„BROD TEATAR“ USIDREN
Posle obilaska dvadeset dva vojvođanska mesta Izbiračica se spustila na zemlju. Ali samo ona iz komedije Koste Trifkovića u izvođenju umetnika „Brod teatra“ koji je ladom „Dunda“ s kapetanom Ratkom Radivojevićem u toku jula i delimično avgusta razveseljavao meštane Futoga, Beočina, Bečeja, Savinog Sela, Kucure, Rumenke, Novog Kneževca, Bačke Palanke…
Predstava je startovala na novosadskom Keju, a poslednje izvođenje je bilo na čardi „Kamenjar“.
(Građanski list, 27/28. avgust 2005)
DUNAV, TEATAR PARTY
Izbiračica plovi Vojvodinom
Premijera pozorišne predstave Koste Trifkovića Izbiračica u adaptaciji i režiji Ratka Radivojevića, održana je sredinom jula na Beogradskom keju u Novom Sadu, na plovećoj sceni, putujućeg pozorišta „Brod teatra“. Stara dunavska lađa „Dunda“ pretvorena je u pozornicu, a više od 300 Novosađana uživalo je pored vode u kulturnom hepeningu. Ceo događaj upotpunila je svirka legendarnog bluz–rok benda „Sing Sing Singers“.
„Brod teatar“ trenutno je na turneji „Plovnim putevima Vojvodine 2005.“ u okviru koje će oploviti većinu vodenih tokova u Pokrajini i krećući se Dunavom, Tisom i mrežom vojvođanskih kanala posetiti brojna mesta u priobalju, gde će odigrati komediju uz obavezan rok koncert na kraju. Sličan projekat „Brod teatar“ imao je i prošle godine, kada je takođe igran Trifkovićev komad Ljubavno pismo.
Cilj ovakve turneje je oživljavanje vodenih puteva u Vojvodini, koji su nekada mnogo više upotrebljavani u svakodnevnom saobraćaju i transportu ljudi. Ovako će neobični brod s bogatom i raznovrsnom kulturnom ponudom povezati sve ljude dobre volje uz obale ravničarskih rečnih tokova. Pored Radivojevića, u šaljivoj i poučnoj scenskoj igri poznatog vojvođanskog komediografa iz 19. veka pojavljuju se i Miodrag Petronje, Agota Vitkai-Kučera, Neda Miljković, Maja Brukner, Lena Drča, Dragan Kojić, Boris Branković i Milovan Filipović.
Izbiračica će tako udahnuti kreativnog šmeka i kulturno osvežiti Bečej, Turiju, Srbobran, Kucuru, Savino Selo, Despotovo, Bački Petrovac, Rumenku, Futog i druge vojvođanske naseobine. Završetak turneje tradicionalno će biti proslavljen uz obalu vikend naselja Kamenjar, pored Čarde, 21. avgusta. Pokrovitelji predstave su novosadska Gradska uprava za kulturu i Pokrajinski sekretarijati za obrazovanje i kulturu. Veliki su izgledi da se predstava na jesen nađe na redovnom repertoaru jednog od tri gradska pozorišta.
K. M. (Anzis karta, avgust 2005)
Završena plovna turneja Radivojevićevog “Brod teatra”
“Izbiračica” se vratila u Novi Sad
Žitelji Ade, Mola, Sente, Srbobrana, Despotova, Savinog Sela, Sremskih Karlovaca, Turije, Titela, Novog Kneževca, Bečeja, Kucure, Rumenke, Bačke Palanke, Futoga, Beočina (…) uživali su proteklih letnjih večeri u izvođenju antologijske komedije Koste Trifkovića Izbiračica u izvođenju umetnika novosadskog Teatra “Brod”, koji je svojom lađom, s Ratkom Radivojevićem na čelu, “plovnim putevima Vojvodine” obišao ukupno 22 vojvođanska mesta. Ali, kako svako zadovoljstvo ima svoj kraj, tako je i lađa “Dunda”, na kojoj su “brođani” plovili, prekjuče uplovila u Novi Sad, tačnije: do čarde “Kamenjar” gde je poslednji put na vodi u ovoj godini Teatar “Brod” izveo Izbiračicu.
Poslednjem izvođenju ove komedije prethodilo je otvaranje izložbe slika dekana Akademije umetnosti u Novom Sadu profesora Dušana Todorovića Dujca, ali i nadmetanje u umešnosti kuvanja kotlića od strane mnogobrojnih umetnika koji su došli da aplauzima i ovacijama pozdrave srećno ukotvljavanje Radivojevićevog teatra na brodu. “Vrlo sam zadovoljan činjenicom da smo tokom protekla dva meseca uveseljavali ljude koji nemaju priliku da često pohode pozorišna dešavanja. Prvi put smo, praktično, obišli i većinu kanala Dunav-Tisa-Dunava, što nam je omogućilo da nas vidi i čuje i ona publika koja živi kraj kanala. Voleo bih da se u sledećoj “plovnoj” sezoni nađemo i izvan okvira Vojvodine, te zađemo u Madarsku, Hrvatsku i Rumuniju na ovaj način”, priželjkuje reditelj i glumac Radivojević. Uz frenetične aplauze, u nedelju uveče na čardi “Kamenjar”, ovogodišnja plovna sezona Teatra “Brod” završena je koncertom novosadskog rok sastava “Sing sing singers”.
T. Ž. J. (Građanski list, 23. avgust 2005)
POZORIŠNA TRUPA “BROD TEATAR” ZAVRŠILA TURNEJU “VODENIM PUTEVIMA” VOJVODINE
GLUMILI NA RECI
Za 36 dana glumci “Brod teatra” odigrali 22 predstave i obogatili kulturno leto u 19 vojvođanskih mesta
“Brod teatar”, pozorišna grupa iz Novog Sada, je od 15. jula do 21. avgusta, ploveći Dunavom, Tisom i kanalom Dunav-Tisa-Dunav, gostovala u 19 vojvođanskih mesta i za 36 dana turneje 22 puta odigrala predstavu Izbiračica Koste Trifkovića u adaptaciji i režiji Ratka Radivojevića. Ovaj jedinstven poduhvat mladih glumaca ravničarskim priobaljem, videlo je 10.000 ljubitelja pozorišne umetnosti, a u svakom mestu je posle predstave održan i rok koncert novosadskog benda “Sing Sing Singersi”.
Predstave i koncerti su za publiku, koja je sedela na obali, ali i u čamcima privezanim za dokove i skele, bili besplatni, a projekat “Brod teatra” podržali su grad Novi Sad i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu.
– Zadovoljni smo učinkom, kao i odzivom publike. Ostvarili smo plan za ovu godinu, jer smo plovili Kanalom, za razliku od lane, kada smo bili samo na Dunavu i Tisi. Želja je da, s obzirom na to da već drugu godinu idemo na putešestvije plovnim putevima Vojvodine, sve preraste u tradiciju, kao i da dogodine pređemo granice i održimo predstave u Madarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj. Takođe, bilo bi lepo da lađa kapetana Milana Lalića Lale, kojom smo putovali i na kojoj smo igrali predstave, ostane i bude nova scena u gradu, jer može da se upriliči za razna kulturna dešavanja, od izložbi do koncerata – kaže Ratko Radivojević, tvorac projekta.
Putujući “Brod teatar” predstavljao je atrakciju u vojvođanskim mestima, u kojima je dočekivan i ispraćan aplauzima i ovacijama. Čak ni kiša, koja je lila kao iz kabla u Bačkom Petrovcu i Despotovu, nije omela glumce i publiku da uživaju u umetnosti, jer su posetioci, da bi se sklonili od pljuska, bili primljeni na brod.
– Sve je bilo fenomenalno. Predivna atmosfera i duh nas nisu napuštali, ta ekipa je bila sjajna. Timski rad, učestale predstave kao i čitava organizacija, doprinele su dodatnoj energiji, što je posebno iskustvo za nas mlade glumce – istice Lena Drča, glumica.
Finale, u nedelju 21. avgusta, održano je na brodu usidrenom pred čardom na “Kamenjaru” uz prisustvo više stotina Novosađana. Tom prilikom su glumci i muzičari u desetak kotlića kuvali riblje čorbe, a publika je imala priliku, a pored predstave, i koncerta, uživa i u kulinarskim specijalitetima umetnika.
S. Bajić (Novosti, 23. avgust 2005)
“Brod teatar” okončao turneju po Vojvodini
“Izbiračica” bacila sidro
Za 36 dana izvedeno 20 predstava, što je dobar skor i za mnogo veća pozorišta, ističe Ratko Radivojević
Novi Sad – Ovogodišnja turneja “BROD TEATAR plovnim putevima Vojvodine” bila je više nego uspešna, a moj dil da kiša ne pada izgleda da je upalio jer smo, iako je leto bilo izuzetno jesenje raspoloženo, predstavu otkazali samo dva puta, u Novom Sadu i Beočinu. Dvaput smo igrali po kiši tako što smo našu publiku doveli na lađu – kaže reditelj i glumac Ratko Radivojević, kapetan “Brod teatra”.
Prema njegovim rečima, za 36 dana izvedeno je 20 predstava, što je dobar skor i za mnogo veća pozorišta koja imaju matične daske. Nakon krstarenja plovnim putevima Vojvodine i predstava u bezmalo svakom većem mestu na Dunavu, Tisi, Savi i kanalu DTD, veliko finale putujućeg pozorišta zakazano je za Novi Sad. Poslednje izvođenje komedije Izbiračica Koste Trifkovića u ovogodišnjoj “rečnoj sezoni” održano je sinoć na čardi na Kamenjaru.
– Celo leto smo publici dolazili na noge i kud god bismo krenuli, glas o nama je stizao pre nas. Tražilo se mesto više, a bilo je i onih koji su putovali sa nama iz mesta u mesto, mi vodom, a oni drumom, da bi i po nekoliko puta gledali predstavu. Najvernija publika je već znala napamet replike – ističe Radivojević.
U ulozi Izbiračice koja nailazi na otirač od sredine jula, kada se plivajući teatar otisnuo na reku, bila je Neda Miljković, a njene udvarače igrali su Dragan Kojić, Boris Branković i Milovan Filipović. Veterani novosadskog glumišta Miodrag Petronje i Agota Vitkai-Kučera nastupali su u ulozi Malčikinih roditelja.
Kao i Ljubavno pismo, predstava iz prošlogodišnje produkcije, koja je nastavila pozorišni život na daskama Srpskog narodnog pozorišta, ocekujemo da će se Malčika i njeni udvarači sa vojvođanskih obala preselili u neko novosadsko pozorište – zaključio je Radivojević.
Marica Puškaš (Blic, 22. avgust 2005)
U NEDELJU ZAVRŠETAK TURNEJE “BROD TEATRA”
“Izbiračica” isplovljava na Kamenjar
Velika letnja turneja pozorišne trupe “Brod teatar plovnim putevima Vojvodine 2005.” biće okončana u nedelju 21. avgusta u vikend naselju Kamenjar, gde će kod Riblje čarde “Kamenjar” dvadeset drugi put biti izvedena predstava Izbiračica. Tekst čuvenog dramskog pisca i komediografa Koste Trifkovića adaptirao je i režirao Ratko Radivojević, a predstava je na brodu “Dunda” tokom prethodnih nekoliko sedmica izvedena u 20 gradova na obalama Dunava, Tise i kanala DTD.
Izbiračica će sutra biti izvedena u Beočinu, u petak u Banoštoru i u subotu u Bačkoj Palanci, da bi se “Dunda” kapetana Milana Lalića i Zorana Čanka nakon toga spustila Dunavom do novosadskog predgrađa na obali. Pored popularnog restorana Miće Zlojutra u 18 sati će početi bogat kulturno-zabavni program, kakav se ovde organizuje tokom čitave sezone u okviru manifestacije “Leto na Kamenjaru”.
U 18 sati, kada se očekuje dolazak broda s glumcima, biće otvorena izložba slika novosadskog umetnika i dekana Akademije umetnosti Dušana Todorovića Dujca, kao i radova preostalih nakon nekoliko poslednjih tradicionalnih likovnih kolonija, a u planu je i nadmetanje glumaca u pripremanju riblje čorbe na uobičajen način – u kotlićima.
Predstava će, kao i uvek tokom turneje, početi u 21 čas, da bi odmah nakon završetka, oko 22 sata, počeo koncert novosadske bluz-rok grupe “Sing sing singers”. Prisustvo gledalaca na svim programima se neće naplaćivati, a biće obezbeden i dovoljan broj mesta za sedenje duž obale, na pontonima i montažnim tribinama. Onaj ko želi da uz predstavu i koncert uživa i u večeri na terasi restorana, može da rezerviše mesta za stolovima na brojeve telefona 468-409 i 367-612.
U Izbiračici, pored Ratka Radivojevića igraju i glumci Srpskog narodnog pozorišta Miodrag Petronje, Lena Drča, Dragan Kojić i Milovan Filipović, kao i Maja Brukner, Agota Vitkai-Kučera, Neda Miljković i Boris Branković. Kostime je uradila Romana Knežević, scenografiju Vera Galešev, muziku Nemanja Radivojević, a scenski pokret Andrea Stefanoj Gjuzelev.
Ideja turneje vodenim tokovima širom pokrajine drugu godinu za redom je da se ožive nekada mnogo bolje iskorišćeni plovni putevi idealni za transport ljudi i robe, ali i za sve oblike turizma, sporta, rekreacije, lova i ribolova, kao i za naučne ekspedicije ekologa i proučavalaca izuzetno bogate flore i faune vojvođanskog priobalja. Predstava će se od jeseni naći na repertoaru jednog od novosadskih pozorišta, a nova turneja trupe “Brod teatar” u planu je već za naredno leto.
Z. Gajić (Dnevnik, 17. avgust 2005)
BROD TEATAR
Pozorište kod čarde
Putujuće pozorište “Brod teatar” ponovo se vraća u Novi Sad. Nakon sutrašnje predstave u Beočinu, te nastupa koji je zakazan u petak u Banoštoru i subotnjeg u Bačkoj Palanci, glumci “plivajućeg pozorišta” odigraće besplatnu predstavu za Novosađane kod čarde na “Kamenjaru” u 21 sat.
