Brod teatar” kreće na plovidbu Vojvodinom 25. jula
NEOBIČNO – „Brod teatar” krenuće na turneju plovnim putevima Vojvodine 25. jula iz Bačkog Petrovca, a juče su počele probe predstave po tekstu Đorđa Pisareva. „Biće to priča o Njujorku”, najavljuje za „24 sata” Ratko Radivojević vođa Brod teatra, glumac i reditelj komada koji je „još bez dobrog naslova”.
– Radnja prati naše ljude koji žele da odu negde drugde, misleći da je tamo bolje i da će uspeti da preokrenu svoj život. Predstava je daleko od klasičnog pozorišta i trebalo bi da bude komedija, ali s obzirom na to u kakvom vremenu živimo, ta komedija može biti crna. Ipak, trudićemo se da napravimo optimističku predstavu – kaže Radivojević.
U glumačkoj ekipi su Milovan Filipović, Ninoslav Đorđević, Ervin Hadžimurtezić, Agota Vitkai Kučera i balerina Nataša Vranešević. Autor muzike je Nemanja Radivojević, a prateći orkestar je džez trio „Osa”, sa Aleksandrom Turukalom na čelu. Ovogodišnja turneja obuhvatiće Bač, Deronje, Srpski Miletić, Sombor, Srbobran, Bečej, Mol, Adu, Sentu, Novi Bečej, Zrenjanin, Titel i Novi Sad, gde će predstava biti izvedena 13. i 14. avgusta.
Dnevnik
11. jul 2008.
Šta sve (ne) možeš…
Kao što je to sada već redovna stvar – letnja šema – Brod teatar uskoro kreće na turneju „Plovnim putevima Vojvodine“. Od prošle godine na vlastitom brodu, ovaj put se kreće „obrnutim redom“, uzvodno od Novog Sada, te će premijera predstave „Šta sve možeš u NJujorku kad si mrtav oduvek“ Đorđa Pisareva, u režiji Ratka Radivojevića, biti održana 25. jula u Bačkom Petrovcu, a do 14. avgusta priliku da je vide imaće i u Baču, Deronjama, Somboru, Srpskom Miletiću, Srbobranu, Bečeju, Molu, Senti, Novom Bečeju, Zrenjaninu, Titelu i za kraj, u Novom Sadu.
Ovo je već treća drama koju Đorđe Pisarev piše za Brod teatar, a kako objašnjava Ratko Radivojević, to je posledica insistiranja na osnovnoj ideji projekta „Plovnim putevima Vojvodine“ – promociji novosadskih umetnika i kulture u malim mestima pokraj reka i kanala. Probe su već počele i odvijaju se u Pozorištu mladih, gde će nakon letnje turneje predstava „Šta sve možeš u NJujorku kad si mrtav oduvek“ biti izvođena u okviru redovnog dramskog repertoara.
Radivojević je već odabrao i glumačku postavu u kojoj su prisutni i stari, a i novi „mornari“: Milovan Filipović, Ninoslav Đorđević, Ervin Hadžimurtezić, Agota Vitkai-Kučera, Nataša Vranešević i Jovanka Božovića. Scenografiju potpisuje Nikola DŽafo, kostimografiju Romana Knežević, a muziku komponuje Nemanja Radivojević. Produkciju zvuka radi Milan Nenin, a za svetlo i ton je zadužen Đorđe Ilić. Što se tiče brodske postave, tu su neprikosnoveni kapetan Milan Lalić Lala i njegova desna ruka, mornar i kuvar Peđa Krmpot. Organizator cele akcije je Aleksandar Oparnica.
Bogatiji prateći program
Prateći program ovogodišnje turneje Brod teatra ponovo je koncentrisan na svirku – ovaj put se predstavlja novosadski džez trio „Ossa“ (Sergej Sopalov – violina, Ervin Malina – kontrabas i Aleksandar Turukalo – gitara), ali i na naučni i edukativni program. Na „Plovnim putevima Vojvodine“ radiće i predstaviće se i Razvojni fond za mlade, inženjeri zaštite životne sredine, dok SKC Novi Sad učestvuje u organizaciji izložbe fotografija „Bogatstvo različitosti“.
Pisarev svoj novi komad u čijem je naslovu, naravno, lako prepoznati čuveni film „Šta sve možeš u Denveru kad si mrtav“ (Rozenberg/Fleder), „misteriozno opisuje“ rečima-tezom-pitanjem „Matriks ili antimatriks?“.
– U NJujorku hot-dogovi imaju onu zlatnu i pucketavu koricu, a senf je slađi od bagremovog meda sa obronaka Fruške gore!- kaže Pisarev. – I nije to skupo: jedan radni dan je dovoljan da možeš čitav mesec dana da kupuješ hot-dogove za doručak, ručak i večeru! A tek ostala hrana: gozba, a ne obrok: pečeni zlatni kukuruz, gusti, mirisni sok od borovnica, svetlucave zlatne krofne sa prelivom od mirisne čokolade ili sirupa od brusnice, ogromni biftek koji jedeš tri dana a ne možeš da ga pojedeš i uživaš, uživaš, predivna kuvana šunka i i jaja na oko što se svetlucaju kao izlazak Sunca. I sve to ima u NJujorku, posebno kada si mrtav! U NJujorku ti se nikada ne desi nešto loše, a ako ti se nešto i ne svidi u danu koji je protekao, nemaš da brineš, pa sutra dolazi novi dan, i to ispočetka! Dakle, ako ti se nešto nije svidelo juče, u ovom novom danas je sve izbrisano i možeš da biraš šta ćeš i kako ćeš, i tako zauvek, uvek ti sviće novi zlatni dan u zlatnom NJujorku i ti se uvek budiš čist, nevin i sretan, a sve su neizbrojive mogućnosti pred tobom. I sve to ima u NJujorku, posebno kada si mrtav!
Piščev ekspoze
„Kada hodaš avenijama i bulevarima NJujorka, to ti je kao da hodaš zlatnim stazama rajskog vrta. Mirisi lelujavih krošnji platana i lipa romore bezbrižnu uspavanku i kao da ti govore: nemoj da brineš, sada si sretan, veseo, zauvek! A za brojanje, šta tamo svega nema, i nema tome kraja, pa da brojiš hiljadu i jednu godinu: mali, slatki lokali sa starim, zgodnim stvarčicama – zlatni klikeri, svetlucavi gramofoni, čarobne plišane vrećice koje kriju slatke tajne, lančiće sa dijamantskim privescima, smaragdne broševe i niske perli sedefnih bisera bez kraja; velike, snažno osvetljene robne kuće u kojima možeš da vidiš nebrojeno zelenih traktora, nebrojeno crvenih lokomotiva, nebrojeno narandžastih pari muških i ženskih čarapa, plavog sladoleda, roza božićnih jelki i zgodnih prodavačica; bezbrojna stabla kestena posađena duž beskrajne zlatne Rajske avenije, a pločnici, oni su izgrađeni od žive vode duginih boja, a kako jednu simpatičnu pločicu izbrojiš, ona se, vragolanka, istog trena oboji drugim bojama da te zbuni. I sve to ima u NJujorku, posebno kada si mrtav!“, piše Đorđe Pisarev o svojoj drami „Šta sve možeš u NJujorku kad si mrtav oduvek“.
Ratko Radivojević je nešto konkretniji i objašnjava da je komad pročitao i adaptirao tako da on „nedvosmisleno“ i zanimljivo govori o nama kao ljudima koji su toliko izolovani od realnog života, da im nimalo teško ne pada neko zlo koje bi na volšeban način dovelo do rešenja – čitaj zarade. Reditelj i vođa Brod teatra ističe da će formom opet provejavati muzika i pevanje/ pucanje, a da će se stilski pojedina rešenja uobličavati na tragu crtanih filmova i stripa.
Kad se turneja Brod teatra „Plovnim putevima Vojvodine“ okonča, Radivojević zajedno sa Studentskim kulturnim centrom, koji je takođe staratelj nad investicijom u manifestaciju od posebnog značaja Izvršnog veća AP Vojvodine, plovilo vozi u brodogradilište, gde će se po nacrtima arhitekte Vladislava T. Lalickog raditi na njegovoj rekonstrukciji za potrebe plovidbe „od Deronja do Amsterdama“, odnosno za potrebe celogodišnjeg kulturnog programa.
I. Burić
Građanski list
21. jul 2008.
Pozorišnu strip predstavu igraće do sredine avgusta
Još koji dan i glumačka posada Brod teatra biće potpuno spremna da na vlastitom brodu zaplovi u svoju petu pozorišnu avanturu „Plovnim putevima Vojvodine“, kaže za Građanski list prvi čovek tog jedinstvenog novosadskog pozorišta, glumac i reditelj Ratko Radivojević (vidite ga na prvoj slici; na drugoj slici vidite atmosferu s proba predstave). Naime, u petak, 25. jula, oni će u Bačkom Petrovcu premijerno odigrati predstavu pod nazivom Šta sve možeš u Njujorku kad si mrtav oduvek, rađenu po tekstu novosadskog pisca Đorđa Pisareva.
– Mi smo sasvim uigrana ekipa i sve štima kako treba. Većina glumaca je od početka sa mnom, a i s Pisarevim imam odličnu komunikaciju. Pošto se svake godine trudim da naše predstave budu drugačije i da, na neki način, iznenade publiku koja nas gleda, tako će biti i ovoga puta. Naime, ponudićemo im pozorišnu strip predstavu, uz, naravno, puno muzike, pevanja i igranja – otkriva nam Ratko Radivojević.
Samohotkom, odnosno teretnjakom dugim 36 metara i širokim sedam metara, koji je Brod teatar zajedno sa Studentskim kulturnim centrom Novog Sada nabavio prošle godine „zahvaljujući razumevanju i finansijskoj podršci pokrajinske vlade“, glumci će ove godine obići Bač, Deronje, Sombor, Srpski Miletić, Srbobran, Bečej, Novi Bečej, Mol, Bačko Petrovo Selo, Sentu, Zrenjanin i Titel. Na kraju turneje, 14. avgusta, predstava će, kao i prošli put, biti igrana za novosadsku publiku.
