ORIGINALNO POZORIŠTE NA VODI KRENUĆE USKORO NA JEDINSTVENO KRSTARENJE PLOVNIM PUTEVIMA VOJVODINE
LAĐA TEATAR PODIŽE SIDRO
Na palubi pozornica i 80 mesta za gledaoce. Zavesu podiže komad „Pokondireni tikvan“
SLAVE 19. ROĐENDAN
NEOBIČNI „Brod teatar“ osnovao je novosadski glumac i reditelj Ratko Radivojević 1990. godine. Posle niza dečijih predstava, teatar na vodi se 2004. otisnuo plovnim putevima Vojvodine, a publika je imala prilike da pogleda predstrave: „Ljubavno pismo“, „Izbiračica“, „Pošto-poto poslanik“, „Naš život malen uokviren snom“, „Šta sve možeš u Njujorku kad si mrtav oduvek“…
Jedinstveno pozorište na vodi „Brod teatar“ krenuće na putovanje plovnim putevima Vojvodine krajem septembra, kada bi trebalo da bude završena rekonstrukcija lađe koja će prevoziti umetnike „od Deronja do Amsterdama“. Zavesu će podići komad Đorđa Pisareva „Pokondireni tikvan“, po motivima čuvene komedije Jovana Sterije Popovića, u režiji Ratka Radivojevića.
– Zbog rekonstrukcije broda, na turneju duž vojvođanskih kanala i reka ove godine krećemo kasnije, ali jesen i eventualno loše vreme neće uticati na izvođenje predstave, jer će na brodu u zatvorenom prostoru biti smeštena pozornica i 80 mesta za gledaoce – kaže kapetan „Brod teatra“ glumac Ratko Radivojević. – Novi Sad i Vojvodina će tako postati bogatiji za još jednu scenu, koja će biti aktivna tokom cele godine.
Radnja predstave „Pokondireni tikvan“ smeštena je u današnje vreme, a Sterijina Fema je ovoga puta muško. –
Sjajnu glumačku ekipu predvodiće Radoje Čupić i Milovan Filipović, a tu su i Marija Mitrović, Ervin Hadžimurtezić, Ninoslav Đorđević, Miodrag Petronje i Nataša Vranešević. Probe su u toku i dok brod ne bude spreman održavaće se u Pozorištu mladih – dodaje Radivojević.
Pored predstava na sceni „Brod teatra“, u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom, održaće se i mnogobrojni koncerti, izložbe i promocije, a već na proleće putujuće pozorište krenuće u plovidbu po inostranima rekama.
J. Lemajić, VEČERNJE NOVOSTI / VOJVODINA, 4. avgust 2009.