M. Pu.
(Blic, 17. avgust 2005)
Izbiračica još jednom: U nedelju na čardi “Kamenjar” zvaničan završetak turneje
“Brod teatar plovnim putevima Vojvodine 2005”
“Brod teatar” obišao čitav niz lepih ali zaboravljenih predela
U čardu stižemo lađom oko 18 sati. Do početka predstave pogledaćemo dve izložbe koje su tu postavljene. Izložbu Dušana Todorovića Dujca i izložbu odabranih radova na temu Dunava koji se čuvaju na ovoj čardi. Predstava je na programu u 21 sat, a nakon toga svira novosadska grupa “Sing sing singers” – najavio je nedeljni program glumac i reditelj Ratko Radivojević
U pravom vojvođanskom ambijentu riblje čarde “Kamenjar” na Dunavu juče je najavljen završetak turneje “Brod teatar plovnim putevima Vojvodine 2005” i sumirano šta su umetnici okupljeni oko novosadskog nezavisnog Teatra “Brod” i njihovi prijatelji postigli tokom proteklih nešto više od mesec dana, koliko je trajala turneja. Ratko Radivojević, “kapetan” Teatra “Brod” i njegov domaćin Mića Zlojutro, vlasnik čarde “Kamenjar” i agencije “Market turs”, koja je takode pomogla projekat, najavili su juče da će turneja “Brod teatar plovnim putevima Vojvodine 2005” biti okončana u nedelju 21. avgusta upravo na čardi “Kamenjar”. Tamo će glumci izvesti predstavu Izbiračica Koste Trifkovića u adaptaciji i režiji Ratka Radivojevića, koja je i bila centralni događaj ovogodišnjeg izdanja projekta “Plovnim putevima Vojvodine”. Inače, Radivojevićevi ploveći umetnici osmislili su celodnevni program za nedelju, 21. avgust. Prvo će pre podne isploviti iz Bačke Palanke, gde izvode predstavu prethodno veče, s tim da će se umetnicima Teatra “Brod” u njihovoj poslednjoj ovogodišnjoj plovidbi pridružiti kolege glumci i novinari.
– U čardu “Kamenjar” stižemo u nedelju lađom oko 18 sati. Do početka predstave pogledaćemo dve izložbe koje su tu postavljene. Izložbu Dušana Todorovića Dujca i izložbu odabranih radova na temu Dunava koji se čuvaju na ovoj čardi. Predstava je na programu u 21 sat, nakon toga svira novosadska grupa “Sing sing singers”, a na kraju slede klopa i tamburaši – najavio je nedeljni program glumac i reditelj Ratko Radivojević. A Mića Zlojutro je dodao: “Izvođenje ove predstave jeste kruna dešavanja, tako da ćemo se potruditi da ovde stane što više Novosađana koji žele da je pogledaju. Zato ćemo, pored mesta koja postoje u čardi, postaviti i tribine za publiku. Potrudićemo se i da sve drugo, dakle, celokupna atmosfera na čardi bude odlicna, zato ćemo tog dana organizovati takmičenje u kuvanju riblje čorbe. Ovog puta majstori za čorbu bice glumci. Mi, inače, tokom celog leta radimo programe u okviru manifestacije “Leto na Kamenjaru”, a završićemo ga 9. septembra likovnom kolonijom koju organizujemo osmu godinu zaredom.
Pred završnicu u Novom Sadu, Teatar “Brod” će s predstavom Izbiračica ovih dana posetiti još Futog, Beočin, Banoštor i Bačku Palanku. Tokom prethodnih mesec dana, nakon što je 15. jula premijerno izvedena pred novosadskom publikom, predstava Izbiračica je u okviru projekta “Brod teatar plovnim putevima Vojvodine 2005” izvedena u 16 mesta. Pored predstave, na brodu su priređivane izložbe i koncerti. Umetnike je tokom njihovih dana plovidbe po Vojvodini pratilo uglavnom lepo vreme. Naravno, bilo je igranja i po kiši i hladnoći, ali publika ni tada nije odustajala. Radivojević kaže da je u proseku na svakom izvođenju bilo oko 200 gledalaca. “Bilo je ovo zaista veliko iskustvo i za nas i za ljude koji nikad nisu videli neku pozorišnu predstavu. Publika je bila divna, a meni je najvažnije to što je iz publike isijavala pozitivna energija. Uspostavili smo kontakte s mnogim ljudima u vojvodanskim mestima koja smo posetili i predložili im da sledeće godine u ovim našim proputovanjima kroz njihova mesta i oni nama pokažu šta rade. Da mi budemo njihova publika. Osim toga, jedan od ciljeva projekta “Brod teatar plovnim putevima Vojvodine 2005” jeste da, osim kulture i umetnosti, koje su tu neminovne, uključimo i turističke organizacije, privredu, ekologe… Da vide kakvo je stanje na vodama u Vojvodini. Voleo bih da nas i oni sledeće godine prate i da vide koliko ima lepih ali zaboravljenih predela”, kaže na kraju Ratko Radivojević. I podseća na činjenicu da se projekat “Brod teatar plovnim putevima Vojvodine” realizuje već drugu godinu zaredom. Omogućili su ga grad Novi Sad, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu i za sport i omladinu, kao i brojni sponzori.
S. P. M. (Građanski list, 17. avgust 2005)
“Anziskarta” – novi lokalni magazin za kulturu i turizam
PIŠEM TI, PIŠEM O NOVOM SADU…
“Brod teatar”
POSLEDNJE PREDSTAVE NA PLOVNIM PUTEVIMA VOJVODINE 2005.
Premijeru predstave Izbiračica Koste Trifkovića u adaptaciji i režiji Ratka Radivojevića “Brod teatar” odigrao je u Novom Sadu 15. jula. Posle premijere u Novom Sadu 15. jula “Brod teatar” zaplovio je, naraslim kao more, Dunavom nizvodno ka Sremskim Karlovcima, da bi nemirnom i ćudljivom Tisom uzvodno stigao do Titela, Novog Bečeja, Mola, Ade, Sente, Novog Kneževca i Bečeja. Kod Bečeja scena na vodi skrenula je u Mali bački kanal, neotkriveni mali raj, i odigrala predstave u Turiji, Srbobranu, Kucuri, Savinom Selu, Despotovu i Bačkom Petrovcu.
U svim mestima predstava Izbiračica dočekivana je kao nesvakidašnji događaj. Svaka obala je drugačija i predstava je gledana s klupe, s trave, s mosta, prevodnice, ograde, iz čamaca, vode… svaka publika drugačije je videla predstavu. U malim mestima koja su povezana publika je putovala za “Brod” teatrom i unapred dobacivala replike koje su im se najviše svidele. Nijedna predstava nije ličila na drugu. Ponekad je prolazima u tišini od početka do kraja, da bi glumci tek na kraju, kada počne da tapše, postali svesni prisustva publike, ponekad je od početka do kraja publika učestvovala neočekivanim upadicama i smehom. “Brod” teatar je svaku publiku doživeo kao svoje bogatstvo.
U subotu, 6. avgusta predstava se igra u Rumenci, na Kanalu kod Čarde “Zvonce”, a u nedelju 7. avgusta drugi put u Novom Sadu, na Beogradskom keju kod Kapetanije. Predstava počinje u 21 sat. Pre predstave na obali u Novom Sadu Dušan Todorović Dujac izložiće svoja platna i instalacije koje će moći da se posete od 19 sati.
Posle predstave, kao i na celoj turneji sviraju “Sing sing singersi”.
Nakon predstave u Novom Sadu “Brod” teatar napraviće mali odmor, a poslednjih pet predstava odigraće u Futogu, Beočinu, Banoštoru, Bačkoj Palanci (u okviru Festivala ekološkog pozorišta za decu) od 16. do 20. avgusta. Poslednja predstava igra se 21. avgusta kod Čarde na Kamenjaru.
Autor predstave, Ratko Radivojević, sa saradnicima, kostimografom Romanom Knežević, kompozitorom Nemanjom Radivojevićem, scenografom Verom Galešev, saradnikom za koreografiju Andreom Stefanov Gjuzelev, glumcima Nedom Miljković, Milovanom Filipovićem, Majom Brukner, Draganom Kojićem, Lenom Drčom, Borisom Brankovićem, Agotom Vitkai-Kučerom i Miodragom Petronjeom, pozivaju vas da pogledate predstavu na obali koju izaberete.
Sve predstave su besplatne a turneja je ostvarena pod pokroviteljstvom grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i obrazovanje.
(Grad, 15. avgust 2005)
SCENA – BROD TEATAR
BROD TEATAR PLOVI DRUGO LETO
Komarci k’o rode i premijerna publika
Brod na jesen u teatru
Probe predstave su tokom juna i jula održavane na scenama Srpskog narodnog pozorišta a plan je da se komad na jesen “usidri” na redovnom reprtoaru nekog od novosadskih pozorišta. Pokrovitelji predstave su Sekretarijat za kulturu Novog Sada i Pokrajinski sekreatarijat za obrazovanje i kulturu.
Nakon novosadske premijere, “Brod teatar” je od 15. jula sa svojom Izbiračicom, za koju je režiju i adaptaciju Trifkovićevog teksta potpisao kapetan lađe Ratko Radivojević, zaplovio Vojvodinom. Cilj je, baš kao i lane, od samog početka bio vrlo jasan i precizan: da se tokom malo “jačih” mesec dana plovidbe, nakon prošlogodišnjih sedam i to na potezu od Bečeja do Beočina, ovog leta obiđu čak 22 vojvodanska mesta; krećući se Dunavom, Tisom i spletom vojvođanskih kanala, ploveća trupa tako je posetila brojna mesta u priobalju i na isti način kao u Novom Sadu odigrala predstavu. Uz obavezni rok koncert i “Singerse” za kraj.
I ovogodišnja turneja “Brod teatra”, kako smo mogli da čujemo od Ratka, pre svega za cilj ima oživljavanje vodenih tokova u Vojvodini, nepregledne lepote i bogatstva, koje je nekada mnogo više upotrebljavano u svakodnevnom laloškom životu; od prevoza žita i drugih vrsta roba, transporta ljudi. A umesto svega toga, ovog puta lađom “plovi” bogata i raznovrsna kulturna ponuda, povezujući pri tom sve ljude dobre volje, koji žive uz obale vojvođanskih rečnih tokova.
A uz Ratka, u predstavi igra odlična višegeneracijska ekipa predvođena glumcima Srpskog narodnog pozorišta Milovanom Filipovićem, Draganom Kojićem, Miodragom Petronjeom i Lenom Drčom. Pored njih, u Izbiračici igraju i Agota Vitkai-Kučera, Neda Miljković, Maja Brukner i Boris Branković. Kostime je po četvrti put za potrebe “Brod teatra” uradila Romana Knežević, dok je scenografiju i dizajn predstave uradila studentkinja četvrte godine Akademije umetnosti u Novom Sadu, na odseku za vajarstvo Vera Galešev. Kompozitor muzike je Nemanja Radivojević, koreograf Andrea Stefanov Gjuzelev, a dizajner svetla Laslo Seleši. Prema rečima Ratka Radivojevića, namera “Brod teatra” je i da okupi stalnu ekipu saradnika, takozvani pul, što izgleda daje rezultate jer je veliki deo prošlogodišnjih učesnika i ovog puta na okupu. A da to nije teško potvrđuje i podatak da se glumci i ostatak ekipe već sada raspituju šta će se igrati sledećeg leta. Naravno Kosta Trifković, siguran je naš poznati glumac i reditelj, koji, nakon Ljubavnog pisma i Izbiračice, planira da već koliko na jesen izabere novi tekst poznatog novosadskog komediografa.
– Nakon novosadske premijere, održane 15. jula, posetili smo Titel, Sremske Karlovce, Novi Bečej, Adu, Sentu, Novi Kneževac, Bečej, Turiju, Srbobran… Do 16. avgusta ćemo napraviti kraći predah, a onda nastavljamo dalje. Na redu su Futog, Beočin, Banoštor, Bačka Palanka, pa sve do novosadskog finiša, zakazanog za 21. avgust na čardi Miće Zlojutra na Kamenjaru – čuli smo od Ratka.
U celoj je priči na mene najjači utisak bez svake sumnje ostavila publika, među kojom je bilo i puno onih koji su premijerno, dakle, prvi put u životu odgledali jednu pozorišnu predstavu. Naravno da je, kada bismo stigli u neko mesto, u početku bilo zagledanja, merkanja i zapitkivanja, ali bi nakon odgledane predstave i uz večericu koju su nam pripremali u svakom mestu u kojem smo bili, ljudi oduševljeno pitali kada ponovo dolazimo…
Slično je bilo i sa glumcima. Nije bilo nikakvih problema sa “starom”, prošlogodišnjom ekipom, koja je tačno znala šta je sve čeka, ali je “pojačanje”, posebno devojke, u početku imalo malih problema; smetale su im bube, komarci, vrućina, kiša… Ali, kada bi predstava krenula, sve je to postajalo potpuno nevažno. Sada smo, to mogu slobodno da kažem, potpuno uigrani i našu Izbiračicu možemo da odigramo u bilo kakvim uslovima. Naprosto smo postali tim.
J. Budimirović (Dnevnik, TV dodatak, 14-20. avgusta 2005)
NEFORMALNO
S Borisom Brankovićem
Vedar, strastven, osećajan, posvećenik umetnosti
“Brod teatar”
Dvadeset četvrtog janura 2002. godine počinje moje putešestvije s “Brodom”, odnosno sa sjajnim Ratkom Radivojevićem u kojem je Trifkovićeva “Izbiračica” koju igramo već skoro mesec dana po “plovnim putevima Vojvodine”, četvrti projekat. Naše prve dve predstave – “Krevet” i “Bogalji” – čisto su alternativno pozorište, dok je pučki teatar, za koji je Ratko odabrao dva najpoznatija komada Koste Trilkovića – “Ljubavno pismo” i “Izbiračica” – klasika sa plesnim momentima, odrađena na zanimljiv način, kao što je, da se koristim brehtovskom terminologijom, skokovita montaža da se određeno stanje, radnje i raspoloženja glumaca iskažu plesnim sredstvima. Kada sam počeo da radim s Radivojevićem, već nakon nedelju dana sam video da se taj čovek koristi vokabularom koji poznajem i koji mi prija. U početku, trupa je imala 18 članova, da bi se priča svela na 12 ljudi koji, bukvalno, žive zajedno. Nekada bismo imali probe i po 12 sati. I to je bilo sjajno! Super smo se kapirali i upoznavali.
U krajnjoj liniji, učešće na Lionskom festivalu dokazuje da ono što radimo ima svoju kulturološku vrednost.
