BROD TEATAR i Ratko Radivojević na trećem festivalu Istok ide na Zapad u Londonu
od 3. do 7. jula 2001. – Gate Theatre
Ratko Radivojević uvek se pojavi tamo gde ga ne očekujete. On bi sam lako mogao biti inkarnacija alternativnog teatra. U okruženju kojim dominiraju nacionalne akademije, fosilizirane institucije, stalne pozorišne trupe sa predvidljivim i prepoznatljivim repertoarima, on uvek iznova pokušava da predloži i utemelji nove načine na koje se može stvarati teatar. Zaposlen u novosadskom Pozorištu mladih, kako bi Duški mogao da donese hleb na sto, on je u isto vreme zapažen kao lutkar, vođa rok grupe Gepard Grrr, zabavljač i komičar, voditelj programa, autor, glumac i reditelj satiričnih kabarea, jedan od osnivača filmske producentske kuće, ličnost sa tv ekrana.
U međuvremenu, njegova neformalna pozorišna trupa Brod plovi od projekta do projekta, od pozorišta do pozorišta, od sponzora do sponzora. Brod okuplja i usklađuje umetnike različitih opredeljenja: glumce, igrače, muzičare i kompozitore, lutkare, vizuelne umetnike. Svaki novi projekat je potpuno drugačiji od prethodnog: od antičke komedije do Šekspirijanskog kabarea, od spejs-opere do baleta sa lutkama a sada je tu pred nama i muzičko-scenska atrakcija.
Ovoga puta Ratko je sakupio grupu veoma mladih izvođača, odvojio ih na nekoliko nedelja od MTV-ja i upoznao sa vrhunskim novosadskim kompozitorima savremene – nove muzike. Rezultat je predstava Kraj 20. veka : ugušen od nemoćnog i klonulog sistema koji je došao do svog kraja, čovek umire da bi se ponovo rodio. Ostavlja staru generaciju za sobom i smeje se institucijama koje propadaju. Njegov duh se uzvisuje ali samo na kratko. Zarobljava ga novi sistem, novi bolesni model ljudskog savršenstva, nova cirkuska parada : top-modeli, popularne zvezde, sajber-atlete. Potraga za najboljim. Zavesa.
(iz programske knjižice: East goes West : Gate theatre summer festival 2001.)