10. avgusta. Još ne mogu da preciziram datum premijere, jer je potrebno najpre srediti svu papirologiju u vezi s brodom i njegovim kretanjem, a zatim i obezbediti adekvatne uslove za plovidbu. Drugim rečima, u narednih desetak dana brod će biti uređen tako da naša mala pozorišna trupa može bezbedno da realizuje planiranu četrdesetodnevnu turneju, tokom koje će obići dvadesetak mesta u Vojvodini, uz Dunav, Tisu i Begej – rekao je Radivojević.
Predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine Bojan Pajtić, koji je simboličnim podizanjem zastave na brodu novom novosadskom pozorištu poželeo uspešan rad i srećnu plovidbu, istakao je da je kupovina broda „Brod teatar“ i njegov dolazak u vojvođansku prestonicu „dobra vest i za grad Novi Sad i za celu Vojvodinu“.
– Novi Sad dobija novi koncertni podijum, novu galeriju, jednu novu pozornicu, a stotine malih mesta duž naših reka čiji žitelji decenijama nisu imali mogućnosti da prisustvuju bilo kakvom kulturnom sadržaju dobijaju priliku da vide dobru pozorišnu predstavu, ali i sve ostale kulturno-umetničke programe koje na ovom brodu zajednički planiraju da realizuju SKC NS i članovi „Brod teatra“. Brod „Brod teatar“ osetno će poboljšati kulturnu sliku Vojvodine i pokazati šta je suštinska decentralizacija kulture. To je upravo mogućnost da do najmanjih sela dođu najpoznatiji glumci, najbolji pevači i elitne izložbe, što me zaista čini srećnim – naglasio je Pajtić.
S. ČAMBER (Građanski, 30. jul 2007)
Glumci dobili ploveće pozorište
Novi brod za „Brod teatar“, koji je kupilo Izvršno veće Vojvodine, stigao je iz Segedina u Novi Sad. Svečani docek u novosadskoj luci kod Kapetanije priredili su mu preksinoć glumci koji će uskoro na ovom brodu izvoditi novu predstavu „Naš život malen uokviren snom“ novosadskog pisca Đorđa Pisarova, u režiji Ratka Radivojevića. Zastavu na brodu podigao je Bojan Pajtić, predsednik Izvršnog veća Vojvodine.
U pitanju je samohotka duga 34 i široka sedam metara, gde su glumci izveli kraći program pod zvezdama i najavili novu turneju Plovnim putevima Vojvodine, inače četvrtu po redu od kada „Brod teatar“ leti isplovljava s predstavom. Ovog leta glumci će pomenutu predstavu izvesti pred publikom mnogih vojvođanskih mesta. Za razliku od ranijih godina, umesto u Novom Sadu, turneja će započeti u Senti.
Plovidba će biti nastavljena ka Kanjiži, Begeju, Zrenjaninu i ostalim gradovima na Dunavu. Ulaz na predstavu će biti besplatan, a nakon svakog izvođenja sviraće rok sastav Skriming braders.
Planirano je i gostovanje „Broda teatra“ u Hrvatskoj i Mađarskoj.
M. Maleš (Blic, 29. jul 2007)
Zastava podignuta na novoj sceni
„BROD TEATAR“ USKORO ISPLOVLJAVA NA NOVU TURNEJU
Kraj pristaništa na dunavskom keju u Novom Sadu ukotvljen je novi brod, neobičnog naziva i namene, „Brod teatar“ kojim će odsad istoimena pozorišna trupa Ratka Radivojevića odlaziti na svoje turneje “Plovnim putevima Vojvodine”, ali koristiće ga i ostali umetnici za izložbe i razne programe, tokom cele godine.
Brod je ovih dana pristigao iz Mađarske, i na njemu se već zavijorila državna zastava koju je na svečanom dočeku ovog broda, u prisustvu glumaca „Brod teatra“, podigao Bojan Pajtić, predsednik Izvršnog veća Vojvodine, koje je kupilo ovo plovilo.
– Kada je prvi put Ratko Radivojević došao s idejom da Izvršno veće kupi brod za potrebe širenja kulture u Vojvodini, oduševila me je zbog toga što je to izuzetno dobra vest i za grad Novi Sad, i za celu Vojvodinu – rekao je tom prilikom Bojan Pajtić.
– Grad dobija novi koncertni podijum, galeriju, pozornicu, a stotine malih mesta duž naših reka, koje nisu imale prilike decenijama da vide neke kulturne sadržaje, imaće je sada u toku cele godine. Moći će da se upoznaju s mnogim kulturnim sadržajima, pozorišnim predstavama, koncertima. Ovaj „Brod teatar“ će dramatično poboljšati kulturnu sliku Vojvodine i pokazati šta je suštinska decentralizacija kuture: da i do najmanjeg sela dodu najpoznatiji glumci, najbolji pevači, elitne izložbe.
Pajtić je napomenuo da je ovo dobra prilika i za mlade umetnike koji dosad nisu imali pozornicu na kojoj bi pokazali šta umeju, a najavio je i mogućnost da se „Brod teatar“ otisne, i prenese ono što su naša kulturna dostignuća i ponuda, ljudima iz susednih zemalja. Naime, u planu su i gostovanja „Brod teatra“ u Hrvatskoj i Madarskoj.
– Ovo je istorijski trenutak. Novi Sad i Pokrajina su dobili jedno novo pozorište, na vodi, i objekat koji neće služiti samo za pozorišna dešavanja, nego ćemo zajedno sa Studentskim kulturnim centrom raditi i druge programe – rekao je na svečanosti osnivač „Brod teatra“, glumac i reditelj Ratko Radivojević.
Velike vođe i mali izvršioci
– Šta se dešava kada shvatiš da si doneo etički ispravnu odluku, ali zato životno pogubnu? – ukazuje autor Đorđe Pisarev povodom svog novog komada. – Šta se dešava kada shvatiš da se, u jednom jedinom trenutku, sve preokrenulo naglavačke, radikalno i neopozivo, i da, u ovom jednom životu koji ti je, kažu, jedini na raspolaganju, nemaš više vremena za ispravljanje “greške”? Hoće li magija igre velikog Šekspira biti dovoljna bar za utehu? Da li je, uostalom, i Šekspir dovoljno jak da izađe na kraj sa iracionalnim zločinima “velikih vođa” i malih izvršilaca koji se, kako to često biva kod Srba, vrše “u ime naroda”?
– Obići ćemo i najmanja mesta. Na brodu će se događati i muzičke svecanosti, biće tu i galerije slika u saradnji sa Art klinikom, i socijalnih programa, ekoloških, zdravstvenih i drugih, o kojima ćemo tek govoriti. Po rečima Ratka Radivojevića, za to je najzaslužnije Izvršno veće Vojvodine, koje je prepoznalo značaj projekta „Plovnim putevima Vojvodine“ i prošle godine ga proglasilo manifestacijom od posebnog značaja za Pokrajinu.
„Brod teatar“ je pre četiri godine zaplovio na turneju po vojvođanskim mestima s „Ljubavnim pismom“ Koste Trifkovića, a naredne dve sa njegovim komadima „Izbiračica“ i „Pošto- poto poslanik“. Ove godine, „Brod teatar“ je zamolio novosadskog pisca Đorđa Pisareva da za njih napiše komad s kojim će se ove godine otisnuti na turneju. Tako je nastao „Naš život malen uokviren snom“, komad sa savremenom temom, vezanim za ovo vreme, koji je režirao Ratko Radivojević.
U predstavi, odnosno komediji kako je najavio Rako Radivojević, u kojoj će biti i pevanja i igranja, učestvuju Milovan Filipović, operska pevačica Agota Vitkai Kučera, Ninoslav Đorđević, Saša Latinović, Ervin Hadžimurtezić, Nataša Vranešević i Maja Milovanović, koje su i saradnice na koreografiji.
Milovan Filipovic je vec treću godinu član glumačke posade „Brod teatra“. Nakon „Izbiračice“ i „Pošto – poto poslanika“, evo ga ponovo na pozorišnoj palubi, u novoj predstavi i novom liku.
– Moj utisak je da je ovaj tekst inspirisan događajima u Pozorištu mladih, višemesečnim štrajkom i prebijanjem glumaca, koji su obeležili celu kulturnu sezonu – kaže za naš list glumac Milovan Filipović. – Ima dosta podudarnosti, mada se naravno ne govori konkretno o tome, ali cela priča jako podseća na to i oni koji su pratili tu situaciju, i budu gledali predstavu, sasvim će je sigurno prepoznati.
U celoj toj priči ja igram vlasnika broda na kojem se dešava nova predstava, a prave je glumci izgnani iz svog pozorišta, zahvaljujuci samovolji „nekog tamo“ čoveka koga ne vidimo na sceni, ali se stalno pominje. Da ne otkrivamo o čemu se do kraja radi u predstavi, ali, ima dosta stvari koje asociraju na sve to. Ne znam da li je to komedija, mada ima dosta komicnih momenata, puno scenskog pokreta, ali to je zapravo neka vrsta tragedokomedije jer predstava ima tužan završetak. Moj lik strada na kraju, ali pozorište na tom brodu uspeva da se održi, što je u celoj priči bitnije.
Scenograf ove predstave je Nikola DŽafo, kostimografkinja je Romana Knežević, a muziku je komponovao Nemanja Radivojević.
Komad ce imati praizvedbu u Titelu, mada je prvobitno najavljena Senta, ali svakako ne u Novom Sadu kao ranijih godina, budući da je odlučeno da se turneja upravo tu završi.
Ratko Radivojevic se nada da će, kada se pribavi sva papirologija potrebna za novi brod, turneja početi oko 10. avgusta u Titelu. Glumci na ovoj pozorišnoj lađi kojoj će kapetan biti Milan Lalić Lala, kao i prethodnih godina, sa takođe starim poznanikom mornarem i kuvarem Predragom Krmpotom, nastavljaju plovidbu potom ka Bečeju, Srbobranu, Senti, Kanjiži, Savinom Selu, Despotovu, Bačkoj Palanci, Srpskom Miletiću, Somboru, Bezdanu, Karavukovu, a prvi put i ka Deronjama i Zrenjaninu.
Turneja će biti završena u Novom Sadu izvođenjem predstave 30. i 31. avgusta i 1. i 2. septembra. Ulaz na predstave će biti slobodan, a nakon svakog izvođenja će svirati rok sastav „Screaming brothers“. “Brod teatar“, samohodka duga 34 i široka sedam metara, nakon toga će ostati ukotvljena na mestu na kojem se i trenutno nalazi na Beogradskom keju u Novom Sadu.
N. Pejčić (Dnevnik, 29. jul 2007)
Sinoć na brodu BROD TEATAR podignuta zastava
GLUMAČKA JE KUĆA PUTUJUĆA
Teatar na plovnim putevima Vojvodine
NOVI SAD – Sinoć je u novosadsku luku iz Mađarske stigao brod koji će čitave godine funkcionisati kao pokretna scena na Dunavu. Predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine Bojan Pajtić podigao je zastavu na brodu i rekao da je presrećan što će realizacijom ovog projekta biti decentralizovana kultura, jer će i žitelji najmanjeg mesta u Vojvodini biti u prilici da gledaju elitne predstave i izložbe. Direktor interkulturnog centra „Brod“ Ratko Radivojević kazao je da je Novi Sad dobio još jednu scenu, ali pokretnu, koja će raditi svih 365 dana u godini. Premijera predstave trebalo bi da bude između 4. i 10. avgusta u Titelu. Turneja „Plovnim putevima Vojvodine“ krenuće početkom avgusta.
M. PV. (Građanski, 28/29. jul 2007)
Trupa Brod teatar od ovog leta predstave igra na svom brodu
NOVI SAD, 28.jula 2007. (Beta) – Pozorišna trupa „Brod teatar“, koju predvodi glumac i reditelj Ratko Radivojević, od ovog leta predstave će izvoditi na sopstvenom brodu koji je nabavljen uz pomoć Izvršnog veća Vojvodine.
Radivojević je agenciji Beta rekao da će se šlep-samohodka, koji je kupljen u Segedinu, posle nekoliko dana sređivanja i pribavljanja dokumentacije u Novom Sadu, otisnuti se na turneju „Brod teatar – plovnim putevima Vojvodine“.
Na toj turneji koja početkom avgusta startuje u Senti, „Brod teatar“ obići će 16 vojvođanskih mesta i igrati predstavu „Naš život malen uokviren snom“ Đorđa Pisareva, u režiji Ratka Radivojevića.
Prema njegovim rečima, 34 metra dug i sedam metara širok šlep „živeće svih 365 dana“ pošto će se programi na brodu odvijati tokom godine u Novom Sadu, za šta će biti zadužen Studentski kulturni centar Novi Sad.
(Na dlanu, 28.7.2007)
POKLON POKRAJINE GLUMCIMA
POZORIŠTE NA BRODU
U novosadsku luku iz Mađarske sinoć je uplovio brod koji će, nakon turneje „Plovnim putevima Vojvodine“, tokom čitave godine funkcionisati kao pokretna pozorišna scena na Dunavu – izjavio je Ratko Radivojević, direktor Interkulturnog centra „Brod teatar“.
Radivojević je rekao da je novac za kupovinu broda obezbedila pokrajinska Vlada i da će svečanom podizanju srpske zastave, večeras kod Kapetanije, pored ekipe „Brod teatra“ učestvovati i pokrajinski premijer Bojan Pajtić. Četvrta turneja „Plovnim putevima Vojvodine“ će, najavljuje Radivojević, startovati početkom avgusta.
„Brod teatar“ će gostovati u vojvođanskim gradovima koje povezuju Dunav, Tisa i kanal Dunav-Tisa-Dunav. Trupa će igrati predstavu Naš život malen uokviren snom Đorđa Pisareva, u režiji Ratka Radivojevića. Scenografiju radi Nikola Džafo, kostimografkinja je Romana Knežević, a kompozitor Nemanja Radivojević. Igraju: Milovan Filipović, Ninoslav Đorđević, Saša Latinović, Agota Vitkai-Kučera, Ervin Hadžimurtezić, Nataša Vranešević i Maja Milovanović.
M. M. (Blic, 27. jul 2007)
STIGAO BROD KULTURE
U novosadsku luku iz Mađarske je stigao brod koji će, nakon turneje „Plovnim putevima Vojvodine“, koju več četvrto leto organizuje „Brod teatar“, tokom čitave godine funkcionisati kao pokretna scena na Dunavu. Kako za 021 navodi direktor Interkulturnog centra „Brod“ Ratko Radivojević, sredstva za kupovinu broda obezbedilo je Izvršno veće Vojvodine.
Ratko Radivojević dodaje da će turneja „Plovnim putevima Vojvodine“ startovati početkom avgusta. Ove godine će u vojvođanskim gradovima koje povezuju Dunav, Tisa i kanal Dunav-Tisa-Dunav biti odigrana predstava novosadskog pisca Đorđa Pisareva „Naš život malen uokviren snom“, u režiji Ratka Radivojevića. Scenografiju radi Nikola Džafo, kostimografkinja je Romana Knežević, kompozitor Nemanja Radivojević, a igraju Milovan Filipović, Ninoslav Đorđević, Saša Latinović, Agota Vitkai Kučera, Ervin Hadžimurtezić, Nataša Vranešević i Maja Milovanović.
Svečanost povodom pristanka broda u Novi Sad i podizanje zastave najavljeno je za večeras u 21 h na Beogradskom keju, kod Kapetanije.
Komentari posetilaca sajta
„Čestitam! Konačno jedan pravi umetnik da ostvari svoje višegodišnje snove i da učini nešto zaista lepo. Hvala pokrajini i ljudima koji su shvatili šta je prava stvar. Puno uspeha u radu i vidimo se na keju.“
„Ratko Radivojević ovaj projekat sprovodi vec godinama što je odično. Veoma mi je drago što je i pokrajina podržala Radivojevića. Stoga plovidba može da počne!“
„Odlično! Konačno malo vazduha kultura da uzme. Dosta politike, dajte neke predstave, koncerte, filmove.“
„Moja iskrena podrška „Brodu teatru“.“
(Radio 021, 27. jul 2007)
Doček za „Brod“
Večeras će u Novom Sadu svečano biti podignuta zastava na brodu, koji će ubuduće biti pokretna umetnička scena.
Reč je o plovilu za koje je sredstva obezbedilo Izvršno veće Vojvodine koje će, posle turneje „Plovnim putevima Vojvodine“, koju već tradicionalno organizuje udruženje „Brod teatar“, biti stalna pozornica za izložbe, predstave, književne večeri i ostale oblike umetnosti, rekao je za Radio Sajam osnivač „Brod teatra“ Ratko Radivojević. Poznati novosadski glumac najavio je da će četvrta turneja „Plovnim putevima Vojvodine“ startovati između 4. i 10. avgusta u Titelu i da će biti nastavljena plovidbom Dunavom kroz mesta u Pokrajini. Tokom plovidbe biće izvođena predstava novosadskog pisca Đorđa Pisareva „Naš život malen uokviren snom“, posle koje će nastupati i bend „Screaming brothers“.
Krajem avgusta turneja će biti završena trodnevnim nastupima u Novom Sadu, rekao je Radivojević, navodeći da će ulaz za sve predstave biti besplatan. Brod koji će služiti kao pokretna scena je dimenzija 34×7 metara, a svečanost povodom njegovog pristanka u Novi Sad biće održana večeras od 21 čas na Beogradskom keju. (Radio Sajam)
(Radio Sajam, 27. jul 2007)
Lađa stigla u Novi Sad
„BROD TEATAR” OD SADA NA TALASIMA
Brod kojim će i ovog leta vojvođanskim rekama zaploviti “Brod teatar”, stigao je u Novi Sad i sinoć je svečano dočekan u novosadskoj luci u prisustvu glumaca, koji će na njemu izvoditi novu predstavu “Naš život malen uokviren snom” Đorđa Pisareva, u režiji Ratka Radivojevića, i publike koja će je uskoro gledati. Zastavu na brodu, koji će se takođe zvati “Brod teatar”, podigao je Bojan Pajtić, predsednik Izvršnog veća Vojvodine, koje ga je i nedavno kupilo.
Nakon toga, glumci su izveli kraći program, najavivši na taj način skorašnji ponovni susret sa publikom, i novu turneju plovnim putevima Vojvodine. Ovo je četvrta godina kako se “Brod teatar” leti otiskuje s predstavom, i tako će i sada stići do publike u mnogim vojvođanskim mestima, gde će izvoditi pomenutu predstavu.
Za razliku od prethodnih godina, turneja će, umesto u Novom Sadu, sada započeti u Senti, gde će predstava premijerno biti izvedena, čim se srede sve formalnosti oko novog broda. Zatim se plovidba nastavlja ka Kanjiži, a prvi put će ove godine lađa uploviti u Begej, tako da će predstavu gledati i u Zrenjaninu. Potom se plovi do Titela, Bečeja, Srbobrana, Savinog Sela, Despotova, Bačke Palanke, Srpskog Miletića, Sombora, Bezdana, Karavukova, Deronja (takode premijerno), Bača, Bačke Palanke i, na kraju, Novog Sada. Planirano je i gostovanje u Hrvatskoj i Mađarskoj.
Brod je, inače, stigao iz Segedina, a reč je o samohodki dugoj 34 i širokoj sedam metara, tako da će scena na brodu sada pružati veće mogućnosti glumcima za igru. Studentskom kulturnom centru je povereno da vodi brigu o brodu, koji neće koristiti samo “Brod teatar”, već će biti namenjen i drugima za održavanje kulturnih programa, tokom cele godine.
Novu predstavu “Brod teatar” radi po komadu koji je posebno za ovu priliku naručen od pisca Đorđa Pisareva, tako da će ovo biti praizvedba njegove druge po redu drame “Naš život malen uokviren snom”. Prethodne tri godine, na sceni “Brod teatra” igrani su komadi Koste Trifkovića, lane je upravo Đorđe Pisarev radio dramatizaciju “Pošto – poto poslanika”, a sada ovaj teatar uplovljava u nove vode, i publici nudi savremeni komad.
U predstavi igraju: Milovan Filipović, sada već nezaobilazni “brodski glumac”, kao i operska pevačica Agota Vitkai – Kučera, a uz njih prvi put Ninoslav Đorđević, Saša Latinović, Ervin Hadžimurtezić, kao i Nataša Vranešević i Maja Milovanović, koje su i saradnice na koreografiji.
Scenograf je Nikola DŽafo, kostimografkinja je Romana Knežević, a muziku je komponovao Nemanja Radivojević.
Ulaz na predstavu će biti slobodan, a nakon njenog izvođenja svaki put će svirati rok sastav “Screaming brothers” .
N. Pejčić (Dnevnik, 27. jul 2007)
Tetar na plovnim putevima Vojvodine
NOVI SAD – Sinoć je u novosadsku luku iz Mađarske stigao brod koji će čitave godine funkcionisati kao pokretna scena na Dunavu. Predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine Bojan Pajtić podigao je zastavu na brodu i rekao da je presrećan što će realizacijom ovog projekta biti decentralizovana kultura, jer će i žitelji najmanjeg mesta u Vojvodini biti u prilici da gledaju elitne predstave i izložbe. Direktor interkulturnog centra „Brod“ Ratko Radivojević kazao je da je Novi Sad dobio još jednu scenu, ali pokretnu, koja će raditi svih 365 dana u godini. Premijera predstave trebalo bi da bude između 4. i 10. avgusta u Titelu. Turneja „Plovnim putevima Vojvodine“ krenuće početkom avgusta.
M. Pv. (Građanski, 27. jul 2007)
Na rekama i kanalima Vojvodine počinje pozorišna turneja plovećeg „Brod teatra“
PALUBA KOJA ŽIVOT ZNAČI
PLOVEĆE pozorište „Brod teatar“ dobilo je svoj brod uoči starta četvrte pozorišne sezone, koja se odvija na plovnim putevima Vojvodine.
Teretnjak – samohotka, dugačak 34, širok sedam metara, čiju kupovinu je finansiralo Izvršno veće Vojvodine, doplovio je iz Segedina u novosadsku luku (Beogradski kej, kod Kapetanije) sinoć oko 21 sat. Svečanosti dizanja zastave, uz glumački ansambl i zainteresovane građane, prisustvovao je i predsednik Izvršnog veća Bojan Pajtić. Novi Sad je tako dobio svoju prvu ploveću pozornicu.
– Pozornicu koja će biti otvorena 365 dana u godini, jer osim pozorišnih predstava, na njoj će biti pripređivane izložbe, muzičke i turističke priredbe. Biće to mesto susreta i razmene različitih kulturnih impulsa – za Novosti najavljuje „kapetan“ Broda teatra glumac Ratko Radivojević, koji je ideju o plovećem teatru pretočio u stvarnost 2000. godine osnivanjem inter-kulturnog centra „Brod“.
Radivojević je, naime, okupio grupu glumačkih profesionalaca, bez stalnog zaposlenja i bez urednih prihoda. „Brod“, iznajmljen 2004. godine otisnuo se vojvođanskim rekama i kanalima na nesvakidašnju pozorišnu turneju, zastajući u petnaestak mesta, samo toliko da odigraju predstavu.
Mada ovogodišnji kalendar nastupa tek treba da bude preciziran, zna se da će biti igrana predstava Naš život malen, uokviren snom koju je novosadski autor Đorđe Pisarev specijalno napisao za ovu pozorišnu družinu. Reditelj je Radivojević, a komad je već uvežban i spreman za izlazak pred publiku. Uloge su poverene: Milovanu Filipoviću, Ninoslavu Đorđeviću, Saši Latinoviću, Agoti Vitkai-Kučera, Ervinu Hadžimurteziću, Nataši Vranešević i Maji Milovanović.
– Nismo mogli da utanačimo turneju dok ne definišemo sve formalnosti u vezi s našom lađom, ali nadam se da će premijera u Senti biti igrana između 4. i 10. avgusta – kaže Radivojević.
Posle svakog spuštanja zavese, publici će svirati grupa „Skriming braders“, a turneju će pratiti i ekološko-edukativna izložba „Rastao sam pored Dunava“, koju je priredila organizacija „Inženjeri zaštite životne sredine“ iz Novog Sada.
J. SIMIĆ (Novosti, 27. jul 2007)
SPLAV
Kada se pozorišna trupa „Brod teatar“ pre četiri godine otisnula na turneju plovnim putevima Vojvodine, nisu imali brod, pa su plovili na splavu i glumili za publiku na obali. Sada su dobili svoj brod. – Želimo da ova manifestacija postane tradicionalna i da se „prošili“ na sve vojvođanske varoši na rekama i kanalima – kaže Radivojević i dopunjuje ovo svojom željom da turneja jednom preraste u regionalni letnji pozorišni festival koji bi okupio i trupe iz susednih zemalja.
KRENULE PROBE „BRODA TEATRA”
Vodene magistrale čekaju lađu
Na maloj sceni Pozorišta mladih juče su počele probe “Broda teatra”, koji će, četvrto leto zaredom, za otprilike mesec dana krenuti plovnim putevima Vojvodine. Uigrana ekipa koju predvodi Ratko Radivojević, priprema najnoviji dramski tekst Đorđa Pisareva “Naš život malen uokviren snom”, pisan specijalno za ovo brodsko pozorište. Kako običaj nalaže, jučerašnja proba, u prisustvu novinara, počela je ljubljenjem, grljenjem i naravno – pićencem.
Za proteklih godinu dana dogodile su se dve veoma značajne stvari za “Brod teatar”, naglasio je Radivojević. Pokrajinska vlada je kupila lađu, koja će služiti ovom teatru, ali i drugim kulturnim potrebama, i to u sva četiri godišnja doba. Brodom će upravljati Studentski kulturni centar Novog Sada, a partner će mu biti “Brod teatar”. Reč je o teretnjaku-samohotki, dugačkom 34, a širokom 7 metara, kupljenom u Segedinu, koji pruža znatno veće mogucnosti za igru. Lađa još nije doplovila, pa se zbog toga još ne zna precizan datum početka turneje.
Naš život malen
Druga drama Đorđa Pisareva “Naš život malen uokviren snom”, pisana je po narudžbini za “Brod teatar”, gde će i doživeti praizvedbu, najverovatnije krajem jula. Reditelj je Ratko Radivojević, scenograf-Nikola DŽafo, a kostimografkinja Romana Knežević. Muziku je komponovao Nemanja Radivojević, a koreografkinja je Nataša Vranešević.
U podeli je uglavnom mlada garda novosadskog glumišta: Milovan Filipović, Ninoslav Đorđević, Saša Latinović, Agota Vitkai-Kučera, Ervin Hadžimurtezić, Nataša Vranešević i Maja Milovanović. Za dizajn svetla zadužen je Laslo Seleši.
Ulaznice se neće naplaćivati, a posle svake predstave sviraće rok-sastav “Screaming brothers”.
Pozorišna plovidba će, najverovatnije, krenuti za mesec dana, a raspored gostovanja već je poznat. Premijera će biti u Senti, a prva repriza u Kanjiži. Prvi put ova lađa uplovljava u Begej, pa će predstavu gledati Zrenjaninci. Slede Titel, Bečej, Srbobran, Savino Selo, Despotovo, Bačka Palanka, Srpski Miletić, Sombor, Bezdan, Karavukovo, Deronje (takođe premijerno), Bač, Bačka Palanka i na kraju Novi Sad. U planu su gostovanja u Hrvatskoj i Mađarskoj. Drugi važan događaj za “Brod teatar” je novi pozorišni komad, odnosno njegova praizvedba na brodskim daskama. Kako rekoše, prethodne tri sezone služio im je Kosta Trifković, dok nisu naterali Pisareva da piše za njih. “Naš život malen uokviren snom” je savremena drama, a autor je ispoštovao pravilo jedinstva mesta (brod), vremena (sadašnjeg) i radnje.
Bavi se opštim mestima: konkretno, političkim manipulacijama koje unižavaju ljude, a oni će, magijom umetnosti, pokušati da pobede zlo. Kako Pisarev reče, želeo je da svojoj drami doda malo šekspirovske magije. U komadu će, sem glume, biti i pevanja i igranja.
Na kraju letnje plovidbe, “Brod teatar” ima ponudu Pozorišta mladih da ovu predstavu igra na njihovoj sceni.
Radmila Lotina (Dnevnik, 27. jul 2007)
Četrdeset dana vodene turneje predstave „Naš život malen uokviren snom“
Uigrana pozorišna ekipa, odnosno posada novosadskog Brod teatra koju predvodi glumac i reditelj Ratko Radivojević, i ove će godine, četvrto leto zaredom, zaploviti plovnim putevima Vojvodine. Za razliku od prethodnih godina, kad su pozorišnoj publici u malim i velikim mestima lociranim uz dunavsku obalu igrali predstave rađene po tekstovima Koste Trifkovića, ovoga puta članovi Brod teatra na turneju će se otisnuti predstavljajući sveže i novo, specijalno za njih pisano savremeno dramsko delo „Naš život malen uokviren snom“, novosadskog pisca Đorđa Pisareva. I što je najvažnije, to će učiniti u svojoj 34 metara dugoj i sedam metara širokoj brodici nosivosti 200 tona, koju su, zahvaljujući razumevanju pokrajinske vlade i Studentskog kulturnog centra (SKC) Novog Sada, koji je postao njihov nov partner, nedavno kupili u Segedinu.
– Reč je o teretnjaku samohotki koji je nakon rekonstrukcije u segedinskom brodogradilištu u četvrtak porinut. Očekujemo da će put Novog Sada zaploviti početkom nedelje, te da će u naš grad stići za dva-tri dana. Brod je uveden u registar i sve što je bilo potrebno urađeno je po propisima. Svi smo jako ponosni na taj brod, jer je on ostvarenje našeg davnašnjeg sna. Ono što je takođe super jeste činjenica da su kupovinom broda i grad i pokrajina postali bogatiji za jedno novo i drugačije, mobilno i pokretno pozorište na vodi. I ne samo to, jer taj objekat neće služiti samo za pozorišne predstave već će na njemu, 365 dana u godini, biti organizovani i koncerti, izložbe, predavanja, promocije, projekcije, konferencije za novinare… – za „Građanski vodič“ s ponosom priča Ratko Radivojević.
Probe Brod teatra počele su pre više od tri nedelje, na Maloj sceni Pozorišta mladih, za koju Radivojević kaže da je otprilike istih dimenzija kao i scena na novom brodu. Konkretno, brodska scena je šest puta šest metara, s tim da će, iako je publika Brod teatra uvek na obali, unutrašnjost broda biti sređena tako da na njega u svako doba može da se popne 70-80 ljudi, koji će u budućnosti prisustvovati nekoj od programskih aktivnosti koju će članovi Brod teatra zajedno sa svojim partnerima iz novosadskog SKC-a tokom čitave godine osmišljavati i organizovati. „Posle svih pregleda i radova koji su na brodu urađeni u segedinskom brodogradilištu, on je apsolutno spreman za bilo koju vrstu rečne plovidbe. To znači da njime u budućnosti planiramo da plovimo ne samo plovnim putevima Vojvodine već i plovnim putevima Evrope, kanalima do Nemačke, Francuske, Austrije, Holandije…“, otkriva Radivojević.
Još jedna novina tiče se samog premijernog izvođenja. Zastupajući mišljenje da ne mora baš svaka premijera da bude izvedena u Novom Sadu, Radivojević planira da premijera predstave „Naš život malen uokviren snom“ bude u Senti, na severu Vojvodine. Kako kaže, nakon Sente turneja se nastavlja u Kanjiži, potom se brod vraća do Bečeja, ulazi u Begej i plovi za Zrenjanin. Iz Begeja uplovljava u Tisu, plovi do Titela, potom uzvodno opet do Bečeja, a onda ulazi u kanal Dunav–Tisa–Dunav. Kanalom ide do Srbobrana, Savinog Sela, Despotova i Bačkog Petrovca, potom ka Srpskom Miletiću, Somboru i Bezdanu. Sledeće lokacije su Karavukovo, Deronje i Bač. Nakon Bača sledi povratak u Dunav, kojim se brod spušta do Bačke Palanke, i potom do svog krajnjeg odredišta, a to je Novi Sad. Sve u svemu, četrdesetak dana turneje tokom koje će članovi Brod teatra odigrati otprilike dvadesetak predstava.
– Iako smo prvobitno planirali da premijera bude 21. ili 22. jula, od toga smo zbog objektivnih razloga morali odustati. Ni sada sa sigurnošću ne mogu da preciziram datum premijere, ali svima koji s nestrpljenjem očekuju da vide našu novu predstavu, a takvih je, verujte mi, mnogo, poručujem da će se to sigurno desiti krajem ovog meseca, odnosno, najkasnije početkom avgusta. Zapravo, onog trenutka kad brod stigne u Novi Sad, znaćemo i tačan datum premijernog izvođenja u Senti, što će ujedno označiti i početak naše ovogodišnje turneje plovnim putevima Vojvodine – kaže naš sagovornik.
Gazda kafane bivši glumac
Tokom nedavne posete glumačkoj probi na Maloj sceni Pozorišta mladih, imali smo prilike da čujemo i razmišljanja glumca Milovana Filipovića u vezi s tekstom „Naš život malen uokviren snom“, ali i u vezi s atmosferom koja vlada među glumcima. Taj umetnik koji je član Brod teatra od njegovog osnivanja kaže za „Građanski vodič“ da su probe još uvek u početnoj fazi, a takođe i da glumcima rad olakšava činjenica što se, kao što je već istaknuto, ne sreću prvi put s piscem komada koji će uskoro doživeti svoju praizvedbu. „U predstavi igram gazdu kafane, odnosno broda, jednu glumački vrlo zahtevnu ulogu. To je zapravo bivši glumac koji, jednostavno, nije mogao da prihvati neka pravila u pravom pozorištu, pa je rešio da se odmetne u privatnike i da napravi svoju trupu koja putuje brodom i na njemu igra predstave“, otkriva nam Filipović.
Govoreći o razlozima zašto je tako dugo priželjkivao da njegova posada dobije konačno svog savremenog novosadskog pisca, što se zaista ove godine i desilo – u liku i delu Đorda Pisareva – Radivojević je podsetio na to da je saradnja s tim autorom počela još prošle godine, kad je Pisarev uradio izvrsnu adaptaciju nezavršenog teksta Koste Trifkovića „Pošto-poto poslanik“. „Nisam ja hteo da pišem kraj tog teksta po kom smo prošle godine igrali predstavu, jer to i nije moj posao. Pozvao sam Pisareva, on je sjajno dopisao nekoliko scena, kao i desetak songova koji su tokom predstave izvođeni. Izgleda da se sve to i njemu dopalo, pa smo se dogovorili da za ovu godinu on bude autor teksta po kome ćemo igrati predstavu“, objašnjava Radivojević.
– Rekao sam mu otprilike kako će izgledati glumačka podela, i on je, praktično za glumce na sceni, pisao komad čija se radnja dešava na brodu. Pisarevljev tekst i naša predstava govore o pritisku i otporu, zapravo, o pritisku vlasti na umetnike i njihovom otporu onima koji, iako umetnost ne razumeju, žele da umešaju svoje prste. To je osnova komada i cela glumačka igra vrti se oko toga – ističe Radivojević i dodaje da probe na predstavi teku dobro, da na sceni postoji visok stepen entuzijazma i da svi međusobno maksimalno kreativno komuniciraju u želji da stvore predstavu kojom će se ponositi ne samo oni već i autor teksta, a, naravno, i „verna pozorišna publika Brod teatra“, koje je iz godine u godinu sve više.
Za početak, imamo brod…
Od organizatora turneje Zdravka Vulina iz novosadskog SKC-a, koji je ujedno i izvršni producent projekta, saznajemo da će nakon svake predstave pozorišnu publiku zabavljati novosadski rok sastav „Screaming Brothers“, čiji su članovi toliko oduševljeni čitavom idejom da su čak i svoje ime prilagodili samom događaju. Naime, tokom četrdesetak dana turneje oni će nastupati pod nazivom „Screaming River“, a sviraće repertoar koji će idejno biti prilagođen samoj predstavi. Što se pak konkretnih razloga u vezi sa stupanjem u partnerski odnos s Brod teatrom tiče, Vulin kaže da su se prepoznala programska usmerenja, a za sâm projekat kaže da je veoma ambiciozan i da ga doživljava kao svojevrsnu misiju, odnosno avanturu, na čijem je početku potpuno ubeđen da svi ljudi okupljeni oko Brod teatra apsolutno veruju u sve što to ploveće pozorište može i treba da postane u budućnosti.
– Za početak, imamo brod koji će stvarno zadovoljiti potrebe za jednim prostorom u perspektivi doživljenoj kao kreativni centar koji će imati mogućnost da pravi sopstvene produkcije. Brod teatar vec ima definisan projekat koji ima svoj identitet i koji je prepoznat kao projekt od posebnog kulturnog značaja za Vojvodinu. Sada je najvažnije da se napravi dobra predstava i da turneja prođe kako je i planirana, a posle ćemo razmišljati i o drugim sadržajima koje ćemo na brodu osmišljavati. Postoji idejni projekat kako bi se brod mogao rekonstruisati u javni brod koji bi u budućnosti postao neka vrsta medija-centra, ali i prostor na kom će se izvoditi kabaretske predstave, kojih u gradu nema. Bez pompeznih obećanja, zajednički s članovima Brod teatra krećemo u jedan veliki posao. Očekuje nas puno toga i pred nama je ogromna odgovornost, ali i mogućnost da napravimo nešto što će svima veoma mnogo značiti – kaže (i) u ime novosadskog SKC-a Zdravko Vulin.
Sem rediteljske uloge, naš sagovornik, kako sâm kaže, malo će i glumiti u predstavi, a društvo će mu praviti: Milovan Filipović, Ninoslav Đorđević, Saša Latinović, Agota Vitkai-Kučera, Ervin Hadžimurtezić, Nataša Vranešević i Maja Milovanović. Scenograf predstave je Nikola Džafo, kostimografkinja Romana Knežević, koreografkinja Nataša Vranešević, produkcija zvuka je poverena Milanu Neninu, muziku je komponovao Nemanja Radivojević, a za dizajn svetla zadužen je Laslo Seleši. Ah, da, nikako ne smemo zaboraviti da spomenemo da će Brod teatar jedriti plovnim putevima Vojvodine zahvaljujući iskusnom kapetanu Milanu Laliću Lali, te mornaru i kuvaru Peđi Krmoptu, za koje Radovojević kaže da su verni i odani članovi te male, ali odabrane brodske trupe.
On nam objašnjava i da će za vizuelni izgled Brod teatra biti zadužen Nikola Džafo sa svojom ekipom iz „Art-klinike“. Saradnja s tim umetnikom takođe je sastavni deo Radivojevićeve ideje da na svom zaista jedinstvenom novosadskom projektu upošljava isključivo novosadske umetnike, slikare, muzičare, glumce… „Budućnost broda treba da bude u rukama umetnika koji mogu da ga ožive na svoj način, i zato mislim da su Džafo i njegovi saradnici pravi izbor za tako nešto“, iskren je Radivojević, koji nam otkriva i da u nekoj bližoj budućnosti planira da posada Brod teatra počne da zarađuje za svoje programe.
S. Čamber (Građanski, 13. jul 2007)
ČETVRTI “BROD TEATAR” KREĆE 21.JULA
PREMIJERA NA TISI
Putujuća pozorišna trupa Brod teatar, ovog leta će od 21. jula do 2. septembra posetiti 16 mesta i odigrati 19 predstava
PUTUJUĆA pozorišna trupa “Brod teatar” svoju četvrtu letnju turneju “Plovnim putevima Vojvodine”, počeće 21. jula u Senti, praizvedbom predstave “Naš život malen, uokviren snom”, po tekstu književnika Đorđa Pisareva i u režiji Ratka Radivojevića, tvorca čitave turneje. Taj jedinstven i po mnogima najbolji projekat kulture u Vojvodini, ovog leta će prvi put imati svoje plovilo, jer je uz pomoć Izvršnog veća Vojvodine, u Segedinu kupljen brod za Studentski kulturni centar Novog Sada.
– Reč je o samohotki – teretnjaku dugom 36 a širokom sedam metara, koji je još uvek u brodogradilištu u Segedinu, na završnom “šminkanju”. Pre starta ovogodišnje turneje, lađa će biti dovezena u Novi Sad, kako bismo sredili scenu, pa tek potom krenuli plovnim putevima Vojvodine. Brodom će, kao i lane, upravljati Milan Lalić Lala, kapetan, i Peđa Krmpot, mornar i kuvar – istakao je Radivojević i naglasio da će lađa služiti teatru ali i drugim potrebama za prezentaciju kulturnog stvaralaštva svih 365 dana u godini. Probe predstave su počele 25.juna, zahvaljujući Pozorištu mladih, koje je ustupilo svoju Malu scenu dok ne doplovi lađa.
U predstavi će glumiti Milovan Filipović, Saša Latinović, Ninoslav Đorđević, Ervin Hadžimurtezić, Nataša Vranešević, Maja Milovanović i Agota Vitkai – Kučera. Za scenografiju se brine Nikola DŽafo, za kostime Romana Knežević, kompozitor je Nemanja Radivojević a koreograf Nataša Vranešević. Na turneji vojvođanskim rekama, glumce će pratiti rok muzičari “Skriming bradrs” koji će u svakom mestu održati koncert, a biće upriličene i izložbe slika u saradnju sa “Art klinikom”. Pratiće ih i ekolozi, čiji će stručnjaci u svakom mestu meriti kvalitet vode i tokom turneje podnositi izveštaj. Prva repriza biće u Kanjiži a zatim slede gostovanja u Zrenjaninu, Titelu, Bečeju, Srbobranu, Despotovu, Bačkom Petrovcu, Srpskom Miletiću, Somboru, Bezdanu, Karavukovu, Deronjama, Baču, Bačkoj Palanci i u Novom Sadu, gde će 2. spetembra biti završena ovogdišnja plovidba.
Pored Dunava, Tise i kanala Dunav-Tisa-Dunav, Brod teatar će ove godine prvi put ploviti i Begejom.
ANTRFILE
MAPA DUHOVNIH VEZA
Plovnim putevima Vojvodine, Brod teatar je 2004. godine zaplovio splavom na kojem su glumci su igrali predstave za publiku na obali. Želja umetnika, da ožive komunikaciju među vojvođanskim gradovima na rekama, prerasla je u tradicionalnu manifestaciju a namera je da turneja dobije formu regionalnog letnjeg festivala koji će obuhvatiti i susedne zemlje. – Festival bi obuhvatio pozorišne predstave za decu i odrasle, izložbe, književne susrete, modne revije, koncerte ozbiljne i rok muzike… Plovnim putevima iscrtavamo mapu Vojvodine, mapu naših duhovnih veza koje na taj način postaju još bogatije – istakao je Ratko Radivojević.
S.BAJIĆ (NOVOSTI 3.JUL 2007)
Brod teatar „svoj na svome“
Najveća novina u jednom od najboljih projekata kulture u Vojvodini – Brod teatra, svakako je da će od ove godine ova putujuća pozorišna ekipa imati svoj brod. Uz svesrdnu podršku Izvršnog veća Vojvodine, u Segedinu je kupljen brod, tako da će ekipa Brod teatra od ovoga leta biti „svoj na svome“. Iako se ne zna tačno datum kada će zaploviti, ekipa pod umetničkim rukovodstvom Ratka Radivojevića počela je sa probama nove predstave po tekstu koji je specijalno za Brod teatar napisao novosadski književnik Đorđe Pisarev. Drama „Naš život malen uokviren snom“ doživeće svoju praizvedbu najverovatnije krajem jula kada brod bude pristao na vode Dunava u Vojvodini. Ove godine, Brod teatar neće krenuti svoju turneju iz Novog Sada već će putešestvije „plovnim putevima Vojvodine“ početi na severu i premijera predstave će se desiti u Senti, a prva repriza će biti u Kanjiži. Brod će prvi put uploviti i u Begej, te će predstavu gledati i u Zrenjaninu, Titelu, Bečeju, Srbobranu i drugim mestima Vojvodine.
Turneja će biti završena u Novom Sadu, gde će se predstava igrati tri večeri zaredom. Produkcija je poverena Studentskom kulturnom centru, a od ove godine će meštani varoši gde Brod bude pristajao imati priliku da uživaju i u drugim kulturnim sadržajima: izložbama slika i koncertima koji će biti organizovani nakon izvedbi predstave. Ovoga leta, sa Teatrom ce nastupati rok sastav Screaming Brothers.
Predstavu „Naš život malen uokviren snom“ režira Ratko Radivojević, za scenografiju se brine Nikola Džafo, a za kostime Romana Knežević. Muziku je komponovao Nemanja Radivojević, a koreografiju je uradila Nataša Vranešević. U predstavi će glumiti Milovan Filipović, Saša Latinović, Ninoslav Đorđević, Ervin Hadžimurtezić, Nataša Vranešević, Maja Milovanović, a ponovo ćemo imati priliku da čujemo i Agotu Vitkai Kučera. Probe predstave su već počele zahvaljujući Pozorištu mladih koje je Brod teatru ustupilo malu scenu za pripreme dok ne pristigne tako dugo očekivani brod.
G. D. Nonin (Danas, 29. jun 2007)
PLOVEĆE POZORIŠTE KREĆE IZ SENTE
„BURA“ NA BRODU TEATRU
Od 21. jula do 2. septembra predstava Naš život mali uokviren snom doploviće do 13 vojvođanskih gradova, najavljuje Ratko Radivojević, šef putujuće trupe
NOVI SAD – Pozorišno putovanje „Brod teatra“ plovnim putevima Vojvodine koje će ove godine trajati više od mesec dana, počinje krajem jula u Senti, a završava se trodnevnim hepeningom u Novom Sadu.
Prvi put od kada je osnovana, jedinstvena vojvođanska glumačka trupa predstaviće se praizvedbom komada domaćeg pisca, a predstavu će pratiti i putujuća izložba „Art klinike“, te nastupi grupe „Screaming brothers“. Ratko Radivojević, vođa trupe, kaže da je ovakvom organizacijom „Brod teatar“ postao multimedijalni projekat.
– Počeli smo prve probe i atmosfera je fantastična. Igraćemo komad Naš život mali uokviren snom Đorđa Pisareva, koji govori o glumcima na brodu, odnosno o nama. Đorđe se malo poigrao ubacujući i delove Šekspirove Bure, što daje dodatnu simboliku jer se u predstavi, ali i u realnosti sve odigrava na brodu – priča Radivojević za Blic.
Krenuće sa severa Vojvodine, iz Sente i lagano će se približavati Novom Sadu prolazeći kroz 13 gradova: Kanjižu, Zrenjanin, Titel, Bečej, Srbobran, Despotovo, Bački Petrovac, Srpski Miletić, Sombor, Bezdan, Karavukovo, Deronje, Bač i Bačku Palanku. Svugde će igrati po jednu predstavu, a u Novom Sadu će se igrati tri dana zaredom.
Novina u projektu je brod na kome će se izvoditi predstava.
– Pošto je „Brod teatar“ proglašen za manifestaciju od posebnog pokrajinskog značaja, Izvršno veće je kupilo poseban brod koji će imati trajnu umetničku namenu i koristiće se cele godine za predstave, izložbe i koncerte – naglašava Radivojević i dodaje da je u toku sređivanje broda.
Probe su počele juče u Pozorištu mladih, a u glavnim ulogama pojaviće se Milovan Filipović, Saša Latinović, Agota Vitkai-Kučera, Ervin Hadžimurtezić, Nataša Vranešević i Maja Milovanović. Za scenografiju je zadužen Nikola Džafo, kostime priprema Romana Knežević, a muziku potpisuje Nemanja Radivojević.
Sava STEFANOVIĆ (Blic, 27. jun 2007)
Uskoro startuje plovna turneja „Brod teatra“, koji od ove godine ima svoj brod
IGRAĆE NAŠ ŽIVOT MALEN UOKVIREN SNOM
Zahvaljujući sredstvima pokrajinske Vlade, „Brod teatar“ ovogodišnju turu plovnim putevima Vojvodine započeće u vlastitom brodu koji je kupljen u Segedinu i trenutno se renovira, rekao je glumac i reditelj Ratko Radivojević juče na prvoj glumačkoj probi predstave Naš život malen uokviren snom, koja će biti rađena na osnovu teksta novosadskog pisca Đorđa Pisareva. Ta drama „opštih mesta“, po rečima Đorđa Pisareva, govori o „izvesnoj političkoj zloupotrebi i mahinaciji koja običnog čoveka dovodi u podređen položaj koji on pokušava da prevaziđe magijom umetnosti“. Pisarev je istakao da njegovi junaci to uspevaju, i da se iskreno nada da će to svojom glumačkom igrom uspeti i članovi „Brod teatra“.
Pod rediteljskom palicom Ratka Radivojevića, koji će, kako je istakao, u predstavi „malo i glumiti“, igraće: Milovan Filipović, Saša Latinović, Agota Vitkai-Kučera, Ervin Hadžimurtezić, Nataša Vranešević i Maja Milovanović. Scenograf predstave je Nikola Džafo, kostimografkinja Romana Knežević, kompozitor Nemanja Radivojević, koreografkinja Nataša Vranešević, organizator turneje Zdavko Vulin, a za dizajn svetla zadužen je Laslo Seleši. Izvršni producent predstave je Studentski kulturni centar Novog Sada (SKC NS) koji će, kada brod konačno bude opremljen, njime „upravljati“ i to 365 dana u godini, istakao je Radivojević, koji još uvek nije mogao da rpecizira početak turneje.
„Predstavu ćemo premijerno izvesti u Senti, onda kad brod bude potpuno spreman za plovidbu. Osim Dunavom, ove godine plovićemo i Begejom, a završetak turneje biće u Novom Sadu, gde ćemo tri večeri zaredom igrati Naš život malen uokviren snom, rekao je Radivojević, dodajući da će članovi „Brod teatra“ i SKC NS ubuduće zajednički osmišljati kulturne i umetničke sadržaje na brodu.
S. Č. (Građanski, 27. jun. 2007)
„BROD TEATAR“ PONOVO PLOVI DUNAVOM
Praizvođenjem komada Naš život malen uokviren snom, krenuće ovogodišnji multimedijalni projekat „Brod teatar“ novosadskog glumca Ratka Radivojevića. Pozorišni karavn ukrcaće se u Senti 20. jula, a krajem avgusta glumačka ekipa stići će u Novi Sad. Krstarenje Dunavom trebalo bi da obuhvati dvadesetak vojvođanskih gradova, a ovo će biti prvi put da se prirežuje praizvođenje dela jednog novosadskog autora.
„Reč je o tekstu Đorđa Pisareva Naš život malen uokviren snom, a činjenica da je u pitanju praizvođenje za nas je veoma značajna, s obzirom na to da su ona prava retkost u Novom Sadu“, kaže Radivojević.
On dodaje da još nije izvršena podela uloga, ali i da autorski tim od prošle godine najverovatnije neće biti menjan. Radivojević kaže da očekuje i gostovanje italijanskih umetnika koji su u Novom Sadu već gostovali s „Teatrom dei Venti“. Tekst po kome će se raditi nova predstava još uvek je u nastajanju, a sam Pisarev tvrdi da će u njemu biti izjednačeni vreme, prostor i radnja, kao i da će se priča dešavati na brodu. To, međutim, nije jedina novina. Od ove godine „Brod teatar“ trebalo bi da dobije i multimedijalnu lađu, koju će za predstave, koncerte i izložbe moći da koriste i drugi umetnici tokom cele godine. „Brod teatar“ je prvi put zaplovio 2004, a od prošle godine tretira se kao projekat od pokrajinskog značaja.
S. S. (Yellow Cab, april 2007)
„Brod teatar“ najavio svoju ovogodišnju plovnu turneju
OD 20. JULA IGRAĆE PREDSTAVU NAŠ ŽIVOT MALEN UOKVIREN SNOM
U okviru Međunarodne izložbe umetnosti „Art ekspo“, na štrandu Zavoda za kulturu Vojvodine u Hali 1 Novosadskog sajma, umetnici okupljeni oko novosadskog „Brod teatra“ (www.brod.org.yu) juče su prikazali kratak film snimljen na prošlogodišnjoj turneji ovog teatra i najavili novu turneju – pod nazivom „Brod teatar plovnim putevima Vojvodine 2007“. Prvi čovek „Brod teatra“, glumac i reditelj Ratko Radivojević, najavljujući dalje planove teatra koji je ploveći rekama i kanalom Dunav-Tisa-Dunav poslednja tri leta priuštio stanovnicima mnogih vojvođanskih manjih mesta da uživaju u pozorišnim predstavama, rekao je juče da će ove godine „Brod teatar“ postaviti tekst Đorđa Pisareva Naš život malen uokviren snom. Biće to praizvedba komada novosadskog pisca, pošto je princip kojeg se drži „Brod teatar“ da se u okviru letnjih turneja postavljaju upravo novosadski pisci. Dosad je to bio poznati komediograf Kosta Trifković, dok će ove godine biti oživljen komad jednog savremenika. Rad na predstavi Naš život malen uokviren snom počinje početkom juna, a, prema rečima Ratka Radivojevića, koji će i režirati predstavu, u „Brod teatru“ se trude da se opet okupi autorska i glumačka ekipa koja je i dosad sarađivala na turnejama. Četvrta turneja Radivojevića i ekipe, pod nazivom „Brod teatar plovnim putevima Vojvodine 2007“, počeće 20. jula i trajati do 26. avgusta. Za razliku od prethodnih godina, kada je turneja uvek počinjala premijernim izvođenjem predstave u Novom Sadu, ove godine će početi u Senti, a biće završena u Novom Sadu. – Iz dosadašnjeg iskustva shvatio sam da predstava tokom turneje raste, zato želim da je ove godine pred novosadskom publikom prikažemo na kraju turneje. Osim toga, iskustva pokazuju da su mnogi Novosađani u drugoj polovini jula, kada krećemo na turneju, na godišnjim odmorima i da propuste izvođenja. Zato Novi Sad ove godine ostavljamo za kraj avgusta – rekao je juče za Građanski list Ratko Radivojević. On takođe najavljuje da će „Brod teatar“ ovog leta ploviti na drugom brodu, kao i da i dalje nastoji da obezbedi brod na kojem bi se odvijali programi tokom cele godine, a ne samo leti. A oni koji su propustili predstavu Pošto-poto poslanik (na slici vidite ekipu predstave), koju je „Brod teatar“ izveo na svojoj prošlogodišnjoj plovnoj turneji, ili možda žele ponovo da je pogledaju, moći će to uskoro da učine, i to na sceni Pozorišta mladih, s kojim, kako j rečeno, „Brod teatar“ opet uspostavlja saradnju.
S. P. M. (Građanski, 13. mart 2007)
„BROD TEATAR“ ZA LETO NAJAVLJUJE NOVU TURNEJU
PONOVO PLOVIDBA S PREDSTAVOM
Novosadski „Brod teatar“ najavio je i ove godine pozorišnu turneju plovnim putevima Vojvodine, s novom predstavom, s kojom će se ponovo otisnuti do mnogih vojvođanskih mesta. Prošle godine s predstavom Pošto-poto poslanik Koste Trifkovića, „Brod teatar“ je obišao trinaest vojvođanskih mesta, igrajući predstavu na brodu zaustavljenom kraj obala Titela, Bečeja, Srbobrana, Kucure, Savinog Sela, Despotova, Bačkog Petrovca, Srpskog Miletića, Sombora, Karavukova, Deronja, Bača i Bačke Palanke. S te turneje je juče prikazan video zapis Nenada Milosavljevića, nakon konferencije za novinare „Brod teatra“ na štandu Zavoda za kulturu Vojvodine na Sajmu knjiga.
Ovog puta, „Brod teatar“ će da se otisne na novu turneju s praizvedbom predstave po tekstu pisca Đorđa Pisareva, kako je najavio osnivač i reditelj ovog teatra glumac Ratko Radivojević, primećujući da se već deset, dvadeset godina nije dogodila praizvedba teksta novosadskog pisca, u izvođenju novosadskog ansambla. Pisarev je i prošle godine sarađivao s „Brodom teatrom“, kada je adaptirao nezavršeni Trifkovićev komad Pošto-poto poslanik, dodajući i svojih deset pesama pomenutoj predstavi.
Probe nove predstave „Brod teatra“ počeće u junu, premijera je predviđena oko 20. jula, a turneja, na kojoj bi obišli dvadesetak vojvođanskih mesta, trajala bi do 26. avgusta. Ratko Radivojević je dodao da je prilično izvesno da će biti obezbeđen poseban brod, podrškom Izvršnog veća Vojvodine, kako bi programi mogli da se odvijaju 365 dana, a zamišljeno je da na njemu bude mesta ne samo za predstave „Brod teatra“, već i za programe drugih, koncerte, izložbe, plovidbe… Radivojević najavio i saradnju s italijanskom trupom „Teatro dei Venti“, koja bi takođe na rodu trebalo da izvede predstavu.
N. PEJČIĆ (Dnevnik, 13. mart 2007)
Brod teatar ploviće na svom brodu
Brod Teatar koji svakog leta plovi plovnim putevima Vojvodine sa predstavama, najavio je nekoliko novina na juče održanoj konferenciji za novinare, tokom manifestacije Art Expo u Novom Sadu, na štandu Zavoda za kulturu Vojvodine. Idejni tvorac ovog zanimljivog projekta, čiji je rezultat da i građani manjih vojvođanskih mesta mogu uživati u pozorišnim predstavama na obalama Dunava, Ratko Radivojević istakao je da će ovog leta Brod teatar napraviti predstavu po tekstu književnika Đorđa Pisareva iz Novog Sada. Biće to praizvedba, i kako je Radivojević naglasio, više od 20 godina se nije desilo da na ovim prostorima neko izvede praizvedbu teksta, naročito da to bude novosadska trupa i da izvodi novosadskog pisca sa novosadskim glumcima. – Kao što smo i najavili prošle godine, da ćemo se potruditi da nabavimo brod, a ne da ga iznajmljujemo, mogu vam saopštiti da smo to i ostvarili, tako da ćemo moći da igramo predstave i više nego dosad. Ekipa koja radi ostaje ista, tako da ćemo sada raditi samo na kvalitetu – istakao je Ratko Radivojević. Kako nije hteo da otkrije o kom tekstu i o kojoj predstavi se radi, ostaje nam da sačekamo juni mesec, kada će autori otkriti koja će predstava ovoga leta ploviti Dunavom.
G. D. N. (Danas, 13.3.2007)