Kad sam baš beskrajno dokona – a to je u poslednja dva meseca vrlo česta pojava jer spremam diplomski – onda u pauzama čitanja i iščitavanja pokušavam da kontempliram uz veoma bogatu ponudu silnih televizijskih stanica naših. Vremenom sam utvrdila da je stanica odveć, a programa na njima premalo. Tamo gde ga i ima (izuzimam RTS 2 i određene segmente B92), bolje i da ga nema.
Kako god, u tom mom šaltanju kanala uspeh i da se iznerviram – iako mi je osnovni poriv bio da se odmorim i eventualno saznam nešto novo što će obogatiti moj ionako razuđeni informacioni aparat – jer mi se pogrešnim pritiskom na daljinski upravljač “otvorilo” ružičasto carstvo RTV Pink, na kojoj se više čak ni film ne mere pogledati od silnih reklamnih blokova,a koja je ničim izuzev viškom profita dozvolila sebi avanturu pravljenja igrano-serijskog programa koji po svojoj stupidnosti, bezidejnosti, “lošoći” odrađivanja “tezge”, te degutantnom i trivijalnom pokušaju da se podiđe vrlo diskutabilnom ukusu gledališta prevazilazi čak i hispanoameričke sapunice. Dakako, reč je o “Ljubavi, navici i panici”, koja se serijom može nazvati isključivo zato što neko kadrove seče, te pušta po epizodama, jer, bože moj, snimljene trake ima dosta, a treba opravdati poverenje svih poslovnih partnera koji su snimili reklame na Pinku, te očekuju da im se te i puste.
Prilično dobro kapiram da je u krilu folkloristike ponikla koncepcija “polufolklornog”, “polunarodnog”, ili kako se još naziva, “pučkog” teatra, koja pokriva područje pisanog jezičkog stvaranja između umetničke literature i folklora kao usmene književnosti, ali zaista mi do pameti ne dopire kako “tvorevina” poput pomenutog “serijala” može vršiti obrazovno-estetsku funkciju u slojevima gledalaca koji jesu konsumenti (a gro naroda je takav) pučkog štiva. Nasuprot ovom “naviknuto-paničnom” teatarsko-filmskom ataku na sive moždane ćelije stoji poduhvat još jednog pučkog štiva. Da je pameti, ko što nije, međ producentima i TV pregaocima, vrlo lako bi se moglo ekranizovati ono što to štivo nudi već gotovo mesec dana po “plovnim putevima Vojvodine” blagodareći entuzijastima “Brod teatra”.
U pitanju je, dakako, vanvremena “Izbiračica” Koste Trifkovića u čijoj podeli glumci uistinu glume, u svrhu kako edukacije tako i zabave širokih narodnih masa.
Međ “mornarima” u posadi Ratka Radivojevića našao se, ne bez razloga, i vedri, strastveni i osećajni Boris Branković. Sterijanska publika pamti ga iz kultne bokeške trilogije Stevana Koprivice, gde je učestvovao u “Betuli u malu valu”, te u “Bokeškom d-molu”, a bilo ga je i u “Noći tribada”, “Vernisažu”, “Krivici”, “Kralju Liru”, “Smrti trgovačkog putnika”, “Logoru”, “Gospođici”, “Koriolanu” i mnogim drugim predstavama s repertoara uvek uzbudljivog beogradskog KPGT. Ukoliko bismo političko i ljudsko biće Ljubiše Ristića, direktora ovog pozorišta, ostavili po strani, onda već i sama činjenica da je ovaj vrsni reditelj i istraživač teatra pozvao baš mlađahnog Brankovića u svoj ansambl govori više od reči.
Da se uverim u to imah priliku i sama, gledajući ga u izdanjima “Brod teatra” – “Krevetu”, “Kad bogalji marširaju”, “Izbiračici” i “Ljubavnom pismu”, a da je Boris pravi posvećenik umetnosti, kojoj se podario, otkrila sam u drugovanju s njim. Jednako dobar kad igra uzvišeno, osećajno ili šaljivo, bivajući osetljiv kako na mane tako i na vrline ljudskih karaktera, Boris Branković je istančan procenitelj “pučkog ukusa” publike. Stoga zaslužuje da bude (kao uostalom, i ceo “Brod”) prepoznat od producenata, scenarista i TV reditelja svojih. Pet minuta na magičnoj kutiji što menja slike i ispušta zvuke. Ako ni zbog čeg drugog a ono bar zbog toga da ostali nauče razliku izmedu pučkog teatra i budalaštine.
Teodora Ž. Janković (Građanski list 6/7. 8. 2005)
U nedelju uveče (21) na Beogradskom keju kod Kapetanije
Još jedno izvođenje Izbiračice
Pre predstave Teatra “Brod”, Dušan Todorović Dujac izložiće svoja platna i instalacije koje će moci da se pogledaju od 19 sati. Posle predstave, kao i na celoj turneji “Plovnim putevima Vojvodine 2005”, sviraće sastav “Sing Sing Singers”
Novosadski Teatar “Brod” ponovo će odigrati predstavu Izbiračica Koste Trifkovića u adaptaciji i režiji Ratka Radivojevića u Novom Sadu u nedelju, 7. avgusta na Beogradskom keju kod Kapetanije. Izbiračicu je Teatar “Brod” premijerno odigrao u Novom Sadu još 15. jula. “Brod” je zatim zaplovio, kako nam javlja njegov prvi čovek Ratko Radivojević, “naraslim kao more Dunavom, nizvodno ka Sremskim Karlovcima, da bi nemirnom i ćudljivom Tisom uzvodno stigao do Titela, Novog Bečeja, Mola, Ade, Sente, Novog Kneževca i Bečeja. Kod Bečeja, scena na vodi skrenula je u Mali bački kanal, neotriveni mali raj, i odigrala predstave u Turiji, Srbobranu, Kucuri, Savinom Salu, Despotovu i Bačkom Petrovcu. U svim mestima predstava Izbiračica dočekivana je kao nesvakidašnji događaj. Svaka obala je drugačija, a predstava je gledana s klupe, s trave, s mosta, prevodnice, ograde, iz čamaca, vode… Svaka publika drugačije je videla predstavu. U malim mestima koja su povezana publika je putovala za Teatrom “Brod” i unapred dobacivala replike koje su ima se najviše svidele. Nijedna predstava nije ličila na drugu. Ponekad je prolazila u tišini od pocetka do kraja, da bi glumci tek na kraju, kada publika pocne da tapše, postali svesni njenog prisustva. Ponekad je od pocetka do kraja publika učestvovala neocekivanim upadicama i smehom. Teatar “Brod” je svaku publiku doživeo kao svoje bogatstvo. Izbiračica se danas (subota) igra u Rumenki, na Kanalu kod čarde “Zvonce”.
U nedelju na Beogradskom keju kod Kapetanije predstava počinje u 21 sat. Pre predstave, na obali, Dušan Todorović Dujac izložiće svoja platna i instalacije koje će moći da se pogledaju od 19 sati. Posle predstave, kao i na celoj turneji “Plovnim putevima Vojvodine 2005”, sviraće novosadski rok sastav “Sing Sing Singers”. Nakon predstave u Novom Sadu, Teatar “Brod” (www.brod.org.yu) napraviće mali odmor, s tim da će poslednjih pet predstava odigrati u Futogu, Beočinu, Banoštoru, Bačkoj Palanci (u okviru Festivala ekološkog pozorišta za decu) od 16. do 20. avgusta. Poslednja predstava igra se 21. avgusta, kod čarde na Kamenjaru. Autor predstave Ratko Radivojević sa saradnicima – kostimografom Romanom Knežević, kompozitorom Nemanjom Radivojevićem, scenografom Verom Galešev, saradnikom za koreografiju Andreom Stefanov-Gjuzelev, glumcima Nedom Miljković, Milovanom Filipovićem, Majom Brukner, Draganom Kojićem, Lenom Drčom, Borisom Brankovićem, Agotom Vitkai-Kučerom i Miodragom Petronjeom, pozivaju vas da pogledate predstavu “na obali koju izaberete”. Pračenje svih izvođenja predstave Izbiračica besplatno je, a turneja je ostvarena pod pokroviteljstvom grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i obrazovanje.
(Građanski list, 6/7. avgust 2005)
U NEDELJU PREDSTAVA “IZBIRAČICA”
“Brod teatar” ponovo u Novom Sadu
Putujuće pozorište “Brod teatar” gostovaće ponovo u Novom Sadu u nedelju 7. avgusta i izvesti predstavu “Izbiračica” Koste Trifkovića na Beogradskom keju kod Kapetanije. Na istom mestu predstava je odigrana premijerno polovinom prošlog meseca, a zatim je krenula na turneju “Plovnim putevima Vojvodine 2005.” u okviru koje je igrana u mestima uz obale Dunava, Tise i kanala.
Adaptaciju i režiju komičnog dramskog teskta uradio je Ratko Radivojević, a pored njega u predstavi igraju Neda Miljković, Milovan Filipović, Maja Brukner, Dragan Kojić, Lena Drča, Boris Branković, Agota Vitkai Kučera i Miodrag Petronje. Kostimograf je Romana Knežević, scenograf Vera Galešev, koreograf Andrea Stefanov Gjuzelev, a kompozitor Nemanja Radivojević.
Nakon predstave na brodu “Dunda” koji se po potrebi pretvara u pozornicu svira novosadska rok grupa Sing sing singers, a ulaznice za kompletan program se ne naplaćuju.
Program u Novom Sadu, kao i u svim ostalim mestima počinje u 21 sat, ali će pre toga od 19 časova na keju biti postavljena izložba slikarskih radova i instalacija Dušana Todorovića.
Posle nedeljne predstave je kraća pauza, da bi od 16. do 20. avgusta usledili nastupi u mestima uz Dunav uzvodno od Novog Sada, u Futogu, Beočinu, Banoštoru, Bačkoj Palanci i poslednje izvođenje na turneji – kod Čarde na Kamenjaru 21. avgusta.
Pokrovitelji predstave i turneje su Grad Novi Sad i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i obrazovanje.
Z.G. (Dnevnik, petak, 5. avgust)
“BROD TEATAR” NASTAVLJA PLOVIDBU
Lelujava “Izbiračica”
Pozorište na vodi – “BROD TEATAR”, u subotu 6. avgusta u Rumenci, na Kanalu kod Čarde „Zvonce“, izvešće komad “Izbiračica” Koste Trifkovića u adaptaciji i režiji Ratka Radivojevića. Sutradan ovu predstavu moći će da pogledaju i Novosađani na Beogradskom keju kod Kapetanije. Predstava počinje u 21 sat. Pre predstave, od 19 časova, na obali Novog Sada, posetioci će moći da uživaju u platnima i instalacijama Dušana Todorovića Dujca. Posle predstave publiku će uveseljavati Sing sing singersi.
Posle Novog Sada posada “Brod teatra” napraviće mali odmor, a zatim će nastaviti da “plovi” do Futoga, Beočina, Banoštora, Bačke Palanke. Poslednja predstava biće odigrana 21. avgusta kod Čarde na Kamenjaru.
Novo savremeno pozorište “Brod teatar” okuplja studente umetničkih fakulteta i škola, ali i ostale mlade i neafirmisane kreativce.
Komediju “Izbiračica” Koste Trifkovića, jednog od naših najboljih “slikara” građanskog društva i vojvođanskog mentaliteta sedamdesetih godina 19. veka, adaptirao je i režirao Ratko Radivojević, reditelj, glumac i pevač. U predstavi glume: Miodrag Petronje, Agota Vitkai Kučera, Neda Miljković, Maja Brukner, Lena Drča, Dragan Kojić, Boris Branković, Milovan Filipović, Ratko Radivojević. Koreografiju je osmislila Andrea Stefanov-Gjuzelev, kostime Ronama Knežević a scenografiju Vera Galešev. Muziku je komponovao Nemanja Radivojević.
U svim mestima, kako objašnjava Radivojević, predstava je dočekivana kao nesvakidašnji događaj. Komedija je gledana sa klupe, trave, mosta, prevodnice, ograde, iz čamaca, vode…
Sve predstave su besplatne a turneja je ostvarena pod pokroviteljsvom Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i obrazovanje.
I. Masniković (Politika, 5. avgust 2005)
BROD TEATAR nastavlja plovidbu
„Izbiračica“ sutra na kanalu u Rumenki
Novi Sad – Pozorišna trupa BROD TEATAR će predstavu „Izbiračica“ Koste Trifkovića u adaptaciji i režiji Ratka Radivojevića izvesti sutra u Rumenki, na kanalu kod Čarde „Zvonce“, a u nedelju 7. avgusta drugi put u Novom Sadu na Beogradskom keju kod Kapetanije. Predstava počinje u 21 sat. Pre predstave Dušan Todorović Dujac izložiće svoja platna i instalacije koje će moći da se posete od 19 sati. Posle predstave, kao na celoj turneji sviraju Sing sing singersi.
Nakon predstave u Novom Sadu BROD TEATAR napraviće mali odmor, a poslednjih pet predstava odigraće u Futogu, Beočinu, Banoštoru, Bačkoj Palanci (u okviru Festivala ekološkog pozorišta za decu) od 16. do 20. avgusta.
Poslednja predstava igra se 21. avgusta kod Čarde na Kamenjaru. Predstave su besplatne a turneja je ostvarena pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i obrazovanje.
Posle premijere u Novom Sadu 15. jula BROD TEATAR zaplovio je nizvodno ka Sremskim Karlovcima, da bi nemirnom i ćudljivom Tisom uzvodno stigao do Titela, Novog Bečeja, Mola, Ade, Sente, Novog Kneževca i Bečeja. Kod Bečeja scena na vodi skrenula je u Mali bački kanal, neotkriveni mali raj, i odigrala predstave u Turiji, Srbobranu, Kucuri, Savinom Selu, Despotovu i Bačkom Petrovcu.
R.B. (Danas, 5. avgust 2005)
Turneja “Brod teatra” i “Izbiračice” po rekama završava se 21. avgusta
Plivajuće pozorište ponovo kod kuće
NOVI SAD – Reka, lađa, glumci i publika čine nesvakidašnju pozorišnu predstavu „Izbiračica“, koju trupa „Brod teatar“ izvodi u vojvođanskim gradovima na vodi.