Članovi glumačke ekipe su: Milovan Filipović, Ninoslav Đorđević, Ervin Hadžimurtezić, Agota Vitkai-Kučera, Nataša Vranešević i Jovanka Božović. Za scenografiju je zadužena „dežurna ekipa“ novosadske „Art-klinike“, u sastavu Nikola Džafo, Vladimir Kojić i Dejan Jankov, kostimografiju potpisuje Romana Knežević, muziku Nemanja Radivojević, dizajn plakata Tanja Dukić, produkciju zvuka radi Milan Nenin, a za svetlo i ton zadužen je Đorđe Ilić. Iskusni kapetan broda je Milan Lalić Lala, a mornar i izvrstan kuvar Peđa Krmpot. Organizator cele akcije je Aleksandar Oparnica.
Ratko Radivojević nam je rekao i da će prateći program ove godine biti malo bogatiji. Centralni deo ovog segmenta turneje svakako je svirka za koju su zaduženi članovi novosadskog džez trija „Ossa“, ali i izložba fotografija Bogatstvo različitosti koju organizuje Studentski kulturni centar Novog Sada. Stalni članovi posade Brod teatra biće i inženjeri životne sredine koji će ispitivati uzorak vode i o tome izveštavati javnost.
Za kraj treba reći i da smo od glumca Milana Filipovića čuli da se reditelj Ratko Radivojević svake godine trudi da predstave ne liče jedna na drugu, ali da je pristup poslu, manje-više, uvek isti. Takođe nam je rekao i da je veoma zadovoljan novim delom Đorđa Pisareva, za koga je istakao da sve više ovladava dramskom tehnikom pisanja.
S.Č.
Poslovna žena
22. jul 2008.
BROD TEATAR plovnim putevima Vojvodine 2008.
Brod teatar je 2004. godine pokrenuo manifestaciju BROD TEATAR PLOVNIM PUTEVIMA VOJVODINE. BROD TEATAR je neformalna grupa pozorišnih profesionalaca, bez stalnog mesta i sigurnih izvora prihoda. Brod plovi od jedne do druge predstave, od jedne do druge pozorišne scene, od jednog do drugog sponzora, ispitujući svoje mogućnosti i mogućnosti pozorišta. Od leta 2007. godine, zahvaljujući razumevanju Izvršnog veća AP Vojvodine BROD TEATAR plovi na svom brodu.
Građanski list
22. jul 2008.
Brod teatar plovi u Bač
BAČ – Brod teatar će na svom putovanju u okviru projekta „Na plovnim putevima Vojvodine“ 26. jula doploviti do Bača, gde će na kanalu Dunav–Tisa–Dunav, kod Malog mosta, prikazati predstavu „Šta sve možeš u Njujorku kada si mrtav oduvek“ autora teksta Đorđa Pisareva, u režiji Ratka Radivojevića. Predstava će početi u 21 sat, a pre toga će od 19.30 u okviru pratećeg programa Broda teatra biti organizovano informisanje mladih o podsticajnim merama za zapošljavanje u Vojvodini i Srbiji i priređena izložba fotografija i video radova mladih autora koji se bave temom evropskih vrednosti i multikulturalnosti u Vojvodini. Posle završetka predstave predviđen je džez koncert. Deo pratećeg programa Broda teatra biće i mobilna ekološka laboratorija za ispitivanje površinskih vodotoka i edukacija stanovništva o značaju i unapređenju kvaliteta voda u Srbiji. Ovogodišnja turneja Broda teatra startuje 25. jula u Bačkom Petrovcu, a posle Bača biće nastavljena u Deronjama, Srpskom Miletiću, Somboru, Srbobranu, Bečeju, Molu, Adi, Senti, Novom Bečeju, Zrenjaninu i Titelu, dok će izvođenjem predstave 13. i 14. avgusta biti završena u Novom Sadu.
RTV
23. jul 2008.
„Brod teatar“ zaplovio na turneju
NOVI SAD – Pozorišna trupa „Brod teatar“ i ove godine ploviće vojvođanskim rekama. Predstavu „Šta sve možeš u Njujorku kada si mrtav oduvek“ Đorđa Pisareva u režiji Ratka Radivojevića, videće žitelji trinaest vojvođanskih mesta, prvo u Bačkom Petrovcu, 25-og jula, a Novosađani na kraju turneje 13-og i 14-og avgusta. Ratko Radivojević je za Radio Novi Sad najavio da će naredne godine rekonstruisani Brod raditi 365 dana u godini a moći će da plovi od Deronja do Amsterdama.
Svoj program, pozorišna trupa prvo će prikazati u Bačkom Petrovcu, Baču, Deronjama, Somboru, Srpskom Miletiću, Srbobranu, Bečeju, Bačkom Petrovom Selu, Molu, Senti, Novom Bečeju, Zrenjaninu i Titelu. Poslednja dva dana plovidbe, 13-og i 14-og avgusta predstavu će moći da pogledaju i Novosađani. Početak svih predstava je u 21 čas.
Ratko Radivojević je novinarki Radio Novog Sada, Irini Samopjan, predstavio plan turneje, glumačku postavku i prateći program „Brod teatra“ i najavio plan o njegovoj rekonstrukciji.
Dnevnik
24. jul 2008.
Zlatni san na vodi
Brod teatar danas kreće na novu turneju “Plovnim putevima Vojvodine”, prva stanica je Bački Petrovac, a glavni program počinje u 21 čas – predstava “Šta sve možeš u NJujorku kad si mrtav oduvek” Đorđa Pisareva, u režiji Ratka Radivojevića. Koproducent i kostaratelj nad brodom Brod teatra, Studentski kulturni centar Novi Sad, pobrinuo se za prateći sadržaj koji nakon predstave čini koncert džez trija “Ossa”, dok će pre predstave svoj program imati Razvojni fond za mlade (“Informisanje mladih u ruralnim sredinama o postojećim podsticajnim merama za zapošljavanje u Vojvodini i Srbiji”, izložba fotografija “Bogatstvo različitosti”) i inženjeri zaštite životne sredine (“Misli globalno, meri i deluj lokalno”). Ulaz na sve programe je slobodan.
Ceo projekat brod teatra na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Izvršnom veću Vojvodine dobro je opisao i predstavio pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić. On je rekao da se radi o jedinstvenom primeru multidimenzionalnog pristupa kulturi i skrajnutoj publici. – Pored promocije kulturnog sadržaja, pažnja se skreće i na zapostavljeni potencijal plovnih puteva Vojvodine, dok saradnja vladinog i nevladinog sektora predstavlja pravi model razvoja kulture koji bi i drugi trebalo da slede – rekao je Đurić, u ime pokrovitelja projekta “Plovnim putevima Vojvodine”, Izvršnog veća AP Vojvodine.
Novi Sad na kraju kolone
Nakon premijere u Bačkom Petrovcu, predstava “Šta sve možeš u NJujorku kad si mrtav oduvek” Đorđa Pisareva, u režiji Ratka Radivojevića i produkciji Brod teatra, putuje u Bač (26. jul), Deronje (27. jul), Sombor (28. jul), Srpski Miletić (29. jul), Srbobran (1. avgust), Bečej (3. avgust), Mol (5. avgust), Sentu (6. avgust), Novi Bečej (8. avgust), Zrenjanin (9. avgust), Titel (10. avgust) i Novi Sad (13. i 14. avgust).
Novosadski pisac Đorđe Pisarev, koji već treću godinu sarađuje s Brod teatrom, objasnio je da se u drami “Šta sve možeš u NJujorku kad si mrtav oduvek” radi o savremenom životu, današnjem trenutku.
– U dogovoru s Radivojevićem pozabavio sam se NJujorkom kao zlatnim snom, ostvarenom utopijom svih emigranata, ali i ljudi uopšte. Da li i kako čovek da stigne do tog “NJujorka”, do ostvarenja svog zlatnog sna, najbrže će se saznati gledajući ovu predstavu, a čini mi se da glumci imaju dobro podeljene uloge… – kaže Pisarev o svom novom komadu.
Ratko Radivojević, koji osim režije potpisuje i adaptaciju nove predstave Brod teatra, ujedno je i odgovorno lice celokupnog projekta, te je napomenuo da će brod Brod teatra i SKC Novi Sad posle turneje ući u brodogradilište, gde ga očekuje generalno spremanje za izdražavanje celogodišnjeg programa i plovidbe “od Deronja do Amsterdama”. Kao brižan domaćin koji ne želi ništa da bude izostavljeno, Radivojević je predstavio celokupnu ekipu turneje “Plovnim putevima Vojvodine”, na čelu s kapetanom Milanom Lalićem Lalom i mornarom/ kuvarom Predragom Peđom Krmpotom. Uloge tumače: Milovan Filipović, Ervin Hadžimurtezić, Ninoslav Đorđević, Agota Vitkai Kučera, Jovanka Božović, Nataša Vranešević, Ratko Radivojević i Igor Kaurin (dečji glas); scenografiju potpisuje dežurni tim Art klinike: Nikola DŽafo, Vladimir Kojić i Dejan Jankov; muziku Nemanja Radivojević, kostim Romana Knežević, koreografiju Nataša Vranešević i Jovanka Božović, dizajn svetla i ton Đorđe Ilić, a organizator je Aleksandar Oparnica.
Pošto je Pozorište mladih takođe jedan od koproducenata predstave “Šta sve možeš u NJujorku kad si mrtav oduvek”, nakon turneje “Plovnim putevima Vojvodine” ona bi trebalo da se nađe na redovnom repertoaru ove kuće.
I. Burić
Večernje novosti online
24. jul 2008.
Pozorište plovi Dunavom
Brod teatar će u petak krenuti plovnim putevima Vojvodine. Prva predstava na ovogodišnjoj turneji će biti odigrana u petak od 21 čas u Bačkom Petrovcu.
Ekipa Broda teatra će biti usidrena pored obala 14 vojvođanskih sela i gradova i igrati komediju „Šta sve možeš u Njujorku kad si mrtav oduvek“ Đorđa Pisareva, u adaptaciji i režiji Ratka Radivojevića. Po završetku turneje predstava će se igrati u novosadskom Pozorištu mladih.
– Predstavu koja se igra na brodu moći će da vidi i publika koja, u nekim drugim okolnostima, ne bi bila u prilici da komunicira sa ovakvim projektom – istakao je Milorad Đurić, pokrajinski sekretar za kulturu, na predstavljanju ovogodišnjeg programa Broda teatra. Pored predstava, na Brodu teatru, će biti organizovano još nekoliko pratećih programa. Vladimir Kozbašić iz Studentskog kulturnog centra predstavio je programe informisanja mladih u ruralnim sredinama o postojećim podsticajnim merama za zapošljavanje u Vojvodini i Srbiji, kao i mobilnu izložbu fotografija.