Na Beogradskom keju kod kapetanije završena turneja pozorišne trupe „Brod teatar“Uspešno okončana turneja plovnim putevima Vojvodine 2007.
Tokom 20 dana gledala ih publika u Titelu, Zrenjaninu, Bečeju, Srbobranu, Bačkom Petrovcu, Despotovu, Srpskom Miletiću, Karavukovu, Deronjama, Baču i Bačkoj Palanci
Novosadska premijera predstave „Naš život malen uokviren snom“, koju su članovi pozorišne trupe „Brod teatar“ nakon 90 sati vožnje i 500 pređenih kilometara tokom ovogodišnje turneje plovnim putevima Vojvodine, igrali u četvrtak, 30. avgusta, na Beogradskom keju preko puta Kapetanije, potvrdila je da su idejni tvorac ovog projekta glumac i reditelj Ratko Radivojević i njegova ekipa uradili odličan posao. Baš kao što je bilo i planirano, priznao nam je Radivojević tokom četvorosatne vožnje brodom od Bačke Palanke do Novog Sada, jer prvi put ove godine predstava nije igrana najpre u Novom Sadu, pa onda i u drugim manjim vojvođanskim mestima, već je redosled bio obrnut.– Ovu rokadu namerno smo napravili da bismo kao pozorišni ansambl bili smireni i apsolutno sigurni da smo uradili dobar posao. Nakon što je predstavu, nastalu po delu novosadskog književnika Đorđa Pisareva, od 10. avgusta ove godine videla publika u Titelu, Zrenjaninu, Bečeju, Srbobranu, Bačkom Petrovcu, Despotovu, Srpskom Miletiću, Karavukovu, Deronjama, Baču i Bačkoj Palanci, bili smo maksimalno uigrani i spremni za Novosađane. Prethodnih godina, premijera u Novom Sadu igrana je u opštoj frci. Dan uoči premijere stizao je brod i tokom dana sve se istovremeno odvijalo, od postavljanja rasvete i pripreme scene do glumačkih proba. Dešavalo se, zapravo, to da je prva generalna proba na brodu premijera, a sad je sve drugačije. Pre novosadske premijere imali smo prilike da zavrnemo sve šrafove i uštimamo svaki segment predstave. Osluškujući reakcije publike, ubrzavali smo i usporavali predstavu gde je bilo potrebno i ona je sad prosto savršena – ispričao nam je Radivojević dok je „Brod teatar“, vođen spretnom rukom kapetana broda Milana Lalića Lale, glumačku ekipu, njihove porodice, pisca Pisareva i radoznale novinare, fotoreportere i snimatelje niz Dunav nosio ka Novom Sadu.
Nezaboravno iskustvo Tokom vožnje brodom, sem uživanja u piću, hrani i prelepim pejzažima koje nude dunavske obale, imali smo priliku i da porazgovaramo s članovima posade. Najpre smo zavirili u kapetansku kabinu i od Milana Lalića Lale saznali da ćemo do Novog Sada ploviti oko četiri sata, i to prosečnom brzinom između deset i 12 kilometara na sat. Varljivom suncu neko vreme odolevali su glumci Saša Latinović i operska pevačica Agota Vitkai-Kučera, poneko dete i jedna novinarka, a zatim su ipak rešili da na svoja obnažena tela ogrnu nešto toplije. Sem glumačke ekipe, prvi put ove godine u predstavi „Naš život malen uokviren snom“ pojavljuju se i dve balerine. Jedna od njih, Maja Milovanović priznala nam je da je ovogodišnja turneja plovnim putevima Vojvodine, od prvih proba na Maloj sceni Pozorišta mladih do završnih predstava u Novom Sadu, nezaboravno iskustvo.
Konkurs za rekonstrukciju broda – Prvih desetak dana imali smo samo plesne probe, a tek onda su počele i glumačke. Uživala sam radeći s glumcima i uverila se da su svi veoma vredni. Posebno su mi se dopale koreografije koje smo uvežbavali bez muzike i igranje uz govor. To je u početku bilo dosta zahtevno, ali smo ipak sve uspeli da savladamo jer smo zaista dobra ekipa koja zna da napravi odličnu atmosferu i za rad i za zabavljanje – rekla nam je Milovanovićeva. Po rečima Ratka Radivojevića, predstavu „Naš život malen uokviren snom“ videlo je između deset i 20 odsto ukupnog stanovništva, što on smatra odličnim uspehom. – Svetski procenat gledanosti pozorišta je oko tri i po odsto, a kod nas i znatno manje. Zbog toga smatram da nas je gledalo zaista puno ljudi i da smo uradili ogromnu stvar za decentralizaciju kulture, što i jeste jedan od ciljeva naše plovne misije – istakao je on. – Nakon večerašnjeg, zasad poslednjeg izvođenja predstave „Naš život malen uokviren snom“, planiramo da zajedno s predstavnicima Studentskog kulturnog centra, koji je formalni vlasnik broda, raspišemo javni konkurs za idejno rešenje, na osnovu kog bi „Brod teatar“ bio rekonstruisan. Po isteku konkursa, radove bismo otkupili, izložili ih u prostorijama IV AP Vojvodine, a najbolji rad, odnosno idejno rešenje, iskoristili da brod rekonstruišemo i u potpunosti osposobimo za narednu turneju – rekao je Radivojević.

