LEGENDA O KNEDLAMA

u predstavi nastupaju:
RATKO RADIVOJEVIĆ
i deca gledaoci
pred-knedle-gore
muzika Zoran Bulatović Bale
Premijera 3. jul 1992. na novosadskom Štrandu
RATKO RADIVOJEVIĆ JE PREDSTAVU LEGENDA O KNEDLAMA ODIGRAO PREKO PET STOTINA PUTA U STOTINAK MESTA SRBIJE I CRNE GORE. IGRA JE JOŠ UVEK.
Monodrama LEGENDA O KNEDLAMA bavi se adekvatnim umetničkim sredstvima krupnim filozofskim pitanjima: šta je (pravi) čovek, šta je dete, kako teče proces odrastanja… Ona nam otkriva kako se može postati autenticna ličnost. A to je danas epohalna tema.
Prof. dr Isidor Graorac
Učešće na festivalima
Jugoslovenski festival glumaca i pjevača za djecu u Nikšiću,1998. godine
Festival ekološkog pozorišta za decu, Bačka Palanka 1996. godine
Festival monodrame za decu Zmajevih dečijih igara 1992. godine
Deca veruju. Veruju, kad stanu na prste i rašire ruke , da lete. Veruju, kad zažmure, da ih niko ne vidi. Veruju, kad vrte poklopac od šerpe u rukama, da su vozači formule. Veruju, kad mašu drvenim mačem, da su nepobedivi ratnici.
Ja sam glumac. I ja verujem. Verujem da kad na sceni pijem iz prazne šolje, da sam utolio žeđ. Verujem da kad na sceni sedim u lavoru sa povezom oko oka, da sam strašni gusar, ili kad stavim brkove i nacrtam kose oči, da sam kineski car. Verujem, kad na sceni jašem drvenog konja, da sam neustrašivi ukrotitelj divljih konja. Verujem, kad na sceni mahnem rukom, da mogu da zaustavim sve nesreće ovog sveta.
Kakva je to vera? Neobjašnjiva, svemoguća! Verovanje u igru. Hrabrost da živiš svoj san. Otkrivanje novih svetova. Radoznalost i saznanje. Upotrebljavanje svojih moći. MAŠTA. Ako bih nekom običnom čoveku na ulici rekao: »Molim Vas, recite mi gde je ovde pošta? Ja sam upravo pao sa Marsa i treba da pošaljem telegram mojima na Marsu da sam dobro« čovek bi me pogledao i rekao: » Nisi ti pao sa Marsa. Ti si pao sa kruške i ne treba tebi pošta nego ludnica!«
Ako bih to isto rekao detetu na ulici dete bi mi stvarno pokazalo poštu, jer i to dete je u svojoj mašti već bilo, ako ne na Marsu, onda sigurno na nekoj samo njemu znanoj planeti. Stvarno, gde je ovde pošta?
Ratko Radivojević, tekst za program Nikšićkog festivala
Nagrade
Na Jugoslovenskom festivalu glumaca i pjevača za djecu u Nikšiću 1998. Ratko Radivojević osvojio je drugu nagradu za ulogu i predstavu LEGENDA O KNEDLAMA.
Na Festivalu ekološkog pozorišta za decu u Bačkoj Palanci 1996. Ratko Radivojević osvojio je nagradu stručnog žirija za najboljeg glumca festivala a predstava LEGENDA O KNEDLAMA proglašena je za NAJBOLJU PREDSTAVU u celini. Ratko Radivojević osvojio je i nagradu publike za najboljeg glumca festivala.
Na Festivalu monodrame za decu Zmajevih dečijih 1992. godine Ratko Radivojević osvojio je nagradu publike.