– Na brodu će biti izložene fotografija mladih autora, a tema je multikulturalnost i evropske vrednosti u Vojvodini, čiji je pokrovitelj Pokrajinski sekretarijat za upravu, propise i nacionalne manjine – rekao je Kozbašić.
Na Brodu teatru biće i ekipa inženjera iz Udruženja za zaštitu životne sredine. Oni će u mobilnoj laboratoriji ispitivati kvalitet vode i edukovati stanovništvo o značaju očuvanja i unapređenja vodotokova u našoj zemlji.
D. Stojanović
Magazin Vojvodina
24. jul 2008.
Brod teatar sutra kreće na turneju po gradovima Vojvodine
Manifestacija „Brod teatar plovnim putevima Vojvodine“ počinje sutra, gostovanjem tog teatra koji predstave izvodi na brodu, u mestu Bački Petrovac, najavili su organizatori. Glumci će na brodu na obali Bačkog Petrovca, odigrati predstavu „Šta sve možeš u Njujorku kad si mrtav oduvek“ autora Đorđa Pisareva u režiji Ratka Radivojevića. Autor komada Đorđe Pisarev rekao je na konferenciji za novinare da se tekst predstave bavi večitim snom emigranata o Njujorku, kao ostvarenju moderne utopije. Brod teatar će do 14. avgusta, do kada traje manifestacija, sa svojim predstavama gostovati i u Baču, Deronjama, Somboru, Srpskom Miletiću, Srbobranu, Bečeju, Bačkom Petrovom Selu, Molu, Senti, Novom Bečeju, Zrenjaninu, Titelu i Novom Sadu. Manifestacija „Brod teatar plovnim putevima Vojvodine“ održava se peti put, a i ove godine će brod ploviti Kanalom Dunav-Tisa-Dunav. U okviru manifestacije, pored pozorišnih predstava biće održavani i koncerti klasične i džez muzike. Reditelj Ratko Radivojević je rekao da je cilj Brod teatra, da posete što više manjih mesta po Vojvodini, u kojima meštani gotovo nikada nisu videli pozorišnu predstavu, čuli klasičnu ili džez muziku i operu. Vladimir Kozbašić iz Studentskog kulturnog centra (SKC) najavio je da će u okviru pratećeg programa manifestacije Razvojni fond za mlade organizovati informativne seminare na temu podsticajnih mera za zapošljavanje u Vojvodini i u Srbiji. „Razvojni fond za mlade i SKC organizovaće i izložbu fotografija ‘Bogatstvo različitosti’, u okviru koje su radove na temu tolerancije i multikulturalnosti dostavili mladi fotografi“, naveo je Kozbašić. Prema njegovim rečima, inžinjeri zaštite životne sredine organizovaće mobilnu laboratoriju na brodu za ispitivanje kvaliteta vode u kanalu. Manifestacija „Brod teatar plovnim putevima Vojvodine“ odvija se u produkciji Brod teatra, SKC-a i Pozorišta mladih, a pod pokroviteljstvom Izvršnog veća Vojvodine i Grada Novog Sada. Ratko Radivojević je dodao da će do sledeće sezone brod biti rekonstruisan i osposobljen da plovi i evropskim vodotocima i najavio mogućnost gostovanja Brod teatara, krajem iduće godine na festivalu u Amsterdamu.
Građanski list
24. jul 2008.
Počinje teatarsko putovanje dugo više od 600 kilometara
Brod teatar danas počinje svoje putovanje „plovnim putevima Vojvodine“. Tim povodom, juče su u pokrajinskom Izvršnom veću (prva slika beleži deo atmosfere) detalje manifestacije predstavili prvi čovek tog jedinstvenog novosadskog teatra Ratko Radivojević, nov pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić, koordinator pratećih programa Brod teatra Vladimir Kozbašić iz Studentskog kulturnog centra Novog Sada i Đorđe Pisarev, pisac teksta predstave Šta sve možeš u Njujorku kad si mrtav oduvek koja će biti igrana tokom ovogodišnje turneje Brod teatra. Režiju predstave potpisuje, naravno, Ratko Radivojević. Predstava će danas – dakle, premijerno – biti odigrana pred publikom u Bačkom Petrovcu.
– Nakon ovogodišnje turneje, brod odlazi na rekonstrukciju, kako bi već iduće godine mogao da zadovolji evropske standarde, što znači da će moći da plovi po svim evropskim plovnim putevima, sve do Amsterdama! – najavio je Ratko Radivojević planove novosadske pozorišne trupe, ističući da i pored toga Brod teatar neće napustiti osnovnu ideju „putujućeg pozorišta na vodi“ s ciljem da pozorište i drugi vidovi umetnosti budu približeni ljudima koji nemaju često priliku da se sretnu s umetnošću. Po njegovim rečima, renovirani brod sadržaće i malu galeriju, a biće moguće održavati i male koncerte na njemu. Cilj je da se brod samofinansira, kako bi mogao da radi tokom cele godine.
Milorad Đurić ocenio je juče da će uloga tog projekta, koji njegov sekretarijat znatno pomaže, s vremenom rasti – zbog, kako je rečeno, uloge koju Brod teatar ima u promovisanju kulturnih sadržaja, kao i bogate, ali zapostavljene mreže vodnih puteva Vojvodine. „To je jedan dobar primer saradnje i model usklađenog razvoja kulture, gde imamo i državu i nevladine organizacije, a očekujemo da nam se pridruže i neke kompanije“, rekao je Đurić, dok je Vladimir Kozbašić govorio o tri prateća programa projekta. Projekat o informisanju mladih u manjim sredinama o podsticajnim merama za zapošljavanje sastoji se od seminara pre same predstave i informatora, dok je „Bogatstvo različitosti“ projekat u okviru kojeg će biti održane mobilne izložbe fotografija mladih autora na temu Multikulturalnost i evropske vrednosti u Vojvodini. Treći projekat sastoji se od uzorkovanja vode kud god brod bude išao, pomoću mobilne laboratorije koja je kupljena.
Đorđe Pisarev, po čijem je tekstu nastala predstava (Šta sve možeš u Njujorku kad si mrtav oduvek) koju će Brod teatar igrati ove godine, rekao je da se, u dogovoru s Ratkom Radivojevićem, u njoj pozabavio „večitim snom svih emigranata“: „To je Njujork kao metafora ili utopija, u kojoj zamišljamo da nas čeka blagostanje, tj. ostvareni raj… Bilo bi idealno kad bi publiku mogli da natovarimo na brod, pa da plovimo i igramo predstavu. Tada bi osećaj bio još snažniji! To možda izgleda kao san, ali mi ćemo to i ostvariti.“ Brod teatar će do 14. avgusta, dokad traje manifestacija „Brod teatar plovnim putevima Vojvodine“, sa svojom predstavom gostovati u Baču, Deronjama, Somboru, Srpskom Miletiću, Srbobranu, Bečeju, Novom Bečeju, Molu, Bačkom Petrovom Selu, Senti, Zrenjaninu, Titelu i, naravno, Novom Sadu.
Članovi glumačke ekipe predstave Šta sve možeš u Njujorku kad si mrtav oduvek (na drugoj slici vidite prizor s proba predstave) su: Milovan Filipović, Ninoslav Đorđević, Ervin Hadžimurtezić, Agota Vitkai-Kučera, Nataša Vranešević i Jovanka Božović. Za scenografiju je zadužena „dežurna ekipa“ novosadske „Art-klinike“, u sastavu Nikola Džafo, Vladimir Kojić i Dejan Jankov, kostimografiju potpisuje Romana Knežević, muziku Nemanja Radivojević, dizajn plakata Tanja Dukić, produkciju zvuka radi Milan Nenin, a za svetlo i ton zadužen je Đorđe Ilić. Iskusni kapetan broda je Milan Lalić Lala, a mornar i izvrstan kuvar Peđa Krmpot. Organizator cele akcije je Aleksandar Oparnica, s tim da je centralni deo pratećeg programa turneje svakako svirka za koju su zaduženi članovi novosadskog džez trija „Ossa“. Manifestacija „Brod teatar plovnim putevima Vojvodine“ održava se peti put. Ratka Radivojevića i njegov Brod teatar očekuje ove godine više od 600 kilometara (vodenog) puta!
Širiti kulturu
– Ovaj brod će moći da plovi po Evropi. Da širimo našu kulturu, da pokažemo da smo deo Evrope i da ne jedemo zarđalim kašikama. Već smo u kontaktima da s kolegama iz Italije napravimo zajednički projekat za festival u Amsterdamu i nadamo se da ćemo krajem 2009. godine i otići tamo – rekao je juče prvi čovek novosadskog Brod teatra Ratko Radivojević. – Kada je osnovana novosadska Akademija umetnosti, glumci su zajedno išli po salašima i davali predstave za jaja, za kokošku i slično. Mađarski glumci su nastavili tu tradiciju, i putujuće letnje Salaško pozorište danas je postalo skoro institucija. Mi smo nošeni jednom sličnom idejom krenuli u mala mesta noseći sa sobom scenu.
Đ. Radojković
Pozorište na brodu plovi Vojvodinom
Brod teatar krenuće danas na putovanje vojvođanskim vodama sa predstavom „Šta sve možeš u Njujorku kad si mrtav oduvek”… Jedinstvena pozorišna trupa Brod teatar, koja već četiri godine leti krstari plovnim putevima Vojvodine, isploviće danas iz Bačkog Petrovca sa predstavom „Šta sve možeš u Njujorku kad si mrtav oduvek”, po tekstu Đorđa Pisareva.
POZORIŠTE – To je priča o Njujorku, a radnja prati naše ljude, koji žele da odu negde drugde, misleći da je tamo bolje i da će uspeti da preokrenu svoj život. Predstava je daleko od klasičnog pozorišta. Trebalo bi da bude komedija, ali s obzirom na to u kakvom vremenu živimo, ta komedija može biti crna – kaže za „24 sata” kormilar Brod teatra, glumac i reditelj predstave Ratko Radivojević.
U glumačkoj ekipi su Milovan Filipović, Ninoslav Đorđević, Ervin Hadžimurtezić, Agota Vitkai Kučera i balerina Nataša Vranešević. Scenograf je Nikola Džafo, kostimografkinja Romana Knežević, autor muzike Nemanja Radivojević, a organizator Aleksandar Oparnica. Orkestar koji će ih pratiti je džez trio „Osa” Aleksandra Turukala.