KRAJ TURNEJE “BROD TEATAR“ PLOVNIM PUTEVIMA VOJVODINE GLUMCI „BACILI“ SIDRO
BROD teatar se, posle tronedeljne turneje “Plovnim putevima Vojvodine 2007.”, usidrio. jedinstveno “ploveće pozorište” je u subotu uveče, na Beogradskom keju preko puta Kapetanije, završilo ovogodišnje putešestvije vojvođanskim rekama i kanalima. Pred velikim brojem ljubitelja teatra održana je predstava “Naš život malen uokviren snom”, novosadskog pisca Đorđa Pisareva u režiji Ratka Radivojevića, a posle predstave, takođe na palubi broda, muzicirali su novosadski rokeri, bendovi “Skriming braders” i “Lenka”. Od 10. avgusta, kada je simboličnim porinućem i razbijajem boce šampajca o brodsko korito, pozorište na lađi započelo ovogodišnju, četvrtu po redu turneju Plovnim putevima Vojvodine, odigrano je 15 predstava na obalama mesta uz Dunav, Tisu i Begej. – Ovogodišnja turneja je dobila epitet istorijske, jer je zahvaljujući Izvršnom veću Vojvodine kupljen brod koji će biti otvoren za pozorišne predstave, izložbe slika, koncerte ozbijne i rok muzike, kjiževne večeri… Pored čijenice da smo prvi put na našem brodu realizovali pozorišnu misiju, takođe prvi put posle dvadesetak godina naše, dakle jedno od novosadskikh pozorišta, premijerno je odigralo predstavu novosadskog, savremenog pisca, Đorđa Pisareva – ističe Ratko Radivojević, autor čitavog projekta. Glumci, Milovan Filipović, Ninoslav Đorđević, Saša Latinović, Ervin Hadžimurtezić, Nataša Vranešević i Maja Milovanović, operska pevačica Agota Vitkai Kučera, uz reditelja i glumca Ratka Radivojevića, predstavom, komedijom u kojoj ima i pevanja i igranja, privukli su veliki broj ljubiteja teatra u Zrejaninu, Bečeju, Srbobranu, Bačkom Petrovcu, Despotovu, Srpskom Miletiću, Karavukovu, Deronjama, Baču, Bačkoj Palanci i Novom Sadu. Oni su nastupali na palubi samohotke – teretnjaka dugog 34 i širokog sedam metara, lađi napravljenoj u segedinskom brodogradilištu. – Svi članovi trupe su pozitivno ocenili ovogodišnju turneju, pozorišni znalci kao i “obična” publika nije krila zadovoljstvo, a smatram da smo svi zajedno oduševljeni što je rođeno novo pozorište. Temelje smo postavili, imamo repertoar, tako da sve funkcioniše – ističe Radivojević. Brod teatar, interkulturalna institucija, jedinstven i po mnogima najbolji projekat kulture u Vojvodini, i ovog leta, po četvrti put, opravdao je epitete koji ga krase.
S.BAJIĆ (Novosti, 3.septembar 2007)
ANTRFILE REMONT
POZORIŠNA lađa, samohotka, zapravo će idućeg leta biti u funkciji ploveće kulturne institucije, jer joj predstoji tehnička rekonstrukcija. – Uskoro ćemo raspisati javni konkurs za idejno rešenje izgleda broda, odlučiti se, nagraditi autora i ponuditi na tender. Na brodu je potrebo napraviti kabine, cisterne za vodu kao i kompletnu infrastrukturu za plovidbu i održavane kulturnog života. Naša želja je da domaća firma bude izvođač radova. Kupljen je brod koji može da plovi i kanalima, tako da ne odustajemo od misije da se posetimo sva mala mesta na obalama reka – zaključio je Ratko Radivojević.

NOVI SADRADOST ULIČNE ZABAVE

Početak pozorišne sezone u Novom Sadu uveliko se najavljuje i nestrpljivo očekuje, a teatarsku tišinu simbolično će prekinuti glumci „Brod teatra“ premijernim izvođenjem komada Đorđa Pisareva Naš svet maleni, uokviren snom. Posle višenedeljnog putovanja po Vojvodini, ova jedinstvena pozorišna trupa na vodi odigraće predstavu 1. septembra na Beogradskom keju (gledaće je besplatno), a kako „Yellow Cab“ saznaje, nastaviće da je igra u Pozorištu mladih.

Sava STEFANOVIĆ (Yellow Cab, septembar 2007)
POZORIŠTA / THEATRES RATKO RADIVOJEVIĆ, GLUMAC I REDITELJ DOK PLOVIMO PO VOJVODINI…
„Brod teatar“ je neformalna grupa pozorišnih profesionalaca, bez stalnog mesta i sigurnih izvora prihoda, piše u definiciji na sajtu odličnog projekta koji je 1990. pokrenuo poznati novosadski glumac i reditelj Ratko Radivojević (www.brod.org.yu). „Brod“ plovi od jedne do druge predstave, od jedne do druge pozorišne scene, od jednog do drugog sponzora, ispitujući mogućnosti pozorišta. Oko svakog projekta okuplja različite umetnike: glumce, muzičare, kostimografe, scenografe, igrače, pevače – spremne da plove, istražuju i eksperimentišu. Yellow Cab: Kako je došlo do ideje da osnujete autentičan putujući teatar na brodu? Ratko Radivojević: Devedesete su bile užasne. Izlaz sam nalazio u okupljanju istomišljenika i u radu na off projektima. Borili smo se predstavama protiv ludila. U početku su bili komedija i kabare kao komentar i otpor na zbivanja devedesetih. Nisu nas hapsili, ali nisu nam davali novac, a od ulaznica nismo mogli da zaradimo ni za salu. Od 1999. do 2004. napravio sam nekoliko predstava koje pripadaju teatru pokreta ili neverbalnom pozorištu, sa kojima sam gostovao na scenama Londona, Madrida, Liona, Mostara. Igrali smo u različitim salama i na otvorenom prostoru. Za tu vrstu pozorišta – koju ja, iskreno, najviše volim – neophodno je imati stalnu trupu koja će vežbati cele godine. Stalna trupa podrazumeva i stalni prihod i stalni prostor. Brod kao rešenje tada mi se nametnuo kao spas, Nojeva barka… a i zbog onog „pun kao brod“ (ha, ha, ha)! Brod, osim što je odlična scena, može da plovi i tako pronalazi publiku. YC: Kojim to panonskim vodama plovi Vaš teatar? RR: Do sada smo putovali Dunavom, Tisom i kanalom Dunav-Tisa-Dunav. Ove godine ćemo u Novom Sadu završiti turneju, na Dunavskom keju. Već tri godine s nama su kapetan lađe Milan Lalić Lala i naš kuvar Peđa Krmpot. Zaustavljamo se u mestima gde smo unapred ugovorili gostovanje. Ceo program obukhvata pozorišnu predstavu i koncert. Sve to je besplatno, jer je naša misija da pozorište dođe do onih koji nikada nisu, niti bi otišli u pozorište. YC: Ove godine Vaša plovidba traje sve do 2. septembra. Šta se događa „u lukama“? RR: U mnogim mestima nema uređenog pristaništa, pa se svi dovijamo kako znamo. Ako neko mesto ima 2.000 stanovnika, a na predstavu dođe njih 200, onda je to stvarno veliki procenat posećenosti. Naravno, to je izazov za sve: za publiku u kojoj 95 odsto nikada nije videlo pozorišnu predstavu i za glumce koji moraju da igraju punom snagom uprkos komarcima koji uleću u usta, oči, uši, jer ne smeju da omanu. Ta publika mora da zavoli pozorište da bi poželela da im dođemo i sledeći put. Za sada uspevamo i mi i oni. YC: Da li glumci na brodu, pored glumačkikh zadataka, imaju i one mornarske obaveze? RR: Moj plan podrazumeva da glumci i cela ekipa sve vreme putuju brodom. Do sada nismo imali odgovarajući brod. Ovaj koji sada imamo trebalo bi da u nekoj bliskoj budućnosti opremimo tako da njime može da se vozi dvadesetak ljudi. Ove godine u predstavi igraju: Milovan Filipović, Ninoslav Đorđević, Saša Latinović, Ervin Hadžimurtezić, operska pevačica Agota Vitkai-Kučera i dve igračice – Nataša Vranešević i Maja Milovanović. Tekst je napisao Đorđe Pisarev, scenografiju radi Nikola Džafo, kostime Romana Knežević, a muziku Nemanja Radivojević. Ovo je off projekat, tako da glumci brinu o kostimima, scenografiji, muzičari o ozvučenju i svi zajedno posle predstave spremamo brod. Tekhnika i posada broda brinu o sigurnosti, udobnosti, a kad treba – i statiraju u predstavama.
Mića VUJIČIĆ (Yellow Cab, septembar 2007)

Posle dvomesečnog krstarenja Vojvodinom, “Brod teatar” završio turneju PREDSTAVA NA PALUBI ODUŠEVILA NOVOSAĐANE
Novosadskom premijerom predstave Naš život malen uokviren snom završena je turneja “Broda teatra”, jedinstvenog pozorišta u kojem se predstave igraju na palubi teretnog broda koji plovi Vojvodinom. Na obalu Keja u Novom Sadu, gde se preksinoć usidrio “Brod teatar”, okupilo se nekoliko stotina ljudi, kojima ni kiša nije pokvarila pozorišni ugođaj. U predstavi su jednako uživali i publika na tribinama i slučajni prolaznici. – Hajd’mo na ovu predstavu, dok publiku nije rasterala kiša! – čulo se sa bine usred predstave. Publika za kišu nije marila, dok je režiser Ratko Radivojević konstantno bio na vezi sa meteorolozima. Prvu od tri novosadske predstave gledao je i pokrajinski premijer Bojan Pajtić. Energična ekipa od sedmoro glumaca, koja je s predstavom prethodna dva meseca obišla 14 vojvođanskih mesta, kao da je po svaku cenu htela da se oduži i novosadskoj publici. Dugim aplauzom publika se zahvalila svim “krivcima” za “Brod teatar”. – Vojvodina i Novi Sad dobili su novo pozorište i ovo je istorijski trenutak. Brod treba malo da se dotera i očekujemo da ćemo sledeće sezone već od maja krenuti na novu turneju. Svuda smo odlično primljeni. Za ove četiri godine, u malim mestima ljudi su imali priliku da po p r v i p u t g l e d a j u pozorišnu predstavu – kaže Radivojević.
R. VUJANOVIĆ (Blic, 1. septembar 2007)

BROD TEATAR JOŠ VEČERAS NA VODI U NOVOM SADUKao na premijeri
Novosadska premijera predstave “Naš život malen uokviren snom” Đorđa Pisareva u režiji Ratka Radivojevića, koja je održana preksinoć na Beogradskom keju preko puta Kapetanije, po mnogo čemu je podsećala na praizvedbu u Titelu početkom avgusta. Dodatno svetlo u vidu munja obezbedilo je nebo, kiša je visila u vazduhu sve do kraja, kada je i novosadska publika izrazila zadovoljstvo najnovijim delom Brod teatra. Još jedna izvedba večeras i turneja “Plovnim putevima Vojvodine 2007” je završena, a kako je na njenom početku saopšteno, predstava “Naš život malen uokviren snom” iz vodenog, seli se u scensko okruženje Pozorišta mladih.
Uspešna turneja Posle novosadske premijere Radivojević je ukazao da je “Brod teatar” tokom turneje posebno dobro primljen u manjim sredinama gde su kulturni događaji retki. – Postoji publika koja je u životu gledala samo “Brod teatar” i ništa drugo, i ona “prava” pozorišna publika. I jedni i drugi su veoma pozitivno primili našu predstavu, posebno u malim sredinama, gde jedva čekaju da dođemo ponovo i družimo se sa njima – rekao je Radivojević.Ratko Radivojević je iskoristio priliku da po završetku predstave “prozove” sve aktere predstave, glumce Milovana Filipovića, Agotu Vitkai-Kučeru, Sašu Latinovića, Ninoslava Đorđevića, Ervina Hadžimurtezića, Natašu Vranešević, Maju Milovanović i “NN lica” Milana Lalića i Peđu Krmpota, ali i scenografa Nikolu DŽafa, kostimografkinju Romanu Knežević i kompozitora Nemanju Radivojevića i pisca Đorđa Pisareva. O produkciji zvuka brinuo je Milan Nenin, dok se za dizajn svetla i tona bio zadužen Đorđe Ilić. Turneja “Plovnim putevima Vojvodine 2007” proglašena je istorijskom zato što je Brod teatar na njoj prvi put igrao komad savremenog novosadskog autora, kao i zbog toga što je posada ovaj put imala vlastito plovilo, koje pod brigom Studentskog kulturnog centra Novi Sad treba da postane mobilni kulturni centar Vojvodine. U planu je rekonstrukcija i realizacija niza umetničkih projekata, predstave, izložbe, koncerti klasične muzike, koji bi se na brodu održavali tokom cele godine.
I. B. (Dnevnik, 1.9.2007)

BROD TEATAR U OKVIRU OVOGODIŠNJE TURNEJE „PLOVNIM PUTEVIMA VOJVODINE” ODUŠEVIO MEŠTANE S.MILETIĆA, KARAVUKOVA I DERONJA„Naš život malen uokviren snom”
Jedno je sigurno, glumac i režiser Ratko Radivojević i njegova ekipa sa Brod teatra, koja unazad četiri godine obilazi mala vojvođanska mesta, brodom, plovnim putevima Vojvodine, imaju prosvetiteljsku misiju. Umetnički nomadi vojvođanskikh voda, ove godine su zabavljali posetioce uz obalu predstavom novosadskog književnika Đorđa Pisareva „Naš život malen uokviren snom”, u režiji Ratka Radivojevića. Reč je o savremenom tekstu, o stvaranju predstave u predstavi, gde je najjasnije izražena sva tragičnost i pritisak na malog čoveka, stvaraoca, umetnika, u velikom sistemu pokvarenikh i neobrazovanikh ljudi. Nakon svake predstave jednočinke, napravljene sa mnogo elemenata mjuzikla, koja je veoma dinamična i gleda se u jednom dakhu, posetioce nastavljaju da zabavljaju izvanredni muzičari „Skriming braders” benda. Baš kao i glumačka ekipa i ovi muzičari su lek za oči, uši i dušu, u vremenu šundovskog bombardovanja i podmetačina u nazovi kulturnom i muzičkom smislu, preko brojnikh TV, radio i pisanikh glasila. Reč je naprosto o vrkhunskom kulturno-muzičkom događaju, u kome su u drugoj polovini avgusta mogli da uživaju meštani Srpskog Miletića, Karavukova i Deronja, ali i brojni posetioci iz drugikh mesta odžačke opštine i okoline. Alfa i omega kompletnog projekta Ratko Radivojević ne krije svoje zadovoljstvo, jer je pored ostalog njegova pozorišna trupa Brod teatar dobila brod uz pomoć pokrajinskog Izvršnog veća i predsednika Bojana Pajtića, koji će godišnje moći da plovi šest meseci i uveseljava publiku, a drugu polovinu godine biće usidren u Novom Sadu. Jednom rečju Novi Sad i Pokrajina su dobili pokretni brod teatar, uz pomoć kog će se kulturno stvaralaštvo Srbije na sličan način promovisati i u drugim evropskim zemljama. „Isplatila se višegodišnja upornost, publike je sve više i više, a reakcija takva da se jasno vidi da smo napravili pun pogodak”, kaže Ratko Radvojević. I apsolutno je u pravu. U vreme, kada svi grado svog znanja kulture i umeća imaju kulturna leta, odžačka opština u tom smislu čami, uz gde koji entuzijastički pokušaj. A Brod teatar beše zdrav kulturni događaj, ničim izazvan.
Z.L. (NAŠE NOVINE 31. avgust 2007)