Krug se zatvorio i u nedelju, nakon Titela, Novog Bečeja, Mola, Ade, Sente, Novog Kneževca i drugih mesta, na Dunavu, Tisi i Kanalu DTD, plivajuće pozorište vratilo se kući, u Novi Sad. Autor predstave Ratko Radivojević ističe da je u svim mestima predstava dočekana kao nesvakidašnji događaj.
– Našu predstavu su ljudi gledali s klupe, trave, mosta, prevodnice, ograde, iz čamaca, sa vode… i svaka publika drugačije je videla predstavu. U malim mestima koja su nedaleko jedna od drugog, publika je putovala za „Brod teatrom“, gledala predstave svako veče i unapred dobacivala replike koje su im se najviše svidele. Nijedna predstava nije ličila na prethodnu. Ponekad bi prolazila u tišini od početka do kraja, da bi glumci tek na kraju, kada počne aplauz, postali svesni prisustva publike, ponekad je od početka do kraja publika učestvovala neočekivanim upadicama i smehom – ističe Radivojević.
Sutra će predstava biti odigrana u Rumenci, na Kanalu kod Čarde „Zvonce“, a u nedelju, po drugi put u Novom Sadu, na Beogradskom keju kod Kapetanije. Predstava počinje u 2l sat, a pre predstave će na oba1i Dušan Todorović Dujac izložiti svoja platna i instalacije koje će moći da se posete od 19 sati. Posle predstave, kao i na celoj turneji sviraju „Sing sing singersi“.
Nakon napornih nedelja, glumci Neda Miljković, Milovan Filipović, Maja Brukner, Dragan Kojić, Lena Drča, Boris Branković, Agota Vitkai-Kučera i Miodrag Petronje idu na zasluženi odmor, a potom će predstave odigrati još i u Futogu, Beočinu, Banoštoru i Bačkoj Palanci. Poslednja ovogodišnja predstava biće izvedena 21. avgusta, u Novom Sadu, kod Čarde na Kamenjaru.
M.P. (Blic, 5. avgust 2005)
„Brod teatar“ u Rumenci i Novom Sadu
Predstavu „Izbiračica“ Koste Trifkovića, u adaptaciji i režiji Ratka Radivojevića, „Brod teatar“ će u subotu, 6. avgusta, od 21 čas odigrati u Rumenci, na Kanalu kod Čarde „Zvonce“, dok će dan kasnije biti ista predstava izvedena, u Novom Sadu, na Beogradskom keju kod Kapetanije. Poslednjih pet predstava „Brod teatar“ odigraće u Futogu, Beočinu, Banoštoru, Bačkoj Palanci (u okviru Festivala ekološkog pozorišta za decu) od 16. do 20. avgusta, a turneju će završiti 21. avgusta kod Čarde na Kamenjaru. Sve predstave se igraju na obali i besplatne su.
M.G. (Blic, 5. avgust)
„BROD” TEATAR NA TURNEJI OD ADE DO BANOŠTORA
„Izbiračica” se popela na „Dundu”
Misisipijevski prizori obale pod trskom i tek poneki raskrčeni deo, dovoljan da ga bezbrižno zaposedne kakav strpljivi lovac na slatkovodne kapitalce, promiču pored lađe „Dunda” dok iz Bečeja „juri” u pravcu Turije brzinom od 15 kilometara na sat. Nema žurbe, ali ipak – treba stići pre mraka, kako bi se prednji deo autentičnog dunavskog restoran-plovila pretvorio u pozornicu na kojoj će glumacka družina Ratka Radivojevića izvesti Trifkovićevu i svoju „Izbiračicu”, već deseti put tokom letnje turneje „Plovnim putevima Vojvodine 2005”.
Drugo leto zaredom „Brod” teatar plovi i raznosi darove kulture ravničarskim priobaljem, istovremeno ukazuje na gotovo potpuno zaboravljeni saobraćajno-transportni i turističko-rekreativni potencijal vodenog pojasa koji okružuje i preseca plodnu bačku ravnicu i spaja je sa ostatkom sveta. Na delu kanala DTD kojim plovi dereglija umetnika sa obaveznim novinarskim dodatkom, gotovo je nemoguće videti drugi brodić, čamac, ili bilo šta osim drezge i jata rečnih galebova, uvek gladnih poput daleke im morske rodbine. Da je rečni saobraćaj gotovo zamro svedoči i službenik „Voda Vojvodine” na prevodnici kod bečejskog Bisernog ostrva, koji tvrdi da mesečno ni tri plovila ne zatraže prolaz sa Tise ka devet metara višem kanalskom putu. Dok čekamo da se uzana prevodnica popuni vodom, brod se opasno ljulja i udara u betonsku konstrukciju, a spasavaju ga čaklje i bogato kapetansko iskustvo Milana Lalića i prvog oficira Zorana Čanka. Ratko, kao vođa puta, sređuje administrativne formalnosti prolaska, a stari televizijski vuk i putopisac Karolj Kovač pocinje istorijsko predanje o blagu koje imamo, a ne koristimo ga. Bonapartin šogor, avanturista i neimar Ištvan Tir, nakon što se proslavio izgradnjom Korintskog tesnaca i Panamskog kanala, uradio je za života još jednu veliku stvar – Mali bački kanal. Platila ga je svojevremeno ugarska vlada citavih 20 miliona forinti kako bi se stvorili uslovi za navodnavanje planiranih pirinčanih polja, ali i da bi se već postojećem Velikom kanalu obezbedilo stalno snabdevanje vodom. Veliki kanal je, inače, predat na upotrebu 1. maja 1802, pa se taj značajan datum mnogo pre nego u ostatku sveta počeo slaviti kod nas, u Bačkoj, u selima kanalskog priobalja. Mali kanal je završen 1875.
Za prevodnicu kod Bezdana je, kako tvrde Karčikini istorijski spisi, Johanes Mihalik prvi u svetu upotrebio beton i to za podvodne radove. Oko stare bečejske prevodnice i dalje se lome koplja da li ju je gradio slavni francuski inžinjer Gistav Ajfel. Mada se verovalo da ga je u Vojvodinu doveo neko od prebogatih Dunđerskih, tvorac najčuvenijeg tornja na svetu je, u stvari, radio branu u Panami, gde se upoznao sa Tirom, koji je tu vezu kasnije potegao ali je Ajfel već bio zauzet izradom postolja za Kip slobode. Ipak, takvi poslovi se ne odbijaju, pa je bečejsku prevodnicu uradio Ajfelov građevinski biro.
Tolstolobik egzibicionista
Jednom drugaru našeg kapetana Lale, na pecanju je redovno u čamac uskakao poveći tolstolobik, sam od sebe, propraćaka se malo, kao da ga začikava, i – vrati se u vodu. I tako danima, dok se ovaj nije opasuljio i pripremio zasedu, pa ga opleo veslom i lovinu poklonio Lali, a kapetan je doneo na brod, svojim glumcima za ručak. Ako neko i nije bio sklon da poveruje u ovu (ribo)lovačku priču, ako je i bilo komentara u stilu „ta, i’te, molim vas”, sve se promenilo kad je iz koritanca sa tolstolobikom izvirilo i smoče metra dužine i kičme toliko debele da su kuvar i mali od kužine poslednjih nekoliko šnicli odvajali uz pomoć satare i čekića.
Kada su se dva pecaroška trofeja uveliko praćakala u vrelom ulju, „Dunda” je pustila sidro na kanalskoj tromeđi pravaca za Bečej, Backo Gradište i Turiju, kako bi se posada osvežila, a i da se postavi astal.
Ratko je i dalje u svom svetu, zagledan u bečejski silos, prazan i neiskorišćen toliko da se na pristanu za utovar žita u šlepere vec odavno i korov pojavio.
Oživeti plovne puteve kojima su nekada prevoženi i ljudstvo i hrana, sada, u vreme privrednog oporavka, može biti od velike važnosti i višestruke koristi, pa je pionirska uloga „Brod” teatra vredna pažnje ne samo ljubitelja pozorišne umetnosti, vec i ekonomskih i saobraćajnih stručnjaka, političara i najpre turizmologa. Dosetiće se neko, valjda.
– Hajde, Ratko, ne beri brigu, skači u vodu – dovikuje bezbrižna momčadija dok se brčka oko broda, nadajući se da ih krišom kroz trsku i šaš gleda kakva lepa protina kći, sa drugaricama.
Dolazak u turiju je već pravi spektakl. Ljubazni, kakvi su, domaćini su još na mostu masnom farbom napisali dobrodošlicu, a mladež nas pozdravlja tradicionalnim lokalnim običajem – skokovima u vodu sa visine od preko deset metara. „Dunda” je pristala tek nakon komplikovanog okretanja u uskom kanalskom koritu, uz neverovatan manevar sa odbijanjem od guste tršcane džungle u plićaku. Turijci se krste, tako nešto još nisu videli, ali odmah lože vatru za kotliće u kojima će se nešto kasnije krčkati svinjski paprikaš.
Dok lagano pada mrak i stvara uslove za pozorišnu igru, a komarci počinju svoj ples, kroz razgovor uz čašicu i vatricu saznajemo neverovatnu stvar: naši domaćini gotovo i ne mare za ribu. Šta će im, kad su svetski poznati po kobasicama, mada se protive takmičenju ko će ih brže pojesti, jer, kažu, ne treba ih trpati ko sumanut, već jesti polako i uživati u jedinstvenom ukusu. Ali, to je već druga i sasvim drugačija priča.
Zlatomir Gajić (Dnevnik, 1. avgust 2005)
BROD TEATAR u Bečeju
„Izbiračica” na Tisi
U sredu uveče je teatar Brod na plovnim putevima Vojvodine uspeo da zainteresuje i okupi brojne Bečejce koji su došli da na tiskom kupalištu vide izvođenje komedije Koste Trifkovića „Izbiračica”, u režiji i adaptaciji Ratka Radivojevića.
Brod teatar poseduje čudesnu mešavinu glume, muzike, plesa. Osnovao ga je 1990. godine glumac i reditelj Ratko Radivojević, vodeći se idejom da zabavi i privuče ljude reci.
Sadržaj komedije „Izbiraciča” je veoma razumljiv: devojka se dugo dvoumi i bira za koga da se uda, da bi joj na kraju ostao onaj koga nijedna druga nije htela. Ovo je veoma prepoznatljiva tema, što smo otkrili u razgovoru sa rediteljom Ratkom Radivojevićem.
Da li ste zadovoljni odzivom bečejske publike večeras?
– Veoma sam zadovoljan odazivom ljudi i podsetio bih vas da su prošle godine, iako sa 2 sata zakašnjenja, gledaoci strpljivo čekali da predstava počne, što daje nadu da još uvek nije sve izgubljeno što se kulture tiče.
Kako je došlo do ideje za putujućim pozorištem?
– Cela ideja teatra na brodu je potekla iz ljubavi prema reci, ali i iz želje da se ljudi zabave i opuste uz čašicu kulture. Leto je sezona kad je većina ljudi na odmorima tako da brod teatar daje mogućnost, onima koji nisu (zbog raznih razloga) uspeli da odu, malo razonode. Izvođenje predstave uglavnom podrazumeva zatvoren prostor, ali sam se trudio da razbijem to i učinim da i leto postane primamljiva sezona za teatar. Inače, svako izvođenje predstave je mala premijera za sebe. Ove godine ćemo imati dvedeset i dve premijerice.
Čime se vodite u odabiru predstava?
– Primetili ste da ovo nije „normalno izvođenje”. Mi imamo teatar pokreta i igramo uglavnom „nenormalne predstave”. Odlučio sam da radim vojvođanske komediografe, jer su oni bliski ljudima ovde, mentalitet je prepoznatljiv. Zbog toga ih kombinujem sa savremenim delovima (igrom, muzikom, pevanjem).
Posle predstave celovečernje druženje sa Bečejcima je nastavljeno u brodu uz podršku grupe Sing Sing Singers.
M. Tucić
(www.becejski-mozaik.co.yu, 274. broj, 29. jul 2005)
Atrakcija na rekama Vojvodine
Plovi, plovi pozorište
Tiho i sveže julsko jutro na obali Tise remeti brod prispeo uz obalu kod Novog Kneževca. Na pramcu broda istaknut je natpis: Brod teatar plovnim putevima Vojvodine. Plakati pričvršćeni za metalnu konstrukciju ovaveštavaju da je na repertoaru “Izbiračica” Koste Trifkovica i da ce imati još 14 izvođenja u različitim mestima: od Bečeja preko Bačke Palanke do Novog Sada.
Tek pristiglom brodu, prva su prišla deca raspitujući se šta se dešava.
“Predstava večeras u devet”, kaže jedan od domaćina. Deca nevoljno odmahuju glavom: “Uf, a koliko košta karta? Ništa, samo dođite”, sledio je odgovor. Sat vremena pre početka predstave, ništa ne ukazuje na to da će se na brodu nešto posebno dešavati. A onda, odjednom, svako od prisutnih počinje nešto da radi: reditelj postavlja scenografiju uz pomoć pristiglih članova trupe, dizajner svetla u naučno-fantasticnom položaju na merdevinama namešta reflektore, proverava struju, kapetan broda kosi travu na prilazu…
Dok se veče lagano nadvijalo nad Tisom, pristigao je ostatak glumačke ekipe. Lagodno došaptavanje publike prekidalo se sa prvim zvucima muzike Nemanje Radivojevića i paljenjem reflektora usmerenih ka prednjem trupu broda. Jedan bojažljivi pljesak dlanom, a zatim sledi aplauz oko 300 prisutnih u gledalištu. Na sceni izlaze glumci i čarolija počinje.
I dok se klupko radnje odomotavalo a predstava dolazila do završnice, prublika je brisala suze od smeha i gromoglasnim aplauzom pozdravila glumce. Svetla su se ugasila i veče se nastavilo uz muziku benda Sing sing singers, koji su sa gornjeg sprata broda animirali posetioce od kojih su pojedini glasno pokušavali da se sete replika iz predstave, a drugi vraćali u sećanje trenutke kada su bili u situaciji da biraju. Reditelj predstave “Izbiračica” Ratko Radivojević je idejni tvorac projekta Brod teatar plovnim putevima Vojvodine (www.brod.org.yu).
– Ovo je druga godina kako u produkciji Brod teatra osmišljava “pozorišni festival na vodi” i to u periodu kada su zavese na svim scenama spuštene. Dovodeći predstave u mesta koja su pomalo izgubila naviku odlaska u pozorište, uspevamo i da animiramo publiku ali i da zasitimo svoju “glad” za predstavama kada su svetla na sceni pogašena – kaže Radivojević.