Brod teatar plovnim putevima Vojvodine krenuo je 2004. godine. Tada su koristili mali katamaran, potom su imali jednu skelu, pa blatnjaču, a Izvršno veće Vojvodine kupilo im je prošle godine šlep, odnosno samohotku, koja će posle ovogodišnje turneje biti rekonstruisana, prema projektnom rešenju Bojane Vučinić, Vladislava T. Lalickog i Radeta Isailovića.
– Kada bude potpuno opremljena, lađa će biti korišćena cele godine. Predstavljaćemo našu kulturu u Evropi, jer će brod moći da plovi od Deronja do Amsterdama, a pola godine biće ukotvljena u Novom Sadu. Koristiće se za izložbe, koncerte i druge kulturne događaje, koje osmislimo zajedno sa Studentskim kulturnim centrom Novi Sad – kaže Radivojević.
Ovogodišnja turneja, posle Bačkog Petrovca, obuhvatiće Bač, Deronje, Srpski Miletić, Sombor, Srbobran, Bečej, Mol, Bačko Petrovo Selo, Sentu, Novi Bečej, Zrenjanin, Titel i Novi Sad, gde će predstava biti izvedena 13. i 14. avgusta. Početak svih predstava je u 21 sat.
Prateći program
Vladimir Kozbašić iz Studentskog kulturnog centra predstavio je juče prateće programe turneje. To su: informisanje mladih u ruralnim sredinama o postojećim podsticajnim merama za zapošljavanje u Vojvodini i Srbiji i mobilna izložba fotografija mladih autora sa temom multikulturalnost i evropske vrednosti u Vojvodini. Na Brodu će biti i ekipa inženjera iz Udruženja za zaštitu životne sredine, koji će u mobilnoj laboratoriji ispitivati kvalitet vode i edukovati stanovništvo o značaju očuvanja i unapređenja vodotokova u našoj zemlji.
A. Vukovac
Danas
25. jul 2008.
Brod Teatar opet kreće plovnim putevima Vojvodine
Predstava, ili stvarni život
Pozorišna trupa „Brod teatar“ i ove godine ploviće vojvođanskim kanalima i rekama. Predstavu „Šta sve možeš u Njujorku kada si mrtav oduvek“ novosadskog književnika Đorđa Pisareva u režiji Ratka Radivojevića, videće stanovnici trinaest vojvođanskih mesta do kojih se može stići plovnim putem, prvo na premijeri u Bačkom Petrovcu, 25. jula, a na kraju turneje i Novosađani 13. i 14. avgusta.
Ratko Radivojević, spiritus muvens ove neformalne pozorišne trupe koja je još 2004. godine započela svoju kulturnu misiju, najavio je juče u Izvršnom veću AP Vojvodine koje je pokrovitelj turneje, da će naredne godine rekonstruisani Brod teatar pokušati da radi 365 dana u godini, a moći će da plovi, kako je rekao, od Deronja do Amsterdama. Svoj program, pozorišna trupa prvo će prikazati u Bačkom Petrovcu, Baču, Deronjama, Somboru, Srpskom Miletiću, Srbobranu, Bečeju, Bačkom Petrovom Selu, Molu, Senti, Novom Bečeju, Zrenjaninu i Titelu. Poslednja dva dana plovidbe, 13. i 14. avgusta predstavu će moći da pogledaju i Novosađani.
Uz Ratka Radivojevića, putujući glumački tim čine Milovan Filipović, Ervin Hadžimurtezić, Ninoslav Đorđević, Agota Vitkai Kučera, Jovanka Božović, Nataša Vranešević i Igor Kaurin. Scenografiju je uradio dežurni tim Art klinike, kostime Romana Knežević a koreografiju Nataša Vranešević i Jovanka Božović.
Početak svih predstava je u 21 čas, a stanovnicima iz mesta domaćina na obali neće se naplaćivati ulaznice. Studentski kulturni centar Novi Sad, kao koproducent manifestacije Brod Teatar, na sat i po pre svake predstave organizovaće prateće programe ovogodišnje turneje „Informisanje mladih u ruralnim sredinama o postojećim podsticajnim merama za zapošljavanje u Vojvodini i Srbiji“, „Bogatstvo različitosti“- mobilna izložba fotografija mladih“ i „Misli globalno, meri i edukuj lokalno“ (mobilna laboratorija za ispitivanje površinskih vodotokova i edukaciju stanovništva o značaju očuvanja i unapređenja stanja vodotokova u Srbiji).
Na kraju večeri, posle svake predstave, biće održan koncert džez muzike u izvođenju benda „OSSA jazz trio“.
A.Đ.
NS Caffe
25. jul 2008.
Brod Teatar ponovo diže jedra
Premijerom komedije „Šta sve možeš u Njujorku kada si mrtav oduvek“, danas u Bačkom Petrovcu počinje peta turneja Brod teatra „Plovnim putevima Vojvodine“.
Osnivač Interkulturalnog centra Brod, reditelj Ratko Radivojević, pojašnjava da je predstava, kao i prošle godine, nastala po tekstu novosadskog pisca Đorđa Pisareva. „Pokušao sam da taj komad smestim u strip. Znači bavili smo se formom stripa, uz pomoć muzike i glumačke igre pokušali smo da ispričamo priču o tome na šta je sve spreman čovek da bi otišao negde gde misli da će bolje živeti. Prikazali smo junake koji maštaju o Njujorku. Da li se isplati izgubiti dušu i otići za Njujork, to je naše pitanje za publiku“, kaže on.
Autorska ekipa je slična kao i na prethodnim turnejama, scenograf je Nikola Džafo, kostimografkinja Romana Knežević, muziku komponuje Nemanja Radivojević, a u glumačkoj podeli su Milovan Filipović, Ninoslav Đorđević, Ervin Hadžimurtezić, Agota Vitkai-Kučera, Nataša Vranešević i Jovanka Božović.
Od prošlog leta, uz pomoć pokrajinske vlade, Brod teatar plovi na svom brodu, koji će nakon rekonstrukcije tokom čitave godine funkcionisati kao pokretna scena i programski prostor Studentskog kulturnog centra na Dunavu. Radivojević pojašnjava da sređivanje broda počinje nakon turneje „Plovnim putevima Vojvodine“.
Pored predstave „Šta sve možeš u Njujorku kada si mrtav oduvek“ i nastupa Jazz tria „Ossa“, planirana je i izložba fotografija na temu multikulturalnosti i tolerancije „Bogatstvo različitosti“ koju zajedno realizuju Studentski kulturni centar i Razvojni fond za mlade, promocija vodiča za zapošljavanje mladih u Vojvodini, a Inženjeri zaštite životne sredine organizuju pokretnu laboratoriju za ispitivanje kvaliteta voda kroz koje Brod teatar prolazi.
Turneja „Plovnim putevima Vojvodine“ završava se 14. avgusta kada se u Novom Sadu igra predstava „Šta sve možeš u Njujorku kada si mrtav oduvek“.
Glas javnosti
26. jul 2008.
Kanalom Dunav-Tisa-Dunav počela turneja jedinog „plovećeg“ pozorišta u Srbiji
„Brod teatar“ diže sidro
Na repertoaru ove pozorišne trupe biće drama Đorđa Pisareva „Šta sve možeš u NJujorku kad si mrtav oduvek“, a na obalama Dunava i Tise videće je stanovnici četrnaest vojvođanskih mesta
NOVI SAD – „Šta sve možeš u NJujorku kad si mrtav oduvek“ naziv je predstave koju će narednih dvadesetak dana izvoditi pozorišna grupa „Brod teatar“ tokom svoje ovogodišnje turneje – plovidbe plovnim putevima Vojvodine. Ova po mnogo čemu jedinstvena pozorišna trupa na svom već legendarnom brodu prokrstariće kanalom Dunav-Tisa-Dunav i za žitelje mnogih vojvođanskih mesta izvoditi pomenutu predstavu, urađenu po drami Đorđa Pisareva, čiji je režiser Ratko Radivojević.
– Brod teatar i ove godine plovi sa osnovnim ciljem da u mala vojvođanska mesta, čiji žitelji možda nikada nisu videli nijednu predstavu, donese dah pozorišta. Kao i ranijih godina, predstave će biti besplatne. Ono što je za nas izuzetno važno je da će po okončanju ove sezone naš brod ići na remont, tako da ćemo već naredne godine na raspolaganju imati brod kojim ćemo moći da stignemo do svih luka u Evropi, ali sigurno je da nećemo zapostaviti našu osnovnu ideju da stignemo u svako selo do kog se ploveći može dopreti – rekao je reditelj i „kapo od makine“ Ratko Radivojević, najavljujući ovogodišnju turneju „Brod teatra“.
Putešestvije
„Brod teatar“ će tokom ovogodišnjeg putešestvija plovnim putevima Vojvodine posetiti Bač (danas), Deronje (27. jul), Sombor (28. jul), Srpski Miletić (29. jul), Srbobran (1. avgust), Bečej (3. avgust), Bačko Petrovo Selo (4. avgust), Mol (5. avgust), Sentu (6. avgust), Novi Bečej (8. avgust), Zrenjanin (9. avgust), Titel (10. avgust) i Novi Sad (13. i 14. avgust).
Prva „luka“ u koju je pristao „Brod teatar“ bila je Bački Petrovac. „Plovidba“ se završava 14. avgusta, kada će ova predstava biti izvedena na keju u Novom Sadu. U međuvremenu, „Brod teatar“ će posetiti još 12 vojvođanskih mesta.
– Osim same predstave, projekat „Brod teatar“ imaće i bogate prateće sadržaje u vidu programa radi poboljšanja uslova života stanovnika u ruralnim sredinama. Tako će jedan od pratećih programa biti i projekat informisanja mladih u ruralnim sredinama o postojećim podsticajnim merama za zapošljavanje. Drugi je projekat nazvan „Bogatstvo različitosti“, a obuhvata organizaciju mobilne izložbe fotografija mladih autora sa temom multikulturalnosti i evropske vrednosti u Vojvodini. Treći prateći program je „Misli globalno-meri i edukuj lokalno“, a radi se o tome da smo uspeli da nabavimo sredstva i da brod opremimo modernom mobilnom laboratorijom za ispitivanje površinskih vodotokova, tako da će se se u svim mestima uzimati uzorci vode i njihov kvalitet će se proveravati u pomenutoj laboratoriji – rekao je Vladan Kozbašić Pećinko, ispred Studentskog kulturnog centra, koji je glavni organizator pomenutih pratećih manifestacija.