BROD TEATAR NA KRAJU TURNEJE DOPLOVIO U NOVI SAD FINALE I NOVI POČETAK
Turneja Brod teatra “Plovnim putevima Vojvodine 2007” za razliku od prethodnih godina svoje finale imaće u Novom Sadu, na Beogradskom keju preko puta Kapetanije, gde će večeras, sutra i prekostura od 21 čas publika moći da vidi predstavu Naš život malen uokviren snom Đorđa Pisareva u režiji Ratka Radivojevića. Posle predstave sviraju novosadski bendovi “Skriming braders” i “Lenka”. Ulaz je besplatan. Na četvrtoj uzastopnoj letnjoj turneji “Brod teatar” je prvi put plovio na svom brodu, investiciji Izvršnog veća Vojvodine. Premijera je odigrana na Tisi u Titelu 10. avgusta, a “Brod teatar” je zatim obišao Zrenjanin, Srbobran, Bački Petrovac, Despotovo, Srpski Miletić, Karavukovo, Bač i Bačku Palanku. Zbog radova na prevodnici izostale su posete Somboru i Bezdanu, a u Bečeju i Deronjama predstava je otkazana zbog nevremena. Po završetku turneje “Plovnim putevima Vojvodine 2007”, brod će biti rekonstruisan i pretvoren u modernu scenu, galerijski prostor i koncertnu dvoranu, koja će za Novi Sad i Vojvodinu značiti osvajanje novog prostora kulturne razmene.
I. BURIĆ (Dnevnik, 30. avgust 2007)

BROD TEATAR
Danas umetnici Brod teatra (www.brod.org.yu) stižu u Novi Sad – da večeras (21.00 sat) na Beogradskom keju preko puta Kapetanije upriliče novosadsku premijeru predstave Naš život malen, uokviren snom, a zatim da 31. avgusta i 1. septembra još dvaput odigraju predstavu, čime se završava ovogodišnja turneja “Plovnim putevima Vojvodine” ove novosadske teatarske trupe. Ovog leta “Brod teatar” igra komad Naš život malen, uokviren snom Đorđa Pisareva u režiji Ratka Radivojevića. Predstave u Novom Sadu počinju u 21 sat na Beogradskom keju preko puta Kapetanije, a ulaz je besplatan. Posle predstave, od 22 sata sviraju novosadski bendovi “Screaming Brothers’” i “Lenka”, poručuju iz “Brod teatra”. I dodaju: “Na svojoj četvrtoj letnjoj turneji, “Brod teatar” je “plovnim putevima Vojvodine” plovio na svom brodu zahvaljujući razumevanju i velikoj podršci Izvršnog veća Vojvodine. Premijera predstave odigrana je na Tisi u Titelu 10. avgusta, zatim smo kanalima obišli Zrenjanin, Srbobran, Bački Petrovac, Despotovo, Srpski Miletić, Karavukovo i Bač, a onda stigli do Dunava i Bačke Palanke. Zbog radova na prevodnici, nismo uspeli da stignemo do Sombora i Bezdana, a Bečeju i Deronjama morali smo da otkažemo predstavu zbog nevremena, što ćemo idućeg leta nadoknaditi. Po završetku turneje čekaju nas još veći poduhvati. Brod treba rekonstruisati i pretvoriti u modernu scenu, galerijski prostor i koncertnu dvoranu, koji će za Novi Sad i Vojvodinu značiti osvajanje novog prostora kulturne razmene, kojim ćemo ubuduće, sigurni smo, češće ploviti”.
Gradjanski, 30. avgust 2007

PREMIJERA “BROD TEATRA” ŽIVOT U SNOVIMA
VEČERAS u 21.00 sat na Beogradskom keju, preko puta Kapetanije, “Brod teatar”, putujuća pozorišna trupa, odigraće novosadsku premijeru predstave Naš život malen oukviren snom, autora Đorđa Pisareva, u režiji Ratka Radivojevića. Jedinstvena interkulturalna institucija na lađi, plovnim putevima Vojvodine, posetila je publiku u Titelu, Zrenjaninu, Srbobranu, Bačkom Petrovcu, Despotovu, Srpskom Miletiću, Karavukovu, Baču i Bačkoj Palanci, a ovogodišwu turneju vojvođanskim rekama završiće u Novom Sadu.– Isplovili smo 10. avgusta na samohotki, teretnjaku dugom 34 i širokom sedam metara, lađi napravljenoj u segedinskom brodogradilištu. Ova večerašnja predstava je komedija u kojoj ima i pevanja i igranja. Glume: Milovan Filipović, Ninoslav Đorđević, Saša Latinović, Ervin Hadžimurtezić, Nataša Vranešević i Maja Milovanović, tu je i operska pevačica Agota Vitkai-Kučera – kaže Ratko Radivojević, reditelj, glumac i tvorac čitavog projekta. Predstava se bavi nama, glumcima i problemima koje imamo s političarima, ukazuje na nepravdu i nepravilnosti i u direktnoj je vezi s današnjim vremenom. Za novosadsku publiku na programu su tri predstave: 30, 31. avgusta i 1. septembra, s početkom u 21 sat. Posle predstave na “Brod teatru” održaće se koncerti grupa “Skriming braders” i “Lenka”. Jedinstven i po mnogima najbolji projekat kulture u Vojvodini, ovog leta prvi put je na svom plovilu, jer je uz pomoć Izvršnog veća Vojvodine kupljen brod za Studentski kulturni centar Novog Sada.
S. BAJIĆ (Novosti, 30. avgust 2007)

ŽURKA UPLOVIO „BROD TEATAR“
Na „Brodu teatru“, koji večeras stiže u Novi Sad, od 21 sat biće odigrana premijera predstave Naš život malen uokviren snom. Predstave će se igrati sutra i u subotu. Brod je usidren na Beogradskom keju, preko puta Kapetanije, a ulaz je besplatan. Od 22 sata sviraju novosadski bendovi „Screaming Brothers“ i „Lenka“.
R. V. (Blic, 30. avgust 2007)

Uspešno se odvija ovogodišnja turneja Brod teatra „Plovnim putevima Vojvodine“ NAŠ ŽIVOT VEČERAS U BAČKOJ PALANCI, 30. AVGUSTA PREMIJERNO U NOVOM SADU
Komad Naš život malen uokviren snom novosadskog pisca Đorđa Pisareva, koji na ovogodišnjoj turneji „Plovnim putevima Vojvodine“, predvođeni rediteljem i glumcem Ratkom Radivojevićem, igraju članovi novosadskog pozorišnog ansambla „Brod teatar“ na svom istoimenom brodu, dosad je videla publika u Titelu, Zrenjaninu, Bečeju, Srbobranu, Bačkom Petrovcu, Despotovu, Srpskom Miletiću, Karavukovu, Deronjama i Baču. Radivojević je za Građanski list rekao da su u svim navedenim mestima bili zaista sjajno dočekani, da je publika brojna, te da je ubeđen da će tako biti i večeras (subota) od 21 sat na gradskoj plaži u Bačkoj Palanci, ali i 30. i 31. avgusta, kao i 1. septembra na Beogradskom keju kod Lučke kapetanije „Novi Sad“ – kada će Naš život malen uokviren snom videti Novosađani. – Definitivno smo događaj sezone u svim mestima u kojima smo dosad igrali naš komad. Svuda je slavlje i veselje, a ponegde su domaćini tako dobro organizovani da čak sami postavljaju rtibine za publiku i uređuju prostor na obali neposredno ispred broda. I u Zrenjaninu, gde smo ove godine prvi put pristali, sve je bilo sjajno, od prijema publike do organizacije samog događaja. I, ono što je najvažnije svima koji nas gledaju komad se yaista dopada, prepoznaju se u njemu, a nije ni čudo, jer je Pisarev pisao delo o nama i našem vremenu – kaže Radivojević. U predstavi Naš život malen uokviren snom, gazdu Prospera igra Milovan Filipović, glumicu Arijel Agota Vitkai-Kučera, Balerinu I Nataša Vranešević, Balerinu II Maja Milovanović, glumicu Mirandu Saša Latinović, profesora Prospera Ninoslav Đorđević, a glumca Fernanda i Kalibana Ervin Hadžimurtezić. Scenograf je Nikola Džafo, kostimografkinja Romana Knežević, saradnice na koreografiji dve već pomenute balerine, kompozitor je Nemanja Radivojević, za produkciju zvuka zadužen je Milan Nenin, a za dizajn svetla i tona Đorđe Ilić.
S. Č. (Građanski, 25/26. avgust 2007)

NEVIĐENA POZORIŠNA TURNEJA “BRODA-TEATRA“ PLOVNIM PUTEVIMA VOJVODINE LAĐA PREŠLA POLA PUTA
Do kraja putovanja pozorišnim plovilom, biće odigrano još sedam predstava, od kojih čak tri na obali Dunava u Novom Sadu PLOVI lađa, a na lađi pozorište. Brod teatar, jedinstvena interkulturalna institucija, putujuća pozorišna trupa, prešao je pola puta ovogodišnje turneje vojvođanskim rekama, na kojima u mestima na obali prikazuje predstavu “Naš život malen uokviren snom”, novosadskog pisca Đorđa Pisareva u režiji Ratka Radivojevića, tvroca čitavog projekta. Brod teatar je na samohotki – teretnjaku dugom 34 i širokom sedam metara, lađi napravljenoj u segedinskom brodogradilištu, koja je na pozorišnu misiju isplovila 10. avgusta u Titelu, kada je održana i premijera predstave, komedije u kojoj ima i pevanja i igranja. Glumci, Milovan Filipović, Ninoslav Đorđević, Saša Latinović, Ervin Hadžimurtezić, Nataša Vranešević i Maja Milovanović, operska pevačica Agota Vitkai Kučera, uz reditelja i glumca Ratka Radivojevića, privukli su veliki broj ljubitelja teatra u Zrenjaninu, Bečeju, Srbobranu, Bačkom Petrovcu, Despotovu, Srpskom Miletiću i sinoć u Karavukovu. Do kraja turneje, 1. septembra, predstoje gostovanja u Deronjama, Baču, Bačkoj Palanci i Novom Sadu. – Predstava se bavi nama, glumcima i problemima koje imamo s političarima, ukazuje na nepravdu i nepravilnosti… U direktnoj je vezi s današnjim vremenom i sada, posle pola pređenog puta na turneji i odigranih osam predstava, mogu da kažem da raste iz večeri u veče. Publika prepoznaje situaciju, sarađuje s glumcima tako da smo svi zadovoljni i odzivom gostiju i prijemom na koji nailazimo u svim mestima – ističe Ratko Radivojević. Kao i prethodne tri godine, kada je Brod teatar plovnim putevima Vojvodine, predstavljao komade po delima Koste Trifkovića, kapetan novog broda je Milan Lalić Lala a mornar i kuvar, Peđa Krmpot. Posle svake predstave, publiku na obali zabavlja rok sastav “Skriming bradrs”. Na brodu su upriličene i izložbe slika u saradnji sa “Art klinikom” a putujuće glumce prate i ekolozi, stručnjaci koji u svakom mestu mere kvalitet vode i tokom turneje podnose izveštaj. Jedinstven i po mnogima najbolji projekat kulture u Vojvodini, ovog leta prvi put je na svom plovilu, jer je uz pomoć Izvršnog veća Vojvodine, kupljen brod za Studentski kulturni centar Novog Sada.
ANTRFILEKULTURNE VEZE
Plovnim putevima Vojvodine, Brod teatar je 2004. godine zaplovio splavom na kojem su glumci su igrali predstave za publiku na obali. Želja umetnika, da ožive komunikaciju među vojvođanskim gradovima na rekama, postala je tradicionalna manifestacija a namera je da turneja preraste u regionalni letnji festival, koji će obuhvatiti i susedne zemlje. – Igrale bi se pozorišne predstave za decu i odrasle, održavale bi se izložbe, književni susreti, modne revije, koncerti ozbiljne i rok muzike… Plovnim putevima crtamo mapu Vojvodine, mapu naših duhovnih veza koje na taj način postaju još bogatije – istakao je autor čitave priče, Ratko Radivojević i naglasio da će lađa služiti teatru ali i drugim potrebama za prezentaciju kulturnog stvaralaštva svih 365 dana u godini.
S.BAJIĆ (NOVOSTI 22. AVGUST 2007)

Teatar koji ima svoju lađu
Ako publika ne može doći u pozorište, pozorište može doći tamo gde su gledaoci. Lokalni vojvođanski teatar našao je način da taj put do publike prevali – lađom. Sada kada se to pozorište na vodi već otisnulo, sve su prilike da će izaći izvan granica Srbije i da će u narednim sezonama stići i do Mađarske, Rumunije, Hrvatske… “Razbijamo šampanjac i krećemo na turneju Brod teatar plovnim putevima 2007.“
Dva su čak, ovog leta, razloga za šampanjac – kaže novosadski glumac Ratko Radivojević, idejni tvorac Broda teatra, ovog nesvakidašnjeg kulturnog projekta, koji je pre tri godine započet predstavom na splavu i višegodišnjim ubeđivanjem nadležnih da pozorišnu umetnost valja otisnuti plovnim putevima u Vojvodini. Ne samo da se, kaže on, predstavom „Naš život malen uokviren snom“ Đorđa Pisareva, dešava, posle dvadesetak godina, konačno i praizvedba jednog dela novosadskog pisca u Novom Sadu, već Brod teatar, zahvaljujući Izvršnom veću Vojvodine, od ove sezone ima već i svoju lađu:
“Pokrajina je kupila brod i brod je formalno vlasništvo studentske ustanove Studentski kulturni centar Novi Sad, gde imamo sa njima dugoročnu saradnju, znači, osim plovnih puteva ovaj brod će raditi 365 dana. Mi idemo po kanalima, po malim mestima i zato smo i nabavili ovaj brod koji može da ide po malim mestima. Bilo je varijanti da se uzme neki veći brod, međutim – ne. Naša ideja od početka projekta je da idemo upravo po plovnim putevima Vojvodine, to su i kanali DTD, da obiđemo ta mala mesta u koje nikad nije došlo pozorište.”
Premijera na plaži u Titelu, plovi dalje do Zrenjanina, Bečeja, Srbobrana, Bačkog Petrovca, Despotova, Srpskog Miletića, Karavukova, Deronja, Bača, Bačke Palanke, pa do Lučke kapetanije Novog Sada. Obavezan je i koncert posle, a od sada, kaže slikar Nikola Džafo i predvodnik Art klinike, tog dežurnog ispomagača Broda Tetra – ima uslova i za izložbu. Ključna je ta filozofija lokalnog, kaže Džafo:
“Isto je to, preteča svega, ako se ode u Beronje – oni nisu, pretpostavljam, niti imali galeriju niti videli izložbe na svom terenu – onda će se doci da se vidi predstava, koncerti, izložbe.”
Osim kulturne, Brod teatar ima i širu misiju, kaže Ratko Radivojević:
“Pokušavamo da nekako uključimo u to i kulturni turizam, privredu, da probamo da opasuljimo ljude da su ti kanali nekada kopani zato da bi mi danas i u buducnosti mogli da uživamo i da nam je lakše da živimo, od navodnjavanja do putovanja, prenosa tereta itd. Dešava se da, kad idemo kroz prevodnice, pitam prevodničara kada je poslednji put prošao ovuda brod, on nam kaže da mesečno prode jedan ili dva broda, a nekad je dnevno prolazilo 15-20 brodova.”
A pravi je izazov, dodaje on, igrati predstavu na obali:
“U tim mestima naša publika je od najmanjih, u kolicima, do deda i baba. Dođe bakica zabradena sa maramom još u 6 sati, a mi igramo predstavu u 9, donese svoju hoklicu na obalu da zauzme mesto, da bude u prvom redu. Mi spremamo lađu, sistem je takav da svi sve sami radimo. Ljudi to gutaju, željni su nekog događaja, a mi smo im događaj.”
Mladi novosadski glumac Ninoslav Đordević, unapred se raduje ovom iskustvu:
“Za mene je ta ideja da se igra negde na otvorenom – to je zapravo grad teatar. Negde, bilo gde, par reflektora, par glumaca i eto vam pozorište.”
Od sada, kada se pozorištanci mogu nazvati i brodovlasnicima, još je više planova, najavljuje Ratko Radivojević:
“Plan nam je naravno da pređemo i granicu Srbije, Vojvodine, da možemo da odemo i do Mađarske, Rumunije, Hrvatske, a tvrdim i garantujem da ćemo, ako ne dogodine onda za najviše dve-tri godine, ići do Amsterdama sa ovim brodom i da ćemo tamo prikazati vojvodansku kulturu.”
Žužana SERENCEŠ (Radio Slobodna Evropa, 15.8.2007)

POZORIŠNE PREMIJERESurova realnost od koje se prave snovi Đorđe Pisarev, Naš život malen uokviren snom, režija Ratko Radivojević, Brod teatar
Veliko je pitanje da li su kompleksi, a ne prednosti, pogonsko gorivo civilizacije, jer prečesto je slučaj da najgori od sve dece, dogura najdalje. Pogotovo u politici. Pogotovo u Srbiji. A obični, normalni ljudi igraju se ljudi, čojstva. I za divno čudo, u tome još uvek vide neki (idealni) interes.
Upravo na (neminovnom) sukobu ove dve grupe i potentnoj prozno-poetskoj tematici Đorđe Pisarev traži oslonac svoje drame “Naš život malen uokviren snom”, koja je zbog inspiracije u stvarnim događajima i realnom, vodenom okruženju Brod teatra, odličnu podršku našla u Šekspirovoj “Buri”. Glavni junaci u borbi sa sistemom koji ih prividno marginalizuje uz sve egzistencijalne teškoće ne prepuštaju se volji onih kojima su kao klincima udarali čvegere, a Pisarev iako “sve muke, zbrke, užasi i čuda borave ovde”, paralelnim tokom omogućava umetnosti da poentira, pa bila ona srozana i na “puku” ulogu zabavljača, što obilato koristi i reditelj.
Međutim, dok se Pisarev postavlja iznad problema i čaroliju prepušta poznom, sanjarski i pesnički nastrojenom Šekspiru, Ratko Radivojević predstavu surovo održava na zemlji, snažno je pozicionirajući čak i u lokalni milje Novog Sada, gde se u Pozorištu mladih nedavno odigravala prava tragedija, takoreći rat uprave i glumaca. Da ne bude zabune, predstava je formalno daleko od realizma i kako je to već postao red Brod teatra ili bolje reći teatra na brodu (predstava je realizovana u okviru projekta “Plovnim putevima Vojvodine 2007), ona na više nivoa uspešno koketira s publikom, u ovom slučaju na prvom mestu svojim neobavezujućim, a ipak ozbiljnim i kritičkim kabaretskim šarmom.
Na sceni (prvi put u svojoj karijeri) glavnu ulogu igra Milovan Filipović, i koristi to znalački i zrelo, čak uz izvesnu, ali dovoljno malu dozu nonšalancije (što je donekle i njegov “trejd-mark”). On igra Gazdu/ Prospera koji uz lik Profesora/ Prospera u tumacenju Ninoslava Đorđevića, čini napadački tandem normalnih podeljen po liniji trezan, hrabar, dostojanstven, dobar i pijan, ne baš hrabar i dostojanstven, ali dobar – “ipak čovek”.
U drugom planu dominira Saša Latinović u ulozi gej Glumca/ Mirande proverenim sredstvima vrckanja, tananog glasića i visokih potpetica, dok su kao balerine pojedine segmente priče, duhovite “digresivne” upadice i kabaretska intermeca odlično ilustrovali parovi Nataša Vranešević – Maja Milovanović i Agota Vitkai-Kučera (Glumica/ Ariel) – Ervin Hadžimurtezić (Glumac/ Fernando i Kaliban).Loše momke (nažalost) niko ne glumi, njih (uvek) predstavljaju NN lica.
Igor Burić (Dnevnik, 15.8.2007.)

Brod teatar sinoć uplovio u Srbobransko kulturno leto
Sinoć su srbobranci bili u prilici da pogledaju pozorišnu predstavu “ Naš život malen uokviren snom “ po tekstu Đorđa Pisareva , a u režiji Ratka Radivojevića. Predstavu su doneli glumci pozorišne grupe „Brod Teatar“ iz Novog Sada.
Brod teatar je jedinstveno pozorište koje plovi plovnim vodama Vojvodine od 2004. godine. Krenuli su najpre splavom, a danas je to već sasvim pristojan brod. Na plovidbu su krenuli 10. avgusta i prva predstava je održana na gradskoj plaži u Titelu.
Srbobran je njihovo četvrto stajalište. Zanimljiv je natpis na plakatu : 13. avgust – gradska plaža Srbobran. Eh, a parkirali brod uz obalu kod autobuske stanice. Nisu znali da Srbobran nema gradsku plažu.
Elem, da se vratimo događaju. Zanimljivo je da ove godine osim pozorišne predstave gledaoci, koji budu u prilici da ih brod teatar poseti, mogu da vide i izložbu koja je nazvana – Rastao sam pored Dunava…, a reč je zapravo o interaktivnoj ekološko edukativnoj izložbi koju postavlja ekološka organizacija „Inžinjeri životne sredine“ iz Novog Sada.
Nakon predstave koja je, zapravo igra, nastala na osnovu stvarnih događaja, koji su obeležili kraj prošle i početak ove godine u novosadskom pozorištu mladih, uključujući i dramu sa prebijanjem glumaca tog pozorišta, koncert je održao rock band Screaming Brothers.
Na mapi ovogodišnje turneje broda teatra je ukupno 13 stajališta na kojima će glumci ovog neobicnog pozorišta odigrati svoju ovogodišnju predstavu.
D.M. (Srbobran.net, 14.8.2007)

NA BRODU TEATARU IZ DUNAVA U TISU DO TITELA, NA PRVOM, ISTORIJSKOM PUTOVANJUUmetnost uživanja uokvirena vodom
Zahvaljujući viziji jednog čoveka i upornosti da se ta vizija ostvari, Novi Sad i Vojvodina su dobili svoj prvi brod – kulturni centar. Investitor je bilo Izvršno veće AP Vojvodine, čovek Ratko Radivojević, a brod je poneo ime njegove pozorišne trupe – „»Brod teatar“«.
Vec nekoliko godina projekat »“Plovnim putevima Vojvodine“« bogatstvom voda donose pozorište i u najmanja vojvođanska mesta. Leta 2007. Srbobran, Despotovo, Srpski Miletić, Karavukovo, Deronje, Bač … nakon prethodnih godina iznajmljivanih skela, barži, imaju priliku da vide novo plovilo „Brod teatra“ koje im ovaj put predstavlja „»Naš život malen uokviren snom«“ Đorđa Pisareva, u režiji Ratka Radivojevića. A posle predstave, planirano je, publiku će uvek zabavljati muzički sastav „Skriming braders“.
Put je »porinućem« počeo prošlog petka u Novom Sadu, a prva odrednica na krstarenju Dunavom u Tisu bio je Titel, podno drevnog Titelskog brega.
Rame uz rame s Radivojevićem, na putovanjima Broda teatra stoji kapetan Milan Lalić Lala, sledeći je Lalina desna ruka, mornar i kuvar Peđa Krmpot, a posadu broda na putovanju koje je proglašeno istorijskim i zbog novog broda i zbog praizvedbe teksta savremenog novosadskog pisca, čine glumci: Milovan Filipović, Agota Vitkai-Kučera (takođe stalni Radivojevićevi saradnici), Saša Latinović, Ninoslav Đorđević, Nataša Vranešević, Maja Milovanović, kompozitor Nemanja Radivojević, nekolicina novinara i prijatelja Brod teatra, među kojima su od poznatijih bili glumac Radoje Čupić i direktor Pozorišta mladih Zoran Đerić.
Okupljanje je organizovan u 10 sati, kako bi se krenulo do podne (šala je odmah krenula), a polazak je skoro kao u crtanom filmu, pratilo razbijanje šampanjca, samo što nije pukao brod, ali ni flaša. Iako ga je u ulozi kibicera, glumac Radoje Čupić upozorio da roka jako, zadrhtala je ruka Zdravku Vulinu, predstavniku Studentskog kulturnog centra, kojem je pripalo i starateljstvo nad brodom. Radivojević je i ovaj posao, kao i mnoge druge na brodu, morao da završi sam, a kasnije će se pokazati i vickasti »smisao« ovog događaja.
Vremenska prognoza nije obećavala, ali ceo dan Brod teatar je pratilo sunce, oblaci, povremeni lajt šou munja, i samo pokoja kap kiše. Uz strepnju ispod železnićkog, montažno-demontažnog mosta, za koji je upravo tog dana objavljeno da je nesiguran, i iznenađenje većine prisutnih veličinom Oficirca, koji je povučeni Dunav načinio pravom Kopakabanom, uživanje je moglo da počne. Petrovaradin, Karlovci, Čortanovci, Beška, Krčedin, sve do Slankamena, pa levo u Tisu. Ponosni Lala sad svaki čas svira poznanicima kraj reke zaljubljenicima u vodu, kojih čak ni na radni dan nije bilo malo duž puta. A kakvih sve rajeva Dunav i Tisa nude, to se vidi samo s vode.
Negde oko Beške, posada se u skladu s naslovom predstave uokvirivala snom, kad stiže poziv na ručak i svi se razbudiše. Peđa se još jednom dokazao, a i somovi su se obradovali. Sreca da u Dunavu nema ajkula, inače bi ih sigurno odveli do Titela.
Posle ručka, krv u stomak, a brod u Tisu. Tu su ušće i širina Dunava veličanstveni. Na tom mestu moderna tehnologija donese teme najnovijih sportskih zbivanja, fudbalskih transfera, a pričalo se, naravno, i o pecanju. Kako je to Radivojević šaljivo naglasio, zbog potpisnika ovih redova našlo se vremena i za kratko zaustavljanje radi osvežavajućeg kupanja. Niko se nije bunio.
Tačno deset kilometara od kako je Brod teatar uplovio u Tisu, ukaza se titelska plaža, a na njoj već mašu domaćini i popodnevni kupači. Pri pokušaju da se pristane, dok se posada radovala izlasku i šopingu, Lala istrča iz kabine, oslobodi sidro, i objavi da je puklo kormilo! Panike nije bilo, slatke neizvesnosti i za one na plaži i za one na brodu jeste, celi sat, dok Lala i Peđa ne uspeše svojeručno da reše problem, zadovoljni što se ipak i nešto (ne toliko) loše desilo. Nije prvo, kažu, i pričaju kako su vatreno krštenje već preživeli kad ih je zahvatila oluja nakon preuzimanja broda u Madarskoj.
Tri put se razbijao šampanjac, tri puta smo i pristajali, reče Ratko Radivojević i podari odličan šlagvort. Konopac kratak, suncobran tanak, a »dobronamernih« kapetana bez broda i jedan – previše. Titeljani se i pre programa dobrano zabaviše.
Stiže traktor s klupama, a s večeri komarci, i publika. Vesti o kiši u Novom Sadu, nebeski svetlaci za koje je kapetan Lala iskusno tvrdio da ako idu Dunavom tamo će i ostati, ipak iznudiše niski start i predstava premijerno otpoče svoj životi malen, uokviren vodom. Da bude i snovito-bajkovito pobrinuli su se Pisarev i Šekspir, a za nežno surovu umetničku realnost, Radivojević i njegova ekipa, jasno referirajuci na svu lepotu i nemili položaj koji njihova profesija zauzima u našem društvu. Publika je kao i u svakom nekonvencionalnom pozorištu znala je da dobaci, ali i da nagradi, što je uz zvuke „Skriming bradersa „ doprinelo konačnom i poptunom opuštanju posade prvog ovogodišnjeg putovanja „Brod teatra.
Kako to običaj nalaže, veselje koje Brod teatar, mimo svih pozorišnih i muzičkih ukusa uvek donese meštanima vojvođanskih naseobina, nastavilo se do kasno u noć.
I. Burić (Dnevnik, 13.8.2007)