S. Stanković (Glas, 29. jul 2005)
OVE SREDE PREDSTAVA NA OBALI U BEČEJU
“Izbiračica” sa Tise
BROD TEATAR Plovnim putevima Vojvodine gostuje predstojeće srede, 27. jula, u Bečeju gde će, od 21 sat, na kupalištu uz Tisu, biti izvedena komedija “Izbiračica” Koste Trifkovića, u režiji i adaptaciji Ratka Radivojevića.
Plovnim putevima Vojvodine je projekat obilaska vojvođanskih mesta uz obale Dunava, Tise i Kanala DTD sa celodnevnom izložbom slika i prodajnim Festivalom knjige, uz večernju svirku “Sing sing singersa”, odmah posle predstave. Ova turneja započela je prošlog petka u Novom Sadu gde će se i završiti 21. avgusta. U međuvremenu će, sa usidrenog broda, “Izbiračica” biti prikazana stanovnicima mnogih bačkih, banatskih i sremskih mesta, a sve u cilju popularizacije umetnickog života tokom leta na obalama vojvođanskih reka i Kanala DTD.
B. Pjevac (Bečejski mozaik, 22. jul 2005)
NEFORMALNO
s Nedom Miljković
Nošena snažnim osećajem za beg od
stvarnosti u plemenitiji svet
“Brod teatar”
Znala sam Ratka Radivojevića iz benda “Gepard grrrr” i nekih naših antologijskih filmova i serija, i ništa više od toga.
U vreme kad smo Boris Branković i ja spremali solo projekat “Krivice”, a Ferid Karajica nam pomagao, čuli smo na radiju poziv za audiciju za predstavu “Krevet” “Brod teatra” i pokupili se i otišli. I bili primljeni. Danas iza sebe imamo četiri predstave s “Brod teatrom” – “Krevet”, “Kad bogalji marširaju”, “Ljubavno pismo” i sada “Izbiračicu”. Meni je, prosto, neverovatno koliko kod ljudi iz branše koji se ne bave alternativnim teatrom, šta god to značilo u ovom trenutku, jednostavno nema entuzijazma i mistifikuje tu odrednicu alternativnog. Ta grupacija neće biti dobra ni u klasičnom pozorišnom komadu, jer ukoliko nosite entuzijazam u sebi, irelevantno je gde ćete ga ispoljavati, nebitno je zove li se on alternativnim ili klasičnim. Mišljenja sam da je svako novo iskustvo zlata vredo i da ono može samo glumca učiniti kvalitetnijim i boljim profesionalcem. Tako sam doživela i ovo iskustvo. U Trifkovićevoj “Izbiračici” pripala mi je rola Malčike Sokolović, koja jeste glavna u priči; ali u predstavi smo svi jednako zastupljeni, tako da nema tog osećaja da sam nosilac glavne uloge. U tom smislu, nemam opterećenje te vrste.
Od najranijeg detinjstva, izgubljeni na stranputici pred tajnom zvezdane zavese, pred igračkama, pred nepoznatim opasnostima, ljudi se gube u nejasnoj i ogromnoj količini pitanja, a u tumačenju stvarnosti mahom se povode za starijima od sebe – roditeljima, školom, vaspitanjem, društveno-socijalnim istinama (…), i tako, povodeći se za tuđim iskustvima, ukoliko nisu nadareni nekom samo njima svojstvenom fantazijom, ljudi se izobličavaju po modeliranim shemama svakodnevno. Ne podređujuci se tiraniji vaspitanja, odvažniji i tvrdoglaviji pojedinci čuvaju u sebi živu sliku svog slobodnog, nesputanog detinjstva, a ta izgubljena, davna dečja nadahnuća sačuvana su u srcu samo onih fantasta i luda što ih “pučanstvo” zove pesnicima, piscima, glumcima, slikarima…
Pojedinci koji su izgubili svaki smisao za svoje dečje zanose, što je, zapravo, kompaktna većina dresurom izobličenog čovečanstva, koja čak samu sebe naziva “prosečnom većinom”, ti jadni filistri i sitnošićardžije od duha, svrstavaju umetnike u kategoriju šizoidnih čudaka. Međutim, ti isti “obični ljudi”, ukoliko se držimo aksioma da je “svet velika pozornica”, zapravo su glumci koji su se pomirili sa svojim drugorazrednim, nadasve slabo plaćenim angažmanom po provincijalnim trupama svojih života, posiveli i otupeli statisti koji čine hranu za statistiku, smesu prosečnosti našeg bednog duhovnoga stanja. Njima je svejedno što statiraju i u kakvim komedijama, “jer od nečeg se mora živeti – ipak…”. Umetnika vide kao maloumno, neodgovorno dete koje hoće da živi, neposrednim životom svog slobodnog detinjstva bez obzira na skupu cenu koja se plaća egzistencijalnim krizama koje sobom povlače krizu identiteta i osećanja vrednosti.
Od godine, čini mi se 2003, otkad pratim rad inventivnog, pedagoško-obrazovnog i preko potrebnog (ovoj učmalnoj vojvođanskoj sredini) “zamešateljstva” koje je osmislio Ratko Radivojević, okupivši sjajnu ekipu mladog, ali i iskusnog sveta oko trupe “Brod teatra”, redovno sam bila praćena ovakvim mislima o umetnosti i njenim pregaocima nakon projekata koje bi “Brod” plasirao bilo na klasičnoj sceni, bilo na lađi na njihovim “plovnim putevima po Vojvodini”.
Jedreći s gostoljubivim i ljudstvenim Radivojevićima, kako prošle tako i ove godine, bejah u jedinstvenoj prilici da sve svoje teze o umetnosti, prethodno iznete, sebi potvrdim, upoznajući izbliza sve one koji čine jedan ansambl, sve one koji izmamljuju iz noći u noć, iz predstave u predstavu, aplauze publike diljem malih vojvođanskih mesta izvodeći im Trifkovićevo “Ljubavno pismo”, odnosno “Izbiračicu”, ili pak “Bogalje kad marširaju”, odnosno “Krevet” (sve komadi koje izvodi “Brod teatar”). U svima njima bila sam u prilici da uživam u “šizofrenom” talentu, u elastičnosti tela, u uzbudljivim transformacijama talentovane Nede Miljković.
S diplomom cetinjske Akademije umetnosti, završene u klasi profesora Bora Stjepanovića, Miljkovićeva je nakon “Ljubavi Džordža Vašingtona”, “Noći tribada”, “Iz ničega u ništa”, “Tramvaja u žitu” i “Krivice” prigrlila angažman u Radivojevićevoj sviti, želeći da usavršava sebe i na taj nekonvencionalni, neinstitucionalni način, redak u današnjim okolnostima. Dakako, zdravorazumski razmišljajući, Neda se zaposlila i u Dečjem pozorištu u Subotici, gde je klinceze i klinci gledaju u “Mačku u čizmama”, “Muzikantima”, “Snežani i sedam patuljaka”, “Aski i vuku” i drugim predstavama s repertoara tog teatra. Ukoliko bismo ostavili po strani sve ove njene profesionalne dokazanosti prethodno pomenute, ono čime me je Neda Miljković kupila i osvojila, baš kao i sva ostala Ratkova bratija, uključujući i njega, i njegovu porodicu, i prijatelje, jeste entuzijazam!
Igrati veselo, žalosno, uzvišeno, veličanstveno, smešno, turobno, podrugljivo, dostojanstveno, lepo, nakićeno, zabavno, pobožno, podsticajno, koketno, drago i odvratno, igrati pobednički i poražena, milo i nemilo, jasno, živo i istinito, neposredno, životno i oduhovljeno, čisto, izvorno i lično, i individualno, igrati lepo i ružno, igrati iz noći u noć, samo da bi se igralo, makar i za jedan aplauz – jeste ono čemu skidam kapu Nedi. Ta količina energije, vere da trud nije bio zaludan, taj snažan osećaj za beg od stvarnosti u plemenitiji svet jeste filozofija pred kojom ostajem nema. Zbog tog smelog poimanja života, zbog mogućnosti da iznova i iznova obnavlja svoje detinje igre, zbog fantazija koje uspeva preneti na naše otupele duše, Neda Miljković je zaslužila i ovaj moj aplauz. Verujem da joj uskoro predstoje i veći od ovog.
Teodora Ž. Janković (Građanski list, 23/24. 7. 2005)
“Brod teatar” gostovao u Titelu
Aplauzi rasterali komarce
TITEL – “Brod teatar” sa predstavom “Izbiračica” Koste Trifkovića, koji putuje Dunavom, Tisom i Kanalom DTD i tokom leta gostuje u nekoliko vojvođanskih gradova, za vikend je prošao kroz Titel. Lepo veče bilo je naklonjeno glumcima i publici koja se u velikom broju okupila na plaži.
Ratko Radivojević, koji je adaptirao Trifkovićev tekst, te režirao i glumi u predstavi, bio je u pravu kada je tvrdio da akteri ove predstave imaju dil sa kišom, da zaobiđe mesto u kome se izvodi predstava. Baš kao i prošle godine, kada je “Brod teatar” gostovao sa “Ljubavnim pismom”, više od 300 Titeljana je došlo da vidi predstavu. Istina, Tisa je bila izuzetno visoka, suncobani su dopola bili u vodi, ali je to bila i povoljnost za pristajanje broda, a publika, za koju nije bilo mesta na klupama, zauzela je prostor malog pristaništa. Posetioci su pažljivo pratili predstavu i, pored komaraca, aktere na kraju ispratila velikim aprauzom. Muziku za predstavu napisao je Nemanja Radivojević, Ratkov sin, student četvrte godine Akademije umetnosti u Novom Sadu, koji kaže da posebno voli da dođe u Titel jer je tu proveo najlepše dane detinjstva kod bake i deke. Predstavi je prisustvovao i Jovan Radivojević, drugi Ratkov sin, prvotimac “Hajduka” iz Kule, koji je iskoristio pauzu između priprema na Vlasini i Somboru. Deo publike je bio oduševljen predstavom, a jedan broj posetilaca je komentarisao da se tako ne smeju igrati klasici. Ratko se potrudio da u predstavi napravi parodiju na latinoameričke serije kroz lik Tošice, a sa Đeneralom zaoštrio po pitanju dnevne politike. Nakon predstave do duboko u noć svirali su “Sing sing singersi”
D. Buvač (Blic, 20. jul 2005)
Reporteri GL “slepi putnici” Brod teatra na plovnim putevima Vojvodine
Izbiračica birala u Titelu
Titeljani željni kulture i zabave, s velikim nestrpljenjem i u izuzetno velikom broju dočekali su u večernjim satima prvu posadu Brod teatra
Ko je slušao prognozu Republičkog hidrometeorološkog zavoda za nedelju, 17. jun, znao bi da je Dunav kod Karlovaca u porastu, i to za cirka 15 “santima”.
Međutim, neobavešteni reporteri GL, koji su se s velikim zadovoljstvom tog letnjeg dana upustili u zadatak proširivanja posade Brod teatra na njihovim putešestvijima po plovnim putevima Vojvodine, koji za cilj imaju predstavljanje sveobuhvatnog kulturnog projekta “plovidbe” po teatru, muzici, književnosti, slikarstvu, modi po vojvođanskim mestima kojima se može prići s reke i kanala, bili su iznenađeni činjenicom da je “ukrcavanje” u Sremskim Karlovcima (gde je Brod teatar izveo “Izbiračicu” Koste Trifkovića prethodne večeri) otpočelo zasukanih čakšira i podignutih sukanja “jerbo” drukčije do lađe niste mogli doći.
ADMIRAL RATKO
Prošavši ovaj test, kvalifikovali smo se za ulogu “malog” na putovanju od Dunava do Tise, odnosno od Karlovaca do Titela, gde je lađa spuštala sidro.
Ukoliko ste dosad slušali priče o tome kako su biznis i umetnost nespojivi “u fundamentu”, pustite ih niz mutni Dunav, jer nisu istinite, ako se može suditi po posadi koju su toga dana sačinjavali “brođani”.
Na čelu “flote”, glavom i bradom beše “admiral” Ratko Radivojević, praćen svojim titelskim biserčićima Duškom i sinom Nemanjom. Oficiri zaduženi za nabavku i spravljanje kulinarskih đakonija “a la prste da poližeš” bili su Ivan Dulejan iz “Radun-Avije”, Marko Lagator iz “I-copany”, te reditelj Miloš Jovanović iz “Hammer creative”.
AMAZON NA DUNAVU
S obzirom da je nedelja porodični dan, kulinarski trojac imao je svesrdnu pomoć u lepšim i nežnijim polovinama svojim – Tanji Dulejan i PR menadžerima SNP-a i “Hammer creative” Minji Lagator i Sanji Jovanović, te podmlatku Ani Lagator i Nemanji Jovanoviću.
Od prisutnih “mornara na zboru” behu scenografkinja Vera Galešev i glumci Neda Miljković i Boris Branković.
Blagosloveni od Helija (boga sunca) i Apolona (boga brodarstva), “brođani” su uz taze ladne gemište i ukusan labrc lagano klizili ka Titelu, prepuštajući se užitku posmatranja toržestvenog okoliša kakva je, recimo, oblast nazvana Amazon (s leve dunavske obale, ispred Slankamena), na kojoj možete videti krda rasnih konja i umiljatih kravica na ispaši i pojilu.
TRKA MEĐU SUNCOBRANIMA
Kao i Dunav, tako je i gospodstvena, eugensavojska Tisa nabujala u toj meri da se veliki sunčani “amreli” koji štite kupace na plaži titelskih “Havaja” nalaze napola u vodi, te je glavna zabava mališana koji dolaze na kupanje “bicikletom” da se istim vozaju između suncobrana u vodi.
Jedan od najvrsnijih poznavalaca stare srpske knjige, negdašnji bibliotekar Biblioteke Matice srpske i Narodne biblioteke Srbije, Titeljanin Laza Čurčic i supruga mu Marija (roditelji Duške Radivojević) potrudili su se da boravak u Titelu posadi učine još ugodnijim, animirajući nas pričama o istoriji ovog pitomog bačvanskog gradića.