N. Ćaćić
Info Biro
26. jul 2008.
Brod teatar, reka Begej, pokrivanje
INTERKULTURALNI CENTAR BROD osnovan je 2000. godine u Novom Sadu, sa željom da se u njemu sliju različite inicijative: da on postane mesto susreta i razmene različitih kultura jezikom umetnosti. Interkulturalnost podrazumeva da postoji zajednički prostor i vreme za sve kulture, koje će se ne samo sresti nego i uspostaviti kontakt, razmeniti svoje različitosti.Interkulturalnost dovodi u pitanje dominantnu (ne)kulturu boreći se da se u nju usade vrednosti kao što su solidarnost, tolerancija, kooperativnost, velikodušnost, otvorenost prema svakome bez razlike. Za interkulturalnost se možemo boriti na svim poljima.Interkulturalnost je prihvatanje i negovanje ličnog, nezavisnog (neideološkog, nepolitičkog) pristupa, originalnosti.
BROD TEATAR ove godine izvodi predstavu ŠTA SVE MOŽEŠ U NJUJORKU KAD SI MRTAV ODUVEK koju će prikazati na turneji. Turneja je pocela 25.julau Backom Petrovcu, a zavrsice se 14. I 15. avgusta u Novom Sadu. BROD TEATAR osnovao je glumac i reditelj Ratko Radivojević 1990. godine. BROD TEATAR deluje u okviru nevladine organizacije Interkulturalni centar BROD od marta 2000. godine. BROD TEATAR je neformalna grupa pozorišnih profesionalaca, bez stalnog mesta i sigurnih izvora prihoda. BROD plovi od jedne do druge predstave, od jedne do druge pozorišne scene, od jednog do drugog sponzora, ispitujući svoje mogućnosti i mogućnosti pozorišta. BROD TEATAR oko svakog projekta okuplja različite umetnike: glumce, muzičare, kostimografe, scenografe, igrače, pevače… prema potrebi, spremne da plove, istražuju i ekperimentišu. Od 2004. BROD TEATAR svako leto plovi Plovnim putevima Vojvodine. Pokrajinsko Izvršno veće tu manifestaciju proglasilo je manifestacijom od posebnog značaja. Od leta 2007. godine, zahvaljujući razumevanju Izvršnog veća AP Vojvodine BROD TEATAR plovi na svom brodu. Pokrovitelji BROD TEATRA su Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu, Sekretarijat za obrazovanje i kulturu grada Novog Sada, Ministarstvo za kulturu i javno informisanje Republike Srbije.
„Šta sve možeš u NJujorku kad si mrtav oduvek“ naziv je predstave koju će narednih dvadesetak dana izvoditi pozorišna grupa „Brod teatar“ tokom svoje ovogodišnje turneje – plovidbe plovnim putevima Vojvodine. Ova po mnogo čemu jedinstvena pozorišna trupa na svom već legendarnom brodu prokrstariće kanalom Dunav-Tisa-Dunav i za žitelje mnogih vojvođanskih mesta izvoditi pomenutu predstavu, urađenu po drami Đorđa Pisareva, čiji je režiser Ratko Radivojević. „Brod teatar“ je tokom ovogodišnje turneje plovnim putevima Vojvodine posetio Bač , Deronje , Sombor , Srpski Miletić , Srbobran , Bečej , Bačko Petrovo Selo , Mol , Sentu , Novi Bečej , Zrenjanin , Titel, a putovanje se zavrsava u Novom Sadu (13. i 14. avgust).
Dnevnik
26. jul 2008.
Stripolika, crno-bela stvarnost
BROD TEATAR U BAČKOM PETROVCU OTVORIO NOVU SEZONU „PLOVNIH PUTEVA VOJVODINE”
Da i razbijeno pivo može da posluži kao dobra uvertira u plovidbu, novinar “Dnevnika” se osvedočio prekjuče, kada je uprkos najavljivanom pljusku i mogućnosti da početak turneje pokvari rečna oluja, koja po svedočenju kapetana Lale i mornara Peđe zna da bude i te kako “k’o u filmovima”, Brod teatar ipak je isplovio, i po zakazanom rasporedu stigao u Bački Petrovac, na vreme za premijeru predstave “Šta sve možeš u NJujorku kad si mrtav oduvek”, označivši tako novu putešestviju “Plovnim putevima Vojvodine” otvorenom.
Kao i prethodnih godina, program je i ovaj put dopunjen novim aspektom – naučnim. Brod teatar sad ne samo da predstavlja (pozorište), zabavlja (muzika) i edukuje (izložbe SKC Novi Sad), nego i “meri”, jer mobilnom laboratorijom Inženjeri zaštite životne sredine će tokom ove turneje da analiziraju vode Vojvodine i tako dobiju precizniju sliku trenutnog statusa fantastičnog, a neiskorišćenog potencijala pokrajine.
Koliko je najjeftinija i i najefektnija saobraćajnica neiskorišćena govori podatak da na prevodnicama mesečno prođe svega nekoliko brodova, dok je ranije brojka dve cifre dostizala samo za jedan dan. A Tatjana Stojšin koja se osmelila da u kišne oblake vodom krene zarad nauke, nakon merenja kaže da je voda, iznenađujuće, sasvim u redu, što i mnogobrojan živi svet – ptice, ribe, pecaroši, kornjače, zmije – verovatno potvrđuje, “vannaučnom” metodom, i sam po sebi.
Malu (ali odabranu, kako se to kaže) posadu Brod teatra na premijernom putovanju ovog leta, pored pomenutih prekaljenih “moreplovaca” i agilne zaštitarke životne sredine, činili su još organizator Aleksandar Oparnica, dizajner svetla i tona Đorđe Ilić i Milovan Filipović Era, koji je u nedostatku šajbni, morao da diže sidro i, naravno, uživa do izvođenja u kojem će, kako se ispostavilo, imati centralnu ulogu.
Predstavu “Šta sve možeš u NJujorku kad si mrtav oduvek” režirao je spiritus movens Brod teatra i projekta “Plovnim putevima Vojvodine” Ratko Radivojević. On je za tu potrebu, bivajući prilično dosledan osnovnoj ideji i atmosferi nove drame Đorđa Pisareva, ali i sebi, tekst adaptirao, konkretizujući ga u lokalnu zbilju čak i više nego što bi to autor Pisarev mogao sebi da dopusti, sve sa “junacima” koji teško da iskaču iz relnog u umetnički milje (i dr Dabić se igrom aktuelnih događaja otkriva i u predstavi).
Džez kao dim na vodi
Brod teatar ove godine uz obaveznu predstavu na turneji “Plovnim putevima Vojvodine” ima veoma ozbiljan bend, džez trio “Ossa”, za ovu priliku pojačan perkusijama. U sastavu Ervin Malina (kontrabas), Ištvan Čik Pićuka (bubnjevi), Sergej Sopalov (violina) i Aleksandar Turukalo (gitara), muzika samo plovi, čak i dok brod stoji…
Globalno i lokalno
Studentski kulturni centar Novi Sad je s Razvojnim fondom za mlade ovaj put u okviru pratećeg programa priredio zanimljivu umetničku izložbu na temu multikulturalnosti – “Bogatstvo različitosti”, kao i edukatvinu panel prezentaciju “Informisanje mladih u ruralnim sredinama o postojećim podsticajnim merama za zapošljavanje u Vojvodini i Srbiji”. Inženjeri zaštite životne sredine, pak, prezentuju svoj projekat “Misli globalno, meri i edukuj lokalno”.
Ko nije gledao film “Šta sve možeš u Denveru kad si mrtav” s Endi Garsijom koji, kako to junaci Đorđa Pisareva lepo primećuju, postaje slobodan onog časa kad ga mafija (Kristofer Voken, ko drugi) osudi na smrt, nema veze. Predstava je nešto sasvim drugo, ali ima momente “užasavajućih” autorskih sloboda, jer u Srbiji teško da je neko živ (oduvek), pogotovo u pozorištu, pa još na vodi. Stilizovano poput stripa (i tekst Pisareva vuče na tu stranu), sve u pokretu a la zamrznute sličice – sve belo, s crnim (pod)tekstom, dakle, crno-belo, ređaju se scene ispred lokalne (novosadske) prodavnice (“stora”) kojoj pod naletom srpskog smisla za biznis (uzmi novce i beži/ “tejk mani end ran”) preti da postane i bukvalno “drag-stor” (prodavnica droge).
Pored onih koji bi da beže i onih kojima u močvari baš dobro ide (čitaj krokodili), na sceni su, ali ne i ceni, urbani srpski mitovi, kafanski selektori – sveznajući filozofi pijanci, dok deca (i budućnost) nikako nemaju šanse. Prilično radikalno i iznenađujuće oštro za jednu “letnju šemu” Brod teatra. Ako!
Šteta što je kišna pretnja (to je već postalo tradicija na premijerama Brod teatra) sprečila malo veći broj lokalne publike da pojača onu u velikom broju pristiglu iz Novog Sada, ali ništa zato, Brod teatar je na putu do 14. avgusta, pa ko voli nek ih potraži u Baču, Deronjama, Somboru, Zrenjaninu, Srpskom Miletiću, Molu, Senti…
I. Burić
Dnevni glasnik
28. jul 2008.
BROD TEATAR VEČERAS U SOMBORU
Brod teatar večeras će biti usidren na Velikom bačkom kanalu u Somboru, kod popularnog „PIK“. U okviru Somborskog leta, gledaocima, koji će biti na obali, biće prikazana predstava „Šta sve možeš u Njujorku kad si mrtav oduvek“ Đorđa Pisareva, u adaptaciji i režiji Ratka Radivojevića. Predstava počinje u 21 sat, a posetioci će moći da razgledaju i izložbu fotografija mladih autora, a tema je multikulturalnost i evropske vrednosti u Vojvodini. Ekipa inženjera iz Udruženja za zaštitu životne sredine ispitaće kvalitet vode i edukovati prisutne o značaju očuvanja životne sredine i očuvanja vodotokova. Za mlade su pripremljene informacije o podsticajnim merama za zapošljavanje u Vojvodini. Inače, Brod teatar biće usidren pored obala kanala u 14 vojvođanskih gradova i sela, krenuo je 25. jula, a prva predstava održana je u Bačkom Petrovcu.