NAŠ ŽIVOT MALEN I UOKVIREN SNOM: Nakon uzbudljive plovidbe iz Novog Sada, „Brod teatar“ je pristao na titelsku plažu, gde je sinoć premijerno izvedena predstava Naš život malen i uokviren snom Đorđa Pisareva u režiji Ratka Radivojevića, a događaj je uveličao koncert „Skriming bradersa“. Turneja „Plovnim putevima Vojvodine 2007“ nastavlja se večeras u Zrenjaninu.
I. B. (Dnevnik, 11. avgust 2007)

„BROD TEATAR“ SUTRA U BEČEJU
Bečej: Žitelji Bečeja imaju čast da posada „Broda teatra“ na ovogodišnjoj turneji Plovnim putevima Vojvodine zabeleži het – trik pred njima. Premijera je bila sinoć u Titelu, večeras će trupa Begejom doploviti i gostovati u Zrenjaninu, a sutra uveče će sa Tise pred Bečejcima izvesti predstavu novosadskog pisca Đorđa Pisareva Naš život malen uokviren snom. Ovo je četvrta godina kako „Brod teatar“ plovi vojvođanskim vodotokovima, ali prvi put ove godine na sopstvenom brodu. – Zahvaljujući razumevanju Izvršnog veća Vojvodine, kupljen je specijalni brod, koji pripada Studentskom centru iz Novog Sada, glavnom i izvršnom producentu projekta „Brod teatar“. Time je Novi Sad, posle tri decenije, dobio jedno plovno pozorište, čije je radno vreme 365 dana u godini. Pored pozornice, Novi Sad i druga mesta u Vojvodini dobili su novi atraktivni koncertni podijum i prigodnu galeriju. „Brod teatar“ je pogodan za širenje kulture po Vojvodini. Pored toga što ćemo tokom ovogodišnje turneje 13 puta izvesti predstavu Naš život malen uokviren snom, na brodu je interaktivna ekološko-edukativna izložba „Rastao sam pored Dunava…“, koju je postavila Ekološka organizacija inženjera zaštite životne sredine iz Novog Sada, a posle predstave se uvek održava koncert rok benda „Screaming Brothers“ – kaže osnivač plovećeg pozorišta Ratko Radivojević.
V. JANKOV Dnevnik, (11. avgust 2007)

Juče počelo ovogodišnje izdanje turneje „Brod teatar plovnim putevima Vojvodine““Naš život malen…“ večeras u Zrenjaninu
Razbijanje šampanjca o pramac broda novosadskog Brod teatra – juče oko 11.30 sati – označilo je početak ovogodišnjeg izdanja turneje „Brod teatar plovnim putevima Vojvodine“, tokom koje će, završno sa 1. septembrom, pozorišna posada predvođena glumcem i rediteljem Ratkom Radivojevićem u 12 vojvođanskih mesta odigrati komad Naš život malen uokviren snom novosadskog književnika Đorđa Pisareva. Nakon sinoćne premijere te predstave na gradskoj plaži Titela, večeras je kod Pešačkog mosta dočekuju Zrenjaninci. Predstava potom ide (plovi) do Bečeja, Srbobrana, Bačkog Petrovca, Despotova, Srpskog Miletića, Karavukova, Deronja, Bača, Bačke Palanke i Novog Sada. Novosađani će je videti čak triput, a premijerno 30. avgusta.
Glumac Saša Latinović, koji u predstavi Naš život malen uokviren snom igra glumicu Mirandu i prvi put putuje s posadom broda novosadskog Brod teatra, rekao nam je sat vremena uoči polaska broda put Titela da mu čitava turneja izgleda veoma zanimljiva, od ambijenta na kome će se predstava igrati i same plovidbe do druženja i atmosfere na brodu. Posebno ga raduje susret s ljudima koje, kako nam je priznao, ranije nije profesionalno sretao, a to su, pre svih, balerine Nataša Vranešević i Maja Milovanović, koje su ujedno i rediteljeve saradnice na koreografiji.
– Ratko Radivojević me je malo čudno video u ovoj predstavi, što, očigledno, govori u prilog činjenici da sve više postajem čuvena „trandža“ Novog Sada. Šalim se, naravno, ali zaista je primetno da mi se sve češće i češće poveravaju ženske uloge. Verujem da smo napravili dobru predstavu, ali ipak pravi sud očekujem od publike. Ipak, mislim da će im naše igranje biti veoma znimljivo – rekao je juče za Građanski list glumac Saša Latinović.
Njegova koleginica i dobra prijateljica Agota Vitkai-Kučera rekla nam je da od ovogodišnje turneje očekuje, pre svega, dobro druženje. „Ovo je dosad najbolja ekipa na brodu, što mi daje poseban podstrek da igram s puno snage i entuzijazma“, priznala je ona, dodavši da pred svaki početak igranja predstave ima malu „pozitivnu tremu“. Glumačku ekipu predstave Naš život malen uokviren snom, osim već pomenutih protagonista, čine i Milovan Filipović, Ninoslav Đorđević i Ervin Hadžimurtezić. Scenografiju predstave potpisuje Nikola Džafo, kompozitor je Nemanja Radivojević, za produkciju zvuka zadužen je Milan Nenin, a za dizajn svetla i tona Đorđe Ilić.
S.Č.(Građanski list, 11-12.8.2007)


Ratko Radivojević: 2. jul 2007. Intervju sa novosadskim glumcem Ratkom Radivojevićem. Pored svega ostalog što radi, Ratko je osnivač i „Brod teatra“, neformalne grupe pozorišnih profesionalaca, bez stalnog mesta i sigurnih izvora prihoda. „BROD plovi od jedne do druge predstave, od jedne do druge pozorišne scene, od jednog do drugog sponzora, ispitujući svoje mogućnosti i mogućnosti pozorišta.“ Ove godine plove plovnim putevima Vojvodine od 21. jula do 2. septembra i prikazuju predstavu „Naš život malen uokviren snom“. Tekst Đorđa Pisareva, sa Šekspirovom „Burom“ u pozadini…

Pozorište ponovo plovi
Kao i prethodne tri godine, ovo putujuće pozorište na vodi ploviće Dunavom, Tisom i kanalom Dunav – Tisa-Dunav, i bacaće svoje sidro i igrati predstavu „Naš malen život uokviren snom“ Đorđa Pisareva, u režiji Ratka Radivojevića. Predstava će biti odigrana dvanest puta na plažama vojvođanskih gradova.

Scenograf predstave je Nikola Džafo, kostimograf Romana Knežević, a muziku je komponovao Nemanja Radivojević.
Uloge su poverene Milovanu Filipoviću, Ninoslavu Đorđeviću, Saši Latinoviću, Agoti Vitkai Kučera, Ervinu Hadžimurteziću, Nataši Vranešević i Maji Milovanović.
Za razliku od prethodnih godina, ova turneja nece početi u Novom Sadu, jer je planirano da sam „finiš krstarenja“ bude priređen pred novosadskom publikom.
Objekat kulture na vodi „Brod teatar“ od ovog leta za izvođenje predstava koristi brod dugačak trideset četiri i širok sedam metara, a o kome će se nadalje brinuti Studentski kulturni centar Novog Sada. Ova lađa će se, osim u svrhu letnje turneje „Brod teatra“ i dalje koristiti kao objekat kulture u Novom Sadu.
Posle Zrenjanina, u kojem će se predstava igrati premijerno, već 13. avgusta predstavu u izvođenju „Brod teatra“ imaće priliku da vide Bečejci, a sve do 1. septembra, privilegovani će biti i žitelji Srbobrana, Bačkog Petrovca, Despotova, Srpskog Miletića, Karavukova, Deronje, Bača, Bačke Palanke i Novog Sada. Početak svih predstava zakazan je za 21 sat, a posle svake od njih, publika će moći da čuje svirku u izvođenju rok benda „Screaming brothers“.
(B92, 10.8.2007)

Brod teatar plovnim putevima Vojvodine
Premijera večeras u Titelu
Simboličnim hepeningom – razbijanjem flaše šampanjca o brod, danas će iz novosadske luke u prepodnevnim satima isploviti „Brod teatar“, a na njemu će kompletna ekipa Brod teatra zaploviti ka Titelu gde je u 21 sat zakazana premijera predstave novosadskog pisca Đorđa Pisareva „Naš život malen uokviren snom“.- Za sve nas je ovo istorijski trenutak jer smo pred ovogodišnju turneju – „Plovnim putevima Vojvodine 2007“ dobili naš sopstveni brod, a kao drugo, ove godine igramo praizvedbu teksta jednog novosadskog pisca što se nije desilo već više od 20 godina u Novom Sadu, i time nastavljamo naša zalaganja da kroz projekte Brod teatra afirmišemo prvenstveno novosadske autore i novosadsku kulturu – istakao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Ratko Radivojević, glumac i reditelj predstave.Po prvi put ove godine projekat ne počinje premijerom u Novom Sadu, već će se ona dogoditi večeras na Gradskoj plaži u Titelu. I premijera, kao i sve predstave Brod teatra, besplatne su, a nakon predstava na brodu nastupa rok bend Screaming Brothers. Turneja se nastavlja sutra kada Brod teatar prvi put nastupa u Zrenjaninu kod pešačkog mosta, u nedelju na Gradskoj plaži u Bečeju, a zatim slede Srbobran (13. avgusta), Bački Petrovac (15. avgusta), Despotovo (16. avgusta), Srpski Miletić (17. avgusta), Karavukovo (21. avgusta), Deronje (22. avgusta), Bač (23. avgusta), Bačka Palanka (25. avgusta), da bi se turneja završila u Novom Sadu, gde će se na Beogradskom keju kod Kapetanije predstava igrati 30. i 31. avgusta i 1. septembra.Scenografiju za predstavu „Naš život malen uokviren snom“ uradio je Nikola Džafo, kostimografiju Romana Knežević, kompozitor muzike je Nemanja Radivojević, a u predstavi igraju glumci Milovan Filipović, Ninoslav Đorđević, Saša Latinović, Agota Vitkai-Kučera, Ervin Hadžimurtezić, Nataša Vranešević i Maja Milovanović.
G. D. N. (10.8.2007)

Pozorište ponovo plovi
NOVI SAD – „Brod teatar“ usidren kod Beogradskog keja na Dunavu, danas će podići svoje sidro i započeti krstarenje „Plovnim putevima Vojvodine“. Kao i prethodne tri godine, ovo putujuće pozorište na vodi, do 1. septembra „utabanom stazom“ koja podrazumeva plovidbu Dunavom, Tisom i kanalom Dunav – Tisa-Dunav, baciće svoje sidro 12 puta na plažama vojvođanskih gradova, odakle će sa broda, mala ali odabrana ekipa umetnika zabavljati publiku.Ovogodišnju turneju pozorišta na vodi obeležiće predstava „Naš malen život uokviren snom“ Đorđa Pisareva, u režiji Ratka Radivojevića. Za scenografiju predstave pobrinuo se Nikola Džafo, a za kostime Romana Knežević. Muziku je komponovao Nemanja Radivojević, a uloge su poverene Milovanu Filipoviću, Ninoslavu Đorđeviću, Saši Latinoviću, Agoti Vitkai Kučera, Ervinu Hadžimurteziću, Nataši Vranešević i Maji Milovanović.- „Brod teatar“ kreće na svoju turneju tokom koje ce gostovati, u nama već dobro poznatim, vojvođanskim lukama. Razmišljajući o planu turneje, vodili smo računa da ne izostavimo čak ni najmanje gradove. Startovaćemo na Gradskoj plaži u Titelu, gde ćemo premijerno izvesti predstavu „Naš malen život uokviren snom“, a već narednog dana, krstarenje nastavljamo prema Zrenjaninu – rekao je idejni tvorac „Brod teatra“ Ratko Radivojević i dodao da, za razliku od prethodnih godina, ova turneja nece početi u Novom Sadu, jer je planirano da sam „finiš„ krstarenja bude priređen pred novosadskom publikom.
Brod teatar
Objekat kulture na vodi „Brod teatar“ od ovog leta za izvođenje predstava koristi brod, samohotku, dugačku 34 i široku sedam metara, koji je 27. jula iz Segedina uplovio u novosadsku „luku“, a o kome ce se nadalje brinuti Studentski kulturni centar Novog Sada. Novac za lađu, koja će osim u svrhu turneje „Brod teatra“ nadalje imati ulogu još jednog objekta kulture u Novom Sadu (i to na vodi), obezbedilo je Izvršno veće Vojvodine.
Posle Zrenjanina, vec 13. avgusta predstavu u izvođenju „Brod teatra“ imaće priliku da vide Bečejci, a sve do 1. septembra, privilegovani će biti i žitelji Srbobrana, Bačkog Petrovca, Despotova, Srpskog Miletića, Karavukova, Deronje, Bača, Bačke Palanke i Novog Sada.Početak svih predstava zakazan je za 21 sat, a posle svake od njih, publika će moći da čuje svirku u izvođenju rok bend „Screaming brothers“. Turneju „Brod teatar plovnim putevima Vojvodine 2007“ takođe ce pratiti i interaktivna ekološko-edukativna izložba „Rastao sam pored Dunava…“ koju je postavila ekološka organizacija „Inženjeri zaštite životne sredine“ Novi Sad. Sve predstave i programi su besplatni, a pokrovitelji ovogodišnje turneje „Brod teatra“ su Izvršno veće AP Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu.
S. Stanković (Glas javnosti, 10.8.2007)

Danas u 10 sati počinje turneja „Brod teatar plovnim putevima Vojvodine 2007“Premijera predstave „Naš život malen uokviren snom“ večeras (21) u Titelu
Predstava će sutra biti igrana u Zrenjaninu, potom u Bečeju, Srbobranu, Bačkom Petrovcu, Despotovu, Srpskom Miletiću, Karavukovu, Deronjama… Novosadska publika videće je prvi put 30. avgusta
Članovi „posade“ novosadskog Brod teatra danas u 10 sati razbiće šampanjac o vlastiti brod, usidren već nekoliko dana na Beogradskom keju kraj Lučke kapetanije „Novi Sad“ (prva slika), i započeti svoju ovogodišnju turneju „plovnim putevima Vojvodine“. U popodnevnim satima doploviće do Titela, gde je u 21 sat na gradskoj plaži zakazano premijerno izvođenje ovogodišnje putujuće predstave Brod teatra Naš život malen uokviren snom, komad novosadskog književnika Đorđa Pisareva, specijalno pisan za ovu pozorišnu družinu. Nakon premijere, kako i doliči posadi koju već nekoliko godina predvodi glumac i reditelj Ratko Radivojević, novosadski sastav „Screaming Brothers“, čiji su članovi specijalno za ovu priliku preinačili ime u „Screaming River“, sviraće za titelsku publiku.
– Prva istorijska činjenica u vezi s ovogodišnjom turnejom jeste da ćemo je realizovati na brodu koji je zahvaljujući IV AP Vojvodine postao vlasništvo Studentskog kulturnog centra Novog Sada, s kojima smo uspostavili dugoročnu saradnju. Druga, takođe veoma važna istorijska stavka jeste i činjenica da se nakon više od 20 godina na novosadskim pozorišnim scenama odigrava praizvedba novosadskog književnika. Obe stvari za nas su veoma uzbudljive i opasne – rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare reditelj predstave Naš život malen uokviren snom Ratko Radivojević, uveravajući predstavnike medija da je Brod teatar napravio dobru predstavu, s puno muzike, pokreta i energije.
U vezi s izvedbom vlastitog dramskog teksta, Đorđe Pisarev je rekao da, načelno, smatra da dramski pisci ne treba da izmišljaju sadržaj kojim će fascinirati svoje gledaoce, već da ga trebaju pronaći i otkriti u samom životu. „Reč je o grupi običnih malih ljudi koji su u jednom trenutku zatečeni, uhvaćeni u sistem koji ih, obično, lomi. Pitanje je samo kako će se oni postaviti“, istakao je Pisarev.
– Neko će, kad odgleda predstavu, reći da su junaci mog dela poraženi, a ja smatram da su oni, zapravo, pobednici. Naravno da, kad su u pitanju tako granične situacije, kao što je borba pojedinca protiv sistema, čovek ne može da izmisli ništa novo, ali može da pokaže nov način na koji ta borba može da se interpretira. Koristim priliku i da odam zahvalnost svom kolegi piscu Vilijamu Šekspiru, koji mi je zaista izrazito pomogao da se izborim s tom dramskom materijom – rekao je autor Našeg života malenog uokvirenog snom, predstave koja danas kreće na turneju „Brod teatar plovnim putevima Vojvodine 2007“.
U novoj predstavi Brod teatra u ulozi gazde Prospera pojaviće se Milovan Filipović, glumicu Arijel igraće Agota Vitkai-Kučera, Balerinu I Nataša Vranešević, Balerinu II Maja Milovanović, glumicu Mirandu Saša Latinović, profesora Prospera Ninoslav Đorđević, a glumca Fernanda i Kalibana igraće Ervin Hadžimurtezić. Scenografiju potpisuje Nikola Džafo, kostimografkinja je Romana Knežević, saradnice na koreografiji su već pomenute balerine, kompozitor je Nemanja Radivojević, za produkciju zvuka zadužen je Milan Nenin, a za dizajn svetla i tona Đorđe Ilić. Nakon večerašnjeg premijernog izvođenja u Titelu, predstava Naš život malen uokviren snom sutra će biti igrana u Zrenjaninu, potom u Bečeju, Srbobranu, Bačkom Petrovcu, Despotovu, Srpskom Miletiću, Karavukovu, Deronjama, Baču i Bačkoj Palanci. Novosadska publika videće je prvi put tek 30. avgusta, a nakon toga i 31. avgusta i 1. septembra.
S. Čamber (Građanski list, 10.8.2007)

„BROD TEATAR” NA PLOVIDBI DO 30. AVGUSTAPočinje misija pozorišta na vodi
Ratko Radivojević i trupa “Brod teatar” vežu poslednje čvorove, proveravaju zalihe i otvaraju šampanjac, jer nova kulturološka turneja “Plovnim putevima Vojvodine” upravo počinje.

Titelska plaža će večeras u 21 čas da bude mesto praizvedbe “Naš život malen uokviren snom” Đorđa Pisareva, u režiji Ratka Radivojevića, a nakon publike Zrenjanina (11. 8.), Bečeja (12. 8.), Srbobrana (13. 8.), Bačkog Petrovca (15. 8.), Despotova (16. 8.), Srpskog Miletića (17. 8.), Karavukova (21. 8.), Deronja (22. 8.), Bača (23. 8.) i Bačke Palanke (25. 8.), 30. i 31. avgusta, kao i 1. septembra, predstavu će imati prilike da vide i Novosađani. Turneja “Plovnim putevima Vojvodine” ove godine ima istorijski karakter zbog toga što “Brod teatar” prvi put ima svoj brod, koji će poneti ime teatra i zvaće se – Brod teatar. Drugi kuriozitet na koji je pažnju skrenuo Radivojević na jučerašnjoj konferenciji za novinare, činjenica je da već dugo na novosadskim pozorišnim scenama nije igrana predstava po delu savremenog novosadskog autora. Nakon plovidbenih izvedbi, predstava “Naš život malen uokviren snom” će svoju luku na stalnom repertoaru pronaći u Pozorištu mladih, koje zajedno s Art klinikom i Studentskim kulturnim centrom potpisuje aktuelnu produkciju ”Brod teatra”.
Đorđe Pisarev je o temi predstave rekao da je čine mali ljudi priklješteni velikim sistemom, odnosno da se u njoj bavio pitanjem postavljanja u bezizlaznoj situaciji. Obrazlažući svoje mišljenje da dramski pisac greši ako pokušava da izmisli nešto “novo”, što će opčiniti publiku, Pisarev je napomenuo da upravo zbog toga veliku zahvalnost duguje Vilijamu Šekspiru.
Pošto je brod Brod teatar investicija Izvršnog veća AP Vojvodine, on će tokom većeg dela godine da posluži kao ploveći/ usidreni kulturni centar Novog Sada i Vojvodine. Brigu o njemu vodiće Studentski kulturni centar Novi Sad, a “s programima će pokušati da se izađe i van granica naše zemlje, sve do Amsterdama”, rekao je Radivojević.
I. Burić (Dnevnik, 10.8.2007)

Svi na brod!!! Isplovljavamo…
Pozorišna trupa „Brod teatar“, koju predvodi glumac i reditelj Ratko Radivojević, sutra od 10 časova pocinje turneju „Plovnim putevima Vojvodine“.