EVROPSKO LICE TITELA
A Titeljani, željni kulture i zabave, s velikim nestrpljenjem i u izuzetno velikom broju dočekali su u večernjim satima prvu posadu Brod teatra, u sastavu Ratko Radivojević, Miodrag Petronje, Agota Vitkai Kučera, Neda Miljković, Maja Brukner, Lena Drča, Dragan Kojić, Boris Branković, Milovan Filipović, uz muziku Nemanje Radivojevića, a kostima Romane Knežević, da im izvede “Izbiračicu” Koste Trifkovića.
Nakon izbiračicinog “izbiranja”, zabava je nastavljena uz koncert novosadskog rok benda “Sing sing singersi”, uz čije su melodijske taktove tancovali i ministar za građevinarstvo u pokrajinskoj vladi Lazar Kuzmanov i predsednik opštine Titel Milivoj Petrović.
A kako dolikuje ovakvim prigodama, koktel je upriličen nakon koncerta u čardi “Alas”, te je “teatarsko-brodsko” veselje nastavljeno do u sitne sate.
Teodora Ž. Janković (Građanski list, 19. 7. 2005)
BROD TEATAR
Brod teatar koji je osnovao Ratko Radivojević otisnuo se na vodenu turneju po Vojvodini sa predstavom “Izbiračica”.
(Blic, Kultura 17. jul 2005)
Projekat “Brod teatar plovnim putevima Vojvodine 2005.”
TRIFKOVIĆEVA “IZBIRAČICA” U IZVOĐENJU NOVOSADSKOG “BROD” TEATRA
Umetnici “Brod” teatra ovoga leta obići će dvadeset vojvođanskih mesta ploveći brodom i izvodeći svoju najnoviju predstavu “Izbiračica” urađenu po tekstu Koste Trifkovića, a u adaptaciji i režiji Ratka Radivojevića. Novosadska premijera “Izbiračice” bila je zakazana za sinoć (petak), na Beogradskom keju kod Kapetanije, s tim da već danas sledi njena vojvođanska turneja koja će trajati sve do 21. avgusta
Teatar “Brod” ovih dana počinje da realizuje projekat “Brod teatar plovnim putevima Vojvodine 2005.”, u okviru kojeg ovo putujuće novosadsko pozorište brodom obilazi gotovo celu Vojvodinu. Projekat je prvi put realizovan letos, ali, za početak, samo u sedam vojvođanskih mesta (izvođena je predstava „Ljubavno pismo“ Koste Trifkovića u režiji Ratka Radivojevića). S obzirom na to da se pokazao uspešnim, projekat će ove godine biti organizovan u mnogo većem obimu. Umetnici “Brod” teatra ovoga leta obići ce dvadeset vojvođanskih mesta, ploveći brodom i izvodeći svoju najnoviju predstavu “Izbiračica”, urađenu takođe po tekstu Koste Trifkovića, a u adaptaciji i režiji Ratka Radivojevića. Novosadska premijera “Izbiračice” bila je zakazana za sinoć (petak), na Beogradskom keju kod Kapetanije, s tim da već od danas sledi njena vojvođanska turneja, koja će trajati sve do 21. avgusta.
– Pre četiri-pet godina, kad sam smislio ovaj projekat moja odluka je bila da u okviru njega radimo vojvođanske komediografe. Komediografe zato što je leto i što smatram da treba da zabavimo ljude. Nisam hteo da uzmem Steriju jer ima nekoliko njegovih drama koje su često igrane, i onda sam se odlučio za Kostu Trifkovića, koji je, eto, malo igran kod nas. Osim toga, Trifković je i Novosađanin kao i cela ekipa koja radi projekat, a moja je dužnost i obaveza da promovišem Novosađane. Iako je Trifković živeo u devetnaestom veku, našao sam nešto što mogu da povežem s našim, savremenim životom, a komad “Izbiračica” je upravo to. Čovek je u današnje vreme pred stravičnim izborom, mi kao zemlja smo pred stravičnim izborom, kao i svaki čovek ponaosob, ali smo mi takvi da uvek na kraju izaberemo pogrešno. I to je naša sudbina, izgleda… Pokušavam s ovom predstavom da ukažem na to. Tu su naše naravi, naše okruženje, sve je prepoznatljivo. Bez obzira na to što je komedija, smatram da ne treba nikoga da vređamo i ismejavamo, nego da se na jedan nekad ironičan, a nekad šaljiv način podsmehnemo, ali pre svega samima sebi. A to je ono što volim da radim. Prvo, da sebe preispitam i sagledam i da se nasmejem na svoj račun, pa onda i na tuđ – objašnjava za “Građanski vodič” glumac i reditelj Ratko Radivojević, koji predvodi “Brod” teatar i koji je “glavni krivac” za nastanak projekta “Brod teatar plovnim putevima Vojvodine”.
Komad “Izbiračica” donosi priču o razmaženoj miraždžiki Malčiki koja se dugo premišljala i predomišljala kojeg će prosca izabrati za budućeg muža. Međutim, dok je ona “vagala” kojeg od trojice da izabere, na kraju joj je ostao samo onaj koga nijedna devojka nije htela. Trifković ovim komadom, kako kaže Ratko Radivojević, osim što govori o pravom izboru, koji znači imati stav i realno proceniti svoje mogućnosti, ukazuje i na to koliko je bitno ne propustiti pravi trenutak. Malčiku u predstavi igra glumica Neda Miljković. Pored nje, angažovani su: Miodrag Petronje, Agota Vitkai-Kučera, Maja Brukner, Lena Drča, Dragan Kojić, Boris Branković, Milovan Filipović i Ratko Radivojević. “Imam već jednu ekipu koja sa mnom radi tri-četiri projekta. Tu mislim i na autorski tim i na glumački tim. Ali, ovoga puta sam angažovao još neke nove ljude. Tražio sam, sigurno, tri meseca ekipu, i mislim da sam na kraju napravio idealnu podelu koja će ovo izneti do kraja. Tu su i dve mlade glumice koje su dosad vrlo malo igrale, ali, bez obzira na to, ja sam se za njih odlučio. I nisam pogrešio”, priča Radivojević.
Važno je napomenuti da će pomenuta ekipa umetnika tokom narednih mesec i po dana imati dvadeset dva izvođenja “Izbiračice”. Da je to zaista puno – vidi se ako se napravi poređenje s tim koliko puta neka predstava inače bude izvedena u toku jedne pozorišne sezone. Što se tiče autorske ekipe, pored reditelja Radivojevića, Romana Knežević je bila angažovana za kostim, Vera Galešev za scenografiju, Nemanja Radivojević za muziku i Andrea Stefanov Gjuzelev za koreografiju, Laslo Seleši za dizajn svetla, a Ljiljana Jovičić za organizaciju. Na predstavi “Izbiračica” ova ekipa je radila tokom poslednja dva meseca. Prostor za probe ustupilo im je Srpsko narodno pozorište. “To pozorište je otvoreno i ljudi koji tamo rade ne shvataju ga kao svoju privatnu zgradu i kuću, nego znaju da umetnici moraju tamo da rade. Ustupili su nam prostor za probe i prošle i ove godine. Mi smo počeli još u vreme sezone, tako da smo u početku morali da se snalazimo i da probamo na više mesta. Ali kasnije, kad je sezona završena, probali smo na sceni ‘Pera Dobrinović’. Nama, praktično, treba prostor za probu šest puta šest, kolika nam je scena na brodu. Na probi glumce ogradim u tom prostoru s dva ulaza, i oni moraju da se prilagode” kaže Radivojević.
I dok su na pripremi predstave “Izbiračica” radili tokom poslednja dva meseca, na pripremi projekta „Brod teatar plovnim putevima Vojvodine 2005.“ radilo se mnogo duže. Ove godine projekat poprima mnogo veći obim “zahvaljujući razumevanju odgovornih u gradu i pokrajini, koji su imali sluha za ovaj projekat koji bi trebalo ubuduće da svakog leta živi. Jedino tako, dakle, u ovom većem obimu, kako to radimo ove godine, projekat ima smisla. Jer ako kažemo ‘Brod teatar plovnim putevima Vojvodine’, onda mora bukvalno tako, znači, da se. uključi Dunav, Tisa i Kanal Dunav-Tisa-Dunav. Mi ćemo ove godine obići dvadeset mesta, i to je ‘plovnih puteva’ negde oko 550 kilometara što je dosta. Ono što je važno jeste da će tu biti i većih i manjih mesta. Ići ćemo skroz gore na sever, najdalje u Novi Kneževac. Onda se vraćamo i idemo Kanalom do Bečeja, Srbobrana, Kucure… To su ta mala mesta u kojima ne znam da li se ikada išta desilo na Kanalu”, primećuje Radivojević i dodaje: „Naišli smo na veliku podršku grada Novog Sada, člana Gradskog veća zaduženog za kulturu Radovana Jokića, zatim gradonačelnika Maje Gojković, kao i na podršku pokrajine. Pored Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, ,podržao nas je i Bojan Pajtić koji je takođe shvatio značaj projekta i odigrao veliku ulogu. Za ovakvu vrstu projekta ljudi moraju da imaju viziju, a pokazalo se da i u gradu i u pokrajini ipak postoje ljudi s vizijom. I ono što je takođe važno jeste da pored velike podrške vlasti imamo i podršku mnogih prijatelja koji su želeli da se uključe u to. Pomogli su nam na razne načine… Osim toga, brod kojim plovimo i na kome igramo predstavu i organizujemo druge programe ove godine je veći od onoga prošle godine. Milan Lalić Lala i Zoran Čanak su se udružili i oni su, praktično, opremili brod. Dogovorili smo se da imamo jednu skelu i čamac. S tim brodom možemo da uđemo u Kanal i sigurno plovimo. Dakle, mnogo, mnogo ljudi je pomoglo. I onda sam ja odlučio da predstavu igramo besplatno. Znači, svi mogu da dodu.”
Pored grada Novog Sada i pokrajine, koji su pokrovitelji, i brojnih sponzora projekta, ostvarena je saradnja i sa svim opštinama u kojima će predstava biti igrana, tako da će svaka opština da pomogne na svoj način. Kako najavljuje Ratko Radivojević, predstava “Izbiračica” nije jedino što će publici u vojvođanskim mestima biti ponuđeno. Naime, nakon svakog izvođenja predstave sviraće novosadska rok grupa “Sing sing singers”, dok će neposredno pre predstave biti organizovane izložbe slika, u saradnji s galerijom “Zlatno oko”, i predstavljanje knjiga. U nekim mestima, gde publika bude htela, igraće se za najmlađu publiku dečja predstava “Legenda o knedlama”. “Prošlogodišnja iskustva, kad smo krenuli s ovim projektom, pokazala su da na predstavu i programe dolazi publika apsolutno svih generacija. Mislim da devedeset posto ljudi u tim manjim mestima, ako ne i više, nikada nije bilo u pozorištu. Ali vrlo rado dođu i gledaju. Za mene je to jedno jako prijatno iskustvo, i siguran sam, znajući kako je bilo prošle godine i kakve su bile reakcije, da će i ove godine takođe biti odlično. Prošle godine sam se možda malo bojao kako će sve funkcionisati, ali, s obzirom na to da je bilo odlično, ove godine nemam taj strah”, kaže nam na kraju Ratko Radivojević.
S. Prodanović-Mesaroš (Građanski vodič, 17-22. jul 2005)
NA “BROD TEATRU” NA BEOGRADSKOM KEJU
PREMIJERNO IZVEDENA PREDSTAVA “IZBIRAČICA”
Premijera komedije Koste Trifkovića “Izbiračica” u adaptaciji i režiji Ratka Radivojevića održana je u petak uveče na plovećoj sceni “Brod teatra”. Stara dunavska lađa “Dunda” pretvorena je u pozornicu i ukotvljena uz obalu Beogradskog keja kod Kapetanije, a publika je bila smeštena “na suvom”, na montažnim tribinama uz samu vodu. Pored Radivojevića u šaljivoj i poučnoj scenskoj igri poznatog vojvođanskog komediografa iz 19. veka pojavili su se i Miodrag Petronje i Agota Vitkai Kučera kao bračni par Sokolović, zatim Neda Miljković, Maja Brukner, Lena Drča, Dragan Kojić, Boris Branković i Milovan Filipović.
Nakon predstave na brodu je održan i rok koncert poznate novosadske bluz-rok grupe Sing sing singers. “Brod teatar” će u okviru letnje turneje “Brod teatar plovnim putevima Vojvodine 2005.” gostovati u dvadeset gradova pokrajine, uz obale Dunava, Tise i Kanala DTD, a “Izbiračica” će i u Novom Sadu biti odigrana još puna dva puta, dok bi se na jesen mogla naći na redovnom repertoaru jednog od tri gradska pozorišta.
Z.G. (Dnevnik, 17. jul 2005)
BROD TEATAR KREĆE PLOVNIM PUTEVIMA VOJVODINE
“IZBIRAČICA” NA VODI
Večeras na Beogradskom keju premijera “Izbiračice” a zatim turneja u dvadesetak gradova duž vojvođanskih reka i kanala
Pozorište “Brod teatar” spreman je za veliki plovni festival pod nazivom “Brod teatar” plovnim putevima Vojvodine 2005. Pre nego što se otisne na turneju po vodi, posebno opremljenim brodom scenom na kojoj će izvoditi predstavu za publiku na obali u naseljenim mestima duž vojvođanskih reka i kanala, “Brod teatar” izvešće večeras premijerno predstavu “Izbiračica” Koste Trifkovića. Komad je adaptirao i režirao Ratko Radivojević.
Planirano je da u svakom mestu gde pristane brod privuče posetioce izložbama slika i predstavljanjem knjiga, u 19 časova davaće se program za decu a u 21 čas je “Izbiračica”. Posle predstave, sat kasnije, nastupa rok svirka.
Brod će obići dvadesetak mesta, i ponovo će 21. avgusta završiti turneju u Novom Sadu odakle i kreće.
Članovi “Brod teatra” su pozorišni profesionalci u neformalnom sastavu, zatim muzičari, kostimografi, scenografi, igrači, pevači… Teatar je 1990. godine osnovao glumac i reditelj Ratko Radivojević a pokrovitelji ovog zanimljivog projekta su Pokrajinski sekretarijat za kulturu i obrazovanje, Uprava za kulturu grada Novog Sada i opštinske uprave onih mesta gde se zaustavljaju.