Dušan Gojkov
Dnevnik
28. jul 2008.
Kanalski korov nasukao glumce
Pozorišna grupa „Brod teatar” nije uspela da u subotu, u Baču odigra predstavu „Šta sve možeš u NJujorku kad si mrtav oduvek”, jer se na svom putešestviju, plovnim putevima Vojvodine, brod upleo u travu, koja je kao tepih prekrila deo Kanala Dunav-Tisa-Dunav kod Šećerane u Baču. Kako je rekao režiser i autor projekta „Brod teatar plovnim putevima Vojvodine” Ratko Radivojević brod, koji se nasukao na bujnu kanalsku vegetaciju, pokušali su da spasu i vatrogasci iz Bača, ali i pored najbolje volje, pozorišna grupa nije stigla do odrednice, pa je predstava otkazana.
Inženjer zaštite životne sredine Tatjana Stojšin, koja putuje zajedno s glumcima, kaže da je jedan od pratećih programa “Broda teatra” i program „Misli globalno meri i edukuj lokalno”. Reč je o tome da je nabavljena moderna mobilna laboratorija za ispitivanje površinskih vodotokova, pa se sada u svim mestima uzimaju uzorci vode i proverava njihov kvalitet. Po njenim rečima, na pomenutoj lokaciji, voda kao da je prekrivena plaštom, sve je obraslo travom, a ispitivanjem je utvrđeno da je smanjeno prisustvo kiseonika koji je potreban ribama. Kvalitet vode, koji je uzet neposredno pre nego što su se nasukali, zadovoljavajući je.
Kako je rekla Vanja Barišić-Joković, zadužena za odnose sa javnošću u preduzeću „Vode Vojvodine”, na godišnjem nivou se izmulja 100 hiljada kubika mulja i vegetacije. Postoji plan po kojem se radi, a nedavno su „Vode Vojvodine” pojačale tehniku koja će se koristiti za izmuljavanje. Deo Kanala gde se zaglavio brod jeste kritičan, ali kako kaže, kapetan „Broda teatra” je do sada uvek navodio kojom deonicom želi da ide, a u ovom preduzeću su mu tada davali smernice kako najbezbednije može da stigne do odrednice.
– Na plovidbu do Bača, kapetan se uputio na svoju ruku, nije nas ovaog puta konsultovao. Pretpostavljam da su se posle više godina plovidbe malo opustili i nisu očekivali nevolje na putu – rekla je Vanja Barišić-Joković ističući da je saradnja sa ovom pozorišnom grupom odlična što je potvrdio i Ratko Radivojević, napominjući da su „Vode Vojvodine” jedan od sponzora projekta.
N.K.
Danas
28. jul 2008.
BROD TEATAR VEČERAS U SOMBORU
Brod teatar večeras će biti usidren na Velikom bačkom kanalu u Somboru, kod popularnog „PIK“. U okviru Somborskog leta, gledaocima, koji će biti na obali, biće prikazana predstava „Šta sve možeš u Njujorku kad si mrtav oduvek“ Đorđa Pisareva, u adaptaciji i režiji Ratka Radivojevića. Predstava počinje u 21 sat, a posetioci će moći da razgledaju i izložbu fotografija mladih autora, a tema je multikulturalnost i evropske vrednosti u Vojvodini. Ekipa inženjera iz Udruženja za zaštitu životne sredine ispitaće kvalitet vode i edukovati prisutne o značaju očuvanja životne sredine i očuvanja vodotokova. Za mlade su pripremljene informacije o podsticajnim merama za zapošljavanje u Vojvodini. Inače, Brod teatar biće usidren pored obala kanala u 14 vojvodđanskih gradova i sela, krenuo je 25. jula, a prva predstava održana je u Bačkom Petrovcu.
Đ.K.
Srbobran.net
30. jul 2008.
Brod teatar uplovljava u Srbobran
U petak 01.08.2008. godine sa početkom u 21:00 sat, na već uobičajenom mestu, na obali kanala pored Zadružnog magacina, Brod teatar iz Novog Sada stiže nam sa novom predstavom.
Članovi ove pozorišne trupe izvešće pozorišnu predstavu Đorđa Pisareva „Šta sve možeš u Njujorku kad si mrtav oduvek “ u adaptaciji i režiji Ratka Radivojevića.
U predstavi učestvuju: Milovan Filipović, Ervin Hadžimutezić, Ninoslav Đorđević, Agota Vitkai-Kučera, Jovanka Božović, Nataša Vranešević, Ratko Radivojević, dečji glas: Igor Kaurin, muzika:Nemanja Radivojević, koreografija:Nataša Vranešević i Jovanka Božović. Sat i po pre početka predstave u pratećem programu biće održan info seminar o mogućnostima zapošljavanja mladih u Vojvodini i Srbiji, u organizaciji Razvojnog fonda mladih.Upriličiće se i izložba fotogafija i video radova pod nazivom „Misli globalno, meri i edukuj lokalno – mobilno ekološka laboratorija“ koju će prirediti inžinjeri zaštite životne sredine. Celokupno dešavanje je pod pokroviteljstvom Izvršnog veća Vojvodine-sekretarijat za obrazovanje i kulturu, grada Novog Sada, Kulturnog centra i pozorišta mladih iz Novog Sada. Organizator ove kulturne priredbe je Dom Kulture Srbobran.
Siniša Kašiković
Glas Srbije
7. avgust 2008.
KULTURNA PANORAMA: BROD TEATAR NA TURNEJI
Neformalna trupa BROD TEATAR plovi i ovog leta vojvođanskim plovnim putevima i za meštane naselja uz obale izvodi predstavu „Šta sve možeš u Njujorku kada si mrtav oduvek“ po tekstu novosadskog pisca Đorđa Pisareva. Do završetka turneje, 14. avgusta u Novom Sadu, trupa će preći više od 600 kilometara vodenog puta i obići 14 vojvođanskih sela i gradova.
BROD TEATAR ima za cilj da besplatnim izvođenjem predstava približi pozorište, i kulturu uopšte, posebno ljudima iz manjih vojvođanskih mesta. Ovogodišnja turneja započeta je 25. jula u Bačkom Petrovcu izvođenjem komada u kojem se tekstopisac Đorđe Pisarev pozabavio večitim snom svih emigranata – Njujorkom kao metaforom ili utopijom tj. mestom gde zamišljamo da nas čeka blagostanje. Po rečima reditelja Ratka Radivojevića, predstava „Šta sve možeš u Njujorku kada si mrtav oduvek“ je pokušaj da se ispriča priča o tome na šta je sve spreman čovek da bi otišao negde gde misli da će bolje živeti. Prikazani su junaci koji maštaju o Njujorku, a da li se isplati izgubiti dušu i otići tamo, to je naše pitanje za publiku, rekao je Radivojević medijima.
Uz pomenutu predstavu, BROD TEATAR publici, u mestima u koje pristaje, nudi i nastup džez trija „Ossa“ a i izložbu fotografija „Bogatstvo različitosti“ na temu multikulturalnosti i tolerancije. U okviru gostovanja, pre same predstave, mladima se deli informator o mogućnostima za zapošljavanje. Kuriozitet je da na BRODU TEATRU postoji i pokretna laboratorija pomoću koje se ispituje kvalitet voda kojima on plovi.
BROD TEATAR osnovan je 1990. godine, zahvaljujući glumcu i reditelju Ratku Radivojeviću, kao specifični teatar koji oko svakog projekta, zavisno od potrebe, okuplja različite umetnike – glumce, muzičare, kostimografe, scenografe, igrače, pevače i druge, koji su spremni da plove, istražuju i ekperimentišu. Od 2000. godine deluje u okviru nevladine organizacije Interkulturalni centar BROD iz Novog Sada, a od 2004. BROD TEATAR svako leto plovi plovnim putevima Vojvodine. Pokrajinsko Izvršno veće je tu aktivnost proglasilo za manifestaciju od posebnog značaja.
Po okončanju ovogodišnje turneje, posebno adaptirano plovilo na kome radi BROD TEATAR, odlazi na rekonstrukciju u cilju da se prilagodi evropskim standardima, kako bi već sledeće godine moglo da plovi po svim plovnim putevima Evrope. Već smo u kontaktima s kolegama iz Italije da napravimo zajednički projekat za festival u Amsterdamu i nadamo se da ćemo krajem 2009. godine otići tamo – najavio je ovih dana prvi čovek novosadskog BROD TEATRA Ratko Radivojević.
Slobodan Živanović
Građanski list
8. avgust 2008.
Veliko interesovanje za predstavu Brod teatra
Nakon žitelja Bačkog Petrovca, Bača, Deronja, Sombora, Srpskog Miletića, Srbobrana, Beočina, Mola, Sente, Novog Bečeja, i Zrenjaninci će večeras, od 21 sat, imati prilike da pogledaju ovogodišnju predstavu novosadskog Brod teatra – pod nazivom Šta sve možeš u Njujorku kad si mrtav oduvek. Reč je o autorskom delu Đorđa Pisareva, koje je na zasad jedinu plovnu pozorišnu scenu u Vojvodini postavio reditelj Ratko Radivojević, idejni tvorac projekta „Brod teatar plovnim putevima Vojvodine“, koji se u kontinuitetu realizuje od 2004. godine.
– Veoma sam zadovoljan i igrom glumaca i interesovanjem publike. Iz godine u godinu, sve je više onih koji žele da nas vide, i to me zaista raduje, jer to zapravo znači da Brod teatar kao projekat ima budućnost u Vojvodini. Postali smo veoma kompaktna, dobra i uigrana ekipa koja se jezikom umetnosti, uz sve bogatije prateće programe, sve više, iz godine u godinu, približava onima koji nikad u životu nisu imali prilike da uživaju u bilo kakvom kulturnom sadržaju – s neskrivenim zadovoljstvom za Građanski list priča Ratko Radivojević.
Uz glumce Milovana Filipovića, Ninoslava Đorđevića, Ervina Hadžimurtezića, Agotu Vitkai-Kučeru, Natašu Vranešević i Jovanku Božović, koji su, po mišljenju reditelja Radivojevića, ujedno i glumca, odlični na sceni, posebno priznanje treba odati i scenografiji, za koju je zadužena ekipa „Art-klinike“, u sastavu Nikola Džafo, Vladimir Kojić i Dejan Jankov, kostimografiji Romane Knežević, muzici Nemanje Radivojevića, dizajnu plakata Tanje Dukić, produkciji zvuka Milana Nenina, svetlu i tonu Đorđa Ilića, kao i organizatoru cele akcije Aleksandru Oparnici. Naravno, ništa od plovne turneje ne bi bilo da brodom ne upravlja iskusni kapetan Milan Lalić Lala, čija je desna ruka mornar i izvrstan kuvar Peđa Krmpot.