Na brodu će biti izvođena predstava „Naš život malen uokviren snom“ novosadskog pisca Đorđa Pisareva, a nakon predstave goste na brodu će zabavljati bend „Screaming brothers“. Tokom avgusta družina Ratka Radivojevića obići će Titel, Zrenjanin, Bečej, Srbobran, Bački Petrovac, Despotovo, Srpski Miletić, Deronje, Bač, Bačku Palanku i na kraju predstavu izvesti Novosađanima.
Prema rečima Ratka Radivojevića sve predstave su besplatne, što predstavlja mogućnost da se stanovnici manjih mesta uz Dunav zabave na specifican način.
Sam projekat ove godine pomoglo je Izvršno veće Vojvodine, a tokom 365 dana u godini na brodu će biti priređivane izložbe i koncerti, dodao je Radivojević.
(Radio Sajam, 9.8.2007)

Igra na talasima
NEOBIČNI „Brod teatar“ u petak će započeti pozorišni život simboličnim porinućem „plovećeg pozorišta“ na obali Dunava kod Novog Sada – razbijanjem boce šampanjca o brodsko korito. Dok će premijerom predstave „Naš život malen uokviren snom“, Đorđa Pisareva, kod Titela započeti uzbudljiva pozorišna turneja „Plovnim putevima Vojvodine 2007“.- Prvi put posle dvadesetak godina, jedno novosadsko pozorište premijerno će odigrati predstavu novosadskog pisca – kaže reditelj Ratko Radivojević. – Komad govori o glumcima na brodu koji se suočavaju s problemima koje im stvaraju – zamislite, političari. Publici će biti ponuđeno puno muzike, pokreta, energije i svega što je karakteristično za našu pozorišnu trupu.Brod koji koristi neobična pozorišna grupa kupilo je Izvršno veće AP Vojvodine, dok je zvanično u vlasništvu novosadskog Studentskog kulturnog centra. Predstave će se igrati tokom cele godine u svim mestima Vojvodine do kojih se može doploviti, a u planu je i odlazak u susedne podunavske države – Rumuniju, Mađarsku i Hrvatsku. Cilj je da se stigne do Amsterdama. Spuštanjem zavese posle završene predstave, program na „Brod teatru“ nastavlja se žurkom. Predstava „Naš život malen uokviren snom“ u Novom Sadu će prvi put biti izvedena 30. avgusta.
D.S. (Večernje novosti, 9. avgust 2007)

Brod teatar dolazi u Titel
Premijera predstave Đorđa Pisareva „Naš život malen uokviren snom“, reditelj Ratko Radivojević, u izvođenju Brod teatra počinje u 21 čas na gradskoj plaži u Titelu, 10. 08. 2007. godine.
Brod teatar, neformalna grupa pozorišnih profesionalaca, bez stalnog mesta i sigurnih izvora prihoda stiže i ove godine u Titel. Brod plovi od jedne do druge predstave, od jedne do druge pozorišne scene, od jednog do drugog sponzora, ispitujući svoje mogućnosti i mogućnosti pozorišta.Brod teatar oko svakog projekta okuplja različite umetnike: glumce, muzičare, kostimografe, scenografe, igrače, pevače… prema potrebi, spremne spremne da plove, istražuju i ekperimentišu.Brod teatar osnovao je glumac i reditelj Ratko Radivojević 1990. godine. Brod teatar deluje u okviru nevladine organizacije Interkulturalni centar BROD od marta 2000. godine.
(Ravnica INFO, 9.8.2007)

Brod teatar zaplovio prema Zrenjaninu
Pozorišna trupa „Brod teatar“ predvođena glumcem Ratkom Radivojevićem počeće sutra novu turneju „Plovnim putevima Vojvodine“ gostovanjem na plaži u Titelu gde će od 21 čas premijerno izvesti predstavu „Naš život malen uokviren snom“ Đorđa Pisareva, u režiji Ratka Radivojevića.
Nakon Titela, „Brod tetar“ će od 11. do 25. avgusta posetiti, u organizaciji zrenjaninskog Kulturnog centra i Zrenjanin kod pešačkog mosta. Nakon Zrenjanina Brod teatar otploviće u Bečej, Srbobran, Bački Petrovac, Despotovo, Srpski Miletić, Karavukovo, Deronje, Bač i Bačku Palanku, dok će 30. i 31. avgusta i 1. septembra predstavu moći da pogledaju i Novosađani.
„Naš život malen uokviren snom“ naći će se i na stalnom repertoaru Pozorišta mladih u Novom Sadu.
Prema rečima Đorđa Pisareva, predstavu koja se bavi snalaženjem u bezizlanoj situaciji čine „mali ljudi priklješteni velikim sistemom“.
„Brod teatar“ je investicija Izvršnog veća Vojvodine, a brigu o njemu vodiće Studentski kulturni centar Novi Sad.
(Kojot, 9.8.2007)

„Brod teatar“ kruži Vojvodinom

NOVI SAD – Pozorišna trupa „Brod teatar“ izvešće sutra u 21 sat na lokalnom kupalištu u Titelu predstavu „Naš život malen uokviren snom“ Đorđa Pisareva. Glumac, režiser i idejni tvorac projekta „Brod teatar – Plovnim putevima Vojvodine“ Ratko Radivojević najavio je da će brod te pozorišne trupe isploviti sutra iz novosadske luke ka Titelu.
Posle Titela, dodao je Radivojević, „Brod teatar“ nastavlja turneju 11. avgusta u Zrenjaninu, a za njim slede Bečej, Srbobran, Bački Petrovac, Despotovo, Srpski Miletić, Karavukovo, Deronje, Bač i Bačka Palanka, nakon kojih se vraća u Novi Sad.
Formalni vlasnik broda je Studentski kulturni centar Novog Sada, a sam brod je obezbedilo Izvršno veće Vojvodine uz pomoć predsednika Bojana Pajtića, rekao je Radivojević. On je najavio da će „Brod teatar“ raditi 365 dana u godini punim kapacitetom i da će pored predstava, na njemu biti organizovane i razne izložbe i koncerti.
Zalagaćemo se da ova manifestacija postane tradicionalna i da u njoj učestvuju svi vojvođanski gradovi na rekama i kanalima, rekao je Radivojević i izrazio nadu da će ovaj projekat jednoga dana prerasti u regionalni letnji festival koji ce obuhvatiti i susedne zemlje.
(Radio televizija Vojvodine, 9.8.2007)

Crtamo mapu duhovnih veza, a od ove godine taj će nam posao biti lakši jer smo dobili brod, novi kulturni centar Novog Sada i čitave Vojvodine – objašnjava Ratko Radivojević Ploveći teatar počinje turneju po rekama VOJVOĐANSKI BROD KULTURNI CENTAR
NOVI SAD: Punih 17 godina je prošlo otkako je glumac Ratko Radivojević pokrenuo umetnički projekat „Brod teatar“. Činili su ga pozorišni profesionalci iz Novog Sada, bez stalnog mesta i sigurnih izvora prihoda, a plovio je od jedne do druge predstave, od jedne do druge scene ispitujući svoje, ali i mogućnosti pozorišta. Od ove godine, glumci, muzičari, kostimografi, scenografi, igrači i pevači dobili su stalnu, istovremenu putujuću scenu. – „Brod teatar“ je zapravo krenuo kao splav 2004. te krenuo „Plovnim putevima Vojvodine“, kako bi igrali predstave za publiku u gradovima koji se nalaze na obalama Dunava i Tise i kanala DTD. Želja nam je da kroz pozorište oživimo komunikaciju među vojvođanskim gradovima na rekama. Jednostavno, iscrtavamo mapu Vojvodine i duhovnih veza koje na taj način postaju bogatije. Od ove godine, taj će nam posao iti lakši, jer smo dobili b rod koji će biti novi kulturni centar Novog Sada, ali i čitave Vojvodine – objašnjava za Blic Ratko Radivojević. Manifestacija lagano postaje tradicionalna, a kako kaže, blizu je ostvarenja i ideja da sve preraste u regionalni letnji festival koji će obuhvatiti i susedne zemlje. – Festival bi obuhvatio pozorišne predstave za decu i odrasle, izložbe, književne susrete, susrete sa ličnostima iz javnog života, modne revije, koncerte ozbiljne i rok muzike. Brodom bi putovali reporteri, ekolozi, istraživači. Novi brod će nam u budućnosti dati takvu šansu – ističe Radivojević. Pokrajinski sekretarijat za kulturu proglasio je „Plovne puteve Vojvodine“ za manifestaciju od posebnog značaja za Pokrajinu.
Sava STEFANOVIĆ (Blic, 8. avgust 2007)
PLAN NASTUPANJA BRODSKE TRUPE: 10. avgust Titel, Gradska plaža (premijera) 11. avgust Zrenjanin 12. avgust Bečej, Gradska plaža 13. avgust Srbobran, Gradska plaža 15. avgust Bački Petrovac, Kanal kod pontona 16. avgust Despotovo, kod čuvara kanala 17. avgust Srpski Miletić, kod mosta 21. avgust Karavukovo, na Tromeđi 22. avgust Deronje, kod mosta 23. avgust Bač, kod mosta 25. avgust Bačka Palanka, Gradska plaža 30. avgust Novi Sad, Beogradski kej kod Kapetanije 31. avgust Novi Sad, Beogradski kej kod Kapetanije 1. septembar Novi Sad, Beogradski kej kod Kapetanije
PO NARUDŽBI „Brod teatar“ zaploviće 10. avgusta izvođenjem premijere predstave Naš život malen uokviren snom Đorđa Pisareva, u režiji Ratka Radivojevića. U pitanju je, po prvi put, praizvedba komada pisanog po narudžbi. Igraju: Milovan Filipović, Ninoslav Đorđević, Saša Latinović, Agota Vitkai-Kučera, Ervin Hadžimurtezić, Nataša Vranešević, Maja Milovanović, scenografiju potpisuje Nikola Džafo, kostime Romana Knežević, a muziku je komponovao Nemanja Radivojević.

„BROD TEATAR“ OD SADA PLOVI NA SVOJOJ LAĐI PREMIJERA U SENTI
Uigrana posada novosadskog „Brod teatra“, koju predvodi glumac i reditelj Ratko Radivojević, ovog će leta po četvrti put, zaploviti plovnim putevima Vojvodine. Ovogodišnja turneja donosi dve značajne novine – po prvi put na repertoaru je sveže i novo, savremeno dramsko delo Naš život malen uokviren snom, novosadskog pisca Đorđa Pisareva i to na vlastitoj lađi. U pitanju je 34 dug i sedam metara širok teretnjak samohotka koji je doplovio iz Segedina, zahvaljujući razumevanju pokrajinske Vlade i Studentskog kulturnog centra (SKC) Novog Sada. Dobra vest je, kako smo mogli da čujemo od Radivojevića, ta što će ovo plutajuće, mobilno pozorište od sada glumcima i publici na raspolaganju biti tokom cele godine, jer će lađa u pauzama biti „parkirana“ u Luci „Novi Sad“, kod Kapetanije. Tako će tokom 365 dana „Brod teatar“ biti mesto dešavanja, kako pozorišnih predstava, tako i koncerata, izložbi, predavanja, promocija, filmskih projekcija, konferencija za novinare… A za razliku od prethodnih godina, kada je pozorišna turneja započinjala u Novom Sadu, ovog puta premijera će se igrati u Senti, a zatim se plovidba nastavlja ka Kanjiži. Prvi put ove godine lađa će uploviti u Begej, tako da će predstavu gledati i Zrenjaninci. Potom se plovi do Titela, Bečeja, Srbobrana, Savinog Sela, Despotova, Bačke Palanke, Srpskog Miletića, Sombora, Bezdana, Karavukova, Deronja, Bača, i na kraju, Novog Sada. Planirano je i gostovanje u Hrvatskoj i Mađarskoj. Predvođeni kapetanom lađe Radivojevićem, glumačku posadu čine prekaljeni dunavski vuci – glumac Milovan Filipović i operska pevačica Agota Vitkai-Kučera, kao friške snage Ninoslav Đorđević, Saša Latinović, Ervin Hadžimurtezić, Nataša Vranešević i Maja Milovanović, koje su i saradnice na koreografiji. Scenografiju potpisuje Nikola Džafo, kostimografiju Romana Knežević, a muziku Nemanja Radivojević. Ulaz na predstavu će, kao i prethodnih godina, biti slobodan, a zajedno sa glumcima na dunavsku turneju će se otisnuti i muzičari, članovi benda „Skriming braders“, koji će se s publikom družiti nakon predstave. Turneju će pratiti i interaktivna ekološko-edukativna izložba „Rastao sam pored Dunava“, koju postavlja ekološka organizacija „Inženjeri zaštite životne sredine“ Novi Sad.
J. BUDIMIROVIĆ (TV magazin, 2007)
AGOTA VITKAI-KUČERA MOJA TRI „ZA“ I „PROTIV“
Operska pevačica Agota Vitkai-Kučera i ovog je leta uzbuđena pred početak nove pozorišne turneje „Plovnim putevima Vojvodine“. A za razliku od prethodnih godina, kada je „samo“ pevala, ovom prilikom Agota će publici predstaviti i svoje glumačke i plesne sposobnosti. Prilikom nedavnog susreta, upriličenog na, iz Segedina u Novi Sad, tek pridošlom brodu, zamolili smo je da nam navede tri razloga zbog kojih je s jedne strane jedva dočekala novu letnju, pozorišnu avanturu, a s druge pomišljala „zar opet sve to?“. Prva stvar koja mi se jako dopada u vezi s predstojećom turnejom „Brod teatra“ jeste ta da ja, kao neko ko jako voli Dunav, zaista uživam u svakom trenutku provedenom na reci. Druga, ništa manje sjajna stvar u vezi s plovidbom jeste jako dobro društvo i odlična atmosfera, a treće činjenica da radimo zaista puno interesantnih stvari, pronalazeći uvek nešto novo u nama samima. Tri najgore stvari: prvo to što, uslovno rečeno, žrtvujem leto i odlazak na more, koje takođe jako volim. Drugo, probe ponekad znaju da se oduže i budu pomalo naporne, te svi postajemo nervozniji, a treće, komarci i ostali „letači“, koji nam iz leta u leto ne daju da dišemo. Na meniju i puževi Verni članovi posade „Brod teatra“, bez kojih „putnicima“ plovidba iz godine u godinu sasvim sigurno ne bi bila nezaboravno iskustvo su i kapetan Milan Lalić Lala, kao i kuvar Predrag Krmpot. Kako smo mogli da čujemo od ovog vrsnog kulinarskog majstora, i ovog leta će se na meniju naći puno dobre, ukusne i sveže hrane – od raznih vrsta omiljenog mu rižota, preko rečne i morske ribe, pa do nezaobilazne čorbe i fiš paprikaša. Novina na meniju su puževi, za čije je spravljanje Peđa pravi tata-mata.

Álmokba szott életünkAz újvidéki Brod teatar augusztus 10-én saját hajóján indul vajdasági körútra
Augusztus 10-én Titelen kezdi idei portyázását, pontosabban hajóturnéját az újvidéki Brod teatar, majd útján érinti Óbecse, Szenttamás, Zenta, Magyarkanizsa, Savino selo, Despotovo, Palánka, Zombor, Bezdán, Deronje, Nagybecskerek vízpartjait, hogy idei körútját Újvidéken fejezze be szeptember 2-án. A Tanyaszínházhoz hasonlítható nyári, alkalmi trupp négy évvel ezelott alakult, eddig három alkalommal Kosta Trifkovic darabjait vitte színre, idén viszont Đorde Pisarev újvidéki szerzot kérték fel egy alkalmi darab megírására, így született meg a Naš život malen uokviren snom (szabad fordításban Álmokba szott kicsiny életünk) címu kortárs komédia, melyet Ratko Radivojevic, a trupp megálmodója rendezett. A zenés-táncos eloadásban láthatjuk Milovan Filipovicot, Vitkay Kucsera Ágota operaénekesnot, Ninoslav Đordevicet, Saša Latinovicot, Ervin Hadžimurtezicet, Nataša Vraneševicet és Maja Milovanovicot. Az eloadások után a Screaming brothers együttes muzsikál. A legnagyobb újdonság a Brod teatar háza táján mégis az, hogy a körutat végre saját hajójukon teszik meg. A Tartományi Végrehajtó Tanács ugyanis eleget tett a trupp felkérésének, és Magyarországon megrendelte, majd kifizette a 34 méter hosszú és 7 méter széles hajót. A körút befejeztével a hajó állandó állomáshelye Újvidéken lesz, a Belgrád rakparton, ahol jelenleg is látható. A tervek szerint egész évben hasznosítják majd a hajót különféle muvelodési programokra, kiállításokra, zenei eseményekre.
N. (Magyar Szo, 31.7.2007)

Plovnim putevima Vojvodine… i daljeBrod teatar uplovio u novosadsku luku
Specijalni brod, kupljen uz pomoć Izvršnog veća Vojvodine, doplovio je u petak uveče iz Mađarske u Novi Sad. Brod će pripadati Studentskom kulturnom centru iz Novog Sada, koji je i glavni izvršni producent projekta „Brod teatar“. Ratko Radivojević, direktor interkulturnog centra „Brod teatar“ rekao je za Danas da je to što je brod nabavljen istorijski trenutak za Novi Sad, koji posle 30 godina dobija jedno novo pozorište i to ono koje će raditi 365 dana u godini.- Ne samo da će ovo ploveće pozorište raditi svaki dan u godini, nego će se na njemu organizovati i izložbe i koncerti – istakao je Radivojević.Zastavu na brodu podigao je predsednik IV AP Vojvodine Bojan Pajtić, koji je istakao da je presrećan što se kultura u Vojvodini decentralizuje i što će građani Vojvodine, pa i oni iz najmanjih varoši kraj Dunava, moći da uživaju u vrhunskim kulturnim dešavanjima. Za list Danas, Pajtić je dodao DA JE „Izvršno veće prepoznalo ovaj projekat i proglasilo ga za manifestaciju od posebnog značaja. Ovim brodom svi građani Vojvodine dobili su jedan novi centar kulture i to ploveći. Ovo što je brod stigao je dobra vest za stotine i hiljade žitelja malih mesta po Vojvodini, jer će oni imati priliku da uživaju u vrhunskim kulturnim događajima. Nadamo se da ćemo plovne puteve Vojvodine proširiti i da cemo kulturne sadržaje iz Vojvodine upravo ovim putem predstaviti i okolnim zemljama kroz koje protiče Dunav“.Premijera predstave zakazana je za početak avgusta i po prvi put se neće desiti u Novom Sadu, već će brod krenuti iz Titela.
G. D. Nonin (Danas, 30. jul 2007)

Glumačka trupa „Brod teatar“ na turneji vodama Vojvodine LAĐA KAO POZORNICA
Zastavu na jarbol broda, kupljenog u Mađarskoj, podigao Bojan Pajtić. Turneja počinje 10. avgusta
BROD je preksinoć usidren, zastava je podignuta, još nekoliko neophodnih administrativnih poteza i pozorišna trupa „Brod teatar“ otisnuće se na svoju četvrtu turneju po Vojvodini, od varoši do varoši koje žive na obalama reka ili kanala. Ove godine na repertoaru je predstava Naš život malen, uokviren snom Đorđa Pisareva, u režiji idejnog tvorca trupe, glumca Ratka Radivojevića. Teretnjak-samohotka, dugačak 34, širok sedam metara, čiju kupovinu je finansiralo Izvršno veće Vojvodine, doplovio je iz Segedina u novosadsku luku (Beogradski kej, kod Kapetanije) u petak, u sumrak. Zastavu na jarbol, u prisustvu glumačkog ansambla i poklonika plovećeg pozorišta, podigao je Bojan Pajtić, predsednik Izvršnog veća. – U narednih desetak dana na brodu će biti ugrađena garderoba za glumce, instaliran sanitarni čvor i rešene administrativne formalnosti, tako da planiramo da premijeru igramo u Senti, najverovatnije 10. avgusta – rekao nam je juče Radivojević, radostan što njegova glumačka družina više neće putovati i glumiti na iznajmljenim splavovima. Repriza „Našeg života“ uslediće, zatim, u Kanjiži, a onda će se brod vratiti do Bečeja, uploviće prvi put u Begej pa će i Zrenjaninci ove godine imati priliku da gledaju „predstavu na vodi“. Uslediće gostovanja u Titelu, Bečeju, Srbobranu, Savinom Selu, Despotovu, Bačkoj Palanci, Srpskom Miletiću, Somboru, Bezdanu, Karavukovu, Deronjama i Baču. Za kraj turneje je Novi Sad, u kojem će iti odigrane tri predstave. Uloge su poverene: Milovanu Filipoviću, Ninoslavu Đorđeviću, Saši Latinoviću, Agoti Vitkai-Kučera, Ervinu Hadžimurteziću, Nataši Vranešević i Maji Milovanović. Koreograf je likovni umetnik Nikola Džafo. Sve predstave, tokom turneje, biće besplatne. Posle svakog spuštanja zavese, publici će svirati grupa „Skriming braders“, a turneju će pratiti i interaktivna ekološko-edukativna izložba „Rastao sam pored Dunava“, koju je priredila ekološka organizacija „Inženjeri zaštite životne sredine“ iz Novog Sada. Kupovinom broda, Novi Sad je dobio svoju prvu ploveću pozornicu, koja će biti otvorena 365 dana u godini, jer osim pozorišnih predstava, na njoj će biti priređivane izložbe, književne večeri, muzičke i turističke priredbe. Biće to mesto susreta i razmene različitih kulturnih impulsa.
J. SIMIĆ (Novosti, 30. jul 2007)

Nakon više od 30 godina, Novi Sad dobio novo, nesvakidašnje, plovno pozorište“BROD TEATAR“ – POZORNICA ZA CELU GODINU
Brod je kupilo Izvršno veće AP Vojvodine, a njegovi novi vlasnici – SKC NS i pozorišna trupa „Brod teatar“ planiraju da ga ožive premijernim izvođenjem predstave Naš život malen uokviren snom, a potom i nizom raznovrsnih kulturnih, ekoloških i socijalnih sadržaja
Pristajanje broda „Brod teatar“, 34 metra dugog i sedam metara širokog, uz obale novosadskog keja u predvečerje 27. dana jula godine 2007. glumac i reditelj Ratko Radivojević nazvao je istorijskim trenutkom, jer je Novi Sad, grad kulture, kako je istakao, nakon više od 30 godine dobio još jedno, sasvim nesvakidašnje, pokretno i plovno pozorište. Kupilo ga je Izvršno veće AP Vojvodine, a njegovi novi vlasnici – Studentski kulturni centar Novog Sada (SKC NS) i pozorišna trupa „Brod teatar“ planiraju da ga ožive najpre premijernim izvođenjem predstave Naš život malen uokviren snom novosadskog književnika Đorđa Pisareva, a potom i nizom raznovrsnih kulturnih, ekoloških i socijalnih sadržaja kojima će publika moći da prisustvuje svih 365 dana u godini. – Umesto u Senti, kako je prvobitno bilo planirano, premijera predstave Naš život malen uokviren snom biće odigrana u Titelu, i to najverovatnije između 4. i 10. avgusta. Još ne mogu da preciziram datum premijere, jer je potrebno najpre srediti svu papirologiju u vezi s brodom i njegovim kretanjem, a zatim i obezbediti adekvatne uslove za plovidbu. Drugim rečima, u narednih desetak dana brod će biti uređen tako da naša mala pozorišna trupa može bezbedno da realizuje planiranu četrdesetodnevnu turneju, tokom koje će obići dvadesetak mesta u Vojvodini, uz Dunav, Tisu i Begej – rekao je Radivojević. Predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine Bojan Pajtić, koji je simboličnim podizanjem zastave na brodu novom novosadskom pozorištu poželeo uspešan rad i srećnu plovidbu, istakao je da je kupovina broda „Brod teatar“ i njegov dolazak u vojvođansku prestonicu „dobra vest i za grad Novi Sad i za celu Vojvodinu“. – Novi Sad dobija novi koncertni podijum, novu galeriju, jednu novu pozornicu, a stotine malih mesta duž naših reka čiji žitelji decenijama nisu imali mogućnosti da prisustvuju bilo kakvom kulturnom sadržaju dobijaju priliku da vide dobru pozorišnu predstavu, ali i sve ostale kulturno-umetničke programe koje na ovom brodu zajednički planiraju da realizuju SKC NS i članovi „Brod teatra“. Brod „Brod teatar“ osetno će poboljšati kulturnu sliku Vojvodine i pokazati šta je suštinska decentralizacija kulture. To je upravo mogućnost da do najmanjih sela dođu najpoznatiji glumci, najbolji pevači i elitne izložbe, što me zaista čini srećnim – naglasio je Pajtić.
S. ČAMBER (Građanski, 30. jul 2007)

Glumci dobili ploveće pozorište
Novi brod za „Brod teatar“, koji je kupilo Izvršno veće Vojvodine, stigao je iz Segedina u Novi Sad. Svečani docek u novosadskoj luci kod Kapetanije priredili su mu preksinoć glumci koji će uskoro na ovom brodu izvoditi novu predstavu „Naš život malen uokviren snom“ novosadskog pisca Đorđa Pisarova, u režiji Ratka Radivojevića. Zastavu na brodu podigao je Bojan Pajtić, predsednik Izvršnog veća Vojvodine. U pitanju je samohotka duga 34 i široka sedam metara, gde su glumci izveli kraći program pod zvezdama i najavili novu turneju Plovnim putevima Vojvodine, inače četvrtu po redu od kada „Brod teatar“ leti isplovljava s predstavom. Ovog leta glumci će pomenutu predstavu izvesti pred publikom mnogih vojvođanskih mesta. Za razliku od ranijih godina, umesto u Novom Sadu, turneja će započeti u Senti. Plovidba će biti nastavljena ka Kanjiži, Begeju, Zrenjaninu i ostalim gradovima na Dunavu. Ulaz na predstavu će biti besplatan, a nakon svakog izvođenja sviraće rok sastav Skriming braders. Planirano je i gostovanje „Broda teatra“ u Hrvatskoj i Mađarskoj.
M. Maleš (Blic, 29. jul 2007)