Z.T.M. (Večernje novosti, 15. jul)
Sutra premijera predstave “Izbiračica” na Beogradskom keju
PONOVO PLOVI “BROD TEATAR”
Premijera pozorišne predstave “Izbiračica” Koste Trifkovića u adaptaciji i režiji Ratka Radivojevića biće održana sutra u 21 čas na Beogradskom keju kod Kapetanije. Predstavu izvodi ansambl putujućeg pozorišta “Brod teatar”, pa će shodno tome ona biti odigrana na pravom brodu koji ce biti ukotvljen neposredno pored obale, na kojoj ce biti postavljene montažne tribine za 250 gledalaca. Odmah nakon predstave, na gornjem nivou broda-pozornice sviraće novosadska rok grupa “Sing sing singersi”, a prisustvo programu za sve gledaoce je besplatno.
Nakon novosadske premijere “Brod teatar” će krenuti na turneju “Brod teatar plovnim putevima Vojvodine 2005.” u okviru koje će oploviti većinu vodenih tokova u pokrajini. Krećući se Dunavom, Tisom i spletom vojvođanskih kanala, ploveća trupa će posetiti brojna mesta u priobalju i na isti način kao u Novom Sadu odigrati predstavu uz obavezan rok koncert na kraju.
“Brod teatar” je sličan projekat imao i prošle godine, kada je igran takođe Trifkovićev komad “Ljubavno pismo” na katamaranu koji je plovio na potesu od Bečeja do Beočina. Kao i tada, i ovogodišnja turneja će za cilj imati oživljavanje vodenih tokova u Vojvodini, koji su nekada mnogo više upotrebljavani u svakodnevnom saobracaju za prevoz žita i drugih vrsta robe, kao i za transport ljudi. Ovog puta brodom će “ploviti” bogata i raznovrsna kulturna ponuda koja će na taj način povezati sve ljude dobre volje uz obale vojvođanskih rečnih tokova.
Uz poznatog glumca i reditelja Radivojevića, u predstavi će igrati odlična višegeneracijska ekipa predvođena glumcima Srpskog narodnog pozorišta Milovanom Filipovićem, Draganom Kojićem i Miodragom Petronjeom. Pored njih u “Izbiračici” igraju i Agota Vitkai Kučera, Neda Miljković, Maja Brukner, Lena Drča i Boris Branković. Kostime je po četvrti put za potrebe “Brod teatra ” uradila Romana Knežević, dok je scenografiju i dizajn predstave uradila studentkinja četvrte godine Akademije umetnosti u Novom Sadu, na odseku za vajarstvo Vera Galešev, kompozitor muzike je Nemanja Radivojević, koreograf Andrea Stefanov Gjuzelev, a dizajner svetla Laslo Seleši. Prema rečima Ratka Radivojevića namera “Brod teatra” je i da okupi stalnu ekipu saradnika, takozvani pul, što izgleda daje rezultate jer je veliki deo prošlogodišnjih učesnika i ovog puta na okupu.
Komad na repertoaru SNP-a
Probe i predstave su tokom juna i jula održavane na scenama Srpskog narodnog pozorišta, a komad će na jesen najverovatnije ući na redovan repertoar najstarije pozorišne kuće u Srbiji, ili pak jednog od ostalih novosadskih pozorišta. Pokrovitelji predstave su Sekretarijat za kulturu Novog Sada i Pokrajinski sekretarijati za obrazovanje i kulturu i sport i omladinu.
Drugi deo programa pripašće popularnoj bluz-rok grupi starije generacije “Sing sing singersi”, koja je svojevremeno bila jedan od pobednika veoma cenjenog Omladinskog festivala u Subotici. Pre petnaest godina grupa je bila u zenitu popularnosti i u Novom Sadu imala kultni status, a onda iznenada prestala da radi. Prema rečima frontmena Željka Đurđevca Žiksa bend se sada vraća da
bi nastavio tamo gde je stao pre više od jedne decenije.
Nakon Novog Sada “Brod teatar” će već u subotu pristati u Sremskim Karlovcima, a zatim i u Titelu, da bi nakon dvodnevne pauze krenuo u pravcu Novog Bečeja, Mola, Ade, Sente, Novog Kneževca, Bečeja, Turije, Srbobrana i Kucure. U avgustu su u planu nastupi u Savinom Selu, Despotovu, Bačkom Petrovcu, Rumenki, Futogu, Beočinu, Banoštoru, Bačkoj Palanci i Novom Sadu još dva puta. Završetak ce biti proslavljen tradicionalno, uz obalu vikend naselja Kamenjar pored “Čarde” 21. avgusta. Turneja je koncipirana tako da nakon tri ili četiri gostovanja usledi pauza od dva dana, kako u slučaju kiše ne bi bilo većih pomeranja rasporeda. Sva izvođenja počinju u 21 čas.
Z. Gajić (Dnevnik, 14. jul 2005)
Na Beogradskom keju kod Kapetanije sutra uveče startuje turneja “Brod teatar plovnim putevima Vojvodine 2005.”
PREMIJERA TRIFKOVIĆEVE “IZBIRAČICE” I KONCERT NOVOSADSKIH “SINGERSA”
Završno sa 21. avgustom Teatar “Brod” će “Izbiračicu” odigrati 22 puta u 20 vojvođanskih mesta lociranih neposredno uz plovne puteve
Premijerno izvođenje predstave Izbiračica Koste Trifkovića u adaptaciji i režiji Ratka Radivojevića, kojom članovi njegove teatarske grupe “Brod” započinju turneju Brod teatar plovnim putevima Vojvodine 2005. biće sutra uveče (21) na Beogradskom keju kod Kapetanije. Na jučerašnjem susretu s novosadskim novinarima Radivojević je istakao da će Izbiracica, završno sa 21. avgustom biti odigrana čak 22 puta u ukupno 20 vojvođasnkih mesta lociranih neposredno uz obalu plovnih puteva.
– Činjenica je da se u institucionalnom pozorištu određena predstava tokom sezone odigra maksimum 15 puta, a mi ćemo našu Izbiračicu, za samo 38 dana, odigrati 22 puta. I to neće biti sve! Po završetku plovne turneje, predstavu ćemo igrati u okviru redovnog repertoara nekog od novosadskih pozorišta, sve do sledećeg proleća kada ćemo početi sa realizacijom projekta Brod teatar plovnim putevima Vojvodine za 2006. godinu – poručuje Ratko Radivojević, prvi čovek Teatra “Brod”.
Nakon novosadske premijere, koja je kao i sve naredne besplatna, Izbiračica će se igrati u Sremskim Karlovcima, Titelu, Novom Bečeju, Molu, Adi, Senti, Savinom Selu, Despotovu, Bačkom Petrovcu, Rumenki, ponovo u Novom Sadu, Futogu, Beočinu, Banoštoru, Bačkoj Palanci i na kraju još jednom u Novom Sadu. Svaki put nakon pozorišne predstave pozorišnu publiku očekuje nastup novosadskog rok benda “Sing sing singers” čiji su članovi na ovogodišnjem Exit festivalu, po mišljenju mnogih koji su ih slušali, ponudili odličnu svirku.
Pokrovitelji turneje Brod teatar plovnim putevima Vojvodine 2005. jesu Gradska uprava za kulturu, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i obrazovanje i Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu. U predstavi Izbiračica igraju Miodrag Petronje (Sokolović), Agota Vitkai Kucera (Sokolovićka), Neda Miljković (Malčika), Maja Brukner (Saveta), Lena Drča (Milica), Dragan Kojić (Branko), Boris Branković (Štancika), Milovan Filipović (Tošica) i Ratko Radivojević (Jovan). Za kostime koji se u Izbiračici koriste bila je zadužena Romana Knežević, scenografiju potpisuje Vera Galešev, muziku Nemanja Radivojević, koreografiju Andrea Stefanov Gjuzelev, dizajn svetla Seleši Laslo, a organizator je Ljiljana Jovičić. Produkciju potisuje novosadski “Brod teatar”.
Kosta Trifković (1843-1875) najpoznatiji je novosadski komediograf. Prikazujući život građanskog društva i različite, najčešće ljubavne spletke i nesporazume, naslikao je šaroliku sliku vojvođanskog mentaliteta sedamdesetih godina 19. veka. Sadržaj komedije može stati u jednu rečenicu: razmažena miradžika Malčika dugo se premišlja za koga od tri prosca da se uda, da bi joj na kraju ostao onaj koga nijedna druga devojka nije htela. Prikazujući mlade ljude pred njima najvažnijim izborom, komedija se bavi univerzalnom temom, temom biranja i donošenja važne odluke.
Iz “Brod teatra” poručuju: U svakodnevnom životu čovek je često u situaciji da bira. Ne samo svaki izbor već i način na koji bira, govori mnogo o jednoj osobi. Ponekad te odluke nisu presudne, kao kad razmažena izbiračica Malčika bira svoje haljine. Ponekad, međutim, izborom se donosi važna odluka koja će odlučiti ne samo o sopstvenoj nego i o budućnosti drugih ljudi. Osim pravog izbora, koji znači imati stav i realno oceniti svoje mogućnosti, Trifković nam pokazuje koliko je bitno ne propustiti pravi trenutak. Malčika nije bila dorasla zadatku. Da li mi jesmo?
S. Č. (Građanski list 14. jul 2005)
Teatar na lađi putuje Dunavom sa predstavom “Izbiračica”
U POZORIŠTE DOLAZE SA SENDVIČEM
Neobično pozorje polazi sutra iz Novog Sada, a potom odlazi u Bečej, Mol, Adu, Sentu, Novi Kneževac…
Novi Sad – Reka, jedna lađa, devet glumaca, tri udvarača i jedna udavača čine komediju “Izbiračica” Koste Trifkovića, koja će u produkciji “Brod teatra” biti izvodena na obalama Dunava, Tise i Kanala DTD. Neobično pozorje startuje sutra u Novom Sadu, gde će u 21 sat predstava biti premijerno izvedena na Beogradskom keju kod Kapetanije, a nakon toga “pozorišni brod” otisnuće se put Sremskih Karlovaca i Titela, gde će trupa odigrati predstave na gradskim plažama.
U ulozi “izbiračice koja nalazi na otirač” je Neda Miljković, a njene udvarače igraju Dragan Kojić, Boris Branković i Milovan Filipović. Veteran novosadskog glumišta Miodrag Petronje i operska pevacica Agota Vitkai Kučera nastupaju u ulozi Malčikinih roditelja. Prema rečima reditelja i glumca Ratka Radivojevića za 36 dana biće izvedene 22 predstave, što je dobar “skor i za mnogo veća pozorišta koja imaju matične daske”.
– Putujemo lađom i idemo na na noge svojoj publici koja nas svaki put ponovo obraduje, a najdraži su nam penzioneri, koji obično dodu sa sendvičima i kiselom vodom. Igramo na obalama, na otvorenom, ali ne brinemo zbog vremenskih neprilika, jer imamo dil da kiša ne pada kada mi igramo “Izbiračicu” – kaže u šali Radivojević
Sve predstave su besplatne a publika ima oko 250 mesta za sedenje. Međutim, kako uvek ima više posetilaca, potrebno je malo poraniti da bi se zauzelo mesto. Posle svake predstave, za posetioce će biti priređen koncert novosadskog rok benda “Sing sing singersi”.
– Nadam se da će “Izbiračica” nakon letnjeg rečnog života na jesen zaživeti i u nekom novosadskom pozorištu. Novi Sad nema alternativno pozorište, pa očekujem da će neko učiniti nešto s tim u vezi, a ovo je naš mali doprinos kako bismo jednom imali pozornicu za glumce, muzičare, slikare i sve one koji se bave scenom – ističe Radivojević.
“Izbiračica” će od 21. avgusta igrati u Novom Bečeju, Molu, Adi, Senti, Novom Kneževcu, Bečeju i drugim mestima, a poslednja predstava biće izvedena u Novom Sadu kod “Čarde” na Kamenjaru.
M. Puškaš (Blic, 14. jul 2005)
Radivojević i ekipa privode kraju rad na Izbiračici
“Brod teatar” isplovljava 15. jula
Novosadski “Brod teatar” privodi kraju pripreme prestave Izbiračica koju će ovog leta izvoditi u okviru projekta Brod teatar plovnim putevima Vojvodine 2005. Taj “veliki ploveći letnji festival” startuje 15. jula i traje mesec i po. Projekat koji je nezavisni “Brod teatar” pokrenuo prošle godine, kada je ploveći brodom obišao sedam vojvodanskih mesta s Trifkovićevom komedijom Ljubavno pismo, ove godine poprima mnogo vece razmere. Naime, za mesec i po “Brod teatar” obići će dvadeset jedno vojvođansko mesto. Opet je na sceni oživljen komediograf Kosta Trifković, ali ovoga puta komadom Izbiračica.
Ekipa umetnika okupljena oko projekta Brod teatar plovnim putevima Vojvodine 2005, s “kapetanom” Ratkom Radivojevićem na čelu, putovaće posebno adaptiranim brodom sa scenom na kojoj ce izvoditi predstave na obali vojvođanskih reka i kanala Dunav-Tisa-Dunav. U svakom mestu gde budu pristali tokom dana na programu će imati izložbe slika i promocije knjiga, a u predvečernjim satima predstavu za decu. Nakon toga, od 21 sat, glavni deo programa biće izvodenje predstave Izbiračica. Nakon svake odigrane predstave sviraće rok sastav “Sing sing singersi”.
Brod će iz Novog Sada krenuti 15. jula, kad će na Beogradskom keju kod Kapetanije Izbiračica biti premijerno odigrana. Zatim slede celodnevni programi u Sremskim Karlovcima, Titelu, Novom Bečeju, Molu, Adi, Senti, Novom Kneževcu, Bečeju, Turiji, Srbobranu, Kucuri, Savinom Selu, Despotovu, Bačkom Petrovcu, Rumenki, Futogu, Beočinu, Banoštoru i Bačkoj Palanci. Svi programi su besplatni s tim da su sredstva za realizaciju projekta obezbedili Pokrajinski sekretarijat za kulturu i obrazovanje, Uprava za kulturu grada Novog Sada, opštinske uprave mesta koja ce biti posećena i razni sponzori.
S.P.M. (Građanski list, sreda 6. jul 2005)
FESTIVAL “BROD TEATAR PLOVNIM PUTEVIMA VOJVODINE”
“Izbiračica” u pozorištu na vodi
Predstava “Izbiračica” Koste Trifkovića, u režiji i adaptaciji Ratka Radivojevića, 15. jula na Beogradskom keju kod Kapetanije počeće veliki ploveći festival “Brod teatar plovnim putevima Vojvodine 2005”. Teatar na vodi putuje posebno adaptiranim brodom – scenom i izvodi predstave za publiku na obali u naseljenim mestima duž vojvođanskih reka i kanala. U svakom mestu gde pristane, na brodu će preko dana biti održane izložbe slika i knjiga, u 19 sati igraće se predstava za decu, a zatim u 21 sat “Brod teatar” prikazuje predstavu “Izbiračica”. Posle predstave, u 22 sata, sviraće rok bend “Sing sing singersi”.