– Odlučio sam se da cela predstava bude poput stripa, u slikama. Na sceni imamo čak i stripovske oblačiće u kojima je ispisan tekst. Čitava zamisao plod je mog dečačkog doživljaja Amerike, zemlje crtanih filmova u kojoj je sve, nekako, narandžasto. Poigravajući se na tu temu, uveo sam i dva lika, Lava i Krokodila, i nasnimili smo i njihov tekst – otkriva nam Radivojević, ističući da svaki put želi da iznenadi publiku i da im sem klasičnog pozorišnog igranja prikaže i nešto više.
Po njegovim rečima, 90 minuta pre nego što se pred publikom, koja predstavu gleda s obale, pokloni glumačka posada, počinje prvi segment ovogodišnjeg pratećeg programa. Posetioci najpre razgledaju izložbu fotografija i video radova mladih autora koji se bave temom multikulturalnosti i negovanjem evropskih vrednosti u Vojvodini. Njen naziv je Bogatstvo različitosti, a zajednički je realizuju Razvojni fond za mlade i Studentski kulturni centar Novog Sada. Predstavnici pomenutih organizacija takođe informišu mlade u ruralnim sredinama o postojećim podsticajnim merama za zapošljavanje u Vojvodini i Srbiji.
Zatim, nakon završetka predstave, realizuje se drugi segment pratećeg programa, a to je koncertni nastup džez trija „Ossa“, čiji su članovi Sergej Sapovalov na violini, Ervin Malina na kontrabasu i Aleksandar Turukalo na gitari. Nikako se ne sme zaboraviti ni mobilna ekološka laboratorija za ispitivanje površinskih vodotoka čiji predstavnici, zajedno s posadom Brod teatra, plove pod parolom Misli globalno, meri i edukuj lokalno, edukujući stanovništvo o značaju očuvanja i unapređenja stanja vodotoka u Srbiji.
Odmah nakon Zrenjanina, Brod teatar plovi za Titel, a potom, u sredu, 13. avgusta, i za Novi Sad, gde se već sada s nestrpljenjem očekuje premijera predstave Šta sve možeš u Njujorku kad si mrtav oduvek. Osim premijernog izvođenja, Novosađani će ovogodišnje ostvarenje Brod teatra moći da vide i dan kasnije, tj. 14. avgusta – na Beogradskom keju preko puta Kapetanije.
S.Čambor
Zrenjaninske novine
10. avgust 2008.
Predstava, ili stvarni život
„Brod teatar“ na gostovanju u Zrenjaninu. Ambijent za odigravanje pozorišne predstave nesvakidašnji, pozornica na plovilu usidrenom kod zrenjaninskog pešačkog mosta i glumački ansambl „Brod teatra“ u predstavi „Šta sve možeš u Njujorku kad si mrtav oduvek“, po tekstu Đorđa Pisareva. Publike, za razliku od lanjske godine, mnogo, u „parteru“ pored obale, na „balkonu“, odnosno betonskoj platformi, na stepeništu, ali i na mostu, već kako se kome sviđa. A predstava, koju je režirao Ratko Radivojević, „miksovanjem“ dramskih i elemenata mjuzikla i savremenog plesa, ostavila je snažan utisak na gledalište, što je „overeno“ dugotrajnim aplauzima po završetku komada, bolno aktuelnog i životnog, ogoljeno prepoznatljivog u našem vremenu i prostoru.
Te sumorne priče „odevene u belo“, protkane plesom i muzičkom potkom, sa „junacima“, običnim smrtnicima, koji, radeći sasvim prizemne poslove tezgare na periferiji grada, i sanjaju o „zelenoj karti“ i svom malom, porodičnom biznisu na Menhetnu. Ili, jednostavno, drveno filozofiraju, uz pivo, ili dremaju u invalidskim kolicima pomireni sa usudom. I sa onim drugim likovima, Bajićima i inim, što skockani u skupa odela, besnim automobilima špartaju gradom i harače, diluju, ucenjuju, potežu noževe i pištolje, biju, seku i siluju, sve bahato, nadmeno i nemilosrdno uništavajući sudbine malih ljudi, a na kraju i živote sebe samih. U priči koja nema ni malo srećan, već surovo tragičan kraj, u kojem pravda, čestitost , poštenje i moralni principi ne pobeđuju, već gube, kao najčešće u pravom životu, bar našem. U storiji sa jakim i jasnim porukama, i poukama, ako ih kod nas uopšte vredi čitati. O konačnom, ovozemaljski zakasnelom, tek nebeskom onostranom pomirenju, ako neba ima i ako je to izmirenje. A sve to maestralno nam je dočarala glumačka ekipa profesionalaca u kojoj su , pored samog režisera Ratka Radivojevića, još Milovan Filipović, Ervin Hadžimurtezić, Miroslav Đorđević, Agota Vitkai Kučera, Jovanka Božović, Nataša Vranešević i Ratko Radivojević, uz pozajmljeni dečji glas Igora Kaurina. Svoj doprinos dali su i Nemanja Radivojević, koji je radio muziku, kostimograf Romana Knežević, scenografski tim „Art klinike” i drugi.
Ova predstava je premijerno igrana u Bačkom Petrovcu, a pre Zrenjanina u Baču, Deronjama, Srpskom Miletiću, Somboru, Bečeju, Bačkom Petrovom Selu, Molu, Senti, Novom Bečeju – kaže za „Zrenjaninske novine“ režiser i glumac komada Ratko Radivojević. – Veoma sam zadovoljan prijemom publike, koje je inače sve više na našim gostovanjima Sve više uspeha imamo u nameri da teatar približimo publici, naročito u malim sredinama, a to postižemo interpretacijom savremenog pozorišta i plesa, i izborom tema koje su bliske svima. U tome nam je pomogao i Đorđe Pisarev, koji je pristao da piše dramske tekstove za „Brod teatar“ i kojem su ovo veoma uspeli dramski prvenci. Predstava će, inače, po završetku letnje sezone, nastaviti da živi na sceni Pozorišta mladih.
Ugodno veče za publiku okupljenu oko „Brod teatra“ okončano je uz nadahnuto muziciranje džez trija „OSSA“, koji čine Sergej Sapovalov (violina), Ervin Malina (kontrabas) i Aleksandar Turukalo (gitara).
Sl. Surla
Kulturni centar Zrenjanina
10. avgust 2008.
BROD TEATAR U ZRENJANINU
Brod teatar izveo je 9. avgusta, u organizaciji Kulturnog centra predstavu Đorđa Pisareva „Šta sve možeš u Njujorku kad si mrtav oduvek” koju je adaptirao i režirao Ratko Radivojević, a igrali su: Milovan Filipović, Ervin Hadžimurtezić, Ninoslav Đorđević, Agota Vitkai Kucera, Nataša Vranešević i Jovanka Božović. Brod teatar, čija je ovogodišnja turneja plovnim putevima Vojvodine započela 25. jula u Bačkom Petrovcu, kao neformalnu grupu pozorišnih profesionalaca, osnovao je 1990. godine glumac i reditelj Ratko Radivojević. Teatar deluje u okviru nevladine organizacije Interkulturalni centar Brod. Od 2004. godine Brod teatar svako leto plovi Vojvodinom sa novom predstavom.
RTV
11. avgust 2008.
Brod teatar: Uspeh pratećih programa
NOVI SAD – Predstavom „Šta sve možeš u Njujorku kad si mrtav oduvek“, u sredu i četvrtak pred kapetanijom u Novom Sadu, „Brod teatar“ okončava ovogodišnju sezonu plovidbe po vojvođanskim vodama. Ako se izostavi nasukavanje u Baču i nevreme i plivanje za scenografijom u Novom Bečeju, plan ovogodišnje plovidbe je potpuno uspeo, reko je za Radio Novi Sad, idejni tvorac i realizator projekta Brod teatar, Ratko Radivojević.
Novinarki Radio Novog Sada, Tatjani Novčić-Matijević, predstavnik studentskog kulturnog centra Vladimir Kozbašić je rekao da su prateći programi zavredeli punu pažnju.
Danas
12. avgust 2008.
Završetak turneje Brod teatra
Novosadskom premijerom predstave „Šta sve možeš u Njujorku kada si mrtav oduvek“, Đorđa Pisareva, Brod teatar će u sredu 13. avgusta završiti svoju turneju plovnim putevima Vojvodine, izjavio je juče idejni tvorac ovog projekta, glumac i reditelj Ratko Radivojević. On je na konferenciji za novinare najavio da će predstava početi u 21 sat na Beogradskom keju, preko puta novosadske Kapetanije, a da će je u četvrtak u isto vreme i na istom mestu reprizno odigrati. Predstave su besplatne, a obe večeri nakon glumaca na brodu će nastupiti džez trio „Oša“. Čitav projekat realizovan je u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Novi Sad, a po završetku turneje očekuju nas još veći poduhvati, kazao je Radivojević. Dodao je da brod treba rekonstruisati i pretvoriti u modernu scenu, galerijski prostor i koncertnu dvoranu koji će za Novi Sad i Vojvodinu značiti osvajanje novog prostora kulturne razmene kojima će, kako je rekao, ubuduće češće ploviti. Ovogodišnja, peta po redu turneja, obuhvatila je Bač, Deronje, Srpski Miletić, Sombor, Srbobran, Bečej, Mol, Adu, Sentu, Novi Bečej, Zrenjanin i Titel, a predstava će nastaviti da se igra u Pozorištu mladih, koje je dalo logističku podršku ansamblu Brod teatra. Izvršno veće Vojvodine je još pre dve godine projekat „Brod teatar plovnim putevima Vojvodine“ proglasilo manifestacijom od posebnog značaja.
Danas
12. avgust 2008.
Sutra novosadska premijera nove predstave ploveće družine
Brod teatar uplovljava u Novi Sad
Nakon dvadeset dana turneje po plovnim putevima Vojvodine, Brod Teatar će sutra uploviti u Novi Sad kada će i biti održana premijera predstave „Šta sve možeš u Njujorku kad si mrtav oduvek“ koju je po tekstu Đorđa Pisareva režirao Ratko Radivojević. Premijera je zakazana u 21 sat na Beogradskom keju kod Kapetanije.