Zastava podignuta na novoj sceni„BROD TEATAR“ USKORO ISPLOVLJAVA NA NOVU TURNEJU
Kraj pristaništa na dunavskom keju u Novom Sadu ukotvljen je novi brod, neobičnog naziva i namene, „Brod teatar“ kojim će odsad istoimena pozorišna trupa Ratka Radivojevića odlaziti na svoje turneje “Plovnim putevima Vojvodine”, ali koristiće ga i ostali umetnici za izložbe i razne programe, tokom cele godine.
Brod je ovih dana pristigao iz Mađarske, i na njemu se već zavijorila državna zastava koju je na svečanom dočeku ovog broda, u prisustvu glumaca „Brod teatra“, podigao Bojan Pajtić, predsednik Izvršnog veća Vojvodine, koje je kupilo ovo plovilo.
– Kada je prvi put Ratko Radivojević došao s idejom da Izvršno veće kupi brod za potrebe širenja kulture u Vojvodini, oduševila me je zbog toga što je to izuzetno dobra vest i za grad Novi Sad, i za celu Vojvodinu – rekao je tom prilikom Bojan Pajtić.
– Grad dobija novi koncertni podijum, galeriju, pozornicu, a stotine malih mesta duž naših reka, koje nisu imale prilike decenijama da vide neke kulturne sadržaje, imaće je sada u toku cele godine. Moći će da se upoznaju s mnogim kulturnim sadržajima, pozorišnim predstavama, koncertima. Ovaj „Brod teatar“ će dramatično poboljšati kulturnu sliku Vojvodine i pokazati šta je suštinska decentralizacija kuture: da i do najmanjeg sela dodu najpoznatiji glumci, najbolji pevači, elitne izložbe.
Pajtić je napomenuo da je ovo dobra prilika i za mlade umetnike koji dosad nisu imali pozornicu na kojoj bi pokazali šta umeju, a najavio je i mogućnost da se „Brod teatar“ otisne, i prenese ono što su naša kulturna dostignuća i ponuda, ljudima iz susednih zemalja. Naime, u planu su i gostovanja „Brod teatra“ u Hrvatskoj i Madarskoj.
– Ovo je istorijski trenutak. Novi Sad i Pokrajina su dobili jedno novo pozorište, na vodi, i objekat koji neće služiti samo za pozorišna dešavanja, nego ćemo zajedno sa Studentskim kulturnim centrom raditi i druge programe – rekao je na svečanosti osnivač „Brod teatra“, glumac i reditelj Ratko Radivojević.
Velike vođe i mali izvršioci- Šta se dešava kada shvatiš da si doneo etički ispravnu odluku, ali zato životno pogubnu? – ukazuje autor Đorđe Pisarev povodom svog novog komada. – Šta se dešava kada shvatiš da se, u jednom jedinom trenutku, sve preokrenulo naglavačke, radikalno i neopozivo, i da, u ovom jednom životu koji ti je, kažu, jedini na raspolaganju, nemaš više vremena za ispravljanje “greške”? Hoće li magija igre velikog Šekspira biti dovoljna bar za utehu? Da li je, uostalom, i Šekspir dovoljno jak da izađe na kraj sa iracionalnim zločinima “velikih vođa” i malih izvršilaca koji se, kako to često biva kod Srba, vrše “u ime naroda”?
– Obići ćemo i najmanja mesta. Na brodu će se događati i muzičke svecanosti, biće tu i galerije slika u saradnji sa Art klinikom, i socijalnih programa, ekoloških, zdravstvenih i drugih, o kojima ćemo tek govoriti. Po rečima Ratka Radivojevića, za to je najzaslužnije Izvršno veće Vojvodine, koje je prepoznalo značaj projekta „Plovnim putevima Vojvodine“ i prošle godine ga proglasilo manifestacijom od posebnog značaja za Pokrajinu.
„Brod teatar“ je pre četiri godine zaplovio na turneju po vojvođanskim mestima s „Ljubavnim pismom“ Koste Trifkovića, a naredne dve sa njegovim komadima „Izbiračica“ i „Pošto- poto poslanik“. Ove godine, „Brod teatar“ je zamolio novosadskog pisca Đorđa Pisareva da za njih napiše komad s kojim će se ove godine otisnuti na turneju. Tako je nastao „Naš život malen uokviren snom“, komad sa savremenom temom, vezanim za ovo vreme, koji je režirao Ratko Radivojević.
U predstavi, odnosno komediji kako je najavio Rako Radivojević, u kojoj će biti i pevanja i igranja, učestvuju Milovan Filipović, operska pevačica Agota Vitkai Kučera, Ninoslav Đorđević, Saša Latinović, Ervin Hadžimurtezić, Nataša Vranešević i Maja Milovanović, koje su i saradnice na koreografiji.Milovan Filipovic je vec treću godinu član glumačke posade „Brod teatra“. Nakon „Izbiračice“ i „Pošto – poto poslanika“, evo ga ponovo na pozorišnoj palubi, u novoj predstavi i novom liku.
– Moj utisak je da je ovaj tekst inspirisan događajima u Pozorištu mladih, višemesečnim štrajkom i prebijanjem glumaca, koji su obeležili celu kulturnu sezonu – kaže za naš list glumac Milovan Filipović. – Ima dosta podudarnosti, mada se naravno ne govori konkretno o tome, ali cela priča jako podseća na to i oni koji su pratili tu situaciju, i budu gledali predstavu, sasvim će je sigurno prepoznati.
U celoj toj priči ja igram vlasnika broda na kojem se dešava nova predstava, a prave je glumci izgnani iz svog pozorišta, zahvaljujuci samovolji „nekog tamo“ čoveka koga ne vidimo na sceni, ali se stalno pominje. Da ne otkrivamo o čemu se do kraja radi u predstavi, ali, ima dosta stvari koje asociraju na sve to. Ne znam da li je to komedija, mada ima dosta komicnih momenata, puno scenskog pokreta, ali to je zapravo neka vrsta tragedokomedije jer predstava ima tužan završetak. Moj lik strada na kraju, ali pozorište na tom brodu uspeva da se održi, što je u celoj priči bitnije.
Scenograf ove predstave je Nikola DŽafo, kostimografkinja je Romana Knežević, a muziku je komponovao Nemanja Radivojević.Komad ce imati praizvedbu u Titelu, mada je prvobitno najavljena Senta, ali svakako ne u Novom Sadu kao ranijih godina, budući da je odlučeno da se turneja upravo tu završi.
Ratko Radivojevic se nada da će, kada se pribavi sva papirologija potrebna za novi brod, turneja početi oko 10. avgusta u Titelu. Glumci na ovoj pozorišnoj lađi kojoj će kapetan biti Milan Lalić Lala, kao i prethodnih godina, sa takođe starim poznanikom mornarem i kuvarem Predragom Krmpotom, nastavljaju plovidbu potom ka Bečeju, Srbobranu, Senti, Kanjiži, Savinom Selu, Despotovu, Bačkoj Palanci, Srpskom Miletiću, Somboru, Bezdanu, Karavukovu, a prvi put i ka Deronjama i Zrenjaninu.
Turneja će biti završena u Novom Sadu izvođenjem predstave 30. i 31. avgusta i 1. i 2. septembra. Ulaz na predstave će biti slobodan, a nakon svakog izvođenja će svirati rok sastav „Screaming brothers“. “Brod teatar“, samohodka duga 34 i široka sedam metara, nakon toga će ostati ukotvljena na mestu na kojem se i trenutno nalazi na Beogradskom keju u Novom Sadu.
N. Pejčić (Dnevnik, 29. jul 2007)

Sinoć na brodu BROD TEATAR podignuta zastava GLUMAČKA JE KUĆA PUTUJUĆATeatar na plovnim putevima Vojvodine
NOVI SAD – Sinoć je u novosadsku luku iz Mađarske stigao brod koji će čitave godine funkcionisati kao pokretna scena na Dunavu. Predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine Bojan Pajtić podigao je zastavu na brodu i rekao da je presrećan što će realizacijom ovog projekta biti decentralizovana kultura, jer će i žitelji najmanjeg mesta u Vojvodini biti u prilici da gledaju elitne predstave i izložbe. Direktor interkulturnog centra „Brod“ Ratko Radivojević kazao je da je Novi Sad dobio još jednu scenu, ali pokretnu, koja će raditi svih 365 dana u godini. Premijera predstave trebalo bi da bude između 4. i 10. avgusta u Titelu. Turneja „Plovnim putevima Vojvodine“ krenuće početkom avgusta.
M. PV. (Građanski, 28/29. jul 2007)

Trupa Brod teatar od ovog leta predstave igra na svom brodu

NOVI SAD, 28.jula 2007. (Beta) – Pozorišna trupa „Brod teatar“, koju predvodi glumac i reditelj Ratko Radivojević, od ovog leta predstave će izvoditi na sopstvenom brodu koji je nabavljen uz pomoć Izvršnog veća Vojvodine.
Radivojević je agenciji Beta rekao da će se šlep-samohodka, koji je kupljen u Segedinu, posle nekoliko dana sređivanja i pribavljanja dokumentacije u Novom Sadu, otisnuti se na turneju „Brod teatar – plovnim putevima Vojvodine“.
Na toj turneji koja početkom avgusta startuje u Senti, „Brod teatar“ obići će 16 vojvođanskih mesta i igrati predstavu „Naš život malen uokviren snom“ Đorđa Pisareva, u režiji Ratka Radivojevića.
Prema njegovim rečima, 34 metra dug i sedam metara širok šlep „živeće svih 365 dana“ pošto će se programi na brodu odvijati tokom godine u Novom Sadu, za šta će biti zadužen Studentski kulturni centar Novi Sad.
(Na dlanu, 28.7.2007)

POKLON POKRAJINE GLUMCIMA POZORIŠTE NA BRODU
U novosadsku luku iz Mađarske sinoć je uplovio brod koji će, nakon turneje „Plovnim putevima Vojvodine“, tokom čitave godine funkcionisati kao pokretna pozorišna scena na Dunavu – izjavio je Ratko Radivojević, direktor Interkulturnog centra „Brod teatar“. Radivojević je rekao da je novac za kupovinu broda obezbedila pokrajinska Vlada i da će svečanom podizanju srpske zastave, večeras kod Kapetanije, pored ekipe „Brod teatra“ učestvovati i pokrajinski premijer Bojan Pajtić. Četvrta turneja „Plovnim putevima Vojvodine“ će, najavljuje Radivojević, startovati početkom avgusta.“Brod teatar“ će gostovati u vojvođanskim gradovima koje povezuju Dunav, Tisa i kanal Dunav-Tisa-Dunav. Trupa će igrati predstavu Naš život malen uokviren snom Đorđa Pisareva, u režiji Ratka Radivojevića. Scenografiju radi Nikola Džafo, kostimografkinja je Romana Knežević, a kompozitor Nemanja Radivojević. Igraju: Milovan Filipović, Ninoslav Đorđević, Saša Latinović, Agota Vitkai-Kučera, Ervin Hadžimurtezić, Nataša Vranešević i Maja Milovanović.
M. M. (Blic, 27. jul 2007)

STIGAO BROD KULTURE
U novosadsku luku iz Mađarske je stigao brod koji će, nakon turneje „Plovnim putevima Vojvodine“, koju več četvrto leto organizuje „Brod teatar“, tokom čitave godine funkcionisati kao pokretna scena na Dunavu. Kako za 021 navodi direktor Interkulturnog centra „Brod“ Ratko Radivojević, sredstva za kupovinu broda obezbedilo je Izvršno veće Vojvodine.
Ratko Radivojević dodaje da će turneja „Plovnim putevima Vojvodine“ startovati početkom avgusta. Ove godine će u vojvođanskim gradovima koje povezuju Dunav, Tisa i kanal Dunav-Tisa-Dunav biti odigrana predstava novosadskog pisca Đorđa Pisareva „Naš život malen uokviren snom“, u režiji Ratka Radivojevića. Scenografiju radi Nikola Džafo, kostimografkinja je Romana Knežević, kompozitor Nemanja Radivojević, a igraju Milovan Filipović, Ninoslav Đorđević, Saša Latinović, Agota Vitkai Kučera, Ervin Hadžimurtezić, Nataša Vranešević i Maja Milovanović.
Svečanost povodom pristanka broda u Novi Sad i podizanje zastave najavljeno je za večeras u 21 h na Beogradskom keju, kod Kapetanije.
Komentari posetilaca sajta
„Čestitam! Konačno jedan pravi umetnik da ostvari svoje višegodišnje snove i da učini nešto zaista lepo. Hvala pokrajini i ljudima koji su shvatili šta je prava stvar. Puno uspeha u radu i vidimo se na keju.“
„Ratko Radivojević ovaj projekat sprovodi vec godinama što je odično. Veoma mi je drago što je i pokrajina podržala Radivojevića. Stoga plovidba može da počne!“
„Odlično! Konačno malo vazduha kultura da uzme. Dosta politike, dajte neke predstave, koncerte, filmove.“
„Moja iskrena podrška „Brodu teatru“.“

(Radio 021, 27. jul 2007)

Doček za „Brod“
Večeras će u Novom Sadu svečano biti podignuta zastava na brodu, koji će ubuduće biti pokretna umetnička scena.
Reč je o plovilu za koje je sredstva obezbedilo Izvršno veće Vojvodine koje će, posle turneje „Plovnim putevima Vojvodine“, koju već tradicionalno organizuje udruženje „Brod teatar“, biti stalna pozornica za izložbe, predstave, književne večeri i ostale oblike umetnosti, rekao je za Radio Sajam osnivač „Brod teatra“ Ratko Radivojević. Poznati novosadski glumac najavio je da će četvrta turneja „Plovnim putevima Vojvodine“ startovati između 4. i 10. avgusta u Titelu i da će biti nastavljena plovidbom Dunavom kroz mesta u Pokrajini. Tokom plovidbe biće izvođena predstava novosadskog pisca Đorđa Pisareva „Naš život malen uokviren snom“, posle koje će nastupati i bend „Screaming brothers“.
Krajem avgusta turneja će biti završena trodnevnim nastupima u Novom Sadu, rekao je Radivojević, navodeći da će ulaz za sve predstave biti besplatan. Brod koji će služiti kao pokretna scena je dimenzija 34×7 metara, a svečanost povodom njegovog pristanka u Novi Sad biće održana večeras od 21 čas na Beogradskom keju. (Radio Sajam)
(Radio Sajam, 27. jul 2007)

Lađa stigla u Novi Sad„BROD TEATAR” OD SADA NA TALASIMA
Brod kojim će i ovog leta vojvođanskim rekama zaploviti “Brod teatar”, stigao je u Novi Sad i sinoć je svečano dočekan u novosadskoj luci u prisustvu glumaca, koji će na njemu izvoditi novu predstavu “Naš život malen uokviren snom” Đorđa Pisareva, u režiji Ratka Radivojevića, i publike koja će je uskoro gledati. Zastavu na brodu, koji će se takođe zvati “Brod teatar”, podigao je Bojan Pajtić, predsednik Izvršnog veća Vojvodine, koje ga je i nedavno kupilo.
Nakon toga, glumci su izveli kraći program, najavivši na taj način skorašnji ponovni susret sa publikom, i novu turneju plovnim putevima Vojvodine. Ovo je četvrta godina kako se “Brod teatar” leti otiskuje s predstavom, i tako će i sada stići do publike u mnogim vojvođanskim mestima, gde će izvoditi pomenutu predstavu.
Za razliku od prethodnih godina, turneja će, umesto u Novom Sadu, sada započeti u Senti, gde će predstava premijerno biti izvedena, čim se srede sve formalnosti oko novog broda. Zatim se plovidba nastavlja ka Kanjiži, a prvi put će ove godine lađa uploviti u Begej, tako da će predstavu gledati i u Zrenjaninu. Potom se plovi do Titela, Bečeja, Srbobrana, Savinog Sela, Despotova, Bačke Palanke, Srpskog Miletića, Sombora, Bezdana, Karavukova, Deronja (takode premijerno), Bača, Bačke Palanke i, na kraju, Novog Sada. Planirano je i gostovanje u Hrvatskoj i Mađarskoj.
Brod je, inače, stigao iz Segedina, a reč je o samohodki dugoj 34 i širokoj sedam metara, tako da će scena na brodu sada pružati veće mogućnosti glumcima za igru. Studentskom kulturnom centru je povereno da vodi brigu o brodu, koji neće koristiti samo “Brod teatar”, već će biti namenjen i drugima za održavanje kulturnih programa, tokom cele godine.
Novu predstavu “Brod teatar” radi po komadu koji je posebno za ovu priliku naručen od pisca Đorđa Pisareva, tako da će ovo biti praizvedba njegove druge po redu drame “Naš život malen uokviren snom”. Prethodne tri godine, na sceni “Brod teatra” igrani su komadi Koste Trifkovića, lane je upravo Đorđe Pisarev radio dramatizaciju “Pošto – poto poslanika”, a sada ovaj teatar uplovljava u nove vode, i publici nudi savremeni komad.
U predstavi igraju: Milovan Filipović, sada već nezaobilazni “brodski glumac”, kao i operska pevačica Agota Vitkai – Kučera, a uz njih prvi put Ninoslav Đorđević, Saša Latinović, Ervin Hadžimurtezić, kao i Nataša Vranešević i Maja Milovanović, koje su i saradnice na koreografiji. Scenograf je Nikola DŽafo, kostimografkinja je Romana Knežević, a muziku je komponovao Nemanja Radivojević. Ulaz na predstavu će biti slobodan, a nakon njenog izvođenja svaki put će svirati rok sastav “Screaming brothers” .
N. Pejčić (Dnevnik, 27. jul 2007)

Tetar na plovnim putevima Vojvodine
NOVI SAD – Sinoć je u novosadsku luku iz Mađarske stigao brod koji će čitave godine funkcionisati kao pokretna scena na Dunavu. Predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine Bojan Pajtić podigao je zastavu na brodu i rekao da je presrećan što će realizacijom ovog projekta biti decentralizovana kultura, jer će i žitelji najmanjeg mesta u Vojvodini biti u prilici da gledaju elitne predstave i izložbe. Direktor interkulturnog centra „Brod“ Ratko Radivojević kazao je da je Novi Sad dobio još jednu scenu, ali pokretnu, koja će raditi svih 365 dana u godini. Premijera predstave trebalo bi da bude između 4. i 10. avgusta u Titelu. Turneja „Plovnim putevima Vojvodine“ krenuće početkom avgusta.
M. Pv. (Građanski, 27. jul 2007)

Na rekama i kanalima Vojvodine počinje pozorišna turneja plovećeg „Brod teatra“ PALUBA KOJA ŽIVOT ZNAČI
PLOVEĆE pozorište „Brod teatar“ dobilo je svoj brod uoči starta četvrte pozorišne sezone, koja se odvija na plovnim putevima Vojvodine. Teretnjak – samohotka, dugačak 34, širok sedam metara, čiju kupovinu je finansiralo Izvršno veće Vojvodine, doplovio je iz Segedina u novosadsku luku (Beogradski kej, kod Kapetanije) sinoć oko 21 sat. Svečanosti dizanja zastave, uz glumački ansambl i zainteresovane građane, prisustvovao je i predsednik Izvršnog veća Bojan Pajtić. Novi Sad je tako dobio svoju prvu ploveću pozornicu. – Pozornicu koja će biti otvorena 365 dana u godini, jer osim pozorišnih predstava, na njoj će biti pripređivane izložbe, muzičke i turističke priredbe. Biće to mesto susreta i razmene različitih kulturnih impulsa – za Novosti najavljuje „kapetan“ Broda teatra glumac Ratko Radivojević, koji je ideju o plovećem teatru pretočio u stvarnost 2000. godine osnivanjem inter-kulturnog centra „Brod“. Radivojević je, naime, okupio grupu glumačkih profesionalaca, bez stalnog zaposlenja i bez urednih prihoda. „Brod“, iznajmljen 2004. godine otisnuo se vojvođanskim rekama i kanalima na nesvakidašnju pozorišnu turneju, zastajući u petnaestak mesta, samo toliko da odigraju predstavu. Mada ovogodišnji kalendar nastupa tek treba da bude preciziran, zna se da će biti igrana predstava Naš život malen, uokviren snom koju je novosadski autor Đorđe Pisarev specijalno napisao za ovu pozorišnu družinu. Reditelj je Radivojević, a komad je već uvežban i spreman za izlazak pred publiku. Uloge su poverene: Milovanu Filipoviću, Ninoslavu Đorđeviću, Saši Latinoviću, Agoti Vitkai-Kučera, Ervinu Hadžimurteziću, Nataši Vranešević i Maji Milovanović.– Nismo mogli da utanačimo turneju dok ne definišemo sve formalnosti u vezi s našom lađom, ali nadam se da će premijera u Senti biti igrana između 4. i 10. avgusta – kaže Radivojević. Posle svakog spuštanja zavese, publici će svirati grupa „Skriming braders“, a turneju će pratiti i ekološko-edukativna izložba „Rastao sam pored Dunava“, koju je priredila organizacija „Inženjeri zaštite životne sredine“ iz Novog Sada.
J. SIMIĆ (Novosti, 27. jul 2007)
SPLAV Kada se pozorišna trupa „Brod teatar“ pre četiri godine otisnula na turneju plovnim putevima Vojvodine, nisu imali brod, pa su plovili na splavu i glumili za publiku na obali. Sada su dobili svoj brod. – Želimo da ova manifestacija postane tradicionalna i da se „prošili“ na sve vojvođanske varoši na rekama i kanalima – kaže Radivojević i dopunjuje ovo svojom željom da turneja jednom preraste u regionalni letnji pozorišni festival koji bi okupio i trupe iz susednih zemalja.

KRENULE PROBE „BRODA TEATRA”Vodene magistrale čekaju lađu

Na maloj sceni Pozorišta mladih juče su počele probe “Broda teatra”, koji će, četvrto leto zaredom, za otprilike mesec dana krenuti plovnim putevima Vojvodine. Uigrana ekipa koju predvodi Ratko Radivojević, priprema najnoviji dramski tekst Đorđa Pisareva “Naš život malen uokviren snom”, pisan specijalno za ovo brodsko pozorište. Kako običaj nalaže, jučerašnja proba, u prisustvu novinara, počela je ljubljenjem, grljenjem i naravno – pićencem.
Za proteklih godinu dana dogodile su se dve veoma značajne stvari za “Brod teatar”, naglasio je Radivojević. Pokrajinska vlada je kupila lađu, koja će služiti ovom teatru, ali i drugim kulturnim potrebama, i to u sva četiri godišnja doba. Brodom će upravljati Studentski kulturni centar Novog Sada, a partner će mu biti “Brod teatar”. Reč je o teretnjaku-samohotki, dugačkom 34, a širokom 7 metara, kupljenom u Segedinu, koji pruža znatno veće mogucnosti za igru. Lađa još nije doplovila, pa se zbog toga još ne zna precizan datum početka turneje.
Naš život malen
Druga drama Đorđa Pisareva “Naš život malen uokviren snom”, pisana je po narudžbini za “Brod teatar”, gde će i doživeti praizvedbu, najverovatnije krajem jula. Reditelj je Ratko Radivojević, scenograf-Nikola DŽafo, a kostimografkinja Romana Knežević. Muziku je komponovao Nemanja Radivojević, a koreografkinja je Nataša Vranešević.U podeli je uglavnom mlada garda novosadskog glumišta: Milovan Filipović, Ninoslav Đorđević, Saša Latinović, Agota Vitkai-Kučera, Ervin Hadžimurtezić, Nataša Vranešević i Maja Milovanović. Za dizajn svetla zadužen je Laslo Seleši.Ulaznice se neće naplaćivati, a posle svake predstave sviraće rok-sastav “Screaming brothers”.

Pozorišna plovidba će, najverovatnije, krenuti za mesec dana, a raspored gostovanja već je poznat. Premijera će biti u Senti, a prva repriza u Kanjiži. Prvi put ova lađa uplovljava u Begej, pa će predstavu gledati Zrenjaninci. Slede Titel, Bečej, Srbobran, Savino Selo, Despotovo, Bačka Palanka, Srpski Miletić, Sombor, Bezdan, Karavukovo, Deronje (takođe premijerno), Bač, Bačka Palanka i na kraju Novi Sad. U planu su gostovanja u Hrvatskoj i Mađarskoj. Drugi važan događaj za “Brod teatar” je novi pozorišni komad, odnosno njegova praizvedba na brodskim daskama. Kako rekoše, prethodne tri sezone služio im je Kosta Trifković, dok nisu naterali Pisareva da piše za njih. “Naš život malen uokviren snom” je savremena drama, a autor je ispoštovao pravilo jedinstva mesta (brod), vremena (sadašnjeg) i radnje.
Bavi se opštim mestima: konkretno, političkim manipulacijama koje unižavaju ljude, a oni će, magijom umetnosti, pokušati da pobede zlo. Kako Pisarev reče, želeo je da svojoj drami doda malo šekspirovske magije. U komadu će, sem glume, biti i pevanja i igranja.Na kraju letnje plovidbe, “Brod teatar” ima ponudu Pozorišta mladih da ovu predstavu igra na njihovoj sceni.
Radmila Lotina (Dnevnik, 27. jul 2007)

Četrdeset dana vodene turneje predstave „Naš život malen uokviren snom“
Uigrana pozorišna ekipa, odnosno posada novosadskog Brod teatra koju predvodi glumac i reditelj Ratko Radivojević, i ove će godine, četvrto leto zaredom, zaploviti plovnim putevima Vojvodine. Za razliku od prethodnih godina, kad su pozorišnoj publici u malim i velikim mestima lociranim uz dunavsku obalu igrali predstave rađene po tekstovima Koste Trifkovića, ovoga puta članovi Brod teatra na turneju će se otisnuti predstavljajući sveže i novo, specijalno za njih pisano savremeno dramsko delo „Naš život malen uokviren snom“, novosadskog pisca Đorđa Pisareva. I što je najvažnije, to će učiniti u svojoj 34 metara dugoj i sedam metara širokoj brodici nosivosti 200 tona, koju su, zahvaljujući razumevanju pokrajinske vlade i Studentskog kulturnog centra (SKC) Novog Sada, koji je postao njihov nov partner, nedavno kupili u Segedinu.
– Reč je o teretnjaku samohotki koji je nakon rekonstrukcije u segedinskom brodogradilištu u četvrtak porinut. Očekujemo da će put Novog Sada zaploviti početkom nedelje, te da će u naš grad stići za dva-tri dana. Brod je uveden u registar i sve što je bilo potrebno urađeno je po propisima. Svi smo jako ponosni na taj brod, jer je on ostvarenje našeg davnašnjeg sna. Ono što je takođe super jeste činjenica da su kupovinom broda i grad i pokrajina postali bogatiji za jedno novo i drugačije, mobilno i pokretno pozorište na vodi. I ne samo to, jer taj objekat neće služiti samo za pozorišne predstave već će na njemu, 365 dana u godini, biti organizovani i koncerti, izložbe, predavanja, promocije, projekcije, konferencije za novinare… – za „Građanski vodič“ s ponosom priča Ratko Radivojević.
Probe Brod teatra počele su pre više od tri nedelje, na Maloj sceni Pozorišta mladih, za koju Radivojević kaže da je otprilike istih dimenzija kao i scena na novom brodu. Konkretno, brodska scena je šest puta šest metara, s tim da će, iako je publika Brod teatra uvek na obali, unutrašnjost broda biti sređena tako da na njega u svako doba može da se popne 70-80 ljudi, koji će u budućnosti prisustvovati nekoj od programskih aktivnosti koju će članovi Brod teatra zajedno sa svojim partnerima iz novosadskog SKC-a tokom čitave godine osmišljavati i organizovati. „Posle svih pregleda i radova koji su na brodu urađeni u segedinskom brodogradilištu, on je apsolutno spreman za bilo koju vrstu rečne plovidbe. To znači da njime u budućnosti planiramo da plovimo ne samo plovnim putevima Vojvodine već i plovnim putevima Evrope, kanalima do Nemačke, Francuske, Austrije, Holandije…“, otkriva Radivojević.
Još jedna novina tiče se samog premijernog izvođenja. Zastupajući mišljenje da ne mora baš svaka premijera da bude izvedena u Novom Sadu, Radivojević planira da premijera predstave „Naš život malen uokviren snom“ bude u Senti, na severu Vojvodine. Kako kaže, nakon Sente turneja se nastavlja u Kanjiži, potom se brod vraća do Bečeja, ulazi u Begej i plovi za Zrenjanin. Iz Begeja uplovljava u Tisu, plovi do Titela, potom uzvodno opet do Bečeja, a onda ulazi u kanal Dunav–Tisa–Dunav. Kanalom ide do Srbobrana, Savinog Sela, Despotova i Bačkog Petrovca, potom ka Srpskom Miletiću, Somboru i Bezdanu. Sledeće lokacije su Karavukovo, Deronje i Bač. Nakon Bača sledi povratak u Dunav, kojim se brod spušta do Bačke Palanke, i potom do svog krajnjeg odredišta, a to je Novi Sad. Sve u svemu, četrdesetak dana turneje tokom koje će članovi Brod teatra odigrati otprilike dvadesetak predstava.
– Iako smo prvobitno planirali da premijera bude 21. ili 22. jula, od toga smo zbog objektivnih razloga morali odustati. Ni sada sa sigurnošću ne mogu da preciziram datum premijere, ali svima koji s nestrpljenjem očekuju da vide našu novu predstavu, a takvih je, verujte mi, mnogo, poručujem da će se to sigurno desiti krajem ovog meseca, odnosno, najkasnije početkom avgusta. Zapravo, onog trenutka kad brod stigne u Novi Sad, znaćemo i tačan datum premijernog izvođenja u Senti, što će ujedno označiti i početak naše ovogodišnje turneje plovnim putevima Vojvodine – kaže naš sagovornik.
Gazda kafane bivši glumacTokom nedavne posete glumačkoj probi na Maloj sceni Pozorišta mladih, imali smo prilike da čujemo i razmišljanja glumca Milovana Filipovića u vezi s tekstom „Naš život malen uokviren snom“, ali i u vezi s atmosferom koja vlada među glumcima. Taj umetnik koji je član Brod teatra od njegovog osnivanja kaže za „Građanski vodič“ da su probe još uvek u početnoj fazi, a takođe i da glumcima rad olakšava činjenica što se, kao što je već istaknuto, ne sreću prvi put s piscem komada koji će uskoro doživeti svoju praizvedbu. „U predstavi igram gazdu kafane, odnosno broda, jednu glumački vrlo zahtevnu ulogu. To je zapravo bivši glumac koji, jednostavno, nije mogao da prihvati neka pravila u pravom pozorištu, pa je rešio da se odmetne u privatnike i da napravi svoju trupu koja putuje brodom i na njemu igra predstave“, otkriva nam Filipović.

