Kosta Trifković

IZBIRAČICA

IZBIRAČICA

adaptacija i režija
RATKO RADIVOJEVIĆ
saradnik za koreografiju Andrea Stefanov Gjuzelev
kostimograf Romana Knežević
kompozitor Nemanja Radivojević
scenograf Vera Galešev
Lica:
Sokolović – Miodrag Petronje
Sokolovićka – Agota Vitkai Kučera
Malčika – Neda Miljković
Saveta – Maja Brukner
Milica – Lena Drča
Branko – Dragan Kojić
Štancika – Boris Branković
Tošica – Milovan Filipović
Jovan – Ratko Radivojević
Premijera: petak, 15. jul 2005.
Novi Sad / Beogradski kej
Produkcija BROD TEATAR
POKROVITELJI:
GRAD NOVI SAD
POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA OBRAZOVANJE I KULTURU
Predstava odigrana DVADESET PUTA na turneji
BROD TEATAR PLOVNIM PUTEVIMA VOJVODINE 2005
O piscu
KOSTA TRIFKOVIĆ (1843-1875) je najpoznatiji novosadski komediograf. Prikazujući život građanskog društva i različite, najčešće ljubavne spletke i nesporazume, naslikao je šaroliku sliku vojvođanskog mentaliteta sedamdesetih godina 19. veka.
Komedija Izbiračica govori o tome koliko je važno uskladiti svoje želje i mogućnosti jer «događa se da izbirač nade – otirač!»
O predstavi
Sadržaj komedije IZBIRAČICA staje u jednu rečenicu: razmažena miradžika Malčika dugo se dvoumi i bira za koga da se uda, da bi joj na kraju ostao onaj koga nijedna druga devojka nije htela. A u pozadini te jednostavne priče na zidu stoji bogato oslikan portret nas samih, kako mašemo iz poze za slikanje.
Prikazujući mlade ljude pred njima najvažnijim izborom, ova komedija bavi se univerzalnom temom biranja i donošenja važne odluke. U svakodnevnom životu čovek je često u situaciji da bira. Ne samo svaki izbor već i način na koji bira, govori mnogo o jednoj osobi. Ponekad te odluke nisu presudne, kao kad razmažena Malčika bira svoje haljine. Ponekad, međutim, izborom se donosi važna odluka koja će odlučiti ne samo o sopstenoj nego i o budućnosti drugih ljudi. Osim pravog izbora, koji znači imati stav i realno oceniti svoje mogućnosti, Trifković nam pokazuje koliko je bitno ne propustiti pravi trenutak. Malčika nije bila dorasla zadatku. Da li mi jesmo?
FOTOGRAFIJE
Foto: Branko Lučić