– Ovogodišnja turneja nam je bila veoma uspešna. Sve planirane predstave su odigrane, osim dve. U Baču nismo odigrali predstavu jer smo se nasukali i proveli 24 sata čisteći kanal koji je prošle godine bio plovan, a u Novom Bečeju nas je zahvatilo nevreme. Tu smo izgubili i nešto scenografije ali smo to sve uspeli da popravimo. Dakle, nakon Bačkog Petrovca, Deronja, Sombora, Srpskog Miletića, Srbobrana, Bečeja, Bačkog Petrovog Sela, Mola Sente, Zrenjanina i Titela, dolazimo u Novi Sad. Hiljade ljudi u ovim mestima Vojvodine potvrdilo nam je da su pozorišne predstave gledali jedini put u životu kada je Brod Teatar uplovio u njihovo mesto, istakao je na juče održanoj konferenciji za novinare Ratko Radivojević, glumac i reditelj i idejni tvorac projekta Brod Teatar.
Prateći programi za mlade
Nekoliko pratećih programa obeležilo je, pored predstave, ovogodišnju turneju: informisanje mladih u ruralnim sredinama o postojećim podsticajnim merama za zapošljavanje u Vojvodini i Srbiji u organizaciji Razvojnog Fonda za mlade, „Bogatstvo različitosti“ – izložbu u organizaciji Razvojnog fonda za mlade i SKCNS, predstavljanje projekta „Moje društvo i ja“ UG „Ukrštanje“, „Misli globalno – meri i edukuj lokalno“, mobilnu ekološku laboratoriju za ispitivanje površinskih vodotokova i edukaciju stanovništva o značaju očuvanja i unapređenja stanja vodotokova u Srbiji u organizaciji Inženjera zaštite životne sredine.
Novosađani će predstavu prvi put biti u prilici da vide sutra uveče. Na Brodu će zaigrati Milovan Filipović, Ervin Hadžimurtezić, Ninoslav Đorđević, Agota Vitkai-Kučera, Jovanka Božović, Nataša Vranešević i Ratko Radivojević. Posle predstave koja je besplatna, u 22 sata program će biti nastavljen nastupom džez tria „Osa“ koji je učestvovao na celoj turneji „Plovnim putevima Vojvodine“.
Prva repriza predstave biće odigrana već sutradan, u četvrtak 14. avgusta sa početkom u 21 sat na Beogradskom keju. Na juče održanoj konferenciji Ratko Radivojević je potvrdio da će predstava u septembru biti odigrana dva puta na sceni Pozorišta mladih koje je ove godine, uz Brod Teatar i Studenski kulturni centar Novi Sad, učestvovao u produkciji projekta
G.Noni
24 sata
12. avgust 2008.
„Brod teatar“ bacio sidro u Novom Sadu
Turneja je obuhvatila 13 vojvođanskih mesta: Bački Petrovac, Sombor, Bečej, Srbobran, Mol, Sentu… Ovogodišnju turneju plovnim putevima Vojvodine „Brod teatar“ završiće u Novom Sadu. Predstava „Šta sve možeš u Njujorku kad si mrtav oduvek“ biće izvedena na Beogradskom keju kod Kapetanije, sutra i u četvrtak od 21 sat. Ulaz je besplatan, a posle predstave svira džez trio „Ossa“.
PLOVIDBA – Sa komadom po tekstu Đorđa Pisareva, trupa je iza sebe ostavila 13 mesta u pokrajini. Turneja je započeta u Bačkom Petrovcu 26. jula, nastavljena u Deronjama, Somboru, Srpskom Miletiću i Srbobranu, na Tisi u Bečeju, Bačkom Petrovom Selu, Molu, Senti…
– Nažalost, nismo mogli da igramo u Baču, jer smo se nasukali na travu, iako smo ranije plovili tim kanalom. Tu smo proveli 24 sata, ispod broda smo nalazili frižidere i bicikle, a izvukli smo se tek uz pomoć vatrogasaca. Zbog velike oluje, otkazali smo gostovanje u Novom Bečeju, kada smo ostali i bez dela scenografije – kaže za „24 sata“ reditelj Ratko Radivojević. Ipak, prvi put su bili u Somboru i u Bačkom Petrovom Selu, gde je, kao i svuda drugde, predstava naišla na odličan prijem. Kako kaže Radivojević, sada već imaju nekoliko hiljada gledalaca koji „ništa drugo u životu nisu videli od pozorišta“.
Radnja predstave prati naše ljude, koji žele da odu negde drugde, misleći da je tamo bolje i da će uspeti da preokrenu svoj život. – Komad je daleko od klasičnog pozorišta. Nije ni komedija ni drama. Pokušao sam da napravim predstavu o ovom vremenu, o nama, o ljudima koji žive u tim malim mestima, gde smo je izvodili, kako bi i oni prepoznali situaciju. Možda smo u ovogodišnjoj priči malo više zaoštrili stvar, ali da bi lakše prošla kod publike, stavljena je u milje stripa, sa dosta plesa i muzike – kaže Radivojević.
U glumačkoj ekipi su Milovan Filipović, Ninoslav Đorđević, Ervin Hadžimurtezić, Agota Vitkai Kučera i balerina Nataša Vranešević. Scenograf je Nikola Džafo, kostimografkinja Romana Knežević, autor muzike Nemanja Radivojević, a organizator Aleksandar Oparnica. Predstava će u septembru dva puta biti na programu Pozorišta mladih.
Rekonstrukcija lađe
Lađa koju koristi „Brod teatar“ posle ovogodišnje turneje biće rekonstruisana. Kada bude potpuno opremljena, koristiće se cele godine. Moći će da plovi od Deronja do Amsterdama, a pola godine biće ukotvljena u Novom Sadu. Služiće za izložbe, koncerte i druge kulturne događaje koje osmisle „Brod teatar“ i Studentski kulturni centar Novi Sad.
A. Vukovac
Građanski list
12. avgust 2008.
Završetak turneje Brod teatra
Novosadskom premijerom predstave Šta sve možeš u Njujorku kada si mrtav oduvek Đorđa Pisareva, večeras će Brod teatar završiti svoju turneju „plovnim putevima Vojvodine“, poručuje idejni tvorac tog projekta, novosadski glumac i reditelj Ratko Radivojević. On je na nedavnoj konferenciji za novinare najavio da će večerašnja predstava početi u 21 sat – na Beogradskom keju preko puta novosadske Kapetanije, kao i da će je sutra u isto vreme i na istom mestu reprizno odigrati. Predstave su besplatne, a obe večeri nakon glumaca na brodu će nastupiti džez trio „Ossa“. Čitav projekat realizovan je u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Novog Sada. Ovogodišnja, peta po redu turneja novosadskog Brod teatra obuhvatila je Bač, Deronje, Srpski Miletić, Sombor, Srbobran, Bečej, Mol, Adu, Sentu, Novi Bečej, Zrenjanin i Titel, a predstava će nastaviti da se igra u Pozorištu mladih, koje je dalo logističku podršku ansamblu Brod teatra. Izvršno veće Vojvodine je još pre dve godine projekat „Brod teatar plovnim putevima Vojvodine“ proglasilo manifestacijom od posebnog značaja.
Građanski list
14. avgust 2008.
Brod teatar premijerno doplovio i do našeg grada
Predstavom „Šta sve možeš u Njujorku kad si mrtav“, odigranom preksinoć na novosadskom keju, završen je ovogodišnji projekat „Brod teatar plovnim putevima Vojvodine 2008“. Tu jedinstvenu plovnu pozorišnu scenu, koju realizuju pozorišni profesionalci „bez stalnog mesta i sigurnih izvora prihoda“, osnovao je reditelj Ratko Radivojević još 1990. godine. Publika je u sredu uveče burnim aplauzom s obale zapljusnula i zaljuljala brod čije čvrsto sidro ima oslonac u sjajnoj ideji pozorišta na Dunavu.
Od 2000. godine Brod teatar deluje u okviru nevladine organizacije Interkulturalni centar, okupljajući sve one umetnike koji su spremni da, kako je rečeno, zajedničkim snagama ispituju mogućnost samog pozorišta. Već četiri godine zaredom ta zanimljiva trupa plovi Vojvodinom, donoseći uvek nešto novo brojnoj publici. Zahvaljujući razumevanju Izvršnog veća Vojvodine, koje je taj projekat uvrstilo među manifestacije od posebnog značaja, Brod teatar od prošle godine plovi svojim brodom, rekonstruisanim po idejnoj zamisli arhitekata Bojane Vučinić, Vladislava T. Lalickog i Radeta Isailovića. „Iz godine u godinu sve je više onih koji žele da nas vide. To me zaista raduje, jer to znači da Brod teatar kao projekat ima budućnost u Vojvodini. Postali smo veoma kompaktna i dobro uigrana ekipa, koja se sve više približava onima kojima je bio dalek bilo kakav kulturni sadržaj“– kaže Ratko Radivojević, idejni kreator celokupnog projekta. Predstavu „Šta sve možeš u Njujorku kad si mrtav“ režirao je upravo Radivojević, po čijim je neobičnim scenskim rešenjima adaptiran tekst Đorđa Pisareva. Mračna priča o konfliktu normativnog i faktičkog, pri čemu obe kategorije bivaju dovedene do apsurda, u Radivojevićevom viđenju poprima i „stripovski“ manir, što je posledica njegovog dečačkog promišljaja Amerike, te „obećane“ zemlje glavnih likova predstave. Inače, Brod teatar je po rekonstrukciji broda postao scena gde se cele godine održavaju predstave, koncerti i izložbe. U bliskoj budućnosti planira se kulturno povezivanje Novog Sada s ostalnim evropskim regijama na vodenim putevima.
Put Vojvodine
Osim novosadske publike, ovogodišnji reportoar trupe Brod teatar mogli su videti i stanovnici Bačkog Petrovca, Bača, Deronja, Sombora, Beočina, Mola, Sente, Novog Bečeja i Zrenjanina. Ipak, priča bi bila nemoguća bez kapetana broda – Milana Lalića Lale i njegovog pomoćnika Peđe Krmpota. Na brodu je ekipa glumaca i ekipe snabdevene plovnom logistikom, a ako neko može da zapeca kad hoće – to je upravo ekipa predstave u kojoj su brojni pecaroši, barem u tom smislu, namireni za ovo leto.
R.Dž.