Govoreći o razlozima zašto je tako dugo priželjkivao da njegova posada dobije konačno svog savremenog novosadskog pisca, što se zaista ove godine i desilo – u liku i delu Đorda Pisareva – Radivojević je podsetio na to da je saradnja s tim autorom počela još prošle godine, kad je Pisarev uradio izvrsnu adaptaciju nezavršenog teksta Koste Trifkovića „Pošto-poto poslanik“. „Nisam ja hteo da pišem kraj tog teksta po kom smo prošle godine igrali predstavu, jer to i nije moj posao. Pozvao sam Pisareva, on je sjajno dopisao nekoliko scena, kao i desetak songova koji su tokom predstave izvođeni. Izgleda da se sve to i njemu dopalo, pa smo se dogovorili da za ovu godinu on bude autor teksta po kome ćemo igrati predstavu“, objašnjava Radivojević.
– Rekao sam mu otprilike kako će izgledati glumačka podela, i on je, praktično za glumce na sceni, pisao komad čija se radnja dešava na brodu. Pisarevljev tekst i naša predstava govore o pritisku i otporu, zapravo, o pritisku vlasti na umetnike i njihovom otporu onima koji, iako umetnost ne razumeju, žele da umešaju svoje prste. To je osnova komada i cela glumačka igra vrti se oko toga – ističe Radivojević i dodaje da probe na predstavi teku dobro, da na sceni postoji visok stepen entuzijazma i da svi međusobno maksimalno kreativno komuniciraju u želji da stvore predstavu kojom će se ponositi ne samo oni već i autor teksta, a, naravno, i „verna pozorišna publika Brod teatra“, koje je iz godine u godinu sve više.
Za početak, imamo brod…Od organizatora turneje Zdravka Vulina iz novosadskog SKC-a, koji je ujedno i izvršni producent projekta, saznajemo da će nakon svake predstave pozorišnu publiku zabavljati novosadski rok sastav „Screaming Brothers“, čiji su članovi toliko oduševljeni čitavom idejom da su čak i svoje ime prilagodili samom događaju. Naime, tokom četrdesetak dana turneje oni će nastupati pod nazivom „Screaming River“, a sviraće repertoar koji će idejno biti prilagođen samoj predstavi. Što se pak konkretnih razloga u vezi sa stupanjem u partnerski odnos s Brod teatrom tiče, Vulin kaže da su se prepoznala programska usmerenja, a za sâm projekat kaže da je veoma ambiciozan i da ga doživljava kao svojevrsnu misiju, odnosno avanturu, na čijem je početku potpuno ubeđen da svi ljudi okupljeni oko Brod teatra apsolutno veruju u sve što to ploveće pozorište može i treba da postane u budućnosti.
– Za početak, imamo brod koji će stvarno zadovoljiti potrebe za jednim prostorom u perspektivi doživljenoj kao kreativni centar koji će imati mogućnost da pravi sopstvene produkcije. Brod teatar vec ima definisan projekat koji ima svoj identitet i koji je prepoznat kao projekt od posebnog kulturnog značaja za Vojvodinu. Sada je najvažnije da se napravi dobra predstava i da turneja prođe kako je i planirana, a posle ćemo razmišljati i o drugim sadržajima koje ćemo na brodu osmišljavati. Postoji idejni projekat kako bi se brod mogao rekonstruisati u javni brod koji bi u budućnosti postao neka vrsta medija-centra, ali i prostor na kom će se izvoditi kabaretske predstave, kojih u gradu nema. Bez pompeznih obećanja, zajednički s članovima Brod teatra krećemo u jedan veliki posao. Očekuje nas puno toga i pred nama je ogromna odgovornost, ali i mogućnost da napravimo nešto što će svima veoma mnogo značiti – kaže (i) u ime novosadskog SKC-a Zdravko Vulin.
Sem rediteljske uloge, naš sagovornik, kako sâm kaže, malo će i glumiti u predstavi, a društvo će mu praviti: Milovan Filipović, Ninoslav Đorđević, Saša Latinović, Agota Vitkai-Kučera, Ervin Hadžimurtezić, Nataša Vranešević i Maja Milovanović. Scenograf predstave je Nikola Džafo, kostimografkinja Romana Knežević, koreografkinja Nataša Vranešević, produkcija zvuka je poverena Milanu Neninu, muziku je komponovao Nemanja Radivojević, a za dizajn svetla zadužen je Laslo Seleši. Ah, da, nikako ne smemo zaboraviti da spomenemo da će Brod teatar jedriti plovnim putevima Vojvodine zahvaljujući iskusnom kapetanu Milanu Laliću Lali, te mornaru i kuvaru Peđi Krmoptu, za koje Radovojević kaže da su verni i odani članovi te male, ali odabrane brodske trupe.
On nam objašnjava i da će za vizuelni izgled Brod teatra biti zadužen Nikola Džafo sa svojom ekipom iz „Art-klinike“. Saradnja s tim umetnikom takođe je sastavni deo Radivojevićeve ideje da na svom zaista jedinstvenom novosadskom projektu upošljava isključivo novosadske umetnike, slikare, muzičare, glumce… „Budućnost broda treba da bude u rukama umetnika koji mogu da ga ožive na svoj način, i zato mislim da su Džafo i njegovi saradnici pravi izbor za tako nešto“, iskren je Radivojević, koji nam otkriva i da u nekoj bližoj budućnosti planira da posada Brod teatra počne da zarađuje za svoje programe.
S. Čamber (Građanski, 13. jul 2007)

ČETVRTI “BROD TEATAR” KREĆE 21.JULA PREMIJERA NA TISI
Putujuća pozorišna trupa Brod teatar, ovog leta će od 21. jula do 2. septembra posetiti 16 mesta i odigrati 19 predstava
PUTUJUĆA pozorišna trupa “Brod teatar” svoju četvrtu letnju turneju “Plovnim putevima Vojvodine”, počeće 21. jula u Senti, praizvedbom predstave “Naš život malen, uokviren snom”, po tekstu književnika Đorđa Pisareva i u režiji Ratka Radivojevića, tvorca čitave turneje. Taj jedinstven i po mnogima najbolji projekat kulture u Vojvodini, ovog leta će prvi put imati svoje plovilo, jer je uz pomoć Izvršnog veća Vojvodine, u Segedinu kupljen brod za Studentski kulturni centar Novog Sada. – Reč je o samohotki – teretnjaku dugom 36 a širokom sedam metara, koji je još uvek u brodogradilištu u Segedinu, na završnom “šminkanju”. Pre starta ovogodišnje turneje, lađa će biti dovezena u Novi Sad, kako bismo sredili scenu, pa tek potom krenuli plovnim putevima Vojvodine. Brodom će, kao i lane, upravljati Milan Lalić Lala, kapetan, i Peđa Krmpot, mornar i kuvar – istakao je Radivojević i naglasio da će lađa služiti teatru ali i drugim potrebama za prezentaciju kulturnog stvaralaštva svih 365 dana u godini. Probe predstave su počele 25.juna, zahvaljujući Pozorištu mladih, koje je ustupilo svoju Malu scenu dok ne doplovi lađa. U predstavi će glumiti Milovan Filipović, Saša Latinović, Ninoslav Đorđević, Ervin Hadžimurtezić, Nataša Vranešević, Maja Milovanović i Agota Vitkai – Kučera. Za scenografiju se brine Nikola DŽafo, za kostime Romana Knežević, kompozitor je Nemanja Radivojević a koreograf Nataša Vranešević. Na turneji vojvođanskim rekama, glumce će pratiti rok muzičari “Skriming bradrs” koji će u svakom mestu održati koncert, a biće upriličene i izložbe slika u saradnju sa “Art klinikom”. Pratiće ih i ekolozi, čiji će stručnjaci u svakom mestu meriti kvalitet vode i tokom turneje podnositi izveštaj. Prva repriza biće u Kanjiži a zatim slede gostovanja u Zrenjaninu, Titelu, Bečeju, Srbobranu, Despotovu, Bačkom Petrovcu, Srpskom Miletiću, Somboru, Bezdanu, Karavukovu, Deronjama, Baču, Bačkoj Palanci i u Novom Sadu, gde će 2. spetembra biti završena ovogdišnja plovidba. Pored Dunava, Tise i kanala Dunav-Tisa-Dunav, Brod teatar će ove godine prvi put ploviti i Begejom.
ANTRFILEMAPA DUHOVNIH VEZA
Plovnim putevima Vojvodine, Brod teatar je 2004. godine zaplovio splavom na kojem su glumci su igrali predstave za publiku na obali. Želja umetnika, da ožive komunikaciju među vojvođanskim gradovima na rekama, prerasla je u tradicionalnu manifestaciju a namera je da turneja dobije formu regionalnog letnjeg festivala koji će obuhvatiti i susedne zemlje. – Festival bi obuhvatio pozorišne predstave za decu i odrasle, izložbe, književne susrete, modne revije, koncerte ozbiljne i rok muzike… Plovnim putevima iscrtavamo mapu Vojvodine, mapu naših duhovnih veza koje na taj način postaju još bogatije – istakao je Ratko Radivojević.
S.BAJIĆ (NOVOSTI 3.JUL 2007)

Brod teatar „svoj na svome“
Najveća novina u jednom od najboljih projekata kulture u Vojvodini – Brod teatra, svakako je da će od ove godine ova putujuća pozorišna ekipa imati svoj brod. Uz svesrdnu podršku Izvršnog veća Vojvodine, u Segedinu je kupljen brod, tako da će ekipa Brod teatra od ovoga leta biti „svoj na svome“. Iako se ne zna tačno datum kada će zaploviti, ekipa pod umetničkim rukovodstvom Ratka Radivojevića počela je sa probama nove predstave po tekstu koji je specijalno za Brod teatar napisao novosadski književnik Đorđe Pisarev. Drama „Naš život malen uokviren snom“ doživeće svoju praizvedbu najverovatnije krajem jula kada brod bude pristao na vode Dunava u Vojvodini. Ove godine, Brod teatar neće krenuti svoju turneju iz Novog Sada već će putešestvije „plovnim putevima Vojvodine“ početi na severu i premijera predstave će se desiti u Senti, a prva repriza će biti u Kanjiži. Brod će prvi put uploviti i u Begej, te će predstavu gledati i u Zrenjaninu, Titelu, Bečeju, Srbobranu i drugim mestima Vojvodine.Turneja će biti završena u Novom Sadu, gde će se predstava igrati tri večeri zaredom. Produkcija je poverena Studentskom kulturnom centru, a od ove godine će meštani varoši gde Brod bude pristajao imati priliku da uživaju i u drugim kulturnim sadržajima: izložbama slika i koncertima koji će biti organizovani nakon izvedbi predstave. Ovoga leta, sa Teatrom ce nastupati rok sastav Screaming Brothers.Predstavu „Naš život malen uokviren snom“ režira Ratko Radivojević, za scenografiju se brine Nikola Džafo, a za kostime Romana Knežević. Muziku je komponovao Nemanja Radivojević, a koreografiju je uradila Nataša Vranešević. U predstavi će glumiti Milovan Filipović, Saša Latinović, Ninoslav Đorđević, Ervin Hadžimurtezić, Nataša Vranešević, Maja Milovanović, a ponovo ćemo imati priliku da čujemo i Agotu Vitkai Kučera. Probe predstave su već počele zahvaljujući Pozorištu mladih koje je Brod teatru ustupilo malu scenu za pripreme dok ne pristigne tako dugo očekivani brod.
G. D. Nonin (Danas, 29. jun 2007)

PLOVEĆE POZORIŠTE KREĆE IZ SENTE „BURA“ NA BRODU TEATRU
Od 21. jula do 2. septembra predstava Naš život mali uokviren snom doploviće do 13 vojvođanskih gradova, najavljuje Ratko Radivojević, šef putujuće trupe
NOVI SAD – Pozorišno putovanje „Brod teatra“ plovnim putevima Vojvodine koje će ove godine trajati više od mesec dana, počinje krajem jula u Senti, a završava se trodnevnim hepeningom u Novom Sadu. Prvi put od kada je osnovana, jedinstvena vojvođanska glumačka trupa predstaviće se praizvedbom komada domaćeg pisca, a predstavu će pratiti i putujuća izložba „Art klinike“, te nastupi grupe „Screaming brothers“. Ratko Radivojević, vođa trupe, kaže da je ovakvom organizacijom „Brod teatar“ postao multimedijalni projekat.– Počeli smo prve probe i atmosfera je fantastična. Igraćemo komad Naš život mali uokviren snom Đorđa Pisareva, koji govori o glumcima na brodu, odnosno o nama. Đorđe se malo poigrao ubacujući i delove Šekspirove Bure, što daje dodatnu simboliku jer se u predstavi, ali i u realnosti sve odigrava na brodu – priča Radivojević za Blic. Krenuće sa severa Vojvodine, iz Sente i lagano će se približavati Novom Sadu prolazeći kroz 13 gradova: Kanjižu, Zrenjanin, Titel, Bečej, Srbobran, Despotovo, Bački Petrovac, Srpski Miletić, Sombor, Bezdan, Karavukovo, Deronje, Bač i Bačku Palanku. Svugde će igrati po jednu predstavu, a u Novom Sadu će se igrati tri dana zaredom. Novina u projektu je brod na kome će se izvoditi predstava. – Pošto je „Brod teatar“ proglašen za manifestaciju od posebnog pokrajinskog značaja, Izvršno veće je kupilo poseban brod koji će imati trajnu umetničku namenu i koristiće se cele godine za predstave, izložbe i koncerte – naglašava Radivojević i dodaje da je u toku sređivanje broda. Probe su počele juče u Pozorištu mladih, a u glavnim ulogama pojaviće se Milovan Filipović, Saša Latinović, Agota Vitkai-Kučera, Ervin Hadžimurtezić, Nataša Vranešević i Maja Milovanović. Za scenografiju je zadužen Nikola Džafo, kostime priprema Romana Knežević, a muziku potpisuje Nemanja Radivojević.
Sava STEFANOVIĆ (Blic, 27. jun 2007)

Uskoro startuje plovna turneja „Brod teatra“, koji od ove godine ima svoj brod IGRAĆE NAŠ ŽIVOT MALEN UOKVIREN SNOM
Zahvaljujući sredstvima pokrajinske Vlade, „Brod teatar“ ovogodišnju turu plovnim putevima Vojvodine započeće u vlastitom brodu koji je kupljen u Segedinu i trenutno se renovira, rekao je glumac i reditelj Ratko Radivojević juče na prvoj glumačkoj probi predstave Naš život malen uokviren snom, koja će biti rađena na osnovu teksta novosadskog pisca Đorđa Pisareva. Ta drama „opštih mesta“, po rečima Đorđa Pisareva, govori o „izvesnoj političkoj zloupotrebi i mahinaciji koja običnog čoveka dovodi u podređen položaj koji on pokušava da prevaziđe magijom umetnosti“. Pisarev je istakao da njegovi junaci to uspevaju, i da se iskreno nada da će to svojom glumačkom igrom uspeti i članovi „Brod teatra“. Pod rediteljskom palicom Ratka Radivojevića, koji će, kako je istakao, u predstavi „malo i glumiti“, igraće: Milovan Filipović, Saša Latinović, Agota Vitkai-Kučera, Ervin Hadžimurtezić, Nataša Vranešević i Maja Milovanović. Scenograf predstave je Nikola Džafo, kostimografkinja Romana Knežević, kompozitor Nemanja Radivojević, koreografkinja Nataša Vranešević, organizator turneje Zdavko Vulin, a za dizajn svetla zadužen je Laslo Seleši. Izvršni producent predstave je Studentski kulturni centar Novog Sada (SKC NS) koji će, kada brod konačno bude opremljen, njime „upravljati“ i to 365 dana u godini, istakao je Radivojević, koji još uvek nije mogao da rpecizira početak turneje. „Predstavu ćemo premijerno izvesti u Senti, onda kad brod bude potpuno spreman za plovidbu. Osim Dunavom, ove godine plovićemo i Begejom, a završetak turneje biće u Novom Sadu, gde ćemo tri večeri zaredom igrati Naš život malen uokviren snom, rekao je Radivojević, dodajući da će članovi „Brod teatra“ i SKC NS ubuduće zajednički osmišljati kulturne i umetničke sadržaje na brodu.
S. Č. (Građanski, 27. jun. 2007)

„BROD TEATAR“ PONOVO PLOVI DUNAVOM
Praizvođenjem komada Naš život malen uokviren snom, krenuće ovogodišnji multimedijalni projekat „Brod teatar“ novosadskog glumca Ratka Radivojevića. Pozorišni karavn ukrcaće se u Senti 20. jula, a krajem avgusta glumačka ekipa stići će u Novi Sad. Krstarenje Dunavom trebalo bi da obuhvati dvadesetak vojvođanskih gradova, a ovo će biti prvi put da se prirežuje praizvođenje dela jednog novosadskog autora. „Reč je o tekstu Đorđa Pisareva Naš život malen uokviren snom, a činjenica da je u pitanju praizvođenje za nas je veoma značajna, s obzirom na to da su ona prava retkost u Novom Sadu“, kaže Radivojević. On dodaje da još nije izvršena podela uloga, ali i da autorski tim od prošle godine najverovatnije neće biti menjan. Radivojević kaže da očekuje i gostovanje italijanskih umetnika koji su u Novom Sadu već gostovali s „Teatrom dei Venti“. Tekst po kome će se raditi nova predstava još uvek je u nastajanju, a sam Pisarev tvrdi da će u njemu biti izjednačeni vreme, prostor i radnja, kao i da će se priča dešavati na brodu. To, međutim, nije jedina novina. Od ove godine „Brod teatar“ trebalo bi da dobije i multimedijalnu lađu, koju će za predstave, koncerte i izložbe moći da koriste i drugi umetnici tokom cele godine. „Brod teatar“ je prvi put zaplovio 2004, a od prošle godine tretira se kao projekat od pokrajinskog značaja.
S. S. (Yellow Cab, april 2007)

„Brod teatar“ najavio svoju ovogodišnju plovnu turneju OD 20. JULA IGRAĆE PREDSTAVU NAŠ ŽIVOT MALEN UOKVIREN SNOM
U okviru Međunarodne izložbe umetnosti „Art ekspo“, na štrandu Zavoda za kulturu Vojvodine u Hali 1 Novosadskog sajma, umetnici okupljeni oko novosadskog „Brod teatra“ (www.brod.org.yu) juče su prikazali kratak film snimljen na prošlogodišnjoj turneji ovog teatra i najavili novu turneju – pod nazivom „Brod teatar plovnim putevima Vojvodine 2007“. Prvi čovek „Brod teatra“, glumac i reditelj Ratko Radivojević, najavljujući dalje planove teatra koji je ploveći rekama i kanalom Dunav-Tisa-Dunav poslednja tri leta priuštio stanovnicima mnogih vojvođanskih manjih mesta da uživaju u pozorišnim predstavama, rekao je juče da će ove godine „Brod teatar“ postaviti tekst Đorđa Pisareva Naš život malen uokviren snom. Biće to praizvedba komada novosadskog pisca, pošto je princip kojeg se drži „Brod teatar“ da se u okviru letnjih turneja postavljaju upravo novosadski pisci. Dosad je to bio poznati komediograf Kosta Trifković, dok će ove godine biti oživljen komad jednog savremenika. Rad na predstavi Naš život malen uokviren snom počinje početkom juna, a, prema rečima Ratka Radivojevića, koji će i režirati predstavu, u „Brod teatru“ se trude da se opet okupi autorska i glumačka ekipa koja je i dosad sarađivala na turnejama. Četvrta turneja Radivojevića i ekipe, pod nazivom „Brod teatar plovnim putevima Vojvodine 2007“, počeće 20. jula i trajati do 26. avgusta. Za razliku od prethodnih godina, kada je turneja uvek počinjala premijernim izvođenjem predstave u Novom Sadu, ove godine će početi u Senti, a biće završena u Novom Sadu. – Iz dosadašnjeg iskustva shvatio sam da predstava tokom turneje raste, zato želim da je ove godine pred novosadskom publikom prikažemo na kraju turneje. Osim toga, iskustva pokazuju da su mnogi Novosađani u drugoj polovini jula, kada krećemo na turneju, na godišnjim odmorima i da propuste izvođenja. Zato Novi Sad ove godine ostavljamo za kraj avgusta – rekao je juče za Građanski list Ratko Radivojević. On takođe najavljuje da će „Brod teatar“ ovog leta ploviti na drugom brodu, kao i da i dalje nastoji da obezbedi brod na kojem bi se odvijali programi tokom cele godine, a ne samo leti. A oni koji su propustili predstavu Pošto-poto poslanik (na slici vidite ekipu predstave), koju je „Brod teatar“ izveo na svojoj prošlogodišnjoj plovnoj turneji, ili možda žele ponovo da je pogledaju, moći će to uskoro da učine, i to na sceni Pozorišta mladih, s kojim, kako j rečeno, „Brod teatar“ opet uspostavlja saradnju.
S. P. M. (Građanski, 13. mart 2007)

„BROD TEATAR“ ZA LETO NAJAVLJUJE NOVU TURNEJU PONOVO PLOVIDBA S PREDSTAVOM
Novosadski „Brod teatar“ najavio je i ove godine pozorišnu turneju plovnim putevima Vojvodine, s novom predstavom, s kojom će se ponovo otisnuti do mnogih vojvođanskih mesta. Prošle godine s predstavom Pošto-poto poslanik Koste Trifkovića, „Brod teatar“ je obišao trinaest vojvođanskih mesta, igrajući predstavu na brodu zaustavljenom kraj obala Titela, Bečeja, Srbobrana, Kucure, Savinog Sela, Despotova, Bačkog Petrovca, Srpskog Miletića, Sombora, Karavukova, Deronja, Bača i Bačke Palanke. S te turneje je juče prikazan video zapis Nenada Milosavljevića, nakon konferencije za novinare „Brod teatra“ na štandu Zavoda za kulturu Vojvodine na Sajmu knjiga. Ovog puta, „Brod teatar“ će da se otisne na novu turneju s praizvedbom predstave po tekstu pisca Đorđa Pisareva, kako je najavio osnivač i reditelj ovog teatra glumac Ratko Radivojević, primećujući da se već deset, dvadeset godina nije dogodila praizvedba teksta novosadskog pisca, u izvođenju novosadskog ansambla. Pisarev je i prošle godine sarađivao s „Brodom teatrom“, kada je adaptirao nezavršeni Trifkovićev komad Pošto-poto poslanik, dodajući i svojih deset pesama pomenutoj predstavi. Probe nove predstave „Brod teatra“ počeće u junu, premijera je predviđena oko 20. jula, a turneja, na kojoj bi obišli dvadesetak vojvođanskih mesta, trajala bi do 26. avgusta. Ratko Radivojević je dodao da je prilično izvesno da će biti obezbeđen poseban brod, podrškom Izvršnog veća Vojvodine, kako bi programi mogli da se odvijaju 365 dana, a zamišljeno je da na njemu bude mesta ne samo za predstave „Brod teatra“, već i za programe drugih, koncerte, izložbe, plovidbe… Radivojević najavio i saradnju s italijanskom trupom „Teatro dei Venti“, koja bi takođe na rodu trebalo da izvede predstavu.
N. PEJČIĆ (Dnevnik, 13. mart 2007)

Brod teatar ploviće na svom brodu
Brod Teatar koji svakog leta plovi plovnim putevima Vojvodine sa predstavama, najavio je nekoliko novina na juče održanoj konferenciji za novinare, tokom manifestacije Art Expo u Novom Sadu, na štandu Zavoda za kulturu Vojvodine. Idejni tvorac ovog zanimljivog projekta, čiji je rezultat da i građani manjih vojvođanskih mesta mogu uživati u pozorišnim predstavama na obalama Dunava, Ratko Radivojević istakao je da će ovog leta Brod teatar napraviti predstavu po tekstu književnika Đorđa Pisareva iz Novog Sada. Biće to praizvedba, i kako je Radivojević naglasio, više od 20 godina se nije desilo da na ovim prostorima neko izvede praizvedbu teksta, naročito da to bude novosadska trupa i da izvodi novosadskog pisca sa novosadskim glumcima. – Kao što smo i najavili prošle godine, da ćemo se potruditi da nabavimo brod, a ne da ga iznajmljujemo, mogu vam saopštiti da smo to i ostvarili, tako da ćemo moći da igramo predstave i više nego dosad. Ekipa koja radi ostaje ista, tako da ćemo sada raditi samo na kvalitetu – istakao je Ratko Radivojević. Kako nije hteo da otkrije o kom tekstu i o kojoj predstavi se radi, ostaje nam da sačekamo juni mesec, kada će autori otkriti koja će predstava ovoga leta ploviti Dunavom.
G. D. N. (Danas, 13.3.2007)