Prošle godine “Brod teatar” je obišao sedam mesta, a ove godine predstavu će za mesec i po dana igrati dvadeset dva puta, od toga tri puta u Novom Sadu. Posle premijernog izvođenja, brod plovi u Sremske Karlovce gde će odigrati predstavu 16. jula, zatim slede Titel, Novi Bečej, Mol, Ada, Senta, Novi Kneževac, Bečej, Turija, Srbobran, Kucura, Savino Selo, Despotovo, Bački Petrovac, Rumenka, Futog, Beočin, Banoštor, Bačka Palanka.
Članovi “Brod teatra” su neformalna grupa pozorišnih profesionalaca, muzičara, kostimografa, scenografa, igrača, pevača, bez stalnog mesta i sigurnih prihoda. Osnovao ga je 1990. godine glumac i reditelj Ratko Radivojević a pokrovitelji su mu Pokrajinski sekretarijat za kulturu i obrazovanje, Uprava za kulturu grada Novog Sada i opštinske uprave mesta koja posećuju. Takode mu pomažu prijatelji i sponzori pa je program za sve posetioce besplatan.
N. K. (Dnevnik, subota 2. jul 2005)
BROD TEATAR PLOVNIM PUTEVIMA VOJVODINE 2005.
Velika bela lađa i “Izbiračica”
Ideja je da nastavimo da igramo vojvođanske komediografe, pri čemu ćemo prvo završiti sa književnim opusom Koste Trifkovića, čije je “Ljubavno pismo” prošlog leta naišlo na fenomenalne reakcije publike, čuli smo na nedavnoj promociji ovog jedinstvenog projekta od kapetana lađe Ratka Radivojevića
Brod teatar ovog će leta, kako smo mogli da čujemo na nedavnoj promociji upriličenoj na štandu Zavoda za kulturu Vojvodine, a u sklopu ovogodišnjeg novosadskog Sajma knjige, premijerno iz Novog Sada zaploviti 15. jula. Tokom nekih mesec i po vrelih, letnjih dana u prijatnom osveženju kraj reke i uz “Izbiračicu” Koste Trifkovića će moći da uživa publika u preko 20 vojvođanskih mesta, smeštenih kraj “lepog, plavog” Dunava, Save, Tise i Kanala Dunav–Tisa–Dunav, među kojima su Sremski Karlovci, Titel, Zrenjanin, Novi Bečej, Ada, Mol, Senta, Novi Kneževac… Turneja će trajati sve do 8. avgusta, a zavesa će, baš kao i prošle godine, pasti u Novom Sadu.
– Ideja je da nastavimo da igramo vojvođanske komediografe, pri čemu ćemo prvo završiti sa književnim opusom Koste Trifkovića, čije je “Ljubavno pismo” prošlog leta naišlo na fenomenalne reakcije publike – podelio je sa brojnim novinarima kapetan lađe, glumac i reditelj Ratko Radivojević, koji nije mogao da sakrije zadovoljstvo zbog činjenica da ce ove godine lada biti i lepša i “belja”, kao i da će na palubi biti puno novih, vrednih mornara. – Pored “veterana”, našem putujucem pozorištu ove godine se pridružilo nekoliko mladih glumaca: Dragan Kojić, Milovan Filipović Era, Maja Brukner, Lena Drča i Miodrag Petronje. Glumce ce “svlačiti i oblačiti” Romana Knežević, za scenografiju ce biti zadužena Vera Galešev, muziku će komponovati Nemanja Radivojević, dok će Agota Vitkai Kučera istovremeno biti korepetiror i glumica po potrebi.
Kako smo dalje mogli da čujemo, program, čiji su pokrovitelji grad Novi Sad i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, nauku i obrazovanje, medijski partner kuća “Markons”, a veliki prijatelj Vojvodina vode, sastoji se od pozorišnih predstava i muzičkih večeri, namenjenih posetiocima popularnih vojvođanskih plaža i kupališta, a pored toga u pripremi su i promotivne privredne aktivnosti, propratne muzičke, likovne, književne i sportske manifestacije, kao i turističke, ekološke i edukativne ekspedicije na vodi. Zbog svega najavljenog, kao i zbog činjenice da je prošlo leto, posebno za one koji su se “krčkali” u gradu, bilo puno lepše uz veselog kapetana i njegove mornare, mi zaista nismo pronašli nijedan razlog zbog kojeg vi ovog leta ne bi trebalo da se ukrcate na “Brod”. Jer, tamo vas, osim uživanja u lepoti naših reka i rečnim specijalitetima, sasvim sigurno očekuje i puno zdravog, blagotvornog smeha. Naravno, ni ovog puta spavanje nije predviđeno. Odmah nakon predstave kreće “razmrdavanje” uz sjajnu muziku… Do zore, naravno.
Jasna Budimirović (Dnevnikov TV dodatak, od 24. do 30. aprila 2005)
U okviru izložbe “Art ekspo” predstavljen projekat “Brod teatar plovnim putevima Vojvodine 2005.”
“Izbiračica” isplovljava 15. jula
Ekipa Brod teatra ploviće do 8. avgusta, a predstavu “Izbiračica” na njihovom brodu moći će da vidi publika u Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Titelu, Zrenjaninu, Novom Bečeju, Molu, Adi, Senti, Despotovu, Bačkom Petrovcu, Bačkoj Palanci, Srbobranu…
U okviru Desete međunarodne izložbe umetnosti “Art ekspo” na štandu Zavoda za kulturu Vojvodine u petak je predstavljen projekat Brod teatar plovnim putevima Vojvodine. U pitanju je projekat koji je nezavisni novosadski Brod teatar započeo prošlog leta, kad je obišao više vojvođanskih mesta ploveći Dunavom, Tisom i kanalom Dunav–Tisa–Dunav izvodeći na brodu predstavu Ljubavno pismo, urađenu po tekstu Koste Trifkovića, a u režiji Ratka Radivojevića. Prvi čovek Brod teatra, glumac i reditelj Ratko Radivojević, predstavljajući na sajmu ovogodišnju turneju “Broda”, najavio je da će opet raditi tekst vojvođanskog komediografa Koste Trifkovića, ali da će ovog puta to biti Izbiračica. Naime, ekipa okupljena oko ovog projekta ploviće od 15. jula do 8. avgusta, a predstavu Izbiračica na njihovom brodu moći će da vidi publika najpre (premijerno) u Novom Sadu, a zatim u Sremskim Karlovcima, Titelu, Zrenjaninu, Novom Bečeju, Molu, Adi, Senti, Despotovu, Bačkom Petrovcu, Bačkoj Palanci, Srbobranu…
– Smislio sam ovaj projekat još pre pet godina, ali smo čekali pravi trenutak da ga realizujemo. To smo uspeli tek prošle godine, kad je iza nas stao gradski Sekretarijat za kulturu s Robertom Kolarom na čelu, koji je od početka podržavao projekat, ali je čekao da obezbedi sredstva, a i pokrajina nas je nešto malo pomogla. Projekat i ove godine treba da finansiraju grad Novi Sad i Pokrajina. Oni su pokrovitelji cele turneje – kaže za Građanski list Radivojević. – Prošle godine sam Ljubavno pismo realizovao s jednom manjom ekipom, a sad sam izabrao nešto veću, jer tekst Izbiračica to zahteva. Naravno da ćemo Izbiračicu izvesti onako kako to “Brod” i inače radi, znači, pored teksta biće dosta pokreta i songova.
– Birajući ekipu s kojom ću ove godine raditi, gledao sam mnogo predstava, tražio, razmišljao o tome ko bi mogao da radi i, konačno, sklopio kockice. Smatram da je to idealna podela za ovaj projekat. Ranije sam pravio audicije, ali naši glumci nemaju naviku da idu na audicije. Kad sam pravio prve predstave, angažovao sam uglavnom igrače, jer nije bilo teksta, nego je to više bila ekspresija, pokret, pa sam mogao da napravim predstavu s igračima. Međutim, polako su glumci ulazili u predstave, prvo Neda Miljković i Boris Branković, pa onda i drugi. Moj cilj je da promovišem mlade glumce – poručuje Radivojević.
Probe za Izbiračicu, kako saznajemo, počinju 1. juna, a biće angažovani glumci Neda Miljković, Lena Drča, Maja Brukner, Agota Vitkai Kučera, Miodrag Petronje, Milovan Filipović, Dragan Kojić i Boris Branković. Najavljeno je i da će brod kojim će ove godine ploviti Brod teatar biti veći i da će ga preurediti tako da izgleda kao “umetnička lađa”. Nakon odigrane predstave na brodu će biti priređeni neki prateći programi. U planu je organizovanje koncerata, izložbi, književnih večeri, ali i “sportskih, turističkih, ekoloških i edukativnih ekspedicija na vodi”.
– Ono što je bitno jeste da mi ne naplaćujemo predstave. Smatram da ako smo dobili pare od Grada i Pokrajine, a to su pare svih građana, onda je normalno da i predstave budu besplatne. Mislim da će sve biti dobro, jer već od prošle godine, kad smo krenuli prvi put s ovim projektom, nosim dobra iskustva. Bilo je puno publike i ja sam se prijatno iznenadio u tim manjim mestima, gde ljudi nemaju priliku da vide savremeno pozorište i, na kraju krajeva, da vide bilo kakvo pozorište, kako su dobro reagovali na to što smo im mi nudili, dakle, na pozorište s akcentom na pokretu, muzici i, naravno, na stare elemente komedije – seća se Radivojević.
Na prezentaciji u okviru Desete međunarodne izložbe umetnosti “Art ekspo” prikazan je i petominutni film s prošlogodišnje turneje Teatra “Brod”, gde se vidi da je atmosfera na predstavama, a i svemu što se dešavalo oko njih, bila zaista odlična. Upravo zbog ovih iskustava Brod teatar ovoga leta kreće na novu plovidbu, veću nego prošle godine, i poziva Vojvođane da zajedno uživaju u lepoti reka, da se zajedno smeju na predstavi “o nama samima”, da se razdrmaju slušajući muziku, “da ovo leto i više nijedno ne spavaju – nego da budu budni i plove”.
Sonja Prodanović – Mesaroš (Građanski list, 18. april 2005)
PLOVEĆE POZORIŠTE NA REKAMA VOJVODINE
“IZBIRAČICA” NA VODI
BROD Teatar, pozorište koje putuje plovnim putevima Vojvodine: Dunavom, Savom, Tisom i kanalom Dunav–Tisa–Dunav, predočilo je posetiocima Novosadskog sajma prošlogodišnje putešestvije i najavilo ovogodišnju turneju. Ratko Radivojević, glumac i reditelj ove jedinstvene pozorišne scene koja je zapravo, svojevrsni spoj kulture, ekologije, zabave i sporta, naglasio je da će ove godine posetiti 22 vojvođanska mesta i prikazati komediju Koste Trifkovkovića “Izbiračica”. Njemu su podršku dali i glumci Miodrag Petronje, Lena Drča, Maja Brukner, Dragan Kojić, Milovan Filipović, Agota Vitkai Kučera, Neda Miljković, kao i koreograf Andrea Stefanov, kompozitor Nemanja Radivojević, scenograf Vera Galešev i kostimograf Romana Knežević.
-Našu turneju pratiće neki od bendova, tako da će publika posle svake predstave moći da uživa i u “svirci”. Planiramo da na brodu organizujemo i izložbe slika, sportske večeri, predstave za decu. Probe počinju 1. juna, premijera je mesec dana kasnije – istakao je Ratko Radivojević.
Slobodan Bajić (Novosti, 18. april 2005)
BROD TEATAR S NOVOM PREDSTAVOM “IZBIRAČICA”
Plovnim putevima Vojvodine
Posle “Ljubavnog pisma”, predstave s kojom se “Brod teatar” prvi put otisnuo na turneju rekom, ovog leta će s još jednim komadom Koste Trifkovića –“Izbiračica”, glumci ove pozorišne trupe krenuti u obilazak mesta plovnim putevima Vojvodine.
– Krećemo na turneju “Brod teatar plovnim putevima Vojvodine 2005.” po mojoj ideji da ovih godina, ja se nadam i deset godina unapred, odigramo vojvođanske komediografe, tako da sada igramo komade Koste Trifkovića – kaže osnivač, reditalj i glumac ovog pozorišta Ratko Radivojević. “Izbiračica” je njegova druga komedija koju igramo, s tim što sam proširio glumačku ekipu, pa sada, osim stalne ekipe, Agote Vitkai Kučera, Borisa Brankovića i Nede Miljković, koreografa Andree Stefanov Gjuzelev, kostimografa Romane Knežević i kompozitora Nemanje Radivojevića, angažovao sam i Veru Galešev, koja je na trećoj godini studija, da radi scenografiju, kao i mlade novosadske glumce Lenu Drču i Maju Brukner, i nove muške glumačke snage Dragana Kojića, i Milovana Filipovića, kao i njihovog starijeg kolegu Miodraga Petronja, mog vršnjaka uz kog i ja glumim u ovoj predstavi.
Gradske i pokrajinske vlasti su obećale da ce podržati projekat, te bi ove godine trebalo da se “Brod teatar” otisne na dužu turneju, a plan Ratka Radivojevića je da obiđu 22 mesta na rekama Vojvodine.
– Premijera bi bila 15. jula u Novom Sadu, na Keju kao i prošle godine, a zatim bi se krenulo rečnim putem do Sremskih Karlovaca, Titela, Zrenjanina, Novog Bečeja, Tisom do Mola, Ade, Sente, zatim do Novog Kneževca, Starog Bečeja, Srbobrana, Turije, Kucure, Savinog Sela, Despotova, Bačkog Petrovca, Rumenke, Dunavom do Bačke Palanke, Banoštora, Beočina, Futoga i ponovo Novog Sada – navodi Ratko Radivojević.
Predstava bi se igrala na obalama Dunava, Save, Tise, i kanalima DTD po ovim mestima, a turneja bi trebalo da se završi 8. avgusta.
Nataša Pejčić (Dnevnik, 16. april 2005)